Dzisiejszy przepis we włoskim klimacie. Za oknem siarczysty mróz, a na moim talerzu danie prosto ze słonecznej Italii. Czyli spaghetti z bazyliowym pesto. A do tego soczyste pomidorki koktajlowe i świeżo starty grana padano. Danie wzbogaciłem świeżą rukolą, co nadało mu charakteru i wyrazistości. Prosta i szybka w przygotowaniu pasta, zarówno na obiad jak i kolację. Czekam na Wasze komentarze(...)pomidorków koktajlowych ser grana padano lub parmezan rukola oliwa z oliwek sól, pieprz SKŁADNIKI do przygotowania bazyliowego pesto: 1 szklanka świeżych liści bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka orzechów piniowych 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1/4 szklanki parmezanu pieprz PRZYGOTOWANIE bazyliowego pesto: Włóż do blendera bazylię, czosnek i orzeszki piniowe i zmiksuj przy pomocy funkcji pulse. Następnie włącz blender
kulinarnyJakoszmar z dzieciństwa, na pierwszy rzut oka to danie może wydać się straszne, ale zapewniam, że smakuje lepiej niż można sobie wyobrazić. Polenta to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej, niegdyś przyrządzana głównie z mąki kasztanowej, dziś jednak sięga się po łatwiej dostępny wariant - kaszkę kukurydzianą. Wymaga trochę cierpliwości (choć nie za wiele) – trzeba ją podgrzewać na małym ogniu(...)odrobina soku z cytryny, suszona bazylia oraz gałka muszkatołowa. Swoją polentę podałam z tym, co udało mi się znaleźć w kuchni– pozostałą z gotowania lecza cukinią, pieczarkami, żurawiną i orzechami. Wszystkie elementy idealnie się dopełniają – gładka, słodka polenta z chrupiącymi warzywami – a całe danie jest pyszne i lekkie. Składniki na 2 porcje: 250 g małych pieczarek 1 mała cukinia
Roślinna - blog wegańskiDo włoskich smaków mam szczególną słabość, postanowiłam więc wypróbować przepis mojej kuzynki Aleksandry na domowe Pesto Rosso. Wyszło wyśmienite :) Poniżej przedstawiam przepis w opcji obiadowej aczkolwiek
upichconaśródziemnomorskiej na blogu Chilli, czosnek i oliwa zaproponowała aksamitną kokosową panna cottę z sosem z granatu . Jak się okazało, nawet roślinożerne łasuchy nie muszą odmawiać sobie tego cudownego włoskiego deseru. Rubinowe pestki granatu są zaś ukoronowaniem dla zmysłów: smaku i wzroku. :) SAŁATKA Z BURACZKOWYM MAKARONEM I PRAŻONYM KALAFIOREM Olka, która notuje swoje cuda na blogu Kulinarne zapiski Olki(...)Kulinarnych zapisków wpadła w prawdziwy roślinny szał i przygotowała dla Was jeszcze jedną pyszną propozycję. Mianowicie niebanalną ryżową sałatkę z kapustą i sosem tahini . Mnie skusiła w niej moc orzechów, żurawiny oraz ukochanej pasty sezamowej, która pojawiła się tutaj w formie niecodziennego dressingu. I kto by pomyślał, że z kapusty można wyczarować takie cuda? :) Więcej roślinnych przepisów możecie znaleźć
Food SquareLigurii, oprócz we wspomnianym makaronie, fasolkę podaje się z natką pietruszki, anchois i oliwą, posypaną grzankami . W Toskanii fasolkę gotuje się ze świeżymi pomidorami z czosnkiem i nasionami kopru włoskiego. W Grecji, Turcji i krajach Arabskich znane są dania z rodzaju fasolakia yahni , czyli gulasze, w których fasolka gotowana jest w dużej ilości oliwy z oliwek , z dodatkiem cebuli, czosnku(...)dania. Ugotowana "na chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo oliwy:) Uważam ponadto
Chilli Czosnek i Oliwamasła gheesól,pieprz z młynkaszczypta cukru1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 600-700 ml bulionu warzywnego200-300 ml mleka 3,5%Wykonanie:marchew obrać pokroić w talarki. Koper włoski przekroić na pół,wyciąć głąb i pokroić w piórka.Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę ,czosnek w talarkiw rondlu rozgrzać masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa,aż zaczną pachnieć.Wlać(...)kremówką.Smak zupy podniesie również pianka sporządzona z mleczka kokosowego.Można wykorzystać także gotowe mleczko smakowe ,jesli nie przerazi Cię skład podany na opakowaniu: midałowe lub orzechowe.Mleczko o aromacie orzechów laskowych możesz przygotować w prosty sposób samodzielnie.Garść orzechów laskowych posiekaj,podpraż na patelni bez tłuszczu.Mleko ze śmietanką ,szczyptą soli i orzechy zagotuj i odstaw by naciągneło.Przed spienieniem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!AKCJA NIGELLA". Składniki : 250 g makaronu trottole lub innego np.świderki 125 g sera gorgonzola 100 g świeżego szpinaku sól pieprz 3 łyżki posiekanych pistacji (u mnie orzechy nerkowca) 2 ząbki czosnku* Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być al dente, ponieważ dogotuje się w sosie. Przed odcedzeniem makaronu odlać i zachować kubeczek wody(...)Wyłączyć palnik, wmieszać 2/3 posiekanych pistacji do makaronu a resztą posypać wierzch. * w oryginale nie ma czosnku, ja jednak zawsze go dodaję do dań ze szpinakiem :) Smacznego! źródło - Włoskie Inspiracje NIGELLISSIMA Nigella Lawson
Zabawa smakiemGinger widok z mostu obok Tańczącego Domu w Loving Hut , Zborovska 19 - polecam gorąco, przepyszne jedzenie trochę śmieciowego picia i dla równowagi duuużo zdrowego: sajgonki, makaron ryżowy z orzechami i sosem sojowym, warzywa i kiełki, sos do sajgonek kotlety sojowe panierowane (GENIALNE, nie mają nic wspólnego z tymi dostępnymi w polskich sklepach), frytki, keczup, warzywa bardzo smaczny baton sojowy(...)samochody, które rozpylały zimną wodę dla ochłody, upał - 37 stopni C. Ogród Królewski - pierwsze w Europie tulipany hodowano tu przed Holendrami, mało ławek Letnia Siedziba Królewska - przykład czystego włoskiego renesansu Środa: Praga 6 w Pradze jest mnóstwo małych sklepików i punktów usługowych, oto jeden z nich, sklep z firankami... ... oraz sklep spożywczy w stylu naszego Społem typowa czeska gospoda
Qlinarnie i Qlinarnieczekoladą GIANDUIOTTO ! Już od dawna wiadomo, że Piemont i jego stolica Turyn są znaczącym centrum przemysłu cukierniczego. Caffarel, najbardziej znany piemoncki cukiernik, wynalazł przepis na słynne turyńskie praliny z orzechami laskowymi zwane gianduiotto . Zasiadłam wtedy wygodnie pod parasolami i zamówiłam sobie normalnie NALEŚNIKA , sztuk jedna. Przybył naleśnik złożony na pół, w środku czekolada z rozpuszczonych gianduiotto- niesamowity smak. Posypany(...)dniach 21-30 litopada. Pomyślcie ileż czekolady przeznaczono na degustację. Przypomnialam sobie o tym właśnie dziś. Kiedy piłam moje espersso. Postanowiłam zrobic naleśniki po prostu. Inaczej, tak na włoską nutkę. Żeby przyciągnąć kilka regionów słynących ze swoich flagowych produktów- czekolada- Turyn, migdał- Sycylia konkretnie Avola prowincja Syrakuzy oraz truskawka z Cassibile prowincja Syrakuzy. Do moich crepes użyłam 4 szklanki mąki
Z Kuchni Do Kuchnizabraliśmy się za tortelinni - Paweł Kibart pokazał nam jak w bardzo prosty sposób stworzyć cudowny kształ pierożków! A napełnienie ich puszystym kozim serkiem i stworzenie cudownego sosu na bazie orzechów i octu balsamicznego było najpiękniejszym zakończeniem naszej Akademii! Do domu znowu wróciłam z siatami pełnymi jedzenia - pierogów starczyło na dwa obiady, a ciasta makaronowe poszły na zaś do zamrażalnika - pomysły(...)coś nowego! Makaron i ciasto makaronowe to świetna baza do całego ogromu możliwości - możemy zrobić cudowny domowy makaron, w różnych kształtach, kolorach, albo wykorzystać na cudowne pierożki, a kuchnia włoska daje nam duże pole do popisu, więc korzystajmy! Polecamy
Plate of JoyKAWA ZIARNISTA AROMATYZOWANA- KREM NUGATOWY Ta kawa dopieściła moje zmysły smakowe. Po zaparzeniu w domu unosił się super zapach orzechów. Na wierzchu utworzyła się delikatna smaczna pianka. uwielbiam piankę na kawie, a potem zlizywać ją z łyżeczki :). Kawę dosłodziłam jedynie płaską łyżeczką cukru. Była tak niesamowicie smaczna że z chytrości nie podzieliłam się z mężem :). Pierwszy raz piłam kawę(...)Etiopii i szybko odkryli zalety prażenia i mielenia kawy. Nazwa kawy pochodzi prawdopodobnie od arabskiego kahwa. Do większości języków europejskich przeniknęła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè. Drugą prawdopodobną etymologią nazwy kawa jest nazwa etiopskiego miasta Kaffa, dziś – Kefa. W Polsce kawa pojawiła się pod koniec XVII w. za sprawą Turków, po bitwie pod Wiedniem
ClauditteMissCookingsklepie mięsnym w Mercado Centrale we Florencji, które wyglądały niczym włochata pierzynka. Mój Mąż, wielki ich miłośnik, zamówił sobie flaki w restauracji w Montepulciano. Podano mu je arcy po włosku - zapieczone z serem i sosem pomidorowym. Desery Najsławniejszym toskańskim deserem, którego popularność daleko przekroczyła granice tego regionu, jest oczywiście tiramisu . Choć o miano stolicy tiramisu pretenduje także Wenecja, według jednej(...)wycieczki do Sieny spróbowaliśmy słynnego piernika, panforte , tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże Narodzenie, jednak obecnie dostępnego w każdej lokalnej cukierni i restauracji. Panforte ma konsystencję miękkiego nugatu, jest pełne orzechów i suszonych owoców. Przepis na ten deser pokazywałam Was także w zeszłym roku na blogu. Włochy na pewno kojarzą się Was z pysznymi gelato , ale czy wiedzieliście, że w miasteczko
Chilli Czosnek i OliwaNie może być inaczej, rabarbalove love trwa jeszcze i tym razem w wersji na jeden kęs. Znalazłam przepis na Moje Wypieki [ klik ] i jak zwykle nie
Moje Małe CzarowaniePrzegrzebki zapiekane w panierce i podane w oryginalnych muszlach, to proste w przygotowaniu a jednocześnie bardzo efektowne, świąteczno-noworoczne danie włoskie. Lekka panierka idealnie podkreśla ich delikatny smak, dlatego przeważnie są podawane jako starter( antipasto), na zaostrzenie apetytu. Nie można przygotować ich z wyprzedzeniem, ponieważ ponownie podgrzane stają się gumiaste. Można natomiast wcześniej bardzo dokładnie(...)otworzy, nożykiem otwieramy ją do końca. Muszle można również otwierać na „zimno”, trzeba się tylko trochę więcej posiłować. Z otworzonych muszli zachowujemy górną część wraz częścią jadalną: białą zwaną orzechem i pomarańczową ikrę - koralem, następnie delikatnie ją w całości odseparowujemy. Muszle bardzo dokładnie myjemy, najlepiej kuchenną szczoteczkę. W częściach jadalnych odcinamy szare połączenia między koralem a orzechem i kilkakrotnie
Mia Cucina SofietaKilka dni temu dotarł do mnie ORYGINALNY SER KORYCIŃSKI . Ser Koryciński Swojski to produkt całkowicie naturalny, nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników
Z Kuchni Do Kuchni