orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:175/257)

Pulpety w sosie pomidorowo paprykowym 1997

usmażyć na patelni i aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu i papryki. Zmoczonymi wodą rękami, formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 11 sztuk. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć pulpety, obsmażyć, delikatnie obracając, tak aby pulpety ze wszystkich stron ładnie się zbrązowiły. Zdjąć pulpety z patelni, usunąć

Stare Gary
Śniadaniowe wariacje z selera naciowego z włoską nutą. 344

pokrojona w paski -łyżka groszku zielonego z puszki -łyżka kukurydzy z puszki -jogurt naturalny, lub niestety smaczniej, ale dla tych niezwracających uwagi na kalorie, majonez -sól, pieprz -orzechy włoskie posiekane Wszystkie składniki łączymy ze sobą, solimy i pieprzymy do smaku. Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu, lub tosterze, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami (starte suszone pomidory, oregano, bazylia). Smacznego

BaRepas
Błyskawiczne ciasto pomarańczowe 564

szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka  1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, pominęłam 125 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej ewentualnie : 1/2 szklanki orzechów włoskich, szklanka rodzynek lub moreli lub suszonej żurawiny Przygotowanie : Z umytej pomarańczy wyjąć pestki, pokroić ją w ćwiartki- zmiksować na gładko w mikserze Dodać partiami miękkie masło i cukier, dobrze zmiksować

Proste Potrawy
Sałatka z krewetkami w awokado 249

krewetkami w awokado Sałatka z krewetkami w awokado Sałatka z krewetkami w awokado dla 4 os: 4 awokado 40 dkg krewetek koktajlowych 2 łodygi selera naciowego 6 obranych orzechów włoskich 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu sól, pieprz Wykonanie: Awokado obrać ze skórki i przekroić na pół wzdłuż. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić

Anielskie Smaki
Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem 339

masła 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego 2 średnie cebule 1 średniej wielkości czerwona papryka ok. 7 średniej wielkości pieczarek garść orzechów włoskich suszone figi (opcj.), pokrojone na małe cząstki lub na pół 1 jajko 1/4-1/2 szkl. śmietany (36 % lub 18 %) przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele prowansalskie, gałka muszkatołowa Przygotowanie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sałatka kalafiorowo-brokułowa 213

Przepis na tę sałatkę moja mama przyniosła od koleżanki. Oryginalnie były w niej również orzechy włoskie, ja je pominęłam. Sekret tej sałatki tkwi w konsystencji warzyw... powinny być chrupiące i półtwarde. SKŁADNIKI: ½ dużego kalafiora ½ brokuła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie kwaśnej śmietany) 3 łyżki pestek dyni płatki papryki sól czarny pieprz WYKONANIE: Kalafior i brokuły gotujemy w osolonej

Pyry na Gaz
"Czerwone diamenty" czyli jagody goji 142

papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 12-14 minut. Owsianka na zdrowie Składniki (na jedną porcję) 3-4 łyżki płatków owsianych łyżka posiekanych orzechów włoskich łyżka ziaren słonecznika łyżka siemienia lnianego łyżka żurawiny pół łyżki jagód goji chude mleko Sposób przygotowania Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Zalewamy mlekiem tak aby wszystkie składniki były zanurzone

Pyry na Gaz
Ciasteczka ryżowo - kukurydziane 114

żółtka oraz masło. Zagniatamy ciasto na koniec dodajemy ubite białka ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z ciastem. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, blachę wykładamy pergaminem, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w których tworzymy na środku niewielką dziurkę. Ciastka pieczemy ok 20 minut. Smacznego

kgwjanczewo
Ambasador 395

Mieszamy. Na ciasto nakładamy ciemny krem, na ciemny krem nakładamy krem jasny. Posypujemy kakao przed podaniem. Chłodzimy w lodówce i tam też przechowujemy. Dodatkowo: 2 łyżki kakao garść pokrojonych orzechów włoskich garść bakalii garść płatków migdałów 100 g pokrojonej czekolady mlecznej 1 puszka brzoskwiń The post Ambasador appeared first on Made

Made By Mom And Son
Chocolate chip cookies 146

soli 170 g zimnego masła, posiekanego 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków – dałam zwykły ½  łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki posiekanych z grubsza orzechów włoskich Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść ciasto – czekoladę dodać na końcu. Z gotowego ciasta formować kulki i kłaść je w dużych odstępach na wyłożonej blasze papierem do pieczenia

Na słodko lub wytrawnie
Bezglutenowe i bezjajeczne prawie pierniczki 279

mokre oraz drożdże, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczać, układać na blasze, zachowując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 6-8 minut. Ostudzić. Smacznego! Wczoraj rano, tuptając do autka z przykrością stwierdziłam, że po wieczornej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DZIAD 98

spotkać ten wypiek, to wiewiórka, albo salceson. Zwał jak zwał, ciasto jest pyszne. SKŁADNIKI: 5 jabłek 3/4 szkl. cukru 3 jajka 20 dkg rodzynek 3 łyżeczki kakao 20 dkg orzechów włoskich 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. oleju A jak to zrobić:     Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach

Kuchnia w opałach
TRÓJKOLOROWE SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 130

się zagotuje zmniejszyć ogień. Klopsiki. Wszystkie składniki na klopsiki (oprócz oleju i mąki) przełożyć do miski i dokładnie ze sobą połączyć. Formować z mięsa małe kuleczki ( mniejsze od orzecha włoskiego), obtoczyć je w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Tak przygotowane klopsy przełożyć do sosu. Gotować całość około 30-40 minut, doprawiając sos solą, odrobiną cukru, pieprzem

Kuchnia w opałach
POPĘKANE CIASTECZKA CYTRYNOWE 1004

proszkiem do pieczenia. Miksować, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie dość "zwarte". Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Gdy masa stężeje, formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami zostawiać odstępy, gdyż podczas pieczenia lekko zwiększą objętość. Piec 13 minut w piekarniku nagrzanym

Kuchnia w opałach
LEBKUCHEN - PYSZNE PIERNICZKI 111

skórkę pomarańczową, wymieszać. Najlepiej zrobić to mikserem, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć lekko klejącą konsystencję. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia i zgęstnienia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy pierniczkami zostawiać spore odległości, gdyż podczas pieczenia zwiększą objętość. Każdą kulkę lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 180 stopni przez

Kuchnia w opałach