życzę kochani :) Składniki: 3 papryki- czerwona, zielona, żółta 250 gr makarou parmezan do starcia Pesto: Listki bazylii 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki parmezanu 2-3 łyżki orzechów sosnowych lub włoskich sol, pieprz ok 150-200 ml oliwy z oliwek Wykonanie: W międzyczasie grilujemy paprykę. Umyta paprykę kładziemy na blaszkę I wkładamy do piekarnika
Smaki Edytygranatu garść szczypiorku do dekoracji sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Składniki dressingu paprykowego: 250 g pieczonej czerwonej papryki w zalewie 4 łyżki dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje) 1 pomarańcza 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Piekarnik nastawić(...)sokiem z pomarańczy i oliwą. Wmieszać skórkę startą z pomarańczy. Przyprawić szczyptą soli. 1 pomarańcza 250 g pieczonej czerwonej papryki w zalewie 4 łyżki dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine Kaszę quinoa wymieszać z upieczonymi warzywami oraz dressingiem paprykowym. Przełożyć na duży półmisek
Moja Delicjaudowodnić, że śniadanie wcale nie musi być nudne. Do codziennej owsianki wystarczy dodać kilka kawałków ciekawych owoców, np. mango czy kiwi. Ciekawą propozycją są też różnorodne orzechy takie jak włoskie czy ziemne, ale także nerkowce czy pistacje. W ten sposób uczynimy nasze śniadanko nie tylko pyszne, ale również bardzo wartościowe :) Składniki : 300 ml mleka 4 łyżki płatków owsianych
Chocolate Muffin Blognastępnie robotem ręcznym lub blenderem miksujemy na gładką masę (tak aby nie było grudek). Sos nakładamy łyżeczką na babeczki aby powstała dość gruba warstwa. A na to starte orzechy. Mogą być włoskie (ja takich użyłam) albo dowolne inne :) Najlepsze są gdy całkiem wystygną - wtedy lepiej odchodzą od papilotek. Z PRZEPISU WYCHODZI OKOŁO 30 BABECZEK. Polecam wam ten przepis i życzę
Jedzeniomaniabawić się składnikami i ich doborem "na raty". składniki: 10 sztuk suszonych fig 20 sztuk suszonych daktyli 10 sztuk suszonych moreli 10-15 sztuk orzechów brazylijskich (lub włoskich, laskowych czy migdałów) 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej Z fig odcinamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie umieszczamy w blenderze
bistro mamaszklanka 4 jajka rodzynki 0.5 szklanki orzechy (dowolne – najlepiej włoskie) 0.5 szklanki cukier 2 łyżki cukier waniliowy 1 opakowanie migdały
Jadło i czytadłoSkładniki: 4 białka ¾ szklanki brązowego cukru 100g maku --u mnie biały 100g mielonych orzechów –u mnie wloskie Wykonanie: Białka ubić na sztywną piane dodać cukier sok z cytryny dosypać wiórki kokosowe oraz kardamon. Wykładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 20 minut
w mojej kuchnichilli 3 drobno posiekane ogórki konserwowe 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli 1/2 natki pietruszki drobno posiekanej sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oleju arganowego szczypta soli himalajskiej kilka orzechów nerkowca, laskowych, włoskich i migdałów
ClauditteMissCookingolejem roślinnym i przyprawami. Mniam! Składniki: 100 g chudego twarogu 100 g warzyw, np świeży ogórek lub pomidor (nie łączymy tych warzyw), papryka, szczypior itp. garść ulubionych orzechów (na zdjęciu włoskie) szczypior, sól, pieprz olej roślinny z pierwszego tłoczenia (ja użyłam rzepakowego) Wykonanie: Warzywa kroimy w drobne kawałki, dodajemy do twarogu, doprawiamy solą, pieprzem i olejem, mieszamy i gotowe
Taste Of My DayCzekolada, orzech, kokos – czyli niezawodne trio na pyszny, słodki i efektowny tort. SKŁADNIKI: CIASTO: 8 jajek 25 dag zmielonych orzechów (dowolne:laskowe, włoskie, ziemne) 25 dag mąki 25 dag cukru Mały proszek do pieczenia Łyżka oleju BLAT KOKOSOWY: 6 białek 6 łyżek cukru pudru 50g wiórków kokosowych MASA: 4 jajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła Słoik kremu Snickers (500g
Pyry na Gazłyżki roztopionego masła na nadzienie 300 g białego maku 100 g masy marcepanowej nasiona z 1/2 laski wanilii 2-3 łyżki miodu 200 g mielonych orzechów (migdałów i włoskich) 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % lukier i posypka 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z pomarańczy skórka pomarańczowa, kandyzowana orzeszki arachidowe
Kuchnia w opałachmasło i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masa : 400 g maku 100 g cukru łyżka masła 50 g rodzynek 3 łyżki skórki pomarańczowej w syropie 50 g orzechów u mnie włoskie i laskowe Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem ( na 100 g maku - 100 g wody) Odstawiamy na noc ( albo na co najmniej 2 godziny). Po tym czasie mak mielimy trzykrotnie
Słodkie Przyjemnościorzeszkami 50 g nutelli 80 g wiśni ze słoiczka 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: drobno posiekane orzechy laskowe lub włoskie zmielone migdały Masło rozpuszczamy z czekoladą. W dużej misce rozdrabniamy na kawałki biszkopt. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, razem z rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dłońmi łączymy wszystkie składniki ze sobą
Made By Mom And SonPomysłów na wykorzystanie cukinii jest sporo, chociaż nie tak wiele jak z moją ukochaną dynią Na blogu znajdziecie już przepisy na placuszki z cukinii, sałatkę z
UgotujmyTo.plmargaryny 200 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1 szkl. mleka 3,2% (ja dałam 2%) 1 łyżka kakao 100 g orzechów (u mnie włoskie) 100 g rodzynek 100 g wiórków kokosowych 1 zapach rumowy (dałam pomarańczowy) 5 łyżek cukru lub płynnego miodu 100 g masła dżem z czarnych porzeczek lub marmolada Polewa
charlotte gotuje