Nasz drugi tegoroczny mazurek. Wersja dla wielbicieli kajmaku i orzechów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandryzamian za przysługę dać jej trochę tego magicznego kremu... ;) Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjne masło orzechowe, czyli takie z orzeszków ziemnych. Są także masła migdałowe, z orzechów laskowych, włoskich... Na pewno każde z nich wypróbuje dzieląc się przy tym z Wami przepisem ;) DOMOWE MASŁO Z ORZECHÓW ZIEMNYCH przepis autorski // 350g słoiczek masła orzechowego ~360g orzechów ziemnych ~sól (do smaku
chili & sugarPost Naleśniki z camembertem i orzechami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojeśrodku miękkie i pełne aromatycznych orzechów. Doskonale smakują z mlekiem jak i z kawą. I szybko znikają;) Składniki: 25 dag mąki 10 dag bułki tartej 15 dag orzechów laskowych (dałam włoskie) 20 dag cukru 10 dag masła 1/2 łyżeczki amoniaku 3/4 szklanki mleka 5 dag kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 białko czekolada* Orzechy laskowe lekko uprażyć (ja dałam włoskie
My simple kitchenCześć :) Dzisiaj chcę Wam zaproponować szybkie i pyszne danie :) Ser z chrupiącymi orzechami, aromatycznym czosnkiem, a wszystko skąpane w słodkim miodzie, czy to może źle smakować
Pora coś zjeśćPyszne ciasto z masą budyniową i prażonymi orzechami..do tego ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia i budyń firmy Wodzisław .Budynie tej firmy są produkowane
Moje domowe kucharzenieugotowanej kaszy do obiadu. Takie danie to świetny posiłek do pracy jak i szkoły. Polecam :) Składniki na 2 porcje: 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej/pęczak 2 garście orzechów, np. włoskich, brazylijskich kilka suszonych daktyli 1 jabłko (najlepiej kwaśne) miód do smaku Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Daktyle
Ugotowaćprzejść obojętnie :) Składniki (1-2 porcje): 1 dojrzałe, miękkie awokado sok z 1 limonki 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki oleju/oliwy garść świeżej bazylii 5 sztuk orzechów, np. włoskich sól, pieprz plus 100 g makaronu (użyłam makaronu barwionego szpinakiem, ale pełnoziarniste penne czy spaghetti też się sprawdzi) Mielimy (za pomocą blendera ręcznego lub malaksera) pokruszone orzechy, miąższ
Powiedz dietom niePyszny orzechowiec do kawki, dzisiaj zrobiłam Orzechowiec Składniki: CIASTO mąka - 450 g cukier - 2/3 szkl 2 żółtka 2 całe jajka proszek do pieczenia - 2 łyżki MASA orzechy mielone włoskie - 200 g mleko - 1 szkl masło - 1 kost powidła śliwkowe - 1 słoik cukier - 3 łyżki POLEWA jajko - 1 szt cukier - 3 łyżki kakao - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost tłuszcz(...)formy orzechy do dekoracji PRZYGOTOWANIE CIASTO KRUCHE Wsypać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę, jajka, żółtka i cukier. Zagnieść ciasto, włożyć do folii i odstawić na 30 minut do lodówki. MASA ORZECHOWA Do rondla wlać mleko, dodać cukier, zagotować. Wsypać do mleka zmielone orzechy i na wolnym ogniu gotować przez ok.8 minut
Kuchnia DanusiSkładniki na 9 batoników: 100g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe) 45 g odżywki białkowej (u mnie karmelowo-mleczna) 3 białka jaja kurzego 20 g masła orzechowego 50 g orzechów np. włoskich, nerkowca, laskowych 2 łyżeczki stewii Przygotowanie: Płatki owsiane i masło orzechowe zalewamy gorącą wodą lekko ponad poziom płatków i odstawiamy do wchłonięcia wody. Wbijamy białka oraz dodajemy stewię
Czarnawisienkakruche ciasto: - 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie typ700) - pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200g masła - 3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru) - 2 żółtka Składniki na nadzienie: - 200g orzechów mielonych włoskich - pół szklanki mleka - 5 łyżek ksylitolu - łyżeczka cukru migdałowego( lub trochę olejku migdałowego) Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i odstawić na 15 min. do lodówki
Smaczne Zdroweodsączyć i z miksować na gęstą pastę) 1 mocno dojrzały banan 1/2 szklanki dowolnego roślinnego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu Polewa karmelowa: 2 garście orzechów (ziemne, włoskie, migdały) 2 łyżki miodu lub syropu daktylowego 1 łyżka cukru (u nas trzcinowy nierafinowany) 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła) Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Do pierwszej
Przepysznik - BLW i nie tylkodobre. Serdecznie polecamy ten przepis. Składniki: - 2 pełne szklanki mąki tortowej - 200g miękkiej margaryny - 3/4 szklanki cukru pudru - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka rozdrobnionych orzechów (użyłam włoskich i laskowych) - około 60g żurawiny - 4 gruszki Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku nie przestając miksować. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
Pan i Pani Smith w kuchniBajaderka to dobry sposób na wykorzystanie suchego lub nieudanego ciasta..dodatki są dowolne...orzechy , rodzynki, wiórki itd. 50 dkg dowolnego ciasta 150 ml mleka 2
Moje domowe kucharzenie