orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:185/257)

Ciasteczka na drogę. I odrobina minimalizmu w kwestii ubrań 135

najniższych obrotach miksera. Czekoladę posiekać. 200 g dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką. Masę schłodzić przez 30-60 minut. Po tym czasie lepić z masy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczać układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo ciasteczka sporo rosną). Resztą czekolady posypać ciasteczka, delikatnie wciskając ją w ciasto. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dziwne poranki. I ciasteczka do ślicznej puszki 117

Wlać kawę, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z kakao. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Z masy uformować 35 małych kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszyczyć, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą posypać cukrem perłowym, delikatnie wciskając go w każde ciasteczko. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe maleństwa 127

powinna być zwarta, ale delikatnie lepka. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C. Przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe ciasteczka oprószyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 128

powinna być zwarta, ale delikatnie lepka. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C. Przestudzić na kratce. Smacznego! Dziś kupujemy ostatnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczenie dla dzieci - ciasteczka. I dylematy śpiocha 369

bakalie, dokładnie wymieszać łyżką. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.  Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, dość mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać ciasteczka przesianym cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zagospodarować resztki rabarbaru 158

wymieszać z solą. Dodać do mokrych składników, połączyć. Wsypać rabarbar i czekoladę, wymieszać łyżką.  Schłodzić masę przez 30-60 minut w lodówce. Po tym czasie lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia w sporych odstępach, delikatnie spłaszczając.  Piec w 190 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciacha po brytyjsku 132

wbić jajko i żółtko, miksować aż do uzyskania puszystej masy. Partiami dodawać przesianą z sodą mąkę, mieszając łyżką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia w dużych odstępach (ciastka mocno się rozleją).  Piec w 170 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Z przerażeniem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka czekoladowe - kolejne najlepsze 153

solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać mleko, połączyć. Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Nieco ciastka spłaszczyć, przyciskając dnem szklanki do blachy. Piec w 200 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 180

ciecierzyca: 400 g ciecierzycy z puszki lub słoika 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki oleju z orzechów włoskich W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić imbir, kolendrę, chilli i sól. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po 1 minucie posiekany czosnek. Marchewkę i ziemniaki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybko, słodko, kokosowo... Trufelki 142

cukrem pudrem. Masło z kremówką rozpuścić, przestudzić. Dodać ekstrakt. Wlać do wriórek, dokładnie wymieszać. Wstawić na 15-30 minut do lodówki. Po tym czasie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w papilotkach. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Podawać prosto z lodówki lub w temperaturze pokojowej. Smacznego! No to idę wyspacerować Ptysię. Póki jasno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodka sobota, czyli trufle dla Mamy 163

dodać do masy śmietankowo-marcepanowej. Dokładnie wymieszać, wstawić na noc do lodówki. Żurawinę namoczyć w amaretto, zostawić na noc. Następnego dnia żurawinę dobrze odcisnąć. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej wciskając 2-3 żurawiny. Trufelki obtaczać w kakao - jeśli byłyby zbyt miękkie, wstawić na 15 minut do lodówki. Przechowywać w lodówce, podawać schłodzone. Smacznego! A przed

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bez glutenu, bez laktozy. Ciasteczka 137

Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy. Wsypać płatki, dokładnie połączyć (zagnieść ręką, ciasto będzie bardzo gęste). Na końcu wsypać jagody, połączyć. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego!  Z przykrością stwierdzam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O tajemniczej maszynce do lodów słów kilka. I ciasteczka z mąki gryczanej 157

miodem i wódką, dodać do ciasta, dokładnie połączyć. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc. Rano formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem, odciskając wzorek. Piec w 175 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Pogoda nadal dopisuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 149

tymianek Najpierw przygotować chipsy: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z ziemniakami. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na bardzo cieniutkie placuszki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać solą i pieprzem. Piec w 180 st. C. przez 10-20 minut, aż się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka dyniowe z czekoladą. I wyprawa do Legolandu 161

mleko,połączyć. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach. Czekoladę posiekać, dodać do masy, połączyć. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Piec w 175 st. C. przez 15 minut, aż się lekko zarumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przepis dodaję oczywiście

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania