orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:187/257)

KLUSKI ŚLĄSKIE 222

przy formowaniu trochę się kleiły ale dałam radę) ziemniaki przcisnąć przez praskę lub zmielić, dodać odważoną proporcjonalnie ilość mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Odrywać kawałki ciasta, formować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją spłaszczyć i na środku każdej zrobić dziurkę trzonkiem od łyżki. Tak przygotowane kluski gotować w osolonej wodzie (ja dodałam także łyżeczkę oleju kokosowego), ok.1 minuty od wypłynięcia

Smaczne Zdrowe
411. 135

owsianka* z gruszką**,ricottą i orzechami włoskimi i laskowymi *gotowana z kawałkiem imbiru, cytryny i cynamonem ** część starta na tarce, część na dnie i na górze Weekend <33333 Zmieniłam się. Fizycznie i psychicznie

More food, love and dreams
Cytrynowe Kruche Ciasteczka z Konfiturą 289

ciasto i zabrałam się za ciastka. Tak jak autorka wspominała na początku ważyłam sobie ciasto po 13 g, ale potem robiłam kulki na tak zwane oko na wielkość małego orzecha włoskiego. Kulki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, jak potem się okazało ciasto troszkę się rozlewa i lekko rośnie. Każdą kulkę rozpłaszczałam dłonią, w środku robiłam głębokie

Blondynka Gotuje
KLUSKI ŚLĄSKIE 1008

równości z masą ziemniaczaną mąki ziemniaczanej. Dodajemy odłożone ziemniaki, dobrze mieszamy. Jesli ciasto się bierze do ręki dodać jeszcze odrobinę mąki. Na dłoń bierzemy małe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, palcem robimy wgłębienie z jednej strony tzw.dziurkę. Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy ok 7 minut. Podajemy z przesmażoną cebulką

Z Majeczką w kuchni
OCTOWE OGÓRECZKI Z CEBULKĄ 155

szklanka octu 1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli na każdy słoik 0,5l :1 listek laurowy,4 pieprze ziarniste,okolo 15 plastereczków marchwi,połowa cebuli wielkości dużego orzecha włoskiego,1 baldachim kopru plus 2 zielone piórka Wykonanie: Na dno kazdego słoika wrzucamy plastereczki marchwi,koper,przekrojoną na mniejsze częsci połowkę cebuli,pieprz,listek laurowy.Ogóreczki układamy do słoików.Wszystkie

Z Majeczką w kuchni
CARPACCIO Z BURAKA 149

Podchodziłam do tego połaczenia smaków dość niepoważnie,ale jak spróbowałam to wiem że napewno będę często je robiła Składniki: 3 srednie buraki garść rukoli 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyzka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól,pieprz Wykonanie: Buraki myjemy, gotujemy ok 40 minut . Po tym czasie obieramy, kroimy w plastry, układamy na talerzu wyścielonym rukolą. Oprószamy solą

Z Majeczką w kuchni
Domowa przyprawa korzenna i piernikowa owsianka, czyli pierwsze świąteczne akcenty 164

węglowodanów oraz 14g błonnika .  SKŁADNIKI: 40g otrębów owsianych 1 szklanka wody 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej 55g śliwek 15g rodzynek 5g posiekanych orzechów laskowych 5g płatków migdałowych 10g orzechów włoskich  WYKONANIE: Otręby zalewamy wodą, dodajemy przyprawę korzenną, mieszamy  Mieszankę gotujemy Jeśli chcemy, aby owsianka była gęsta po zdjęciu z ognia odstawiamy ją na kilka minut, co jakiś

peanutbuttermonster
20 najlepszych przepisów z serami! 540

Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Ser pleśniowy le Coutances

Moja smaczna kuchnia
Kartofelki marcepanowe. Kuleczki marcepanowe. 272

Składniki: 200 g masy marcepanowej, kakao naturalne.   Przygotowanie:    Masę marcepanową robimy sami lub kupujemy gotową - najwięcej jest jej w sklepach w okresie świątecznym. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W palce bierzemy szczyptę kakao i wcieramy dookoła w kuleczki marcepanowe. Można także je obtoczyć w kakao, ale ja takich nie lubię jak jest za dużo kakao

Aga w kuchni
Przepyszne ciasto orzechowe z białą polewą 361

Ależ to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i dość szybko a jest naprawdę wyśmienite. U mnie pojawia się zarówno do niedzielnej herbatki jak i na świątecznym stole bo pasuje na każdą okazję. Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję

Smaczna Pyza
Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym 155

Przyprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy pieczarki z cebulką do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzone pieczarki z cebulką, pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony. Sos: w małym rondelku podgrzewamy konfiturę poziomkową, zalewamy ją winem i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu ok. 5 minut

Aga w kuchni
Proste ciasto dyniowe 191

trzcinowego 1 saszetka cukru wanilinowego 4 duże jajka 3/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pestek dyni lub suszonych moreli skórka otarta z jednej pomarańczy szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Łączymy w jednej misce składniki mokre: jajka

Poezja smaku
Ciasteczka ryżowe 240

łyżki gęstej śmietany 18% dżem Przygotowanie: Cukier, żółtka i margarynę utrzeć. Wsypać kleik ryżowy, dodać śmietanę i wymieszać. Białka ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blaszce i w każdej kulce zrobić wgłębienie. Piec w 160’C (termoobieg) przez około 15-20 min. Po ostudzeniu dziurki w ciasteczkach napełnić

Oryginalny smak
Ciasteczka z czekoladą 98

cukrem utrzeć, dodać jajko i zmiksować. Następnie dodać mąkę, sodę i sól. Wymieszać. Czekoladę pokroić na malutkie kawałeczki, dołożyć do ciasta i ponownie wszystko wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na posmarowanej masłem blaszce. Każdą z kulek lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 160’C (termoobieg) przez około 13 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Lody czekoladowe z nadzieniem orzechowo-miodowym 139

serka lub jogurtach wyłożyć folią spożywczą. Gdy lody zaczną zamarzać, przełożyć je do foremek i ponownie wstawić do zamrażarki. Prawie zamrożone wyjąć i w każdym wydrążyć dziurkę wielkości orzecha włoskiego. Lody z wydrążenia zostawić (będą potrzebne!). Nadzienie: Orzeszki ziemne wsypujemy na suchą patelnię i lekko prażymy. Studzimy, bardzo drobno siekamy (można zmielić, ale nie do końca, mają być wyczuwalne), łączymy

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania