orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:211/257)

Tarta z jabłkami i bezą na herbatnikach czyniona. 190

spodu -50 gram masła do kruszonki -łyżeczka soku z cytryny -łyżeczka startej skórki z cytryny -4 jabłka obrane w grube wiórki pokrojone -duża garść orzechów w miksie (nerkowce, laskowe, migdały i włoskie) -4 łyżki cukru pudru -dwie łyżki budyniu śmietankowego Herbatniki kruszymy. Na porcję do spodu dodajemy masło i 3 żółtka i zagniatamy ciasto. Naczynie do tarty smarujemy masłem(...)przekładamy ciasto na spód, dociskając na brzegach i spodzie, tak by było zwarte. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny (by nie zbrązowiały), układamy na spodzie, posypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. dodajemy cukier puder, ubijamy i w ostatnim etapie dodajemy sypki budyń i dalej ubijamy. Tak przygotowaną bezę wylewamy i rozprowadzamy po jabłkach. Porcję

BaRepas
Ciasto z kasztanami. Miodowe 151

wszystkich zaraz po upieczeniu, i przygotowałam ciasto. Miodowe, a więc najlepsze po dwóch - trzech dniach, kiedy nieco zmięknie. Niesamowicie chrupiące od kasztanów i orzechów, z nieco specyficzną w smaku posypką, bo z solą i koprem włoskim. Muszę przyznać, że na początku nie byłam przekonana co do tego połączenia, ale po spróbowaniu stwierdziłam, że to dobrze, że nie zrezygnowałam. Smak jest(...)miodu 100 g jasnego brązowego cukru 4 jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 150 g upieczonych, obranych kasztanów dodatkowo: 50 g upieczonych, obranych kasztanów 20 g orzechów piniowych 1 łyżeczka soli Masło, miód i cukier podgrzewać w garnku na średniej mocy palnika. Gdy cukier się roztopi, gotować kilka minut, a następnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tagliatelle z bazyliowym pesto i mozarellą 164

Kolejna potrawa z cyklu "dania w niecałe 10 minut" :) Pyszny i lekki makaron ze świeżą bazylią, mozarellą i orzechami nerkowca. Zapraszam do gotowania! ~ ~ Składniki (dla dwóch

My Culinary Art
Jedzonko do pracy #8 148

mnie 2 sredniej wielkosci, kupuje juz gotowe, ugotowane, paczkowane), chwile przesmazyc. Makaron odcedzic wrzucic do miski, dodac przesmazone buraki, wkruszyc okolo pol opakowania fety, dodac uprazone orzechy u mnie pinii, ale moga byc wloskie. Posolic i popieprzyc do smaku, skropic odrobina soku z cytryny. Dokladnie wymieszac. Gotowe! Smacznego

Codzienne Gotowanie
Babka z kremem orzechowym i orzechami nerkowca 123

ostatni przepis tegorocznych Świąt Wielkanocnych, którym chcę podzielić się z moimi gośćmi - ucierana babka z dodatkiem kremu z orzechów ziemnych (kupionego w sieciówce na L) i orzechów nerkowca. Zamiast nerkowca można dać oczywiście włoskie, czy laskowe, z każdymi ciasto będzie pyszne. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
"Wino i sery" - finał akcji 130

autorki bloga o tym samym tytule, siedzącej obok mnie, także blogerki z krótkim stażem. Mam nadzieje, że jeszcze kiedyś się spotkamy na podobnych imprezach. Degustacja obejmowała sześć gatunków win: - włoskie Atelie, Prosecco Doc – białe półwytrawne wino musujące - francuskie Sancerre Blanc, Chauvignol – białe wytrawne wino o cytrusowym aromacie - urugwajskie Don Pascual, blanc de noirs – różowe - hiszpańskie  Castroviejo Crianza, Rioja(...)Monbazillac – białe słodkie Do tego zaserwowano nam deski pełne różnych serów: pleśniowych, kozich, z przerostem niebieskiej pleśni i białych. Ponadto bardzo smaczne pieczywo, oliwki, orzechy i owoce. Mnie najbardziej przypadły do gustu włoskie Atelie, Prosecco Doc i twarożek z koziego mleka. Do domu wróciłam w dobrym humorze, zaopatrzona w liczne sery, butelkę wina i książkę. Bardzo się cieszę, że mogłam

