orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:191/257)

Owsiane ciasteczka z żurawiną 166

cukier, żurawinę, crispearls ciemne oraz sodę. W drugiej misce mieszamy miękkie masło z jajkiem i aromatem waniliowym. Przekładamy suche składniki do mokrych i dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy i układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy w 160 stopniach ok. 10-12 minut. Następnie zostawiamy je na kratce do ostudzenia

Aga w kuchni
Ciastka z kaszy manny 148

oraz kaszę mannę. Następnie dodajemy jajko i miękkie masło, przyprawę do deserów. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy je ręką i posypujemy płatkami migdałowymi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach

Aga w kuchni
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 159

czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z żurawiną do ciasta. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach ok. 3 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut.  A do ciasteczek polecam herbatkę Magic Apple

Aga w kuchni
Trufle rumowe 91

masy. Następnie dodajemy migdały oraz rum. Jeśli mieliśmy bardzo miękkie masło, możemy masę troszkę schłodzić, ale nie za dużo, żeby masło nam nie stwardniało. Z masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w kakao. Takie kuleczki chłodzimy w lodówce, tak by masło nam stwardniało :)  Polecam je z herbatką Teekanne Green tea Peach

Aga w kuchni
Ciastka pieguski 157

ucieramy z cukrem. Dodajemy białko, mąkę, sodę i szczyptę soli. Miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy kropelki czekoladowe i posiekane orzechy. Odrywamy kawałkami ciasto i formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Układamy kuleczki z ciasta, zachowując ok. 2 cm odstępy. Wkładamy do piekarnika na 15 minut rozgrzanego do 180 stopni

Aga w kuchni
Batony ziarenkowe bez jajek, mąki, masła ,cukru 129

razem wrzuciłam: -płatki owsiane -pestki dyni -mieszankę prażonych ziaren od Ziarenkowo – po trochę z trzech mieszanek – Cynamonowy Raj, Słoneczne Pola oraz Euforia. -suszone śliwki Sante pokrojone w kawałeczki -orzechy włoskie rozkruszone na kawaleczki -troszke płatków migdałowych -wiórki kokosowe -suszona skórka jabłka -suszone morele -jabłka -miód Wrzucić do miski i wymieszać. Ja uzyłam do tego CC Marjor Kenwood, i mieszadło

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z roszponką, wędzoną piersią kurczaka i czosnkowym sosem 316

kanapek robię sobie różne sałatki. Czasami z wędliną, rybą lub np. jajkiem, a innym razem z samych warzyw. Przeważnie z różnymi wersjami czosnkowego sosu, rzadziej np. z olejem z orzechów włoskich lub oliwą z oliwek. Dzisiaj proponuję Wam taką właśnie sałatkę z moją ulubioną roszponką oraz kilkoma plasterkami wędzonej piersi kurczaka. Podaję ją z czosnkowym sosem i grzanką. Jest pyszna

Kraina Tysiąca Smaków
Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa 163

użyć świeżej i ugotować ją na parze. Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Składniki: 200 g mąki żytniej 125 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody 100 g łuskanych włoskich orzechów 350 g   pieczonej dyni 80 g brązowego cukru 1 łyżeczka  przyprawy do ciasta dyniowego 100 g śmietany kremówki 2 jajka 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej

Kulinarne przygody Gatity
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 255

cukrem ucieramy mikserem, dodajemy jajko i kolejne składniki, cały czas miksując. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma,  formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na papierze i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka zbyt nie urosną, ale pamiętajmy, żeby zachować pomiędzy nimi odstęp. Ciasteczka pieczemy około 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Małe pączki z cukrem pudrem 157

się połączą. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i je odgazowujemy. Następnie dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz

Kulinarne przygody Gatity
Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami 439

suszonych daktyli Krem 250 g mascarpone 300 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru 150 g masy kajmakowej z puszki 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 10 suszonych daktyli Do dekoracji: gorzkie kakao daktyle Wykonanie: Przed robieniem bezy sprawdźmy czy miska i mieszadła miksera nie są tłuste. Minimalna ilość tłuszczu spowoduje, że białka

Kulinarne przygody Gatity
Trufle malinowe 298

łączymy składniki. Miskę z masą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki lub na 30 minut do zamrażarnika.  Po upływie czasu formujemy rękoma kuli wielkości orzecha włoskiego lub większe/mniejsze ( zależnie od naszych upodobań ). Kulki ponownie chłodzimy - w lodówce min 3 godziny ( najlepiej całą noc ), w zamrażarce - 30 minut. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, razem

kolorowotorcikowo
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I JAGODAMI GOJI, BEZ LAKTOZY 223

rozpuszczenia. Jajka ubić. Do miski wsypać płatki owsiane, pokrojone na mniejsze kawałki jagody goji, dodać ubite jajka z ksylitolem i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (mniejszego), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kulki spłaszczyć. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na programie góra-dół, ok.15-20 minut. Ja piekłam 18 minut.  Zostawić

Smaczne Zdrowe
Pieczony camembert z miodem i orzechami 308

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ser camembert to super pomysł na szybką przekąskę. Upieczony w piekarniku i podany na ciepło z 

Marta Gotuje
Pulpeciki w sosie cygańskim 172

smażyć na szklisto - wyłożyć na talerz Umyte pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na oleju do wyparowania soku - wyłożyć na talerz Z mięsa mielonego formować kotleciki wielkości dużych orzechów włoskich- obtaczać w bułce i smażyć na rumiano (przyrządzić je wg. przepisu na pulpety ) Do płaskiego garnuszka wlać około 2,5 szklanek wody i wrzucać na wrzątek przesmażone kotleciki oraz odłożone

Proste Potrawy