biszkopt * sok z połowy cytryny * szklanka wrzątku * 2 małe śmietany kremówki 36% * opakowanie serka mascarpone * 2 fixy do kremówki * 2 łyżki cukru pudru * duża garść orzechów laskowych i włoskich * tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie : Upieczony biszkopt przekroić by powstały trzy blaty. Każdy nasączyć wrzątkiem z sokiem z cytryny. Przygotować krem ubijając kremówkę z fixami. Dodać serek
Magiczne Życie Martyoleju 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1/2 szklanki pokrojonych orzechów – laskowych lub włoskich Przygotowanie: Puree z dyni: Dynię pokroić na plastry (ze skórą), ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, piec w 190 stopniach około 1 godzinę. Upieczoną ostudzić, łyżką oddzielić
Cakes By Kejtłyżeczka sody; 1/2 szklanki oleju; 1 szklanka mleka; 1 jajko; 5 łyżeczek masła orzechowego; Do dekoracji: pół puszki masy krówkowej o smaku orzechowym; pół szklanki drobno posiekanych orzechów (u mnie: włoskie i ziemne). Mieszamy suche składniki i dodajemy do nich masło orzechowe. Zagniatamy na kruszonkę. Mokre składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy ręcznie suche i mokre. Oczywiście robimy(...)niezbyt dokładnie. Wykładamy ciasto do foremek wyłożonych papiolotkami. Pieczemy babeczki w 160 stopniach przez około 25 min. Gdy przestygną możemy przystroić je masą krówkową i posiekanymi orzechami. Smacznego
Miksturownikkoper włoski) pokrójcie na mniejsze części, posmaruj oliwą i ugrillujcie lub upieczcie w piekarniku. Następnie pokrójcie w kostkę i dodajcie do miski z pęczakiem. Pomidory i ogórki pokrójcie w kostkę i dodajcie do pęczaku. Dodajcie oliwki, rozdrobniony ser, miętę, oliwę i sok z cytryny. Wymieszajcie dokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi. SZASZŁYKI(...)przy wrapach czy gołąbkach. Podawajcie od razu lub po schłodzeniu coolwrapów w lodówce. CIASTO MARCHEWKOWE Składniki: – 1 szklanka mąki pszennej – 2 szklanki startej marchewki – 2 jajka – szklanka zmielonych orzechów nerkowca lub włoskich – pół szklanki brązowego cukru – ¼ szklanki oliwy – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka cynamonu – 2 łyżeczki imbiru – spora szczypta soli – łyżka masła – ⅓ szklanki kaszy
karmelowyzdrowa zupa mleczna, z wanilią i ubitymi białkami. Idealna na pożywne śniadanie. Składniki: 1 litr mleka 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru pudru 3 jaja 20 dag orzechów laskowych lub włoskich Wykonanie: Mleko zagotować, rozpuścić w nim cukier waniliowy. Z białek ubić sztywną pianę z 2 łyżkami cukru pudru. Pianę ułożyć na cedzaku i cały czas obracając, ugotować we wrzącym(...)talerz. Żółtka utrzeć również z 2 łyżkami cukru pudru i mieszając wlać do gotującego się mleka ( nie gotować). Obgotowaną pianę zalać mlekiem z żółtkami i posypać drobno posiekanymi orzechami
Tradycyjna Kuchniamasła lub margaryny 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na polewę orzechową: 200 g posiekanych orzechów laskowych, ziemnych, włoskich ( do wyboru) 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu 90 g masła lub margaryny Składniki na budyń: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)puszka masy kajmakowej ok 200 G Sposób wykonania polewy miodowo orzechowej: W garnuszku na małym ogniu rozpuścić margarynę z miodem i cukrem. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodać posiekane orzechy i jeszcze chwilę całość gotujemy cały czas mieszając. Gotową polewę zdjąć z ognia i wystudzić. Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zgnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i każdą
Na słodko lub wytrawnieprzepisu na lekką sałatkę z selera naciowego, to koniecznie wypróbujcie. Polecam! Składniki: 1 pęczek selera naciowego 200 g dzikiego ryżu (2 saszetki) 2 podłużne papryczki chili 2 garści orzechów arachidowych lub włoskich 2 garści złotych rodzynek chilijskich 1 limonka 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru muscovado pół łyżeczki soli(...)zimnej wody i odsączamy. Wrzucamy do dużej miski. Seler naciowy kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy do ryżu. Z papryczek chili wybieramy ziarenka, które odstawiamy, a papryki drobno siekamy. Orzechy lekko podpiekamy na suchej patelni. Rodzynki, orzechy i paprykę wrzucamy do miski. Do osobnej salaterki wyciskamy sok z całej limonki. Dodajemy czosnek, imbir, sos sojowy, cukier i sól. Wszystko razem
Food Squareszparagami. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu." Składniki : garść rukoli garść świeżego szpinaku garść mieszanki sałat - greckiej, lodowej, masłowej 5-6 truskawek 5 zielonych szparagów mała garść orzechów laskowych i włoskich kilka pestek moreli garść suszonej żurawiny dressing: dwie łyżeczki miodu gryczanego 1,5 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy sól Sposób przygotowania: Sałaty myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki(...)połówki. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi wyławiamy i wrzucamy do miski z zimną wodą Orzechy i suszone pestki moreli miażdżymy i kroimy na małe kawałki, posypujemy nimi sałatę, na wierzchu układamy szparagi. Przygotowujemy dressing. Do shakera/zamkniętego słoika wlewamy oliwę z oliwek, ocet i miód
Słodkie PrzyjemnościCake , czyli tort Jamajski Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka sody 3 jaka 200 ml oleju rzepakowego 100 g orzechów pekana lub włoskich 3-4 dojrzale banany 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki syropu z ananasa (z puszki) Masa: 200 g kremowego serka np. Philadelphia 50 g niesolonego masła(...)natłuszczamy i wykładamy jej dno papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej cukier, sodę, cynamon. Mieszamy wszystko dokładnie. Banany i ananasa dokładnie rozgniatamy widelcem na papkę. Orzechy siekamy bardzo drobno. Jajka roztrzepujemy delikatnie w misce. Do mąki dodajemy jajka, olej, orzechy, banany, ananas, sok z ananasa i mieszamy wszystko łyżka do połaczenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Mania Gotowaniamleka 2 szkl. mleka w proszku 2/3 szkl. cukru 350 g masła 2,5 łyżki cappuccino orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania: Ciasto : Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem i na koniec mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do formy(...)połowę masy na ciasto, nasącz spód ciasta przygotowanym ponczem ( rum z kawą ) przykryj jego drugą częścią i rozsmaruj resztę kremu. Polewa: Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj orzechy, ostudż i powstałą polewą polej wierzch ciasta. Wstaw ciasto do lodówki
Słodkości i nie tylkoduży dojrzały bakłażan 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska nadzienie 1/2 opakowania sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 2 gałązki świeżego tymianku 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kuminu świeżozmielony pieprz sos 300ml passaty pomidorowej 3 łyżki octu balsamicznego 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka brązowego cukru pieprz(...)pieczenia i piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (plastry muszą zmięknąć i dać się be problemu zwijać). W miseczce rozgnieść widelcem ser feta, dodać zmielone orzechy, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki tymianku, kumin oraz doprawić do smaku pieprzem. Na każdym plastrze bakłażana rozsmarować cienką warstwę serowego nadzienia i zwinąć w roladkę. Układać w naczyniu żaroodpornym, końcówką
DefinicjaSmakułyżeczki soli 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki kakao ok. 1 szkl. orzechów (orzechy laskowe, brazylisjkie, włoskie) 2 jaja (dałam 3) 3 łyżki oleju kukurydzianego (użyłam z pestek winogron) sok z 1 pomarańczy Krem 300 g sera ricotta (jeśli nie będziemy ciasta przekrajać na pół(...)proszek do pieczenia, sodę, wszystkie przyprawy oraz startą marchewkę. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka z olejem i sokiem z pomarańczy. Przelać do miski z mąką i wymieszać. Dodać posiekane orzechy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec ok 1h-1j 15 minut w temperaturze 180 C do suchego patyczka. Krem. Serek Ricotta wymieszać z cukrem pudrem
coolinarnastrefa.blogspot.comjajka 250g miodu (może być sztuczny) 200g cukru 100ml śmietany np. kremówki 4 łyżeczki przyprawy do piernika ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki sody 800g mąki 200g mieszanki migdałów, orzechów laskowych i włoskich lub samych migdałów (posiekanych lub mielonych) ½ olejku cytrynowego ½ olejku pomarańczowego 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy Ewentualnie okrągłe opłatki Lukier: 1 szklanka cukru pudru Ok. 4 łyżki wody(...)użycia. Jajka mieszamy razem z cukrem, miodem i śmietaną, przy użyciu drewnianej łyżki lub widelca. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, olejek cytrynowy i pomarańczowy, sól, mielone migdały i orzechy (lub same migdały) i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasto formujemy kulki ręcznie lub łyżeczką i układamy
Smakowy Rajjajek * 1 i 1/4 szklanki cukru * 1 szklanka oleju * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych * 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych i włoskich * 3 i 1/2 łyżeczki kakao polewa * 3 łyżki masła lub margaryny * 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% * 4 łyżki cukru pudru * 2 łyżki kakao Sposób wykonania Oddzielić białka(...)części 1/2, 1/4 i 1/4. Do 1/2 części dodać migdały, wymieszać i wylać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, do 1/4 części dodać 1 łyżeczkę kakao i orzechy, wymieszać i wyłożyć nierównomiernie na jasne ciasto, do ostatniej części dodać 2 i 1/2 łyżeczki kakao i 1 łyżkę wody, wymieszać i wyłożyć również nierównomiernie. Całość lekko wyrównać po wierzchu
Mix smaku