orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:220/257)

Dietetyczny napój na upały, Praga (2) 192

Ginger widok z mostu obok Tańczącego Domu w Loving Hut , Zborovska 19 - polecam gorąco, przepyszne jedzenie trochę śmieciowego picia i dla równowagi duuużo zdrowego: sajgonki, makaron ryżowy z orzechami  i sosem sojowym, warzywa i kiełki, sos do sajgonek kotlety sojowe panierowane (GENIALNE, nie mają nic wspólnego z tymi dostępnymi w polskich sklepach), frytki, keczup, warzywa bardzo smaczny baton sojowy(...)samochody, które rozpylały zimną wodę dla ochłody,  upał - 37 stopni C. Ogród Królewski - pierwsze w Europie tulipany hodowano tu przed Holendrami, mało ławek Letnia Siedziba Królewska - przykład czystego włoskiego renesansu Środa: Praga 6 w Pradze jest mnóstwo małych sklepików i punktów usługowych, oto jeden z nich, sklep z firankami... ... oraz sklep spożywczy w stylu naszego Społem typowa czeska gospoda

Qlinarnie i Qlinarnie
Crepes 167

czekoladą GIANDUIOTTO ! Już od dawna wiadomo, że Piemont i jego stolica Turyn są znaczącym centrum przemysłu cukierniczego. Caffarel, najbardziej znany piemoncki cukiernik, wynalazł przepis na słynne turyńskie praliny z orzechami laskowymi zwane  gianduiotto . Zasiadłam wtedy wygodnie pod parasolami i zamówiłam sobie normalnie NALEŚNIKA , sztuk jedna. Przybył naleśnik złożony na pół, w środku czekolada z rozpuszczonych gianduiotto- niesamowity smak. Posypany(...)dniach 21-30 litopada. Pomyślcie ileż czekolady przeznaczono na degustację. Przypomnialam sobie o tym właśnie dziś. Kiedy piłam moje espersso. Postanowiłam zrobic naleśniki po prostu. Inaczej, tak na włoską nutkę. Żeby przyciągnąć kilka regionów słynących ze swoich flagowych produktów- czekolada- Turyn, migdał- Sycylia konkretnie Avola prowincja Syrakuzy oraz truskawka z Cassibile prowincja Syrakuzy. Do moich crepes użyłam 4 szklanki mąki

Z Kuchni Do Kuchni
Akademia CookUp - Potrawy mączne i makarony 206

zabraliśmy się za tortelinni - Paweł Kibart pokazał nam jak w bardzo prosty sposób stworzyć cudowny kształ pierożków! A napełnienie ich puszystym kozim serkiem i stworzenie cudownego sosu na bazie orzechów i octu balsamicznego było najpiękniejszym zakończeniem naszej Akademii! Do domu znowu wróciłam z siatami pełnymi jedzenia - pierogów starczyło na dwa obiady, a ciasta makaronowe poszły na zaś do zamrażalnika - pomysły(...)coś nowego! Makaron i ciasto makaronowe to świetna baza do całego ogromu możliwości - możemy zrobić cudowny domowy makaron, w różnych kształtach, kolorach, albo wykorzystać na cudowne pierożki, a kuchnia włoska daje nam duże pole do popisu, więc korzystajmy! Polecamy

Plate of Joy
Kawa ziarnista aromatyzowana- Krem. Herbaty DMG. 73

KAWA ZIARNISTA AROMATYZOWANA- KREM NUGATOWY Ta kawa dopieściła moje zmysły smakowe. Po zaparzeniu w domu unosił się super zapach orzechów.  Na wierzchu utworzyła się delikatna smaczna pianka. uwielbiam piankę na kawie, a potem zlizywać ją z łyżeczki :). Kawę dosłodziłam jedynie płaską łyżeczką cukru. Była tak niesamowicie smaczna że z chytrości nie podzieliłam się z mężem :). Pierwszy raz piłam kawę(...)Etiopii i szybko odkryli zalety prażenia i mielenia kawy. Nazwa kawy pochodzi prawdopodobnie od arabskiego kahwa. Do większości języków europejskich przeniknęła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè. Drugą prawdopodobną etymologią nazwy kawa jest nazwa etiopskiego miasta Kaffa, dziś – Kefa. W Polsce kawa pojawiła się pod koniec XVII w. za sprawą Turków, po bitwie pod Wiedniem

