mikserem do białości i puszystości. Dodać cukier i dalej ucierać. Następnie dodać jajko, również ucierając. Na końcu dodać suche składniki i zmiksować. Z powstałej masy uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce przykrytej papierem, lekko spłaszczyć. Układać w sporych odstępach, ciasteczka trochę nam urosną. Piec w temp. 190 stopni C przez około 10-15 minut. Poczekać chwilę
Smaczne Zdrowełyżki sezamu(nie trzeba) Roztopić tłuszcz, ubić jajka z ksylitolem, następnie dodać resztę składników(owoce odsączyć z wody i pokroić na mniejsze kawałki). Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy(można mocniej), możemy też obtoczyć ciastka w sezamie. Na blaszce układamy je dość blisko siebie(niewiele rosną). Pieczemy w temp. 180 * C ( góra-dół) przez ok.25 minut
Smaczne Zdrowekoniec wsypując ksylitol i dalej mieszać. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego(lub większe-wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach. Piec w temp. 180 stopni C przez ok.15-17 minut do lekkiego zbrązowienia. Trochę poczekać przed zdjęciem
Smaczne Zdrowekółka. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę powideł i posypać kruszonką. Kruszonka: -2 czubate łyżki mąki orkiszowej -2 łyżki ksylitolu -1 płaska łyżka masła(ja dałam 30g) -1 łyżka mielonych orzechów włoskich(dałam łyżkę mielonych migdałów) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść rękoma do uzyskania kruszonki. Zrobione ciasteczka piec przez ok. 15 minut w temp. 180 * C. Smacznego
Smaczne Zdroweprzestudzony słonecznik. Zagnieść ciasto, będzie dość lepkie ale takie ma być. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok.30 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w sporych odstępach od siebie. Lekko je spłaszczyć. Piec ok. 15 minut w temp.175*C ( termoobieg) do lekkiego zrumienienia. Pozostawić
Smaczne Zdrowesoli, pokrojone na małe kawałki rodzynki i czekoladę, wystudzone ziarna słonecznika , płatki owsiane oraz mąki. Zagnieść ciasto. Masa będzie dość lepka i miękka. Formować z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem. Spłaszczyć je , same niestety się nie rozleją, a cieńsze są smaczniejsze. Piec ok.15 minut w temp.180*C ( termoobieg) na złoty kolor. Pozostawić
Smaczne Zdrowedokładnie wymieszać. Następnie dodajemy po jednym jajku. Do uzyskanej masy dodajemy suche składniki i mieszamy. Ciasto schładzamy w lodówce ok.30 minut. Po schłodzeniu formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i odciskamy na każdym ślad widelcem, Gdyby widelec się kleił ,to oprószyć go mąką, moje ciasto się nie kleiło. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.15 minut
Smaczne Zdroweciepłej wody -ok.10 zblanszowanych migdałów - papilotki do pralinek Inulinę wsypujemy do miski, dodajemy wiórki kokosowe oraz ciepłą wodę i zagniatamy masę. Powinna być lepka i klejąca. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą wciskamy jeden zblanszowany migdał i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe umieszczamy w papilotkach do pralinek. *"Inulina w produktach spożywczych najczęściej używana jest jako zamiennik dla tłuszczu
Smaczne Zdrowemisce (wystarczy ręczną trzepaczką). Żurawinę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski z jajkami dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.25 minut (do lekkiego zrumienienia ), bez termoobiegu , tylko program
Smaczne Zdrowemisce mieszamy wszystkie suche składniki. Masło siekamy na drobniejsze kawałki, po czym dodajemy do miski z naszymi składnikami i zagniatamy ciasto. Formujemy powstałe ciasto w małe kuleczki, przypominające orzech włoski, po czym układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w większych odstępach, gdyż na pewno troszkę urosną. Kuleczki możemy lekko spłaszczyć, by wszystko równo się piekło
Sajkofanka smakuprzestudzeniu wymieszać z mąką, wodą (3/4szklanki), amoniakiem i miętą. Wyrobić dokładnie ciasto zawinąć w ściereczkę i zostawić, aby dojrzało. Nasmarować tłuszczem blachę, formować z ciasta gałeczki wielkości włoskiego orzecha, układać na blasze; wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku." A oto moje pierniczki - smacznego
Sajkofanka smakułyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki Masa kokosowa: mleko 1 szk kokos 100 g cukier 50 g margaryna 80 g mąka ziemniaczana 1 łyżeczka kopiasta Masa orzechowa: orzechy włoskie krojone 100 g cukier 100 g margaryna 100 g kremówka 70 ml cukier waniliowy 1 łyżeczka Polewa: margaryna 50 g mleko 1,5 łyżki kakao 1 łyżka cukier puder 1 łyżka
Ala piecze i gotujeuzyskania jednolitego ciasta. Ciasto będzie mieć lepką konsystencję ale tak ma być i nie dosypywać mąki. Odłożyć ciasto jeśli jest letnie do ostudzenia. Z zimnego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko rozpłaszczając łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec około 15 min w 170 st. Jeszcze ciepłe oblać
Ala piecze i gotujedyniowa krajanka Składniki na ciasto: • 1/2 szklanki mąki pszennej • ½ szklanki mąki krupczatki • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru • 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki • szczypta soli • 1 szklanka orzechów włoskich (drobno posiekanych) • 3/4 szklanki płatków owsianych, u mnie mieszanka muesli W misce kruszymy na kruszanke wszystkie składniki. 1 szklankę powstałych okruszków odkładamy. Resztą okruszków wylepiamy dno formy ( u mnie
Mia Cucina Sofietakremowe, dodajemy wodę i ekstrakt. W innej miesce mieszamy przesiane mąki, płatki(chrunchy) i sól. Suche składniki dodajemy do masła i dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej kulki wkładamy odsączone z likieru czereśnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15/20 minut lub do czasu aż uzyskają lekko złoty kolor. Zostawiamy
Mia Cucina Sofieta