orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:174/257)

Tradycyjna kutia świąteczna z szybkowaru 226

sosny - opcjonalnie rodzynki, zalej ciepłą wodą z odrobią brązowego rumu, pozostaw tak na co najmniej 15 min, po czym przełóż na sitko do obeschnięcia płatki migdałów, sporo orzechy włoskie, migdały lub inne, potłucz na mniejsze kawałki w moździerzu, sporo parę łyżek mąki migdałowej - opcjonalnie, można zastąpić migdałami bez skórki startymi na drobnych oczkach tarki Przygotowanie ziarna pszenicy

Szybko Szybkowar
Jogurtowe placuszki otrębowe z musli - bez mąki i cukru :) 136

owsianych/orkiszowych, jednak nie dajcie się zwieść, tak jak ja :D Na pierwszym miejscu w składzie musli znajdziemy płatki sojowe, produkowane oczywiście z soji, odznaczające się wysoką zawartością białka. Następnie: orzech włoski, płatki migdałów, sezam, płatki dyni, słonecznik, maliny, czarna porzeczka, wiśnia, wiórki kokosowe. Skład mówi sam za siebie, musli musi być pyszne i takie jest! :D 100 g mieszanki dostarcza

Zdrowie na języku :P
Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem 155

pełna szklanka cukru trzcinowego - 1 pełna łyżeczka cynamonu - 2 jajka - 1 szklanka  puree z dyni (ja użyłam zwyczajnej) - 1/3 szklanki mleka - 4 łyżki oleju - 100 g posiekanych orzechów włoskich (pominęłam)  * Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki cynamonu   - 3-4 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cynamonem. Dodać pozostałe składniki

W poszukiwaniu inspiracji
Kleryżki 298

kokos.W naszym kopczyku robimy zagłębienie i wbijamy w nie jajka. Dodać posiekaną margarynę. Wszystko razem siekamy, a na koniec wyrabiamy ręką. Ciasto będzie lepkie i tłuste. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdym robimy dziurkę. Można ją wypełnić dżemem, wisienką lub zostawić je bez nadzienia. Formę wykładamy papierem do pieczenia i w temperaturze 180 stopni, pieczemy 25 minut. Ciasteczka

Lawendowe Niebo
Ciasteczka z kaszy jaglanej 167

kaszy jaglanej1 dojrzały banan2 garści orzechówPrzygotowanie:Kaszę opłukać, ugotować i przestudzić.Banana rozgnieść widelcem i wymieszać z kaszą.Z takiego ciasta formować ciasteczka, na każdym z nich ułożyć połówkę orzecha włoskiego. Ciasteczka piec 20-25 minut w 180 stopniach

Lawendowe Niebo
Peanut butter cookies - ciasteczka z masłem orzechowym wzbogacone płatkami owsianymi 108

mieszam do połączenia składników. Kiedy powstanie gładka masa dodaję płatki owsiane i mieszam do połączenia się składników. Masę wkładam na około 30 minut do lodówki. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego (ok 3 cm), układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatam widelcem tworząc charakterystyczną kratkę. Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smakują wyśmienicie z zimnym mlekiem

Magiczna kuchnia Darii
Kluski śląskie.. 237

szkl. mąki ziemniaczanejsólZiemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę. Ostudzić.Ziemniaki połączyć z mąką i jajkami doprawić do smaku solą. Formować kulki większe niż orzech włoski, spłaszczając je delikatnie i robiąc palcem nie za głęboką dziurkę. Gotować we wrzącej osolonej wodzie. Po wypłynięciu klusek gotować je jeszcze

Garnkowe fanaberie
Cynamonowe Pączuszki z mascarpone 256

głębokiego smażeniapół szklanki cukru pudrupół łyżeczki cynamonu Wykonanie :Jajka zmiksować z serkiem.Dodać pozostałe składniki . utrzec na jednolita masę.W garnku rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i kłaść na tłuszcz.Smażyć do zrumienieniaOsączyć na ręczniku papierowym .Po lekkim wystudzeniu obtoczyć  paczuszki w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem .Smacznego :)Polecam

Malinowa Kawiarenka
Herbatniki z gorgonzolą i migdałami 118

Smakowite prezenty"Co prawda w przepisie mowa jest o "miąższu z zielonych orzechów",szczerze przyznam że nie wiem co autorka miała na myśli :)Pistacje? Niedojrzałe orzechy włoskie?Dałam migdały i wyszło też dobrze!Czytaj więcej

bistro mama
Rukola z pomarańczą i orzechami 183

gorącym omlecie. I często mam dylemat co zrobić z resztą, która zaczyna lekko więdnąć... I tak powstała ta oto kompozycja :) Razem z usychającą pomarańczą i leżakującymi od jesieni orzechami włoskimi. Zamiast żółtego sera starłabym trochę parmezanu, gdybym tylko miała go w lodówce. Niestety, parmezan ma tendencję do szybkiego znikania, w przeciwieństwie do rukoli ;)Czytaj więcej

bistro mama
Przepis na Ciastka czekoladowe BARDZO czyli Slodki Czwartek odc.70 193

kakao. Połowę powoli dodajemy do masy jajecznej, mieszamy a gdy się połączy dodajemy drugą połowę wymieszaną z drażetkami. Łyżką lub po prostu dłońmi formujemy ok 25 kulek wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je  i układamy na blaszce. Możemy je schłodzić ok 30 minut w lodówce lub upiec od razu. Jeśli je schłodzimy w środku po upieczeniu będą nadal lekko ciągnące

Dzieje kuchennej Wiewióry
ŚNIEGOWE KULE 326

olejek waniliowy. Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut. Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem pudrem

Ostra na Słodko
ANZAC BISCUITS 144

owsiane, wiórki, mąkę i proszek, mieszamy. W małym rondelku roztapiamy masło razem z miodem - nie gotujemy. Roztopione masło przelewamy do naszych suchych składników i mieszamy.Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozkładamy na blaszce, a następnie spłaszczamy, zachowując odstępy. Pieczemy w temperaturze 180`C około 8 - 10 minut. Studzimy na kratce. przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kokosanki 184

połączenia się składników. Na koniec dodajemy do ciasta masę kokosową i dokładnie mieszamy. Masę chłodzimy w lodówce ( mi to zajęło około 45 minut).Piekarnik nagrzewam do 190 `C.Ciasto wielkości orzecha włoskiego obtaczamy w dodatkowych wiórkach kokosowych, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut z tym, że najpierw w górnej części piekarnika

Słodkie Przyjemności
Najlepsze mleczne ciasteczka na świecie! 121

musimy je najpierw roztrzepać, a następnie dodać je do masy maślanej.W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku.Z ciasta tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je mokrą łyżeczką tworząc kółka. Pamiętajcie o zachowaniu pomiędzy ciastkami odległości.Pieczemy około 10 minut - studzimy na kratce.Smacznego

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania