świetnie smakuje z odrobiną oleju kokosowego lub zalane niewielką ilością ulubionego soku naturalnego. Składniki: (1 porcja) 1/2 szklanki płatków ryżowych 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca, włoskich lub laskowych 1 łyżka posiekanych migdałów 5 pokrojonych truskawek 1 - 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu (opcjonalnie) Przygotowanie: Składniki polać płynnym olejem kokosowym
Kuchcik gotujefocaccię przed pieczeniem. Pesto będzie również doskonałym dodatkiem do past kanapkowych lub zup. W tradycyjnym pesto znajdziemy orzechy pinii, które również kosztują niemało. Zamiast nich używam migdałów, orzechów arachidowych, włoskich, a nawet pestek dyni czy słonecznika. Składniki pesto: 3 łyżki płatków migdałowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny i skórka z połówki 2 pęczki natki pietruszki 1 łyżeczka
Czerwień i błękitrękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub nakładać ciasteczka łyżeczką ,nie trzymając długo w dłoniach, ponieważ ciepło im nie służy. Składniki: 1/3 szklanki masła 1/2 szklanki masła orzechowego (z orzechów ziemnych, włoskich lub laskowych) 2/3 szklanki brązowego cukru zmielonego na puder 1 jajko 2 łyżeczki wody 1 szklanka mąki pszennej szczypta sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli Obydwa masła utrzeć ręcznym
Chocolate Muffin BlogZe względu na pochodzenie mojego Taty kuchnia kresowa jest mi szczególnie bliska, więc lubię wyszukiwać ciekawe przepisy właśnie z tamtych regionów. Dzisiaj przedstawiam pieczony schab, który
Przepisy Aleksandryjuż naprawdę na wyczucie - tyle, żeby wymieszana masa była trochę mokra ale bez pływającego wokół płynu, takie małe "błotko" musi się zrobić ;) - opcjonalnie można sypnąć dodatkowych orzechów , np. włoskich, - przekładamy błotko do formy, - na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry jabłko , - posypujemy troszeczkę cukrem (albo nie), - wkładamy do piekarnika, - wypowiadamy jak zwykle zaklęcie "ciasto, ciasto, udaj się bo chcemy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEobecną porę roku. SKŁADNIKI : ( z tej porcji upiekłam 4 kokilki wielkości ok 300 ml)1,5 szklanki płatków górskich (szklanka 250 ml)1,3 szklanki orzechów (połączyłam włoskie, migdały)3 łyżki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru tczcinowego ( 3 łyżki wykorzystałam do musu z jabłek )garść suszonej żurawiny 3 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Basia w kuchnipodaję się również makaron na słodko na święta? SKŁADNIKI: makaron cynamonowy klik jak go zrobić (w zależności ile roladek chcemy zrobić) nadzienie mak 200 ml ulubione orzechy (użyłam włoskich) wedle naszego uznania rodzynki wedle uznania miód płynny 3-4 łyżki gałka muszkatołowa 2 szczypty sos pomarańczowy 400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórkę z jeden pomarańczy
Basia w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny piernik, który jest miękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Miałam ostatnio chęć na makaron z jakimś sosem. Wymyśliłam więc sos składający się z dodatku słodkiej śmietany, boczku i
Marta GotujePomysł na orzechową kruszonkę znalazłam w starych wycinkach gazet.Taka kruszonka nada się do lodów, sałatek owocowych, deserów lub dekoracji ciast. 1 szkl.mąki 1/4 szkl.brązowego
Moje domowe kucharzeniePost Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePięknie dziś w Liverpoolu :). Słonko od samego rana przebija się do mojego mieszkania. Wróciłam z porannego spaceru uśmiechnięta i szczęśliwa. Mam nadzieję, że taka pogoda utrzyma
Przepisy AleksandryMoje święta w tym roku będą kolejnymi z daleka od rodziny. To już piąty rok bez Nich. Co roku planuję, że w końcu się uda...ale
Przepisy AleksandryNawet się nie spodziewałam, że uda mi się spędzić tak cudowną wigilię! Było bardzo ciepło, rodzinnie i spokojnie. Choć byłam daleko od swoich bliskich nie czułam
Przepisy AleksandryPiekłam to ciasto już 3 raz i choć ponownie wyszedł mi lekki zakalczyk (a może ono tak ma właśnie wyglądać?), to postanowiłam wstawić ten przepis na
Przepisy AleksandryKotlety nadziewane orzechową fetą to jedno z moich ulubionych (ostatnimi czasy) dań. Najbardziej smakują mi na zimno, pokrojone na kanapkę, ale sprawdzą się też w sosie
Przepisy AleksandryKolejny przepis na moje ukochane ciasta warstwowe. Dzisiaj wersja czekoladowa. Tym razem masę zrobiłam z 1 porcji, ale jeżeli chcecie mieć jej więcej, to spokojnie można
Przepisy AleksandryCześć :) Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam proste, zdrowe i bardzo smaczne racuchy śniadaniowe :) Kombinacja bakalii dowolna, ja prezentuję Wam taką jaką miałam dostępną :) Racuchy zjedliśmy z miodem
Pora coś zjeśćCześć :) Nigdy nie byliśmy w Poznaniu (raz przejazdem pociągiem, więc się nie liczy :) ). Nigdy też nie widzieliśmy białego maku na sklepowych półkach, normalnych sklepowych półkach :) (w
Pora coś zjeśćCześć :) Mamy 1 grudnia, więc trzeba powoli myśleć o Świętach i co na świątecznym stole podamy naszym gościom :) Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis, którego można spokojnie nazwać
Pora coś zjeśćDzień dobry! Czy Wy też poszukujecie idealnych pierniczków? Które nie potrzebują leżakowania, można je od razu zjeść ze smakiem, bez łamania zębów? Aromatycznych, pachnących świętami? Jeśli
Pora coś zjeśćCześć! Ciasto, które dzisiaj prezentuję, to ciasto, które zaserwowałam swojej rodzince na święta. Wyborny piernik, pełen pysznych bakalii, pokryty polewą czekoladową i pokryty kolejną porcją bakalii
Pora coś zjeśćWitam Was! Brassica oleracea gemmifera - brzmi dziwacznie? Chyba tak, aczkolwiek pod tą nazwą kryje się znienawidzona przez dzieciaki i wielką grupę dorosłych... brukselka (kapusta brukselska). Swoim
Pora coś zjeśćPost Ciasto krówka na cytrynowym ponczu pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojeminut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wyjmujemy z formy. Karmel: 400 g gotowego karmelu lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego około 1,5 h 100 g orzechów pekan (ewentualnie włoskich) 100 g płatków kokosa 70 g posiekanych orzechów i 70 g płatków kokosa wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
Made By Mom And Son