przy cukrzycy pobudzają perystaltykę jelit ze względu na zawartość białka zalecane są wegetarianom, kulturystom i sportowcom wzmacniają kości i zęby MIGDAŁY Ciężko się zdecydować, które orzechy są dla mnie najsmaczniejsze. Migdały, nerkowce, włoskie, brazylijskie czy arachidowe (choć tak na prawdę orzechy ziemne, arachidy to rośliny strączkowe :P). Ciężki wybór - uwielbiam je wszystkie. Choć muszę przyznać, że najczęściej w mojej
Zdrowie na języku :PBazylia jest jednym z moich ulubionych ziół, więc siłą rzeczy, pesto bazyliowe jest w mojej kuchni zawsze. Przyznaję, że nie zawsze uda mi się znaleźć czas
Przepisy Aleksandrylaski wanilii MASA SEROWA: 1 kg sera (u mnie moje ulubione Emilki) 250g mascarpone (od Mlekomy) 5 jajek 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki mielonych orzechów (u mnie mieszanka włoskich i laskowych) 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka kaszy manny (suchej) 3 łyżki suchego maku Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki zmielić na proszek (najlepiej zrobić to w blenderze), dodać ziarenka wanilii, masło(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. MASA SEROWA: W misce umieścić ser, mascarpone, cukier i jajka. Zmiksować aż składniki porządnie się połączą. Następnie dodać mak, budyń, orzechy i kaszę mannę. Wymieszać ponownie. Masę wylać na przygotowany spód, piec w 160'C około 60-70 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gotowy można polać polewą, posypać cukrem pudrem
Cakes By Kejtmasła, 100 g cukru, 1/2 opakowania cukru waniliowego, 2 czubate łyżki kakao, 200 g pokruszonych herbatników (u mnie jasne i ciemne), 70 g drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą być włoskie), 50 g drobnych rodzynek, Masa: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 150 g cukru pudru, 70 g masła, 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 5 łyżek mleka, 3 łyżki żelatyny(...)spód. Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i roztrzepane jajko rozpuścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu aż zgęstnieje (cały czas mieszać). Do tak przygotowanej masy wsypać pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i rodzynki - wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować masę cytrynową. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej, przegotowanej wody
Nie tylko w kuchniawocado -> 1 banan -> 1 łyżeczka kakao -> Garść orzechów [ Najlepiej laskowe, ale włoskie też mogą być.] Najważniejszą sprawą w tym daniu jest odpowiedni dobór składników! Dlatego przy wyborze avocado należy pamiętać o tym, aby kupić dojrzałe. Jak je rozpoznać? Nic prostszego wykonujemy próbę własnym palcem - uciskamy owoc, jeśli jest miękki oznacza, że jest dojrzałe. Jednak nie dajcie się(...)przeciwnym razie ( gdy się zapada) jest ono przejrzałe! Po wyborze odpowiedniego owocu obieramy go dokładnie ze skórki, wyjmujemy miąższ i przekładamy do misy. Banana kroimy na drobniejsze fragmenty, orzechy siekamy i wszystko razem wraz z kakaem łączymy w kremową masę przy użyciu blendera. Przechowujemy w lodówce kilka dni. Jest pyszny w połączeniu zarówno z pieczywem jak i naleśnikami! Dzieci będą
Jedz zdrowo żyj zdrowo!niekonwencjonalny deser jak i przystawkę lub lekką kolację :) Składniki: jabłka pomidory suszone (po jednym na jabłko) min dwa rodzaje serów pleśniowych, np. camembert, gorgonzola,.. skórka pomarańczy orzechy (np. laskowe, ziemne, włoskie) miód tymianek Wykonanie: Owoce dokładnie myjemy, osuszamy, wycinamy ogonek i pozbywamy się gniazda nasiennego przy pomocy łyżeczki do melonów lub noża, uważając przy tym, by nie zrobić prześwitu(...)wkładamy po kawałku kilku rodzajów sera. Ja użyłam camemberta i lazura. Następnie do każdego jabłka wkładamy gałązkę tymianku, na wierzch kładziemy kawałek pomidora suszonego w oleju i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Pieczemy w ok 200 stopniach do miękkości :) Podajemy z odrobiną miodu i orzechami. Smacznego
Taste Of My Dayłyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonego siemienia lnianego (lnu) 1 dojrzały banan garść borówek + do posypania na wierzchu (można użyć innych owoców) kilka posiekanych migdałów lub ulubionych orzechów np: laskowych, pekan, włoskich, ziemnych 2 łyżki syropu klonowego do polania (jest świetny do owsianki, ale jeśli go nie mamy, można go zastąpić syropem z agawy lub daktylowym) listonic_type='fooddrink';listonic(...)minuty (aż do pożądanej gęstości). Owsiankę przekładamy do miseczki. Dekorujemy pozostałym bananem pokrojonym na plasterki oraz borówkami. Polewamy całość syropem klonowym i posypujemy posiekanymi na mniejsze części orzechami lub migdałami. Post Najlepsza owsianka pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuaromat zagarnia wszystko i jest zbyt przytłaczający. Jest delikatny i pląta się gdzieś pomiędzy daktylami otulającymi chrupiący farsz w postaci ulubionej orzechowej mieszanki. Polecam, rewelacja. Składniki: daktyl, orzechy (25%) (migdał, laskowy, włoski), cynamon (2%). Migdały pod palmami Trochę ciężko zabrać się mi za opisanie smaku tych kokosowo-migdałowych pralinek, ponieważ nie chciałabym nikogo do nich zrażać. Sama mam problem(...)technologii raw, niepoddawane działaniu wysokiej temperatury, jest więc szansa na zachowanie prawdziwego smaku. I choćby dlatego warto ich spróbować. Skład: daktyl*, rodzynki*, wiórki kokosowe*(20%), migdały*(10%). Łatwy orzech do zgryzienia Ten łatwy orzech w tym wypadku to nerkowce, od razu więc podejrzewałam, że te pralinki nie mogą mi nie smakować. Pochłaniając jedną po drugiej zapomniałam się do tego
Roślinna - blog wegańskicukier waniliowy (16g); 1 jajo; szczypta soli; 2 łyżki mleka (u mnie 4 łyżki); 125 g masła lub margaryny; Składniki na farsz i lukier: 200 g mielonych orzechów laskowych (u mnie włoskie); 100 g cukru kryształu lub pudru; 2 krople olejku migdałowego; 2 jaja; 1 łyżka rumu; 4 łyżki śmietany; 150 g cukru pudru (dodatkowo); 8 g cukru waniliowego ( może(...)starań nie chciały się połączyć). Wyrobione gładkie ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W czasie schładzania ciasta utrzeć kremową jednolitą masę z orzechów (można je wcześniej uprażyć na patelni bez dodawania tłuszczu), 100 g cukru, olejku migdałowego, 1 całego jaja i 1 białka, 1 łyżki śmietany i rumu. Schłodzone ciasto rozwałkować między
In my kitchendodatków i już mamy lekki i zdrowy lunch, a przy tym jaki pyszny :) SKŁADNIKI ( 1 porcja) 1 burak 1 mandarynka 1 łyżka sera feta 1 łyżka prażonych orzechów (u mnie laskowe, włoskie i płatki migdałów) 2 garści roszponki dodatkowo 2 łyżki soli gruboziarnistej 3 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki galangalu mielonego lub sproszkowanego imbiru (można pominąć) SPOSÓB(...)ocet balsamiczny się zredukuje, a powstały syrop oblepi buraczki. Zdejmujemy z ognnia. Na talerzu ukłdamy roszponkę, kawałki buraczków i cząstki mandarynki. Całość posypujemy pokruszonym serem feta oraz prażonymi orzechami. Smacznego
DefinicjaSmakumąki 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Nadzienie: 200 g zmielonych orzechów (dałam 100 g włoskich i 100 g nerkowca) 2 jajka + białko, które zostało z ciasta 100 g cukru 50 g masła, stopionego i ostudzonego 120 g syropu klonowego lub sztucznego miodu (może też być(...)lodówce 30-60 min. Nadzienie: Jajka ubić z cukrem do białości (miksować kilka minut). Następnie dodać stopione i ostudzone masło, syrop klonowy (lub zamiennik), ekstrakt z wanilii i zmielone orzechy Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przełożyć do formy. Ciasto posmarować dżemem, a następnie wlać na nie nadzienie. Wstawić
Domowa Cookierenka AgiCiasteczka podwójnie pieczone z ricottą są idealne na każdą porę dnia: moczone w ciepłym mleku doskonałe na słodkie śniadanie, na podwieczorek z popołudniową hertatą, jako wysublimowany
Mia Cucina Sofietasałatka do pracy. Zawsze do pracy biorę ze sobą obiad. Najczęściej jest to sałatka. Dzisiaj taką proponuję. składniki: - sałata - szpinak - pomidorki - ser bałkański - papryka czerwona - łyżka orzechów: nerkowca, ziemne, laskowy, włoski - troszkę suszonej żurawiny, rodzynek, ziaren słonecznika - brzoskwinia polska dojrzała - dresing: ocet morelowy, oliwa z oliwek
SMYKWKUCHNIJak już chyba wiecie wszelakie smarowidła to moje ulubione śniadanie. Pesto może być nie tylko smarowidłem ale i pysznym daniem w połączeniu z makaronem czy ryżem
Moje Małe Czarowaniezaprosić dzieci. Przepis podejrzany u Marty . Składniki (na ok. 300 g): 1 szklanka mąki (dałam orkiszową typ 630) 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mielonych orzechów / migdałów (u mnie włoskie) 1/4 szklanki miodu 1 białko 1 łyżka jogurtu 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (robiłam to robotem, końcówką do ucierania). Odrywać po kawałeczku masy
Sto kolorów kuchnitruskawkami i bitą śmietaną. I kiedy jemy ją razem. I kiedy W. opowiada o kolejnym pomyśle ... TARTA CZEKOLADOWA /bez pieczenia/ SPÓD 100 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi) 100 g herbatników czekoladowych 1 łyżka kakao 3 łyżeczki drobnego brązowego cukru 1 łyżka rumu (dałam 3:) 30 g stopionego masła 40 gorzkiej czekolady, stopionej w kąpieli wodnej
KUCHARNIAskładniki wkładamy do naczynia, następnie to samo naczynie z naszymi składnikami do kolejnego większego zalanego wodą i w ten sposób podgrzewamy bez ryzyka ich przypalenia) i studzimy. Orzechy kroimy (my dałyśmy włoskie, nerkowca i migdały). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, natomiast jaja ucieramy z cukrem. Wszystkie powstałe składniki łączymy i dokładnie miksujemy. Przekładamy na blachę
WeAreCrazyłyżka cukru waniliowego -1/2 łyżeczki soli -410g mąki orkiszowej białej (lub 2,5 szkl.mąki pszennej) -3/4 szklanki suszonej żurawiny -0.5 szklanki orzechów grubo posiekanych pecan (ja dałam włoskie) -wiórki kokosowe-do obtoczenia Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny i orzechów wymieszać w jednej misie hakiem. Dodać orzechy i żurawinę pokrojoną na małe kawałki, wyrobić
Smaczne Zdrowe