orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:175/257)

Owocowe batoniki 512

batoników, które dziś przedstawiam Wam. Macie ochotę na owocowe batoniki bez cukru?" Składniki: 60 g płatków owsianych 60 g mąki 1 łyżka sezamu 15 g ryżu preparowanego 30 g orzechów włoskich 4 daktyle 50 g rodzynek 20 g pestek z dyni 20 g pestek słonecznika 20 g żurawiny 1/2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami 10 g ananasa suszonego

Słodkie Przyjemności
Wielkanocne ciasteczka czekoladowe 165

dokładnie wyrabiamy - ja wyrabiam ciasto robotem, ale można też ręcznie.  Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki aby lekko stężało. Po około 20 minutach z ciasta przygotowujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce wyłożonej papierem  do pieczenia a następnie lekko spłaszczamy po środku każdego ciastka. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka zbożowo-owsiane 150

mleczko zagęszczone, dalej ubijamy, pod koniec dodając olej. Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy, w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Z przygotowanej masy ugniatamy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, a następnie układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je przygniatamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez  13 minut w zależności od grubości ciastek

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe ciasteczka Świętego Mikołaja 172

Przed wyłożeniem ciasteczek na blaszkę, dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy ciasteczka za pomocą małych łyżeczek tworząc kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego w lekkich odstępach - ciasteczka lekko się rozpływają. Pieczemy około 12-15 minut w 180`C. Studzimy na blaszce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 174

poprzednim poście). Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Surówka z marchwi. Marchew tniemy obieraczką na długie pasy, dodajemy posiekaną brzoskwinie i zmiażdżone orzechy włoskie. Solimy, skrapiamy oliwą i frutatem (jabłkowy ocet balsamiczny), mieszamy

BaRepas
Kluski śląskie 175

masła.    Wlewamy do masy ziemniaczanej i wyrabiamy.    Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy do powstania jednolitego, gładkiego ciasta.    W dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.    W każdej kulce robimy wgłębienie.    Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z odrobiną oleju. Kiedy wypłyną na powierzchnię zbieramy łyżką cedzakową

Maminek kulinarny
Ciasteczka owsiano-kokosowe 190

łyżkach wrzącej wody i dodać do margaryny, wymieszać.  Do miski wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę, cukier, dodać rozpuszczoną margarynę i wymieszać. Z masy formować kulki wielkości włoskiego orzecha, spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładać do nagrzanego piekarnika na środkową szynę. piec w temp 180 stopni ok. 8-10 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać

Mix smaku
Ciasteczka sezamowe 201

dodawać mąkę przesianą z sodą i solą. Na koniec dodać 1/2 szklanki sezamu. Ciasto wstawić na ok. 1-2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w pozostałym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, gdyż ciasto się rozleje. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp

Mix smaku
Kuleczki rafaello 143

wafle oraz margarynę i dokładnie wymieszać. Następnie masę wstawić do lodówki do schłodzenia ma ok. 30-40 min. Schłodzoną masę wyjąć z lodówki i formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do środka każdej kulki migdał. Uformowane kulki obtaczać u wiórkach kokosowych. Kulki przechowywać w lodówce

Mix smaku
Domowe bounty 162

puder. Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i podgrzewać, aż się masło rozpuści, następnie przelać do wiórków i cukru, wymieszać. Z powstałej masy formować dłońmi kulki lub jajeczka wielkości włoskiego orzecha i układać na papierze do pieczenia. Odstawić przykryte folią w chłodne miejsce na 1-2 godziny lub wstawić do zamrażalki na ok.20 min. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Mix smaku
Pierniczki bakaliowe 137

proszku do pieczenia * 4 jajka * 4-4,5 szklanki mąki pszennej * 1,5 szklanki mąki żytniej jasnej  * 1/2 szklanki kwaśnej śmietany * 100 g suszonej żurawiny * 50 g posiekanych orzechów włoskich * 100 g płatków migdałowych * 100 g rodzynek Sposób wykonania Miód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia. Do przesianej maki z proszkiem

Mix smaku
Kluski śląskie 144

następnie podzielić na 4 części, jedną ćwiartkę ziemniaków wyjąć na pozostałe, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść na jednolitą masę. Z powstałej masy odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, utoczyć w rękach w kulkę, lekko spłaszczyć, a w środku każdej kulki zrobić dziurkę palcem. Jeżeli by się okazało, że masa się kruszy lub pęka w trakcie robienia dziurki należy

Mix smaku
Domowe musli 176

musli, taka mieszankę śniadaniową do mleka, jogurtu. Wyciągam pojemnik i jest gotowa! Składniki -płatki kukurydziane - Słoneczne Pola Ziarenkowo- prażone ziarna - otręby pszenne ekologiczne Młyn Kopytowa - mango kandyzowane Skworcu -orzechy włoskie -nasiona lnu - rodzynki black Jumbo Skworcu - Zurawina suszona Skworcu -płatki owsiane górskie błyskawiczne -płatki cynamonowe Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Moja mieszanka służy

Z Kuchni Do Kuchni
Makowiec zawijany 817

dodałam rumu ale może być również wódka ziarenka z laski wanilii   Nadzienie: 500 g suchego maku 170 g brązowego cukru 100 g rodzynków  50 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodu kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżka masła o temp. pokojowej 6 białek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier : 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki

Słodkości i nie tylko
Twarogowe kuleczki 349

niej drobno pokrojonego wędzonego łososia i posiekany koperek. Obie masy dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem. Następnie z mas serowych uformować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Potem kuleczki oprószyć lub obtoczyć w dodatkach. Ja użyłam czarnego i białego sezamu, słodkiej mielonej papryki, przyprawy suszone pomidory z czonkiem i bazylią oraz świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Kuleczki ułożyć

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania