jajko, doprawić solą i oregano i dokładnie wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, aby mięso było zwięzłe i łatwo się lepiło (około 3 łyżek). Z mięsa ulepić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki. Cebulę drobno pokroić. W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło i oliwę, dodać cebulę, przecisnąć czosnek i dodać oregano. Podsmażyć na średnim
Moje domowe kucharzenieugotowanymi, następnie wodę z miski wylać, a z dna zeskrobać skrobię ziemniaczaną i dorzucić do miski z ziemniakami, dodać jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i gotować we wrzącej, osolonej wodzie, ok.2 minuty od wypłynięcia. Podawać z cebulką podsmażoną na oleju kokosowym,(lub ze smalcem, skwarkami... itp.) Smacznego
Smaczne Zdrowekawałki, przełożyć do miski. Następnie dodać do sera cukier, żółtka jaj i wiórki kokosowe. Dobrze wyrobić masę. Z gotowej masy formować kuleczki serowo kokosowe, wielkości orzecha włoskiego. Wierzchu kuleczek już nie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce. Z tego przepisu wychodzi 29 kulek. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiSkładniki: Kliknij aby powiększyć 1 kalafior 0,5 kg pieczarki 25 dkg. groszek zielony mrożony 20 dkg. ser mozzarella 1 garść posiekanych włoskich orzechów Przygotować sos beszamelowy: ¼ kostki masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić
Kulinarny karnet Christopheracałych orzechów. Verrine owocowe. Układamy w górę warstwami: Kawałki kiwi polane syropem bazyliowym masa serowa: twarożek + łyżeczka konfitury z limonki i tymianku kawałeczki pomarańczy konfitura z żurawiny orzechy włoskie. Życzę miłej i smacznej zabawy przy komponowaniu, mniej lub bardziej, dietetycznych verrines
Kulinarny karnet Christopherapomidorki koktajlowe i posypujemy migdałami. Wstawiamy do zamrażarki i 1-1,5 h możemy podawać. Podałem z octem balsamicznym. Wersja słodka. 400 ml jogurtu greckiego 1 łyżka cukru orzechy włoskie jagody amerykańskie syrop klonowy Wersje słodką wykonujemy analogicznie do wytrawnej, dodając do jogurtu cukier. Podałem z syropem klonowym. PS. Inspiracją był przepis Carelajna
Kulinarny karnet Christopherakakao 0,5 szklanki mleka 1 łyż. ekstraktu waniliowego lub migdałowego 1 łyż. proszku do pieczenia 2 szkl. mąki 4 duże jajka Opcjonalnie garść orzechów włoskich i migdałów które można dodać do ciasta Przygotowanie: W dużym garku rozpuścić margarynę dodać cukier, mleko, kakao, ekstrakt waniliowy. Doprowadzając do delikatnego wrzenia , ściągnąć z ognia, odlać
Wypieki Ulicukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Sposób wykonania: Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach
Słodkości i nie tylkostopniowo cukier z mąką. Pianę delikatnie łączymy z wiórkami kokosowymi. 3. Na blaszce/kratce rozkładamy papier do pieczenia. Nawilżamy ręce w letniej wodzie; z masy kokosowej formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy w niewielkich odległościach od siebie (kokosanki odrobinę urosną, ale nie tak jak babeczki, czy ciasto francuskie :)). W razie potrzeby ponownie zwilżamy ręce. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy
My Culinary Artkażdą okazję Składniki: 30 dag maku 1 kostka margaryny 45 dag cukru pudru 60 dag jabłek 9 jaj 9 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka orzechów włoskich krojonych 10 dag rodzynek Wykonanie: Na grubej tarce zetrzeć jabłka, mak sparzyć i zemleć (lub kupić gotową masę makową). Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, mak i utarte
Apetyczna babeczkaDomowe ciasteczka, które nie wymagają zbyt wiele czasu :), są pyszne i bardzo prosto się je robi :) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 kg masła 25 dag mielonych orzechów włoskich 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki kakao 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu cukier puder do obtaczania ciasteczek Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy
Apetyczna babeczkaposiekaną kolendrę, sos ostrygowy, bułkę tartą, jajko, carry i kurkumę. Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. 2. Wilgotnymi dłońmi uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. 3. Zagotuj wodę, posól ją i włóż makaron na 2-3 minuty. Odlej, przelej zimną wodą i starannie zawiń nitki makaronu na kuleczkach z mięsa. 4. W naczyniu
Apetyczna babeczkagorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk, oprószyć dłonie mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C, przez
Apetyczna babeczkapokroić drobno w kosteczkę Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz oraz cebulę. Wyrobić dobrze masę mięsną. Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące. Wodę wlać do garnka, zagotować. Do wody włożyć pulpety, gotować ok.20 minut na wolnym ogniu. Następnie włożyć sos curry ze słoiczka, dodać wegetę sól
Kuchnia Danusiłyżek oliwy z oliwek, 1/2 ząbek czosnku, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1 gałązka pomidorków koktajlowych, pieprz, sól. Przygotowanie: Mięso mielone przyprawiamy pieprzem i solą. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucamy na gotujący się bulion i gotujemy ok 10-15 minut. Na talerzu układamy rukolę, połówki pomidorków koktajlowych, kulki mozzarelli oraz pokrojone suszone pomidory. Sałatkę polewamy sosem zrobionym
Aga w kuchni