orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:209/257)

Pierniki norymberskie 223

jajka 250g miodu (może być sztuczny)  200g cukru 100ml śmietany np. kremówki 4 łyżeczki przyprawy do piernika ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki sody 800g mąki 200g mieszanki migdałów, orzechów laskowych i włoskich lub samych migdałów (posiekanych lub mielonych) ½ olejku cytrynowego ½ olejku pomarańczowego 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy Ewentualnie okrągłe opłatki Lukier: 1 szklanka cukru pudru Ok. 4 łyżki wody(...)użycia. Jajka mieszamy razem z cukrem, miodem i śmietaną, przy użyciu drewnianej łyżki lub widelca. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, olejek cytrynowy i pomarańczowy, sól, mielone migdały i orzechy (lub same migdały) i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasto formujemy kulki ręcznie lub łyżeczką i układamy

Smakowy Raj
Babka w trzech smakach ^ 145

jajek * 1 i 1/4 szklanki cukru * 1 szklanka oleju   * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych * 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych i włoskich * 3 i 1/2 łyżeczki kakao polewa * 3 łyżki masła lub margaryny * 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% * 4 łyżki cukru pudru * 2 łyżki kakao Sposób wykonania   Oddzielić białka(...)części 1/2, 1/4 i 1/4. Do 1/2 części dodać migdały, wymieszać i wylać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, do 1/4 części dodać 1 łyżeczkę kakao i orzechy, wymieszać i wyłożyć nierównomiernie na jasne ciasto, do ostatniej części dodać 2 i 1/2 łyżeczki kakao i 1 łyżkę wody, wymieszać i wyłożyć również nierównomiernie. Całość lekko wyrównać po wierzchu

Mix smaku
Fantazyjna przystawka z kozim serem 183

marchewkowy: 1 średnia marchewka 20 ml soku z pomarańczy 15 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z czekolady/kakao szczypta przyprawy curry Składniki na orzechy w bezie: 2-3 orzechy pekan lub włoskie 1 białko z dużego jajka 120 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Zaczniemy od musu z mango: mango obieramy, kroimy w drobną kostkę, wkładamy(...)cukrem, sokiem z pomarańczy, ekstraktem z czekolady i przyprawą curry. Przecieramy przez sitko, odstawiamy na bok.  3. Teraz czas na bezę: białka ubijamy z cukrem na gładką pianę. Orzechy obtaczamy w białkowej piance i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 'Suszymy' około 30 minut w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Teraz składamy całe

My Culinary Art
Kawowo - śmietankowy przekładaniec 198

jajka 125 g miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru  1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie ) 3 garści ziaren słonecznika podprażonych  na suchej patelni  1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady - posiekanej na drobne kawałki. Kawowa galaretka: 5 łyżek kawy(nie rozpuszczalnej) 3 szklanki wody(...)Piec ok 20 min w 180'C Wystudzić. Posypka okruchowa: Z wystudzonego ciasta ściąć ostrym nożem ok 0,5 cm  warstwę wierzchnią i drobno ją pokruszyć , dodać posiekane orzechy , czekoladę i słonecznik. Galaretka: Kawę zalać 3 szklankami wrzącej wody , odstawić na kilka minut do zaparzenia. Odcedzić kawę (jeśli mamy jej mniej niż 3 szklanki należy uzupełnić wodą ) i ponownie

Malinowa Kawiarenka
Ciasteczka kawowe z orzechami pekan 129

cukru do wypieków 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 225g mąki 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 100g orzechów pekan (drobno pokrojonych) (można zamienić na włoskie) Składniki na dekorację: 150g cukru pudru łyżka masła (o temp. pokojowej) 1- 2 łyżek wrzącej wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ok. 30 szt. połówek orzechów pekan(...)dekoracji (można zamienić na włoskie) Wykonanie ciasta: Masło, cukier i ekstrakt waniliowy ubić na jasną masę (bez grudek). Dodać jajko i kawę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą (w masie nie powinno być kawowych grudek). Wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać łyżkę mleka i wymieszać. Masa powinna być gładka. Podzielić ciasto na 2 części i uformować

Mania Wypiekania
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 155

łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 350 g serka mascarpone 380 g śmietanki kremówki 30% 4-5 łyżek cukru pudru pralina: 2-3 garści różnych orzechów (np. laskowych, włoskich, ziemnych, brazylijskich) i migdałów 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 2-3 łyżki oliwy z oliwek masa kajmakowa: 200 g gotowej masy kajmakowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego(...)lubimy. Zdejmujecie go z ognia i przygotowujecie sobie blachę (jest w prawie każdym piekarniku). Polewacie ją oliwą, dzięki której pralina nie przywrze do blachy na zawsze. Potem wsypujecie orzechy i migdały do karmelu, mieszacie i przekładacie na blachę. Użyjcie łyżki, bo inaczej grozi Wam depilacja co najmniej skóry właściwej… Również łyżką rozprowadzacie pralinę równomiernie po całej blasze. Gdy wystygnie

GRUBY WAŁEK
Krówkowy miodownik 213

łyżeczka octu 2 jajka 400g mąki pszennej masa krówkowa 1 puszka kajmaku 200g masła 1 budyń śmietankowy niesłodzony przygotowany w 2/3 ilości mleka podanej na opakowaniu dodatkowo podprażone orzechy laskowe i włoskie czekoladowe groszki/wiórki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło, cukier oraz miód podgrzać w rondelku do całkowitego rozpuszczenia. W szklaneczce połączyć sodę z octem (uwaga bardzo się pieni) i dodać(...)łyżce zimny budyń. Przykrywamy masę folią i wstawiamy do lodówki żeby trochę stężała i łatwiej było ją nakładać na blaty. W czasie gdy masa się studzi na patelnię wrzucamy orzechy i prażymy je kilka minut, aż zacznie unosić się przyjemny orzechowy zapach. Uwaga aby nie spalić orzechów bo będą gorzkie! Poprażone orzechy przesiekać. Kiedy wszystkie składniki są gotowe możemy przejść

DefinicjaSmaku
Pesto z grillowaną papryką i parówkami 283

życzę kochani :) Składniki: 3 papryki- czerwona, zielona, żółta 250 gr makarou parmezan do starcia Pesto: Listki bazylii 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki parmezanu 2-3 łyżki orzechów sosnowych lub włoskich sol, pieprz ok 150-200 ml oliwy z oliwek Wykonanie: W międzyczasie grilujemy paprykę. Umyta paprykę kładziemy na blaszkę I wkładamy do piekarnika

Smaki Edyty
Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką 152

granatu garść szczypiorku do dekoracji sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Składniki dressingu paprykowego: 250 g pieczonej czerwonej papryki w zalewie 4 łyżki dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje) 1 pomarańcza 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nastawić(...)sokiem z pomarańczy i oliwą. Wmieszać skórkę startą z pomarańczy. Przyprawić szczyptą soli. 1 pomarańcza 250 g pieczonej czerwonej papryki w zalewie 4 łyżki dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine Kaszę quinoa wymieszać z upieczonymi warzywami oraz dressingiem paprykowym. Przełożyć na duży półmisek

Moja Delicja
Dwukolorowa owsianka z truskawkami i kiwi 142

udowodnić, że śniadanie wcale nie musi być nudne. Do codziennej owsianki wystarczy dodać kilka kawałków ciekawych owoców, np. mango czy kiwi. Ciekawą propozycją są też różnorodne orzechy takie jak włoskie czy ziemne, ale także nerkowce czy pistacje. W ten sposób  uczynimy nasze śniadanko nie tylko pyszne, ale również bardzo wartościowe :) Składniki : 300 ml mleka 4 łyżki płatków owsianych

Chocolate Muffin Blog
Marchewkowe muffinki bez cukru 149

następnie robotem ręcznym lub blenderem miksujemy na gładką masę (tak aby nie było grudek). Sos nakładamy łyżeczką na babeczki aby powstała dość gruba warstwa. A na to starte orzechy. Mogą być włoskie (ja takich użyłam) albo dowolne inne :) Najlepsze są gdy całkiem wystygną - wtedy lepiej odchodzą od papilotek. Z PRZEPISU WYCHODZI OKOŁO 30 BABECZEK. Polecam wam ten przepis i życzę

Jedzeniomania
Batoniki 100% bakalii 114

bawić się składnikami i ich doborem "na raty".  składniki: 10 sztuk suszonych fig 20 sztuk suszonych daktyli  10 sztuk suszonych moreli  10-15 sztuk orzechów brazylijskich (lub włoskich, laskowych czy migdałów) 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej  Z fig odcinamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie umieszczamy w blenderze

bistro mama
1. Ofenschlupfer - deser z bułki z bakaliami 140

szklanka        4 jajka             rodzynki 0.5 szklanki   orzechy (dowolne – najlepiej włoskie) 0.5 szklanki      cukier   2 łyżki  cukier waniliowy 1 opakowanie           migdały

Jadło i czytadło
szybkie ciasteczka orzechowo-makowe 122

Składniki: 4 białka ¾ szklanki brązowego cukru 100g maku --u mnie biały 100g mielonych orzechów –u mnie wloskie Wykonanie: Białka ubić na sztywną piane dodać cukier sok z cytryny dosypać wiórki kokosowe oraz kardamon. Wykładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 20 minut

w mojej kuchni