orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:208/257)

Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 173

posiekanej) lub groszków czekoladowych 100 g mąki orkiszowej 200 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 1/3 torebki cynamonu/przyprawy do piernika 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g uprażonych orzechów laskowych i włoskich Dżem malinowy Starta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowe Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mikserem ubijamy cukier i masło, dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą

Czarnawisienka
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 157

posiekanej) lub groszków czekoladowych 100 g mąki orkiszowej 200 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 1/3 torebki cynamonu/przyprawy do piernika 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g uprażonych orzechów laskowych i włoskich Dżem malinowy Starta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowe Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mikserem ubijamy cukier i masło, dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą

Czarnawisienka
Babka czekoladowa z orzechami 240

Dorotus76 , wprowadziłam drobne zmiany. Ciasto: * 100 g gorzkiej czekolady * 4 jajka * 90 g fruktozy * 150 g mąki pełnoziarnistej * 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia * 100 g zmielonych orzechów laskowych i włoskich * 1 łyżeczka kakao * 100 g masła Polewa: * 60 g gorzkiej czekolady - można oczywiście dać więcej * kilka łyżek mleka albo masła * 2-3 łyżki posiekanych orzechów Masło stopiłam w garnuszku

Zdrowa Kuchnia Sowy
Wigilijne pierogi z makiem 152

Dzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem. Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej

Salonik smaków
Domowa granola pyszna energetyczna. 188

płatków owsianych - 0,5 szklanki wirek kokosowych - 0,5 szklanki słonecznika( jeśli ktoś lubi to może dołożyć sobie drugą połowę szklanki dyni w pestkach) - 0,5 szklanki orzechów grubo posiekanych (włoskie, laskowe, migdały) - 0,5 szklanki brązowego cukru  - 0,5 szklanki miodu - 0,25 szklanki oleju  SPOSÓB WYKONANIA: - wszystkie składniki suche mieszamy w misce(płatki owsiane, wiórki(...)kokosowe, orzechy i nasiona) - w garnuszku rozpuszczamy miód, cukier brązowy, olej doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do rozpuszczenia cukru - gotową masę wlewamy do miski z suchymi składnikami, mieszamy do całkowitego połączenia składników  - gotową układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - pieczemy ok 5 minut i po tym czasie przemieszamy aby zrumieniła

Basia w kuchni
Cztery pomysły na wigilijne śledzie 342

słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W POMARAŃCZACH SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 pomarańczy 4-5 orzechów pecan 1 łyżeczka miodu 3-4 łyżeczki octu ryżowego olej z orzechów laskowych lub włoskich (lub rzepakowy) kilka ziarenek czerwonego pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Płaty śledziowe kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz. Pomarańczę filetujemy (usuwamy białe błonki) i kroimy na mniejsze kawałki

DefinicjaSmaku
Wyjazdowe ciasteczka z masłem orzechowym i bakaliami 311

dałam jak zwykle fruktozę * 200 g mąki - dałam mąkę pełnoziarnistą typ 1850 graham * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 2 jajka * 100 g płatków owsianych * 100 g bakalii - dałam orzechy nerkowce i włoskie, żurawinę, morele suszone * 3-4 łyżki mleka, w zależności od konsystencji - u mnie nie było potrzeby dodawać Najpierw nastawiłam piekarnik na 180*C. Bakalie wsypałam do woreczka(...)utłukłam tłuczkiem do kotletów. Mogłam włożyć tylko orzechy, bo w ten sposób potłukły się (tzn. przybrały kształt placka, hehe) również żurawina i kawałeczki moreli, ale w końcu co to ma za znaczenie;) Pokroiłam nożem masło, dodałam fruktozę i masło orzechowe i - zamiast miksować, tak jak było w przepisie - utarłam w makutrze. Nie mam pojęcia jak takie coś miałabym miksować

Zdrowa Kuchnia Sowy
Batoniki musli (bez pieczenia) 344

najlepsze - pożywne i bardzo smaczne :) nie mają w sobie ani grama mąki, jajek, cukru... i nie wymagają pieczenia polecam ! Składniki: -250 g miodu -300 g posiekanych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, ziemne niesolone, migdały) -100 g płatków owsianych -garść suszonej żurawiny -można dodać też: ziarna słoneczka, siemię lniane, itp. Wykonanie: Jeśli miód nie jest płynny, podgrzewamy go aż zmieni(...)konsystencję. Orzechy i płatki owsiane prażymy chwilkę na suchej patelni. Miód łączymy z wszystkimi składnikami i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na formę do pieczenia, równamy i dociskamy do dna. Ten przepis nie wymaga pieczenia, jeśli jednak chcemy aby płatki nie były zbyt twarde, podpiekamy masę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 10-15 minut. Zostawiamy do schłodzenia

KasiekGotuje
Gruszki Zapiekane na Słodko 126

miodem – poezja. Podane z lodami lub jogurtem greckim smakują jeszcze lepiej niż solo. Wyobrażacie sobie ?!? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie. Składniki: 4 duże twarde gruszki garść żurawiny garść orzechów pekan lub włoskich 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki płynnego miodu Gruszki przekrawamy wzdłuż. Wycinamy gniazdka. Układamy każdą połówkę (można lekko przyciągać od dołu, by stabilniej się układała

Made By Mom And Son
Placuszki z serka wiejskiego z owocami suszonymi i orzechami 128

można je zrobić w różnej wielkości. Składniki: 500g serka wiejskiego 1 szklanka mąki owsianej 2 jaja 1 szklanka wybranych owoców suszonych: żurawina, rodzynki, daktyle, morele 1 szklanka wybranych orzechów: pekan, laskowe, włoskie, brazylijskie, migdały 2 łyżki cynamonu 2 łyżki syropu z agawy 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki sezamu niełuskanego 4 -5 łyżek oleju do smażenia po podania: syrop

Apetyt na Zielone
Pyszne babeczki bananowo-orzechowe 173

ulubione dodatki - czekoladę, orzechy, krówki itp. Wtedy możliwe, że trzeba byłoby piec je chwilę dłużej. Składniki na ok 12 babeczek: 1 czubata szklanka mąki tortowej 3 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki drobnego cukru 1 jajko 1 dojrzały banan  1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Przygotowanie: Banana rozgnieść widelcem albo rozdrobnić blenderem

Ze smakiem i z pasją
PESTO BAZYLIOWE 140

zamiennikiem tradycyjnego masła na kanapki, ja sama bardzo często używam pesto jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy użyte do niego mogą być za każdym razem inne, czy to orzechy pinii czy włoskie, świetnie nadają się też migdały, pestki dyni czy łuskany słonecznik. Bazylię można zamienić na rukolę lub pietruszkę. Tradycyjnie pesto uciera się w moździerzu, ale zmiksowane malakserem czy blenderem(...)jest równie pyszne:) P.s. Pesto na zdjęciu ucierałam bardzo krótko, dlatego ma widoczne dość duże kawałeczki orzechów. Ale Wy oczywiście możecie utrzeć swoje pesto dokładniej, by było "gładsze", ale pamiętajcie, że drobinki składników są w nim jak najbardziej wskazane:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI (na filiżankę pesto):liście z 1 doniczki bazylii1-2 ząbki czosnku3 łyżki orzechów nerkowca (lub innych) posiekanych

Słodko-Słony Świat Ilony
Sylwestrowy tort imieninowy 145

biszkopt  * sok z połowy cytryny  * szklanka wrzątku * 2 małe śmietany kremówki 36% * opakowanie serka mascarpone  * 2 fixy do kremówki * 2 łyżki cukru pudru * duża garść orzechów laskowych i włoskich * tabliczka mlecznej czekolady     Przygotowanie : Upieczony biszkopt przekroić by powstały trzy blaty. Każdy nasączyć wrzątkiem z sokiem z cytryny. Przygotować krem ubijając kremówkę z fixami. Dodać serek

Magiczne Życie Marty
Mufinki dyniowe 175

oleju 2  jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1/2 szklanki pokrojonych orzechów – laskowych lub włoskich Przygotowanie: Puree z dyni: Dynię pokroić na plastry (ze skórą), ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, piec w 190 stopniach około 1 godzinę. Upieczoną ostudzić, łyżką oddzielić

Cakes By Kejt
Babeczki orzechowe - czyli Matki Polki łączcie się!!! 167

łyżeczka sody; 1/2 szklanki oleju; 1 szklanka mleka; 1 jajko; 5 łyżeczek masła orzechowego; Do dekoracji: pół puszki masy krówkowej o smaku orzechowym; pół szklanki drobno posiekanych orzechów (u mnie: włoskie i ziemne). Mieszamy suche składniki i dodajemy do nich masło orzechowe. Zagniatamy na kruszonkę. Mokre składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy ręcznie suche i mokre. Oczywiście robimy(...)niezbyt dokładnie. Wykładamy ciasto do foremek wyłożonych papiolotkami. Pieczemy babeczki w 160 stopniach przez około 25 min. Gdy przestygną możemy przystroić je masą krówkową i posiekanymi orzechami. Smacznego

Miksturownik

Proponowane wyszukiwania