orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:214/257)

Słodkie rożki z papieru ryżowego 168

usmażyłam.  Słodkie rożki z papieru ryżowego, wypełnione orzechami i marcepanem, przypominają troszeczkę baklavę. Składniki ( porcja na 6 sztuk ) * 6 krążków papieru ryżowego * 50 g orzechów, u mnie pecan Piątnica ( mogą być też włoskie, laskowe lub migdały ) * 40 g marcepanu * 1 łyżeczka miodu * 1 małe jabłko * olej do głębokiego smażenia * cukier puder Wykonanie: Orzechy zmielić w malakserze. Do zmielonych

kolorowotorcikowo
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 228

owsiana, kokosowa, migdałowa itd. Bardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki bez cukru Bataty Owoce Tłuszcze: Orzechy - wszystkie oprócz brazylijskich (rzadko jem włoskie) Masło orzechowe/migdałowe/tahini itd. Olej rzepakowy i inne zdrowe oleje Oliwa z oliwek Awokado Łosoś (zaliczam go tutaj, gdyż ma bardzo dużą zawartość tłuszczu) Warzyw(...)Pory treningu Rodzaju treningu Dnia tygodnia Pogody (!) Samopoczucia PRZYKŁADOWE JADŁOSPISY: 1 1. Owsianka z wpc, maslo migdałowe, 1/2 grejfruta  🍴 2.  Wafle ryżowe z prosciutto 3. Garść orzechów  4.  Naleśniki owsiane z tuńczykiem 5. Placuszki orkiszowe😋 😍  i dwa podpłomyki bez cukru z masłem migdałowym  2 1.  Gryczane gofry kakaowe 2. Dwa kawałki serniczka

Czarnawisienka
Orzechowe kulki 397

razem podwójnie orzechowe. Osobiście miałam kupione całe orzechy laskowe, ale jeżeli szkoda Wam czasu, to możecie kupić już obrane. SKŁADNIKI 120 g orzechów laskowych (waga orzechów już bez łupiny) 500 g sera typu włoskiego (np. Capresi, Capri) 120-130 g cukru pudru 4-5 łyżek kakao 1 szklanka migdałów 1 łyżka płatków migdałowych WYKONANIE Orzechy obrane z łupin zblendować

Passions hobbies life
Ozór wołowy w różowym sosie z orzechami 111

ładnie podane są gratką dla mięsnych smakoszy. 1 ozór wołowy (ok. 1kg) 3 marchewki 2 pietruszki nieduży kawałek selera 0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina garstka orzechów, pół na pół laskowych i włoskich łyżka masła łyżka mąki pszennej sól, pieprz, pieprz ziarnisty, ziele ang., liście laurowe Ozór pod bieżącą, zimną wodą, kilka chwil dobrze szorujemy szczoteczką. Po przepłukaniu, przekładamy(...)momentu, aż nabierze lekko brązowego koloru. Wlewamy do niej szklankę wywaru z ozora i dobrze mieszamy, by nie powstały grudki. Do sosu dolewamy wino oraz dorzucamy niezbyt drobno posiekane orzechy. Jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni przez kilka minut utrzymujemy jeszcze niezbyt wysoką temperaturę. Ozór kroimy w niezbyt grube plastry i podajemy na podgrzanym talerzu, polane gorącym

Kuchenna Kontrrewolucya
Rose del deserto 178

Dziś trochę orientalne małe co nieco, a mianowicie Rose del deserto, czyli ciasteczka alla Róże pustyni. Te oryginalne pustynne minerały przypominające płatki róży, to nic innego

Mia Cucina Sofieta
Pesto z rzodkiewki 135

Jak już wiecie i wcześniej pisałam wszystko co zielone i jadalne można przerobić na pesto czyli zielony sos do makaronu w stylu włoskim lub pastę do

Moje Małe Czarowanie
Makowe francuskie koperty. 128

Masa makowa. 200 gram suchego, zmielonego maku zalewamy wrzątkiem, odsączamy. Na patelni topimy 1/3 kostki masła i łączymy ze 100 g miodu. 150 g dowolnych, posiekanych orzechów i suszonych owoców  (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła z miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim

BaRepas
Pełnoziarniste pieguski z czekoladą i orzechami 165

pyszne ale mają tez wartości odżywcze. Przepis z książki „Czekoladowy świat„ zmodyfikowany pod mój gust. Składniki (na 24 sztuki) szklanka mąki pełnoziarnistej 110g mielonych orzechów (u mnie nerkowce ale mogą być również włoskie/laskowe) ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli 110g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru trzcinowego jajko ½ laska wanilii łyżeczka gorącej wody 160g czekolady (mlecznej/gorzkiej wg gustu) szklanka orzechów

Pyry na Gaz
Ciasto marchewkowe 394

cukru ¾ szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 szklanki startej marchwi (na grubych oczkach) 100 g orzechów (tym razem dałam laskowe, choć przeważnie daję włoskie) Dodatkowo: 250-300g serka typu philadelphia 1 łyżka masła 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą(...)masę. Orzechy przed dodaniem należy posiekać na mniejsze części. Wylać masę do foremki silikonowej, gdy używacie zwykłej blaszki należy ją wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć kremem (serek zmiksować z masłem i cukrem pudrem). Wierzch można posypać cukrem pudrem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Tarta z jabłkami i bezą na herbatnikach czyniona. 177

spodu -50 gram masła do kruszonki -łyżeczka soku z cytryny -łyżeczka startej skórki z cytryny -4 jabłka obrane w grube wiórki pokrojone -duża garść orzechów w miksie (nerkowce, laskowe, migdały i włoskie) -4 łyżki cukru pudru -dwie łyżki budyniu śmietankowego Herbatniki kruszymy. Na porcję do spodu dodajemy masło i 3 żółtka i zagniatamy ciasto. Naczynie do tarty smarujemy masłem(...)przekładamy ciasto na spód, dociskając na brzegach i spodzie, tak by było zwarte. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny (by nie zbrązowiały), układamy na spodzie, posypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. dodajemy cukier puder, ubijamy i w ostatnim etapie dodajemy sypki budyń i dalej ubijamy. Tak przygotowaną bezę wylewamy i rozprowadzamy po jabłkach. Porcję

BaRepas
Ciasto z kasztanami. Miodowe 140

wszystkich zaraz po upieczeniu, i przygotowałam ciasto. Miodowe, a więc najlepsze po dwóch - trzech dniach, kiedy nieco zmięknie. Niesamowicie chrupiące od kasztanów i orzechów, z nieco specyficzną w smaku posypką, bo z solą i koprem włoskim. Muszę przyznać, że na początku nie byłam przekonana co do tego połączenia, ale po spróbowaniu stwierdziłam, że to dobrze, że nie zrezygnowałam. Smak jest(...)miodu 100 g jasnego brązowego cukru 4 jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 150 g upieczonych, obranych kasztanów dodatkowo: 50 g upieczonych, obranych kasztanów 20 g orzechów piniowych 1 łyżeczka soli Masło, miód i cukier podgrzewać w garnku na średniej mocy palnika. Gdy cukier się roztopi, gotować kilka minut, a następnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tagliatelle z bazyliowym pesto i mozarellą 150

Kolejna potrawa z cyklu "dania w niecałe 10 minut" :) Pyszny i lekki makaron ze świeżą bazylią, mozarellą i orzechami nerkowca. Zapraszam do gotowania! ~ ~ Składniki (dla dwóch

My Culinary Art
Jedzonko do pracy #8 129

mnie 2 sredniej wielkosci, kupuje juz gotowe, ugotowane, paczkowane), chwile przesmazyc. Makaron odcedzic wrzucic do miski, dodac przesmazone buraki, wkruszyc okolo pol opakowania fety, dodac uprazone orzechy u mnie pinii, ale moga byc wloskie. Posolic i popieprzyc do smaku, skropic odrobina soku z cytryny. Dokladnie wymieszac. Gotowe! Smacznego

Codzienne Gotowanie
Babka z kremem orzechowym i orzechami nerkowca 107

ostatni przepis tegorocznych Świąt Wielkanocnych, którym chcę podzielić się z moimi gośćmi - ucierana babka z dodatkiem kremu z orzechów ziemnych (kupionego w sieciówce na L) i orzechów nerkowca. Zamiast nerkowca można dać oczywiście włoskie, czy laskowe, z każdymi ciasto będzie pyszne. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
"Wino i sery" - finał akcji 113

autorki bloga o tym samym tytule, siedzącej obok mnie, także blogerki z krótkim stażem. Mam nadzieje, że jeszcze kiedyś się spotkamy na podobnych imprezach. Degustacja obejmowała sześć gatunków win: - włoskie Atelie, Prosecco Doc – białe półwytrawne wino musujące - francuskie Sancerre Blanc, Chauvignol – białe wytrawne wino o cytrusowym aromacie - urugwajskie Don Pascual, blanc de noirs – różowe - hiszpańskie  Castroviejo Crianza, Rioja(...)Monbazillac – białe słodkie Do tego zaserwowano nam deski pełne różnych serów: pleśniowych, kozich, z przerostem niebieskiej pleśni i białych. Ponadto bardzo smaczne pieczywo, oliwki, orzechy i owoce. Mnie najbardziej przypadły do gustu włoskie Atelie, Prosecco Doc i twarożek z koziego mleka. Do domu wróciłam w dobrym humorze, zaopatrzona w liczne sery, butelkę wina i książkę. Bardzo się cieszę, że mogłam

Wiem co jem