rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub nakładać ciasteczka łyżeczką ,nie trzymając długo w dłoniach, ponieważ ciepło im nie służy. Składniki: 1/3 szklanki masła 1/2 szklanki masła orzechowego (z orzechów ziemnych, włoskich lub laskowych) 2/3 szklanki brązowego cukru zmielonego na puder 1 jajko 2 łyżeczki wody 1 szklanka mąki pszennej szczypta sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli Obydwa masła utrzeć ręcznym
Chocolate Muffin BlogZe względu na pochodzenie mojego Taty kuchnia kresowa jest mi szczególnie bliska, więc lubię wyszukiwać ciekawe przepisy właśnie z tamtych regionów. Dzisiaj przedstawiam pieczony schab, który
Przepisy Aleksandryjuż naprawdę na wyczucie - tyle, żeby wymieszana masa była trochę mokra ale bez pływającego wokół płynu, takie małe "błotko" musi się zrobić ;) - opcjonalnie można sypnąć dodatkowych orzechów , np. włoskich, - przekładamy błotko do formy, - na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry jabłko , - posypujemy troszeczkę cukrem (albo nie), - wkładamy do piekarnika, - wypowiadamy jak zwykle zaklęcie "ciasto, ciasto, udaj się bo chcemy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEobecną porę roku. SKŁADNIKI : ( z tej porcji upiekłam 4 kokilki wielkości ok 300 ml)1,5 szklanki płatków górskich (szklanka 250 ml)1,3 szklanki orzechów (połączyłam włoskie, migdały)3 łyżki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru tczcinowego ( 3 łyżki wykorzystałam do musu z jabłek )garść suszonej żurawiny 3 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Basia w kuchnipodaję się również makaron na słodko na święta? SKŁADNIKI: makaron cynamonowy klik jak go zrobić (w zależności ile roladek chcemy zrobić) nadzienie mak 200 ml ulubione orzechy (użyłam włoskich) wedle naszego uznania rodzynki wedle uznania miód płynny 3-4 łyżki gałka muszkatołowa 2 szczypty sos pomarańczowy 400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórkę z jeden pomarańczy
Basia w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny piernik, który jest miękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Miałam ostatnio chęć na makaron z jakimś sosem. Wymyśliłam więc sos składający się z dodatku słodkiej śmietany, boczku i
Marta GotujePomysł na orzechową kruszonkę znalazłam w starych wycinkach gazet.Taka kruszonka nada się do lodów, sałatek owocowych, deserów lub dekoracji ciast. 1 szkl.mąki 1/4 szkl.brązowego
Moje domowe kucharzeniePost Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePięknie dziś w Liverpoolu :). Słonko od samego rana przebija się do mojego mieszkania. Wróciłam z porannego spaceru uśmiechnięta i szczęśliwa. Mam nadzieję, że taka pogoda utrzyma
Przepisy AleksandryMoje święta w tym roku będą kolejnymi z daleka od rodziny. To już piąty rok bez Nich. Co roku planuję, że w końcu się uda...ale
Przepisy AleksandryNawet się nie spodziewałam, że uda mi się spędzić tak cudowną wigilię! Było bardzo ciepło, rodzinnie i spokojnie. Choć byłam daleko od swoich bliskich nie czułam
Przepisy AleksandryPiekłam to ciasto już 3 raz i choć ponownie wyszedł mi lekki zakalczyk (a może ono tak ma właśnie wyglądać?), to postanowiłam wstawić ten przepis na
Przepisy AleksandryKotlety nadziewane orzechową fetą to jedno z moich ulubionych (ostatnimi czasy) dań. Najbardziej smakują mi na zimno, pokrojone na kanapkę, ale sprawdzą się też w sosie
Przepisy AleksandryKolejny przepis na moje ukochane ciasta warstwowe. Dzisiaj wersja czekoladowa. Tym razem masę zrobiłam z 1 porcji, ale jeżeli chcecie mieć jej więcej, to spokojnie można
Przepisy Aleksandry