orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:173/257)

Słodkie środy - Śniegowe kule migdałowe 190

olejek i mieszamy. Mielone migdały mieszamy z przesianą mąką i dodajemy do masła.  Mieszamy dokładnie, zagniatamy ciasto i chłodzimy pół godzinki w lodówce. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy.     Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 12-15 minut. Po upieczeniu posypujemy z wierzchu cukrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z selera naciowego. 257

sałatkę z selera naciowego. Trochę ją zmodyfikowałam i myślę, że każdemu rozpieści podniebienie! SKŁADNIKI: seler naciowy  młoda mozzarella  kilka pomidorków koktajlowych 1 średnia cebula czerwona kilka orzechów włoskich, ja dodałam pistacje prażone pierś z drobiu około 300gr. trochę vegety, ewentualnie pieprz, sól do smaku SOS: sok z limonki, cytryny, mandarynki oliwa z oliwek łyżka musztardy np. dijon

Kuchnia Beaty
Na Ostatki - najlepsze sałatki! 407

grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Zapiekane figi 111

powiecie na zapiekane figi z serem kozim i orzechami włoskimi

noteskulinarnyfiga
śnieżne kule i kruche ciasteczka renifery 79

jeszcze chwilę wyrabiamy rękami. Masę owijamy w przeźroczystą folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby nieco stężało. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając  kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy, układamy

noteskulinarnyfiga
świąteczne dekoracje /propozycja nr 1/ 85

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Potrzebujemy duży kieliszek do wina, garść orzechów włoskich i świeczkę tea-light. Taka dekoracja może być fajną alternatywą dla tradycyjnego świecznika

noteskulinarnyfiga
Piernik z powidłami śliwkowymi 78

jajka 150 g cukru 1,5 szklanki miodu 200 g masła 100 ml śmietany 18% 10 łyżek powidła śliwkowego polewa: 100 g czekolady deserowej 50 ml śmietanki 30% orzechy włoskie 10 połówek /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style

noteskulinarnyfiga
Słodkie środy - ciasteczka z czereśniami 95

wszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i cukier. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka dość dużo rosną, więc na blaszce zachowujemy spore odległości między nimi. Czereśnie myjemy i usuwamy pestki. Ja część wyciągnęłam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Słodkie środy" - Owsiane kakaowe ciasteczka z mieszanką studencką 139

suche składniki i całość mieszamy do połączenia, dodajemy mix bakalii i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.  Po upływie 30 minut z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,  układamy na blaszce do pieczenia Rozgniatamy kuleczki widelcem formując ciasteczka.  Pieczemy w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku przez około 17 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem 133

przekładamy do miksera. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy każdorazowo aż się składniki połączą. Za pomocą szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ptyśki (wielkość mniej więcej orzecha włoskiego). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż ptysie nabiorą złotego koloru (trwało to u mnie niespełna 20 minut). Ostudzone ptysiaki przekrawamy na pół i do środka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Klopsiki z grzybami w sosie grzybowym 173

płaski kotlecik i usmażyć na patelni aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu. Zmoczonymi wodą rękami, formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 25 pulpecików.  Wywar z gotowania grzybów wlać do dużej głębokiej patelni. Dodać część bulionu i pozostawione grzyby ( można je pokroić na mniejsze kawałki). Zagotować

Stare Gary
Ciasteczka sezamowe II 176

mąkę, sodę, kakao, sezam, wymieszać i zagnieść ciasto.  Owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, robić kulkę, spłaszczać, a następnie wierzch obtaczać w sezamie. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C, ok. 15 min. Upieczone ciastka studzić

Mix smaku
Masa makowa do makowca. 135

Masa makowa do makowca. Składniki : 25 dkg maku 10 dkg skórki pomarańczowej kandyzowanej 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 2 łyżki miodu ( może być sztuczny ) 15 dkg cukru olejek migdałowy 3-4  szt. całe jajka Sposób wykonania : Mak zalewamy zimną wodą stawiamy na niedużym ogniu i parzymy aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go na sitko lub gazę,zlewamy

Przepisy i porady kulinarne
Jak przechowywać cebulę i inne rośliny bulwiaste. 83

Cebulę i inne rośliny bulwiaste najlepiej przechowywać w niskich skrzynkach wypełnionych suchymi liśćmi kasztanowca lub orzecha włoskiego. Pamiętajmy o tym , aby układać warzywa niezbyt grubymi warstwami, powinny mieć one dostęp do świeżego powietrza, bo inaczej będą się szybko rozwijać pleśnie i grzyby i zaczną nam się psuć . Skrzynki te należy przechowywać w suchym pomieszczeniu np. na strychu. Natomiast aby cebula

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka selerowa z szynką i gotowanym jajkiem. 145

średnia bulwa selera 1 cebula 2 jajka 1 pomidor 10 dkg szynki  ( gotowanej ) zielona natka pietruszki 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich estragon tymianek Sos : 3-4 łyżki majonezu sól  cukier Sposób wykonania : Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę , skropić sokiem z cytryny i oliwą. Selera gotować przez

Przepisy i porady kulinarne