ClauditteMissCooking
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 178

sklepie mięsnym w Mercado Centrale we Florencji, które wyglądały niczym włochata pierzynka. Mój Mąż, wielki ich miłośnik, zamówił sobie flaki w restauracji w Montepulciano. Podano mu je arcy po włosku - zapieczone z serem i sosem pomidorowym. Desery Najsławniejszym toskańskim deserem, którego popularność daleko przekroczyła granice tego regionu, jest oczywiście tiramisu . Choć o miano stolicy tiramisu pretenduje także Wenecja, według jednej(...)wycieczki do Sieny spróbowaliśmy słynnego piernika, panforte , tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże Narodzenie, jednak obecnie dostępnego w każdej lokalnej cukierni i restauracji. Panforte ma konsystencję miękkiego nugatu, jest pełne orzechów i suszonych owoców. Przepis na ten deser pokazywałam Was także w zeszłym roku na blogu. Włochy na pewno kojarzą się Was z pysznymi gelato , ale czy wiedzieliście, że w miasteczko

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaroniki rabarbarowe 173

Nie może być inaczej, rabarbalove love trwa jeszcze i tym razem w wersji na jeden kęs. Znalazłam przepis na Moje Wypieki [ klik ] i jak zwykle nie

Moje Małe Czarowanie
Przegrzebki zapiekane w panierce 133

Przegrzebki zapiekane w panierce i podane w oryginalnych muszlach, to proste w przygotowaniu a jednocześnie bardzo efektowne,  świąteczno-noworoczne danie włoskie. Lekka panierka idealnie podkreśla  ich delikatny smak, dlatego przeważnie są podawane jako starter( antipasto), na zaostrzenie apetytu. Nie można przygotować ich z wyprzedzeniem, ponieważ ponownie podgrzane stają się gumiaste. Można natomiast wcześniej  bardzo dokładnie(...)otworzy, nożykiem otwieramy ją do końca. Muszle można również otwierać na „zimno”, trzeba się tylko trochę więcej posiłować. Z otworzonych muszli zachowujemy górną część wraz częścią jadalną: białą zwaną orzechem i pomarańczową ikrę - koralem, następnie delikatnie ją w całości odseparowujemy. Muszle bardzo dokładnie myjemy, najlepiej kuchenną  szczoteczkę. W częściach jadalnych odcinamy szare połączenia między koralem a orzechem i kilkakrotnie

Mia Cucina Sofieta
Ciasto francuskie a'la pizza z cukinią, pesto rosso i serem korycińskim 154

Kilka dni temu dotarł do mnie ORYGINALNY SER KORYCIŃSKI  . Ser Koryciński Swojski to produkt całkowicie naturalny, nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników

Z Kuchni Do Kuchni
Orzechowe muffinki i Biała Pavlova 166

p { margin-bottom: 0.21cm; } Upiekłam wczoraj Focaccię z oliwkami i cebulką, w sumie wyszły mi trzy placuszki i miałam zamiar cyknąć im dziś zdjęcia, a

Przepysznik - BLW i nie tylko
Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą 192

łyżeczki nasion kopru włoskiego 1.5-2kg soli sól morska i świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180°C. Wnętrze ryby posól i popieprz. Obsyp nasionami kopru włoskiego. Cytrynę pokrój w plastry. Włóż do wnętrza każdej ryby. Delikatnie ściśnij rybę od strony nacięcia, aby cytryna lekko puściła sok we wnętrzu. W dużej misce mieszaj sól wraz ze 100ml(...)mięso wzdłuż ości (mięso powinno bez problemu odejść od szkieletu rybnego) i przy pomocy łopatki przetransferuj ćwiartkę ryby na talerz. Podawaj w towarzystwie np. „ Duszonych porów z prażonymi orzechami „ i „ Pieczonych ziemniaczków „ . źródło: „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”   The post Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Makaroniki truskawkowe 260

     Do makaroników chciałam podejść już dawno temu, jednak ich zła sława jako awykonalnych skutecznie oddalała w czasie podjęcie wyzwania. Ostatecznie uznałam, że raz

sama złodycz
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka 201

Wielkanocy we Włoszech nie są jajka, lecz gołębica, jako symbol pokoju i baranek. Dlatego p ieczone jagnię i Colomba, słynne drożdżowe ciasto w kształcie lecącej gołębicy, to najbardziej typowe włoskie, wielkanocne przysmaki. Oczywiście każdy region Włoch szczyci się swoimi potrawami i związanymi z nimi tradycjami. Jedną z nich jest wplatanie i zapiekanie surowego jajka, symbolu nowego życia, na słodkim(...)wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek i mleka, lub z ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać: owocami kandyzowanymi, groszkiem czekoladowym, czy orzechami. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie. Miałam do wykorzystania paczuszkę mączki migdałowej, zatem moje scarcelle miały lekko migdałowy posmak i troszkę inną konsystencję.   Oryginalny przepis

Mia Cucina Sofieta
Poświąteczne Sprzątanie Organizmu- Usuwamy Toksyny 2927

obfite źródła włókien tj. płatki owsiane, grube kasze, otręby pszenne, ciemne pieczywo Ważne!  Zwiększanie podaży błonnika trzeba przeprowadzać stopniowo, w innym przypadku grożą bóle brzucha i wzdęcia. +  orzech czarny  – silne działanie odrobaczające, niszczy m.in. owsiki i glistę ludzką +  czosnek  lub  olej czosnkowy  – niszczy pasożyty, grzyby i bakterie jelitowe +  wyciąg z pestek grejpfruta(...)ziele i korzeń) - dziurawiec - mięta - skrzyp - imbir - zielony owies - łopian (korzeń) - fiołek trójbarwny - wiązówka błotna - tamaryndowiec - morszczyn pęcherzykowaty - mniszek lekarski (korzeń) - koper włoski- cykoria (korzeń) - koniczyna - poziomka - jeżówka - czarnuszka - kocanka (kwiat) - kora brzozy oprócz rodzimych ziół warto także spróbować bardziej egzotycznych: -  kora lapacho  – kora z południowoamerykańskiego drzewa Lapache Tecome -  vilcacora

NaKońcuJęzyka
Polędwiczki z Łososia na Pesto alla Genovese z Pomidorkami Śliwkowymi podpieczonymi z Oliwą z oliwek 159

firmy Super Fish, niedawno wypuścili ekskluzywną linię Prestige i ten własnie produkt znalazł się na talerzu. Do tego zapiekane z oliwą z oliwek pomidorki śliwkowe, siekany świeży szpinak, oryginalny włoski makaron spaghetti o moim ulubionym kształcie Bucatini i cienka wstążka zielonego ogórka sprawiły, że nasze kubki smakowe oszalały, a my na czas jedzenia przenieśliśmy się w inny wymiar. Często widuję(...)gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Liście bazylii siekamy, po czym wkładamy częś ć do moździerza i rozcieramy. W trakcie rozcierania dodajemy na przemian  starty drobno parmezan, czosnek, orzechy i ponownie bazylia. Na końcu dodajemy oliwę z oliwek, próbujemy i solimy. Oliwy dodajemy tyle, aby sos łatwo rozprowadził się po makaronie.  Wstawiamy wodę na makaron. Wodę solimy. Piekarnik

Blondynka Gotuje
Tosty po włosku, czyli panini alla caprese 218

Tosty po włosku, czyli panini a la caprese Jeżeli lubicie sałatkę caprese, to moja dzisiejsza propozycja powinna Wam przypaść do gustu. Najsłynniejsza włoska sałatka zamknięta w kanapce z aromatycznym pesto i podana na gorąco. Ja mogę ją jeść o każdej porze dnia i nocy :) M. za sałatką caprese nie przepada, ale taka wersja go przekonała. Dla wzmocnienia smaku pomidory można(...)kolejne 2 minuty. Ser powinien się rozpuścić, a wierzchy kanapek ładnie zrumienić. Pesto bazyliowe z nerkowcami 1 szklanka listków bazylii 40 g parmezanu lub grana padano 35 g uprażonych orzechów nerkowca ½ małego ząbka czosnku 3-4 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Czosnek utrzeć w moździerzu ze szczyptą soli. Dodać bazylię, pietruszkę i ser. Utrzeć razem. Na koniec, cały

Pełny talerz