pomysł, aby dodać do tego soku spirytus. Uwierzcie, otrzymałam super nalewkę. Przepis na śliwki nadziewane orzechami: 1 kg dojrzałych, ale twardych śliwek węgierek 1,5 kg cukru 20 dag orzechów włoskich w połówkach Śliwki myjemy, każdą nacinamy z boku i wyjmujemy pestki. Na miejsce pestki wkładamy jedną lub dwie połówki orzecha. Owoce układamy na płaskim talerzu. Na syrop wlewamy
Salonik smakówZdrowienawidelcu i zapisałam w folderze do realizacji:) Zmniejszyłam ilość składników i dorzuciłam siemię lniane, bo zostało mi świeżo zmielone po śniadaniu, a także dodałam miód. Składniki: 1.5 szklanki orzechów włoskich ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego łyżka kopiasta ksylitolu 2 łyżki miodu 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego łyżka masła sklarowanego Orzechy zmiksowałam i tradycyjnie już nie wyszła mi z tego
Zdrowa Kuchnia Sowycukrem pudrem. Dodać masło i margarynę oraz serek homogenizowany, posiekać nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Nadzienie: 100g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit), 3 łyżki kakao, 80g cukru pudru, 50g masła, białko, cukier perlisty do posypania. Masło stopić, zmieszać z orzechami, kakao i cukrem pudrem. Ciasto
Z miłości do słodkościDziś wykorzystałam tarte orzechy do panierowania rybki. Wyszło bardzo smacznie:) składniki: 600 g filetów z miruny sól prowansalska Kamis 1-2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 100 g tartych orzechów włoskich Back Mit olej do smażenia Filety ryby pokroić na mniejsze kawałki i opruszyć solą prowansalską. Mąkę wymieszać z tartymi orzechami. Kawałki ryby panierować w roztrzepanym jajku i przygotowanej panierce
Monia miesza i gotujemąki tortowej kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 4 łyżki kakao cukier waniliowy 1 gorzka czekolada lub kropelki do zapiekania ok 200 g orzechów włoskich Margarynę zmiksować z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i jajkiem,dodać mąkę z proszkiem i kakao,zagnieść.Na końcu dodać pogniecione orzechy i pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub kropelki
Niespełnione zdolności kulinarneodstawiamy w zimne miejsce do całkowitego przestygnięcia. Podrobić, dodać pokrojone w kosteczkę morele, obrane z twardej skórki i wypestkowane daktyle, tahini i dokładnie wymieszać. Z masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w amarantusie (może być też karob/kakao, wiórki kokosowe). Jest to przepis bazowy, zachęcam do kombinowania z własnymi dodatkami, orzechami i bakaliami, chętnie wypróbuje jakieś wasze propozycje. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkogarść roszponki ok 100 g półtłustego twarogu łyżka pestek dyni 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Sos miodowo-musztardowy 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 płaska łyżeczka oleju rzepakowego woda Pestki dyni i orzechy prażymy na suchej patelni. Do szklanki wlewamy miód, musztardę i olej, dokładnie mieszamy. Jeżeli dressing jest zbyt gęsty, wlewamy odrobinę wody. Sałatę posypujemy pokruszonym twarogiem
Atlas SmakówPyszne, szybkie krokieciki jaglane. Polecam! Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 2 jajka sól do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Kaszę ugotować, następnie zmielić i połączyć z orzechami. Dodać jajko, sól do smaku. Wymieszać dokładnie składniki, formować krokieciki, moczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rumiano
Tradycyjna Kuchniakalorii w sobie mają, ale to zdrowa kaloria ;) do pracy na drugie śniadanie albo do szkoły dla dzieci? będą OK! ;) Inspiracja Składniki (5 sporych batoników): 150g daktyli FRESANO 100g orzechów włoskich amarantus ekspandowany Naturalna Spiżarnia (szklanka) cynamon wg. smaku Sposób przygotowania: Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc orzechy blendujemy na miazgę, najlepiej jak zacznie przypominać
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćChrupiące, słodkie i aromatyczne ciasta z płatków owsianych i orzechów. Szybkie do przygotowania, bez pieczenia. Z podanej porcji wychodzi około 15 ciastek. 2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 7 łyżek wody 1 łyżeczka aromatu waniliowego 10 g kawy zbożowej 4 łyżki masła Orzechy drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami i podgrzewać
Bulliotakże na Bałkanach. W wersji klasycznej bakławę przygotowuje się z bardzo cienkich plastrów ciasta listkowego, które u nas można kupić pod grecką nazwą "filo". Warstwy ciasta przekłada się siekanymi orzechami - włoskimi, laskowymi, migdałami - i zapieka. Po upieczeniu ciasto kroi się na kawałki, polewa syropem z miodu i cukru i posypuje siekanymi orzechami, najczęściej niesolonymi pistacjami. Do zrobienia mojej bakławy użyłem
W SMAKOstatnio moje ulubione połączenie komosy. Na słodko. potrzebujemy: - komosę - 1 pomarańcze - kilka orzechów włoskich - 6 rodzynek - garstkę suszonej żurawiny - odrobinę miodu - kawałek imbiru Komosę ugotować do miękkości i przelać zimną wodą. Odstawić i ostudzić. Orzechy i suszone owoce posiekać. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i pokroić w kawałki - z jednej lub dwóch cząstek wycisnąć sok. Imbir zetrzeć na tarce. Dodać
Szybko Tanio Smaczniekońcu oczami tez się je i kolory są ważne:) 2 pomarańcze 4 mandarynki 2 owoce kiwi 1 soczyste jabłko 6 połówek brzoskwiń z puszki garść rodzynek kilka daktyli kilka orzechów włoskich szczypta zmielonych goździków 1/2 szklanki soku brzoskwiniowego 1 łyżka miodu Przygotowanie: Wszystkie owoce pokroić w kostkę jednakowej wielkości. Dodać rodzynki,orzechy, cieniutko pokrojone daktyle, zmielone goździki, miód
Gosia gotujedlatego dzisiaj mam dla Was przepis na rewelacyjną sałatkę z selera naciowego. Po prostu musicie jej spróbować! Składniki: - 6 łodyg selera naciowego, - 1 duże soczyste, słodkie jabłko, - 40 g orzechów włoskich, - 2 duże łyżki majonezu sojowego (można dać więcej, ja zrobiłam wersję 'light'), - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, - sól, pieprz. Wykonanie: Orzechy trochę posiekać, prażyć je na suchej patelni
Co na wege obiad?