Wiem co jem
Granola w Proszku - Mega Zdrowa, Bez Cukru 146

dostępne w sklepach stacjonarnych w mojej okolicy. Składniki: 500 g płatków owsianych ( u mnie pół na pół owsiane z orkiszowymi ) 125 g niesolonych orzechów mieszanych ( u mnie brazylijskie, macadamia , pistacje, pecan, nerkowce, włoskie, migdały) 50 g mieszanych nasion (u mnie mak niebieski, nasiona chia , len, słonecznik, dynia, sezam) 125 mieszanych suszonych owoców ( u mnie figi, żurawina, wiśnie , morele) - mogą być

Blondynka Gotuje
Makaron z krewetkami i pesto z orzechów brazylijskich 175

limonkowym. Pychota !  Składniki: - krewetki opakowanie - orzechy brazylijskie miseczka jak poniżej na zdjęciu - bazylia świeża 1 doniczka - limonka - oliwa z oliwek najlepiej włoska ewentualnie hiszpańska - sól morska - spaghetti Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Za pomocą blendera miksujemy orzechy, bazylię, sok z 1/2 limonki i oliwę z oliwek, doprawiamy solą morską. Krewetki, po usunięciu pancerza, smażymy na maśle klarowanym i oliwie

SMYKWKUCHNI
Pesto z suszonych pomidorów 199

Nie wiem czemu jeszcze do tej pory na blogu nie znalazło się czerwone pesto? Przecież jemy je na okrągło, no ale nadrabiam i dziś przepis na

Moje Małe Czarowanie
Ciasteczka owsiano - orzechowe 202

smaczne, owsiano - orzechowe fit ciastka :) Zapach podczas pieczenia ... wspaniały ! Kto by pomyślał, że z niczego może wyjść coś tak smacznego. Składniki: szklanka posiekanych orzechów laskowych (ale spokojnie mogą być inne - np włoskie) 3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych 4 łyżki płatków migdałowych 4 łyżki suszonej żurawiny 3/4 szklanki cukru 125 g masła o temperaturze pokojowej 2 jajka pół łyżeczki proszku

Taste Therapy
Pasta z bobu! 162

zdrową pastę z bobu. Ja uwielbiam tego typu smarowidełka na pajdy chleba. Ta ma dość orientalną nutą, przygotowałam ją ze świeżego gotowanego bobu, masła z orzechów nerkowca (prezent od Primavika), i sporej ilości włoskiej oliwy z oliwek, ale naturalnie nie tylko ;-))) Zapraszam do lektury! SKŁADNIKI: - bób świeży 1/2 paczki (ugotowany w osolonej wodzie) - masło z nerkowców Primavika (około 3 łyżki

SMYKWKUCHNI
Tagliolini al nero di sepia z pesto z sałaty 183

Takie danie sobie wymyśliłam mając nadmiar sałaty . Makaron szybko się przygotowuje bo nie trzeba go gotować tylko sparzyć a do tego pesto z sałaty, orzeszki piniowe

Moje Małe Czarowanie
Wigilia , starodawne zwyczaje… 241

prawie wszystkich kulturach  świata uchodzi za substancję magiczną ,darzoną ogromnym szacunkiem ,chroniącą od zła ,symbol wiecznej szczęśliwości ,mądrości  , bogactwa duchowego i materialnego. A orzechy, od wieków związane z tajemnicą ,wzmacniają  intelekt. Włoski to mądrość i pieniądze, laskowy-symbol sprawiedliwości, pojednania, cierpliwości i sił żywotnych. Migdały, najlepszy płód ziemi, to piękno ,zdrowie ,nadzieja, płodność, nie może ich zabraknąć

Kulinarny karnet Christophera
NUGAT NOUGAT TORRONE TURRON 176

Gdyby ktoś kazał mi wybrać bez jakich słodyczy nie mogłabym żyć, bez wątpienia wskazałabym na nugat. Ta klejąca, przesadnie słodka egzotyczna krajanka totalnie mną zawładnęła. Pierwszy

Przepisy Aleksandry
Florentynki 176

Pyszne włoskie ciasteczka, przepełnione bakaliami, bez mąki i jajek, dodające energii Świetna przekąska, której ciężko będzie się oprzeć Składniki: - 75g migdałów - 50g orzechów laskowych - 50g cukru trzcinowego - 40g masła - 30g miodu - 30g suszonej żurawiny - 20g suszonych rodzynek - 1 mała pomarańcza Składniki na 10-12 ciasteczek. Zaczynamy od uprażenia orzechów i migdałów, które wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Kuchenne Wariacje