orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:184/257)

Kartofelki marcepanowe. Kuleczki marcepanowe. 281

Składniki: 200 g masy marcepanowej, kakao naturalne.   Przygotowanie:    Masę marcepanową robimy sami lub kupujemy gotową - najwięcej jest jej w sklepach w okresie świątecznym. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W palce bierzemy szczyptę kakao i wcieramy dookoła w kuleczki marcepanowe. Można także je obtoczyć w kakao, ale ja takich nie lubię jak jest za dużo kakao

Aga w kuchni
Przepyszne ciasto orzechowe z białą polewą 369

Ależ to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i dość szybko a jest naprawdę wyśmienite. U mnie pojawia się zarówno do niedzielnej herbatki jak i na świątecznym stole bo pasuje na każdą okazję. Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję

Smaczna Pyza
Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym 170

Przyprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy pieczarki z cebulką do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzone pieczarki z cebulką, pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony. Sos: w małym rondelku podgrzewamy konfiturę poziomkową, zalewamy ją winem i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu ok. 5 minut

Aga w kuchni
Proste ciasto dyniowe 207

trzcinowego 1 saszetka cukru wanilinowego 4 duże jajka 3/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pestek dyni lub suszonych moreli skórka otarta z jednej pomarańczy szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Łączymy w jednej misce składniki mokre: jajka

Poezja smaku
Ciasteczka ryżowe 259

łyżki gęstej śmietany 18% dżem Przygotowanie: Cukier, żółtka i margarynę utrzeć. Wsypać kleik ryżowy, dodać śmietanę i wymieszać. Białka ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blaszce i w każdej kulce zrobić wgłębienie. Piec w 160’C (termoobieg) przez około 15-20 min. Po ostudzeniu dziurki w ciasteczkach napełnić

Oryginalny smak
Ciasteczka z czekoladą 110

cukrem utrzeć, dodać jajko i zmiksować. Następnie dodać mąkę, sodę i sól. Wymieszać. Czekoladę pokroić na malutkie kawałeczki, dołożyć do ciasta i ponownie wszystko wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na posmarowanej masłem blaszce. Każdą z kulek lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 160’C (termoobieg) przez około 13 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Lody czekoladowe z nadzieniem orzechowo-miodowym 149

serka lub jogurtach wyłożyć folią spożywczą. Gdy lody zaczną zamarzać, przełożyć je do foremek i ponownie wstawić do zamrażarki. Prawie zamrożone wyjąć i w każdym wydrążyć dziurkę wielkości orzecha włoskiego. Lody z wydrążenia zostawić (będą potrzebne!). Nadzienie: Orzeszki ziemne wsypujemy na suchą patelnię i lekko prażymy. Studzimy, bardzo drobno siekamy (można zmielić, ale nie do końca, mają być wyczuwalne), łączymy

Oryginalny smak
Zapiekanka z cukinią, figami i kozim serem 185

Ostatnio zrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina . Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie fig, na które sezon niestety już się kończy. Zapiekanka nie jest skomplikowana i stanowi bardzo smaczny dodatek do obiadu. Składniki: 1 większa cukinia 2 figi 120 g koziego sera

Oryginalny smak
Mleczne ciasteczka 149

pieczenia, mleko w proszku, aromat. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem, później wyrobić rękami na jednolitą masę. Dodac posiekaną czekoladę i połączyć z masą. Z tak powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odstęp bo rosną ! ) Piec w 180st. C 10-15 min, a najlepiej je obserwować kiedy będą już gotowe

charlotte gotuje
Pulpeciki w sosie pomidorowym z pieczarkami 228

cukier do smaku bułka tarta Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajka, trochę bułki tartej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie ze sobą łączymy. Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w mące i smażymy na oleju, przewracając je tak, aby równomiernie się z każdej strony obsmażyły. Pieczarki obieramy, obgotowujemy w wodzie. Czekamy chwilę, aby trochę przestygły i kroimy

charlotte gotuje
Dyniowe ciasto 109

oczkach 2 szkl dyni pokrojonej w bardzo małą kosteczkę 1 szkl oleju 1 szkl cukru 3 jajka 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl dowolnych bakalii (ja dałam orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, trochę żurawiny i wiórki kokosowe) 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczeia 2 łyżeczki cynamonu 3 cm kawałek startego imbiru Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem

charlotte gotuje
Granola 203

zapraszam na  fanpage  :) Składniki: płatki owsiane górskie płatki owsiane żytnie otręby pszenne otręby owsiane siemię lniane (ziarka) ziarka słonecznika płatki kukurydziane sezam rodzynki suszona żurawina orzechy włoskie ulubiony zapach - u mnie pomarańczowy miód (ja użyłam miodu z mniszka lekarskiego, którego zrobiłam latem :)) Przygotowanie: Miód wrzucamy do metalowego kubeczka i podgrzewamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, a następnie

charlotte gotuje
Drożdżowe odrywane bułeczki 196

pokazywałam :) Składniki : 325 - 350g mąki pszennej 65 g margaryny 50 g cukru 30 g świeżych drożdży 1 szkl ciepłego mleka 1 jajko szczypta soli Nadzienie : posiekane orzechy włoskie rodzynki 1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach (odciskamy sok) Dodatkowo : 3 łyżki rozpuszczonego masła lukier Przygotowanie: Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1/2 szkl ciepłego

charlotte gotuje
O....Owsianka na mleku! 240

zapotrzebowanie na "słodkości" dzięki owocom znika! Viva owsianka! Składniki : 3 dużej łyżki owsianki 1/2 szklanki wody 2-3 łyżki mleka szczypta soli 1/2 banan 1/2 jabłko łyżka: migdały - orzechy włoskie - żurawina - otręby żytnie łyżeczka: jagody goi Przygotowywanie: Podgrzewamy garnek.  Wsypujemy owsiankę, króciutko podgrzewamy na suchej patelni. Dodajemy wodę. Zmniejszamy ogień. Dosypujemy sól i mieszamy. Gdy owsianka jest gęsta

Kitchens Alphabet
Ciasteczka z orzechami i białą czekoladą 382

orzechy i czekoladę i ugniatamy ciasto ręcznie aż do powstania jednolitej masy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na papierze i mocno dociskamy. Pieczemy 10-12 minut do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcjach

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania