orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:174/257)

CIASTO KUKUŁKA 163

Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części. BISZKOPT JASNY: Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny. Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (mogą być większe) PONCZ: Kawę zaparzyć w szklance wody, przelać do garnka, dodać połamane czekolady i cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad, wystudzić. Do wystudzonego dodać wódkę, wymieszać. BITA ŚMIETANA

w mojej kuchni
Kluski śląskie 132

podsmażyc na patelni. Ziemniaki obrać po ugotowaniu, a kiedy wystygną przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka i obie mąki, posolić i szybko zagnieć ciasto. Utoczyć z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszczyć, pośrodku zrobić palcem dołek. Kluski wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować na średnim ogniu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z wody. Podawać z cebulka

w mojej kuchni
Ciasto trójkolorowe 159

Ciasto orzechowe: 4 jajka 12 dag mielonych orzechów włoskich 3/4 szk. cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka oraz resztę składników. Dodatkowo: lukier WYKONANIE

w mojej kuchni
Ciasteczka maślane z pistacjami. 151

chwilę ucierać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki. Na sam koniec dodać mleko i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce i lekko spłaszczamy. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Studzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dekorować ciastka smarując pasek czekoladą i posypać

O kuchni z uczuciem
Ciastka owsiane z bakaliami, bez masła ( 470 kcal / 100 g) 313

ciastek):  100 g płatków owsianych górskich 1 jajko 40 g miodu 35 g cukru brązowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki: 45 g zmielonych orzechów włoskich (w trakcie miksowania na brzegach pojemnika zaczyna tworzyć się "masło") 20 g łuskanego słonecznika 20 g pokrojonych suszonych daktyli 30 g rodzynek 20 g sezamu 10 g płatków migdałowych 20 g pokrojonych suszonych

Malowane smakiem
Pączki mini 954

być jednolita konsystencja). Do szerokiego garnka wleć tyle oleju, aby pączki mogły swobodnie pływać, rozgrzać olej (przeprowadzić test wrzucając odrobinę ciasta). Za pomocą 2 łyżek formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na rozgrzany olej. Łyżkę maczać w zimnym oleju, aby ciasto nie kleiło się do niej. Pączki podczas smażenia powinny same się obracać. Wyjąć, gdy będą miały lekko brązowy

Kuchcik gotuje
Roladki drobiowe z pietruszką i serem korycińskim 250

sera potrzeba około 30 litrów mleka. Współcześnie, podążając za kulinarnymi upodobaniami klientów producenci wzbogacają ser różnego rodzaju naturalnymi dodatkami takimi jak: suszone zioła i owoce, czosnek a nawet orzechy włoskie czy oliwki.  Okres leżakowania sera jest także znacznie krótszy. W 2005 roku Ser Koryciński „Swojski” został wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zaś

Kuchnia Danusi
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 166

jeszcze ;) Do drugiej gotującej się wody - osolonej - wrzucamy szklankę ryżu - NATURALNEGO zwanego brązowym - i gotujemy około pół godzinki, na sypko. W tym czasie wyłupujemy do miski trochę orzechów włoskich , ścieramy na tarce jabłko albo dwa, wypstrykujemy ze skórek sparzone migdały, odsączamy namoczone rodzynki, co wszystko trwa akurat tyle, że ryż się pięknie ugotował. Wsypujemy ryż do miski z dodatkami, dodajemy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sezon na BÓB - SAŁATKA z bobem oraz PASTA z bobu 278

połówki, dołożyć do zielonego. Ząbek czosnku pokroić na cienkie plasterki, posypać pomidory. Oblać to wszystko łyżką oleju, na górę poroztrząsać kiełki brokuła i rzodkiewki. Miały być jeszcze uprażone orzechy włoskie ale nie zdążyłam. I tak było dobre :)) Z bobu można też zrobić zieloną PASTĘ DO CHLEBA. SUROWY MŁODY BÓB (tak, tak!) zblendowałam z czosnkiem, cytryną, solą oraz małą ilością

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Oreo Cake Pops 123

kruszymy na drobny pył. Dodajemy serek i zagniatamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Wkładamy na około 15 minut do zamrażarki. Następnie wilgotną dłonią formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na papierze do pieczenia. Ponownie wkładamy na 15 minut do zamrażarki. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej około 50 g białej czekolady. Wyjmujemy kulki. Patyczek

Made By Mom And Son
Chleb pszenny z orzechami 138

zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i dopiekać przez 20-30minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. *tym razem dodałam mieszankę orzechów laskowych i rodzynek, ale najbardziej lubię chleb z orzechami włoskimi. ** na dno piekarnika należy wstawić pojemnik z gorącą wodą, aby zapewnić odpowiednią wilgotność w czasie pieczenia chleba

Zapiski Młodej Żony
Czekoladowe ciasteczka owsiane 142

pieczenia 1/2 łyżeczka soli Mąkę wymieszałam z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Usypałam kopczyk, dodałam resztę składników i zagniotłam ciasto. Schłodziłam w lodówce. Po godzinie formowałam kule wielkości orzecha włoskiego i rozgniatając na krążki układałam na blasze. Piekłam przez około 15 minut w 180 stopniach. *jeżeli wykorzystujemy płatki owsiane dodajemy również ulubione bakalie:) http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Zapiski Młodej Żony
Pieczone pulpety po bałkańsku (z serem feta) + przypomnienie o konkursie! 206

sera feta 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i czubrycą. 2. Ser feta kroimy na kawałki wielkości orzecha ziemnego.  3. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku umieszczając po kawałku sera.  4. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut

Szefowa kuchni
Kokosowe ciasteczka owsiane bez mąki 2578

miód i jajko, składniki wymieszać - masa powinna być lepka, z przewagą płatków owsianych (jeśli jest zbyt mokra/tłusta, należy dosypać więcej płatków) - z masy formować w dłoni kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać dłonią - ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut do lekkiego zrumienienia - ciasteczka tuż

Smakołyki Bereniki
Orzechowe ciasteczka z lentilkami 179

lentilek. Wykonanie Do miski wsypać cukry, dodać posiekaną margarynę, śmietanę i masło orzechowe, zagnieść. Powoli wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z sodą. Zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wcisnąć po kilka drażetek.  Piec ok. 15 min w temp. 180st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości