Pyszne ciasto z masą budyniową i prażonymi orzechami..do tego ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia i budyń firmy Wodzisław .Budynie tej firmy są produkowane
Moje domowe kucharzenieugotowanej kaszy do obiadu. Takie danie to świetny posiłek do pracy jak i szkoły. Polecam :) Składniki na 2 porcje: 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej/pęczak 2 garście orzechów, np. włoskich, brazylijskich kilka suszonych daktyli 1 jabłko (najlepiej kwaśne) miód do smaku Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Daktyle
Ugotowaćprzejść obojętnie :) Składniki (1-2 porcje): 1 dojrzałe, miękkie awokado sok z 1 limonki 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki oleju/oliwy garść świeżej bazylii 5 sztuk orzechów, np. włoskich sól, pieprz plus 100 g makaronu (użyłam makaronu barwionego szpinakiem, ale pełnoziarniste penne czy spaghetti też się sprawdzi) Mielimy (za pomocą blendera ręcznego lub malaksera) pokruszone orzechy, miąższ
Powiedz dietom niePyszny orzechowiec do kawki, dzisiaj zrobiłam Orzechowiec Składniki: CIASTO mąka - 450 g cukier - 2/3 szkl 2 żółtka 2 całe jajka proszek do pieczenia - 2 łyżki MASA orzechy mielone włoskie - 200 g mleko - 1 szkl masło - 1 kost powidła śliwkowe - 1 słoik cukier - 3 łyżki POLEWA jajko - 1 szt cukier - 3 łyżki kakao - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost tłuszcz(...)formy orzechy do dekoracji PRZYGOTOWANIE CIASTO KRUCHE Wsypać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajka, żółtka i cukier. Zagnieść ciasto, włożyć do folii i odstawić na 30 minut do lodówki. MASA ORZECHOWA Do rondla wlać mleko, dodać cukier, zagotować. Wsypać do mleka zmielone orzechy i na wolnym ogniu gotować przez ok.8 minut
Kuchnia DanusiSkładniki na 9 batoników: 100g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe) 45 g odżywki białkowej (u mnie karmelowo-mleczna) 3 białka jaja kurzego 20 g masła orzechowego 50 g orzechów np. włoskich, nerkowca, laskowych 2 łyżeczki stewii Przygotowanie: Płatki owsiane i masło orzechowe zalewamy gorącą wodą lekko ponad poziom płatków i odstawiamy do wchłonięcia wody. Wbijamy białka oraz dodajemy stewię
Czarnawisienkakruche ciasto: - 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie typ700) - pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200g masła - 3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru) - 2 żółtka Składniki na nadzienie: - 200g orzechów mielonych włoskich - pół szklanki mleka - 5 łyżek ksylitolu - łyżeczka cukru migdałowego( lub trochę olejku migdałowego) Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i odstawić na 15 min. do lodówki
Smaczne Zdroweodsączyć i z miksować na gęstą pastę) 1 mocno dojrzały banan 1/2 szklanki dowolnego roślinnego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu Polewa karmelowa: 2 garście orzechów (ziemne, włoskie, migdały) 2 łyżki miodu lub syropu daktylowego 1 łyżka cukru (u nas trzcinowy nierafinowany) 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła) Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Do pierwszej
Przepysznik - BLW i nie tylkodobre. Serdecznie polecamy ten przepis. Składniki: - 2 pełne szklanki mąki tortowej - 200g miękkiej margaryny - 3/4 szklanki cukru pudru - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka rozdrobnionych orzechów (użyłam włoskich i laskowych) - około 60g żurawiny - 4 gruszki Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku nie przestając miksować. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
Pan i Pani Smith w kuchniBajaderka to dobry sposób na wykorzystanie suchego lub nieudanego ciasta..dodatki są dowolne...orzechy , rodzynki, wiórki itd. 50 dkg dowolnego ciasta 150 ml mleka 2
Moje domowe kucharzeniemuffinki te zawierają ogrom zdrowych i potrzebnych nam ważnych składników odżywczych, a nie puste kalorie. Mi wyszło 13 babeczek, jedna ma ok. 45g = 185kcal . Składniki: - 200g mieszanki orzechów (dałam włoskie, nerkowce, laskowe i migdały) - 70g mąki ryżowej - 60g masła - 30g płatków jęczmiennych - 20g otrębów owsianych - 10g lnu mielonego - 3 jajka - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka mąki z amarantusa
Be Fit Be Strongduże jabłka pokrojone w ósemki i na poł -kilka listków bazylii posiekanej -dwie łyżki miodu -1/4 kostki masła -4 duże garście płatków owsianych pszennych -1 garść:orzechów laskowych, włoskich, migdałów (zagniecione w moździerzu) -1 garść słonecznika -ziarna z 1/2 laski wanilii Odsączone jabłka i gruszki wrzucamy na patelnię bez tłuszczu, smażymy kilka minut, gdy puszczą sok, dorzucamy bazylię. Odstawiamy
BaRepasłyżeczki esencji waniliowej lub 1 torebka cukru z wanilią1/3 łyżeczki soli2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mleka1/3 szklanki siekanych pistacji1/3 szklanki siekanych orzechów laskowych (można użyć dowolnych orzechów, np. włoskich, pekan, nerkowców)3/4 szklanki suszonej żurawinyWYKONANIE:Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem, esencją lub cukrem z wanilią na puszystą masę.Dodaj do niej mleko i sól oraz mąkę
Słodko-Słony Świat IlonyInspiracja od Anny Lewandowskiej . Bardzo smaczne i przy okazji zdrowe, dorzuciłam jeszcze do batonów 3 łyżki niezmielonych wiórek kokosowych. Składniki: 1 szklanka orzechów (dałam włoskie, mogą być nerkowce, migdały) 1 szklanka wiórek kokosowych 1/3 szklanki oleju kokosowego + kilka łyżek (dałam z pestek winogron) 6 łyżek kakao 4 łyżki świeżo parzonej kawy 5-6 łyżek słodziwa – np. miodu/ słodkiego syropu
Qlinarnie i Qlinarnieczekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową. SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskie) 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady 3 białka ok. 1/2 szklanki cukru 1 mała puszka masy kajmakowej WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę ciasta, by udekorować wierzch) nakłuwamy(...)widelcem i podpiekamy chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni. Na podpieczone ciasto wsypujemy orzechy i czekoladę, a z wierzchu smarujemy masą kajmakową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch. Na koniec przystrajamy pozostawionymi paskami francuskiego ciasta. Pieczemy w temp. 190 stopni około 20 minut (do czasu
Zofiana