orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:213/257)

Orzechowe ule - wersja świąteczna 179

więc musicie koniecznie zrobić je na te święta. Zostawiam dla Was linki do tym poprzednich ciasteczek : ule czekoladowe , ule orzechowe , ule wytrawne .  Składniki : * 200g mielonych orzechów - u mnie laskowe i włoskie * 200g cukru pudru trzcinowego * białko jajka - u mnie od wiejskiej kury, więc nie miałam żadnych obaw, ale takie sklepowe najlepiej sparzyć * kolorowe lukry i ozdobne cukiereczki, czekolada(...)biała bądź polewa Przygotowanie : Banalnie proste czyli mieszamy orzechy z cukrem pudrem i białkiem. Dobrze wyrabiamy masę, odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Nakładamy masę w foremki, wyciągamy z nich ciasteczka, które odkładamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy musem.  Ozdabiamy według upodobań - u mnie bałwanki są z białą czekoladą i kakaową posypką, dzwoneczki z czerwonym lukrem a choinki

Magiczne Życie Marty
Bardzo bogate owsiane ciasteczka z dynią 181

płatków owsianych * 30 g otrąb orkiszowych * 200 g w sumie: rodzynek, suszonych moreli, gorzkiej czekolady (kilka kostek), daktyli i kandyzowanej skórki pomarańczowej * 100 g orzechów - dałam nerkowce, laskowe i włoskie * jajko duże * 100 g masła stopionego * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/3 łyżeczki imbiru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej * 2 łyżki miodu Piekarnik nastawiłam(...)Dynię ugotowałam do konsystencji przecieru. Masło stopiłam, orzechy posiekałam, a bakalie pokroiłam na małe kawałeczki. Wszystko dokładnie wymieszałam w misce. Nakładałam łyżeczką kupki masy na papier do pieczenia, lekko rozpłaszczałam i piekłam 15 min. Ciasteczka wyszły pyszne! Naturalnie słodkie, z wyczuwalną nutką cynamonu, nasycone bakaliami - po prostu idealne:) Bardzo dobrym pomysłem było dodanie kilku kawałeczków kandyzowanej skórki pomarańczowej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Rogale marcińskie 153

waniliowego 3,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 250 g masła Masa makowa: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów (u mnie 100 g włoskich, 50 nerkowca) 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 podłużne biszkopty

Domowa Cookierenka Agi
10. Domowa granola 145

innych składników i w innych proporcjach, założę się, że wyjdzie równie pyszna! To jest jedna z tych rzeczy, które nie mogą się nie udać! :) Składniki: - szklankę orzechów (migdały, płatki migdałowe, nerkowce, włoskie i laskowe) - 3/4 szklanki płatków owsianych - 3/4 szklanki płatków jęczmiennych - 3/4 szklanki płatków żytnich - 1/2 szklanki nasion słonecznika - 1/2 szklanki otrębów owsianych - 1/2 szklanki otrębów gryczanych - 1/3 szklanki

Be Fit Be Strong
Czas na rabarbar 101

rozpieszcza w ten majowy weekend, rozpieśćmy się sami. Zapraszam na kawę i ciasto! RAB ARBAROWY PLA CEK (przepis zaczerpnięty ze strony BBC ) Kruszonka 100g różnych orzechów (u nas po równo włoskich, pekanów i niesolonych ziemnych) 100g cukru 1 łyżeczka cynamonu 15g masła Ciasto 1 jajko 250g brązowego cukru 85g masła w pokojowej temperaturze 225g mąki 1 łyżeczka sody 185ml maślanki

les mirabelles
Panforte - włoski piernik 566

dziś chciałam przedstawić Wam przepis na tradycyjny piernik pochodzący ze Sieny . Jest to jedno z najstarszych włoskich ciast, o fascynującej historii, okrytej wieloma legendami, które dodają mu magicznej otoczki:) Panforte do bogaty, bardzo słodki piernik, a właściwie dość miękki nugat. Orzechy i owoce zatopione są tu w miodowo-cukrowym syropie, wzbogaconym aromatem korzennych przypraw. Gotowe ciasto jest lepkie i ciągnące(...)migdałów lub Panforte Margherita , o jasnym kolorze i delikatniejszym smaku, stworzone przez Enrico Righi w 1879 r. dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej.  Panforte oznacza po włosku "mocny chleb" (może od dużej ilości orzechów?) i niektórzy wiążą go z wcześniejszym pan pepato , czyli "pieprznym chlebem". Rzeczywiście, pieprz stanowi jeden z tradycyjnych składników tego ciasta. Inne niezbędne przyprawy to cynamon, goździki

Chilli Czosnek i Oliwa
Genialny batonik:) 201

masła 100 g ciastek digestive, pokruszonych dość drobno ok. 200-250 g gorzkiej czekolady, posiekanej – można dać inną 70 g wiórek kokosowych  ok. 150 g posiekanych orzechów – u mnie laskowych i włoskich puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 400g)  Użyłam 2 blaszek keksówek o wym. 12X22, kupiłam je kiedyś, bo mi się bardzo spodobały ich mikro wymiary i cena(...)trudna do zerwania, więc następnym razem chyba wysmaruje również boki masłem), wlałam roztopione masło. Potem wsypywałam równomiernie warstwami: pokruszone ciastka, posiekaną (niezbyt drobno) czekoladę, wiórki kokosowe, a na końcu orzechy. Całość zalałam mlekiem z puszki i włożyłam na ok. 30 minut do nagrzanego do 170* piekarnika.  Przykryłam folią dopiero pod koniec pieczenia, stąd batonik wyszedł mocno przyrumieniony, u Dorotki

Zdrowa Kuchnia Sowy
WIŚNIOWE TRUFLE 117

posmakują. SKŁADNIKI: 80 - 100 g herbatników (drobno zmielonych) 100 g białej czekolady 50 g masła 100 ml śmietanki 30 % 100 g masy marcepanowej 2 łyżki zmielonych orzechów (u mnie migdały i włoskie) 2 łyżki drobno pokrojonych wiśni z wiśniówki 3 łyżki wiśniówki A jak to zrobić: Śmietankę wlać do rondelka, dodać masło i połamaną na kostki czekoladę, gotować(...)żeby masa stężała. Przy pomocy małej łyżeczki, nabierać porcje masy i w dłoniach formować kulki, które następnie obtaczać w kakao. Do obtaczania trufli można również użyć wiórków kokosowych, mielonych orzechów... i co tam nam jeszcze do głowy wpadnie

Kuchnia w opałach
Makówki 240

łyżki) jeśli lubicie słodkie makówki dajcie ok. 5 łyżek i skosztujcie masy makowej czy jest już ok 50 g masła (ok. 3 łyżki) laska wanilii 150 g orzechów (ja dałam laskowe i włoskie, można dać migdały, nerkowca itd.) 150 g miękkich bakalii (u mnie rodzynki i suszone morele, można dać figi, daktyle, śliwki, żurawinę) 3 duże pszenne bułki +bakalie(...)międzyczasie parzymy mak. Do miski wkładamy gazę lub pieluszkę, wsypujemy mak, zalewamy wrzątkiem i odciskamy. Mak można też sparzyć na drobnym sitku, mnie jednak pieluszka spisuje się lepiej. Orzechy kroimy na drobniejsze kawałki. Do mleka dodajemy mak i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Pod tym czasie dodajemy wszystkie bakalie i gotujemy jeszcze

Ciastkozercy
Granola jabłkowo - cynamonowa z orzechami i żurawiną 200

wiórków kokosowych 2 duże słodko- kwaśne jabłka (np. ligole) 4 łyżki ulubionego miodu (lejącego) 1 kopiasta łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego po upieczeniu 1/2 szklanki ulubionych orzechów (u mnie migdały, laskowe, włoskie) 1/2 szklanki suszonej żurawiny (najlepiej nisko słodzonej i miękkiej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W sporej misce lub garnuszku mieszamy płatki, otręby, wiórki i pestki słonecznika. Na drobniutkiej tarce ścieramy(...)dzięki temu granola upiecze się równomiernie) i wkładamy na kolejne 10-15 minut.  Kiedy granola jest upieczona i chrupiąca wyciagamy ją z piekarnika i studzimy. Dodajemy lekko przesiekane orzechy oraz żurawinę (w całości) i mieszamy. Przekładamy do szczelnego słoja.  Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym i owocami np. malinami, kiwi, bananem, jako dodatek do deserów, albo wyjadana prosto

DefinicjaSmaku
Zupa z gruszki i pietruszki 172

pieprzu 2 gałązki świeżego tymianku 100-200 ml mleka lub jogurtu naturalnego mielony imbir gałka muszkatałowa sól morska świezozmielony pieprz oliwa z oliwek dodatkowo natka pietruszki prażone orzechy (u mnie laskowe i włoskie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pietruszki obrać i pokroić w grube plastry. W garnuszku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy ziele angielskie, całe gałązki tymianku, liść(...)mleka lub jogurtu aby nadać zupie bardziej kremową i aksamitną konsystencję.  Na koniec doprawiamy zupę imbirem, gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i prażonymi orzechami lub chrupiącymi grzankami. Smacznego

DefinicjaSmaku
Gołąbki z kapusty włoskiej , mięsa i pieczarek . 175

miały dzisiaj zachciankę na gołąbki :) więc musiałam im zrobić :)           Pyszne z młodej kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami a do tego wyśmienity  sosik z lecza paprykowego firmy Orzech  , palce lizać :) Gołąbki podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.porcelanabogucice.pl(...)Zapraszam :) Składniki : 5 woreczków ryżu 1 kg mięsa mielonego dowolnego ja dalam z indyka 2 główki kapusty włoskiej 2 duże cebule vegeta, pieprz do smaku 40 dag pieczarek 1 słoik  Lecza paprykowego firmy Orzech   20 dag pieczarek 1 cebulka  Wykonanie : Kapustę umyć , wyciąć głąb. W garnku zagotować wodę , parzyć kapustę aż zmięknie .   W garnku zagotować lekko

Sama słodycz i szczypta chili
Wino w gronie czyli z wizytą na kalifornijskiej wsi 164

kiełbas. Jechałam traktorem przez gaje oliwne. Widziałam zdewastowane przez suszę plantacje awokado, drzewa zabezpieczone białym barwnikiem z poobcinanymi do pnia gałęźmi. Widziałam wielkie uprawy drzew migdałowych i orzechów kalifornijskich (zwanych w Polsce włoskimi) uginające się pod ciężarem „owoców”. Zobaczyłam na własne oczy, co oznacza ukąszenie psa przez grzechotnika (cierpienie zwierzaka, zniekształcony pysk i $4000 dolarów u weterynarza

Jem więc Jestem
Chleb zmieniający życie (chleb życia) 260

bardzo sycący - 1-2 kromki w zupełności wystarczą, aby zaspokoić głód. Polecam :) Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika pół szklanki pestek dyni 1/3 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki orzechów (u mnie nerkowce i włoskie) 3/4 szklanki płatków jaglanych (lub ugotowanej kaszy jaglanej) 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (lub płatków gryczanych) 1 łyżka nasion chia 3 łyżeczki łupin babki jajowatej lub nasion

Domowa Cookierenka Agi
Czekoladowe cantuccini z miodem i orzechami laskowymi 123

Pamiętacie cytrynowe cantuccini z pistacjami, które opisywałam już kiedyś tutaj: http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/08/cytrynowe-cantuccini-z-pistacjami.html Dziś pokażę Wam jak zrobić ich czekoladową wersję z miodem i orzechami  ja użyłam laskowych, ale z włoskimi czy nerkowcami też będą smaczne. Składniki: 2 duże jajka 1/2 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki miodu 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania