orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:176/257)

Mazurek z masą kajmakową 359

24x36)ciasto:- 300 g mąki pszennej- łyżka mąki ziemniaczanej - 180 g masła - 2 żółtka - 100 g cukru pudru wierzch: - gotowa masa kajmakowa/krówkowa- orzechy włoskie -płatki migdałów- według uznania: posypka kolorowa itp. Sposób przygotowania:1.Ciasto Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy ręcznie. Ciasto będzie gotowe gdy nie będzie

Gotuj Z Muzyką
Ciasteczka z kleiku ryżowego – Chinese rice cookies 284

łyżeczki - cukier – 1/4 szklanki- cukier waniliowy – 1 łyżeczka- wiórki kokosowe – 2 czubate łyżkiDODATKOWO :- polewa czekoladowaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki mieszamy razem , wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.  Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (trochę urosną).  W każdej kulce robimy wgłębienie na polewę. Pieczemy w temperaturze 180ºC aż do uzyskania złotego koloru ( ja piekłam 15 minut

Ostra na Słodko
Ciasteczka waniliowe z migdałami 219

olejek waniliowy. Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut. Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Ciasteczka z tahini 144

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Miękkie masło ucieramy z cukrem i tahini.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.Formujemy niewielkie kulki / wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 170 na ok. 13-15 minut – ciasteczka powinny się tylko lekko zezłocic

Ostra na Słodko
Kuleczki ciasteczkowe z kokosem 261

masa wyjdzie za rzadka i zrobiona z niej kuleczka nie będzie trzymała kształtu, proszę dodać do niej więcej wiórków kokosowych. 4.Z masy kakaowej formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Z drugą masą postępujemy tak samo, ale jeśli chcemy uzyskać inny kolor wiórków kokosowych, dodajemy do nich trochę barwnika spożywczego w żelu

Mała Cukierenka
Bardzo kruche ciastka z marmoladą 742

łyżka mąki ziemniaczanej2 żółtka marmolada1. Miękką margarynę ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem.2. Dodajemy żółtka i obie rodzaje mąk, miksujemy do powstania gładkiej masy.3. Z masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie pieczone w foremkach do ciastek). Ciasto jest rzadkie, więc co jakiś czas koniecznie maczamy ręce w zimnej

Szefowa kuchni
Ciastka z masłem orzechowym, orzechami i czekoladą. 353

Ostatnio w TV widziałam program, w którym powstały ciastka z czekoladą i orzechami, mi jednak było mało i wyszperałam przepis, w którym dodatkowo użyte jest masło

Z butelką mleczka w tle
Pierniczki brukowce 277

mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę, sodę, jajko, masło oraz przestudzaną masę. Wszytko dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem o wymiarach 36x26 do pieczenia w odległości 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki się stykają. Piec w tem. 180 C Przez 15- 20 minut

Delicious Titbits
Keks na białkach 385

szkl cukru 0,5 szkl oleju 0,5 szkl mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżki mieszanki Mix keksowy Helio 200 g bakali(rodzynki, żurawina, migdały krojone, orzechy włoskie, morele) 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Bakalie pokroić, dodać mix keksowy i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Białka z szczyptą soli ubijać mikserem i partiami dosypywać cukier. Ubijamy tak długo

Ala piecze i gotuje
Marcepanowe ciasteczka z marmoladą 167

Zagniatamy ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową. Ponownie zagniatamy. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy i robimy dziurkę palcem na środku. W dziurkę wkładamy łyżeczką marmoladę. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Aga w kuchni
Zupa z cukinii z pulpecikami z piersi kurczaka i z makaronem 363

Przesmażyć na oliwie razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przełożyć do garnka ze zmiksowaną cukinią. Dodać sól, cukier i pieprz - zagotować wszystko razem. Z mięsa formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i (bez obtaczania w czymkolwiek) wkładać na gotującą się na niewielkim ogniu zupę.  Po włożeniu pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec japoński 383

850g) 3 duże jabłka 4 jajka 9 łyżek kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło do wysmarowania blaszki Bułka do obsypania blaszki Opcjonalne dodatki: Cukier Bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, migdały itp.) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wrzątku Przepis: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka odsączamy. Masę makową przekładamy do większej miski

Emcia Pichci
Pestiños 165

mieszając ciasto łyżką. Gdy stanie się gęste zacząć wyrabiać rękami. Ciasto powinniśmy ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio elastyczne. Z gotowej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkowywać dość cienko na kształt koła. Gotowy placek umieszczać na palcu wskazującym, dwa końce ciasta skleić ze sobą, formując rurkę. Pozostałe na bokach fragmenty ciasta zgiąć

Food Square
Sernik krakowski 392

ziemniaczanej 150 g rodzynek, uprzednio namoczonych w gorącej wodzie lub rumie 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub innego ulubionego aromatu szczypta soli 100 g włoskich orzechów (opcjonalnie) Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem do białości. Następnie powoli dodawać zmielony twaróg, nadal miksując. Wlać masło. Dodać mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie utrzeć aż uzyskamy gładką

Food Square
Wegańskie ciastka owsiane z żurawiną, pistacjami i daktylami 190

mieszamy, następnie wlewamy powoli mleko i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste, spójne i trochę klejące. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aż wchłonie dobrze płyn, a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy, formując ciastka. Pieczemy przez 30 minut w 180 ° C, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. * Mąkę możemy otrzymać sami, np. mieląc kaszę

Food Square

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję