pokrojonymi na małe kawałki- batonikami Mars na bardzo małym ogniu.Do rozpuszczonej i ciepłej masy wsypać ryż, wymieszać dokładnie- by był oblepiony.Szybko (póki masa nie wystygnie) formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Schłodzić w lodówce.Smacznego
Kraina Miodem Płynącaznajomym czy rodzinie ;)))* mąka- 1/2 szklanki* * otręby- 1/2 szklanki* cukier- 1/2 szklanki* jajka- 2 szt.* jabłka- 350 g (3 średniej wielkości)* bakalie- 2/3 szklanki (u mnie to orzechy włoskie i żurawina)* cynamon- 1 łyżeczka* soda- 1 płaska łyżeczkaPiekarnik nastawić na 180 stopni.Do miski z mąką i otrębami wsypać sodę, cynamon, cukier i wymieszać.Dodać 2 jajka i łyżką
Kraina Miodem PłynącaNa świątecznym stole nie może zabraknąć smakołyków z makiem. Makowe wypieki kojarzą się szczególnie świątecznie. Polecam Wam małe, podzielne, kruche babeczki z makiem. Składniki:300
Ala piecze i gotujemikserem ze spiralnymi mieszadłami, a potem tradycyjnie wyrobiłam rękami. Wyrobione ciasto przykryłam i odstawiłam na 30 minut w temperaturze pokojowej.Po upłynięciu tego czasu, z ciasta formowałam kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układałam je na blasze w odstępach do 2 cm i lekko spłaszczałam każdą kulkę. Piekłam je przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Piekąc podglądałam je, gdyż
Blondynka Gotujesuchych składników, dodałam posiekane skórki kandyzowane i wymieszałam mikserem. Ciasto wyszło lepiące, a takie właśnie miało wyjść, odstawiłam je do wystudzenia. Po wystudzeniu z ciasta robiłam kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyłam łyżką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Lebkuchen po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie, więc zanim zdejmiemy je z blaszki odczekajmy
Blondynka Gotujedrugiej misce ucieramy masło z białym cukrem, po czym dodajemy jajko. Do całości wsypujemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.3. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam je w blaszkach do ciastek, ale nie jest to konieczne).4. Ciastka pieczemy w 180 stopniach, przez około
Szefowa kuchninaczynia z blendera i zmiksować. Dodać kakao, przyprawę do piernika i ponownie zmiksować do momentu aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Odrywać po kawałku masy i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w brązowym cukrze. Odłożyć w chłodne miejsce.Inspiracją z moimi zmianami był przepis z bloga Naturologia
Ala piecze i gotujeSzybki piernik żydowski z bakaliamiSkładniki:200 g miodu250 ml mocnego naparu z kawy200 g cukru ( u mnie trzcinowy)100 g posiekanych migdałów i orzechów laskowych (u mnie posiekane orzechy włoskie)100 g rodzynek4 jaja2 szklanki mąki (u mnie prawie 3 szklanki)3 łyżki koniaku (u mnie rum)4 łyżki oleju3 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sodypo 1 łyżeczce cynamonu
UgotujmyTo.pldeserów, przypominających o 12 Apostołach i Jezusie. Nie są one jednak bardzo tuczące, bo opierają się na owocach i bakaliach. Obowiązkowo są to suszone figi, migdały, rodzynki i orzechy włoskie symbolizujące cztery zakony żebracze (Franciszkanów, Karmelitów, Dominikanów i Augustynianów). Ponadto daktyle na pamiątkę Jezusa, który wywodził się z Orientu, biały i czarny nugat - oznaczające dobro i zło, "fougasse
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki na spód: 2 łyżki śmietany 30% lub 36% 1 żółtko 200 g mąki pszennej 40 g cukru 110 g zimnego masła szczypta soli Składniki na
My Culinary Artsolą i sodą oczyszczoną i wsyp do utartego masła. Porządnie wymieszaj całość drewnianą łyżką.Teraz wsyp zboża i bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj.Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszcz.Piecz ciasteczka około 15 min, na złotobrązowy kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyodciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, jajko, boczek, cebulę, sól, pieprz oraz przyprawy (gałkę muszkatołową, kolendrę, pieprz cayenne). Wymieszaj całość dokładnie łyżką.Z gotowej masy mięsnej uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego, rolując je w dłoni. Mięso będzie lepiło sie do dłoni, ponieważ jest bardzo mięciutkie i delikatne, ale takie ma być. W razie konieczności zwilżaj dłonie w zimnej wodzie przed formowaniem
Słodko-Słony Świat Ilonybyło grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje) (fot.2). Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce
Świat Ciastagodzinę. Herbatniki drobno pokruszyć (ja wykorzystuje z powodzeniem do tego celu sito do przecierania owoców), dodać do masy i wymieszać (fot.1). Z tak przygotowanej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć migdał. Jeżeli kupimy migdały w brązowej skórce, to aby ją usunąć należy migdały zalać wrzątkiem i odstawić na ok. pół godziny. Kiedy się namoczą, skórka "spuchnie
Świat Ciastanastępnie zalać 4 łyżkami rumu Amaretto. Dodać do rozpuszczonej czekolady, dosypać migdały i całość dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na około godzinę. Następnie z masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtoczyć w siekanych migdałach (fot.2). Przechowywać w lodówce - ale nie dłużej niż tydzień
Świat Ciasta