orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:70/257)

TORTELLINI ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I PRAŻONYMI ORZECHAMI 171

pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * szpinak- ok. 250 g * ser ricotta – 100 g * orzechy włoskie – 50 g * czosnek – 2 ząbki * sól , pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * masło – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, a następnie

Ostra na Słodko
Ekspresowe ciastka orzechowe- z 3 składników 161

zrobić jak z innych potraw zostaną nam białka jaj? Wystarczy dodać orzechy i cukier puder - i gotowe- pyszne ciasteczka orzechowe ! :) Składniki: 16 dag orzechów włoskich 16 dag cukru pudru 2 białka jaj Wykonanie: Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem pudrem oraz z pianą z białek. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym kłaść łyżką porcje ciasta, robiąc spore odstępy. Możemy również wylać ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Tapenada, pasta z czarnych oliwek 151

wiec oliwki, oliwa i czosnek, a efekt? - wypróbujcie sami najlepiej z domowych chlebem. Składniki: 15 dag czarnych drylowanych oliwek 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku garść orzechów włoskich pieprz czarny świeżo mielony sól 1. Oliwki odcedzić. Orzechy uprażyć na  suchej patelni.  2. Do miski wkładamy ząbek czosnku, wlewamy oliwę, dodajemy orzechy, oliwki i miksujemy blenderem

Apetyczna babeczka
Brownie w wersji light 156

gorzkiej czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła lub margaryny 4 jajka, szczypta soli, 120 g jogurtu 2 jabłka, 100g cukru pudru do posypania. 100 g orzechów włoskich Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki. Brązowy cukier podpiec na patelni do momentu aż zrobi się jeszcze ciemniejszy. Dodać do niego jabłka

Na słodko lub wytrawnie
Tort bezowy słodko - słony 182

śmietanki 30% puszka masy kajmakowej (ok 400g) 2-3 szczypty soli 2 łyżki żelatyny namoczonej w 40 ml wody kilka listków mięty do dekoracji rodzynki  orzechy włoskie Sposób wykonania: Pistacje pozbawiamy łusek i razem z orzechami siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 150stC. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Kontynuujemy do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie błyszcząca. Dodajemy

happycreatiff.blogspot.com
Miodownik z kremem z kaszy manny 977

blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, ponownie posmarować dżemem i przykryć resztą kremu. Położyć trzecią część ciasta, docisnąć. Wierzch:   puszka masy krówkowej,  100g orzechów włoskich. Masę krówkową rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać posiekanymi orzechami. Najlepiej smakuje na trzeci dzień, gdy blaty ciasta zmiękną

Z miłości do słodkości
Babka bakaliowa 129

łyżki cukru -2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego -4 jajka oraz jedno do smarowania -10 dkg masła lub margaryny -aromat śmietankowy -bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie,    płatki migdałowe )    Bakalie kroimy na mniejsze cząstki. Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy      a wszystko mieszamy i oprószamy mąką.    Ucieramy

Maminek kulinarny
Ciasto orzechowo - budyniowe 310

ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Jedną część piec 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa orzechowa:  250g orzechów włoskich,  75g masła,  2 łyżki miodu,  5 łyżek cukru.   Orzechy drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę

Z miłości do słodkości
Lekki deser z kiwi 133

Zdrowy i szybki deser ze składników, które przeważnie mamy w domu. Spróbujecie?  Składniki na dwa pucharki : * duży jogurt naturalny  * posiekane orzechy, musli * 2 owoce kiwi * 4-6 orzechów włoskich w miodzie Przygotowanie : W pucharkach układać warstwami : jogurt, orzechy lub musli, jogurt, kawałki kiwi oraz orzechy w miodzie. Schłodzić

Magiczne Życie Marty
Zapiekane bakalie 187

czekał długo na realizację:) Składniki na ok. 30 ciasteczek: 4 średnie jajka 100 g rodzynek 150 g słonecznika lub dyni - dałam większość słonecznika i łyżkę dyni  100 g orzechów włoskich lub migdałów - dałam 150 g mieszanki, również z orzechami nerkowca  dołożyłam kilka fig  Jajka lekko roztrzepałam i dosypałam do nich wymieszane i pokrojone na niewielkie kawałki bakalie. Z masy zrobiłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasteczka cieszyńskie koniczynki 310

mielonych i dodatkowo w środku z orzechem laskowym. Są bardzo smaczne, kruche i efektowne. Składniki: 300 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 200 g masła 120 g mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g orzechów laskowych całych białko czekolada mleczna cukier perlisty Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, formujemy i wkładamy na 2 godziny

Ala piecze i gotuje
ZUPA TROCHĘ KOREAŃSKA 338

Chciałam zrobić obiad, a w domu pustki. Wymyśliłam szybką i naprawdę smaczną zupę, do której możecie dodać to co macie akurat pod ręką: włoska kapusta, marchew, szczypior, cukinia, etc. Akurat miałam shitake, papryki, noodle i orzechy włoskie. Do zupy dodałam pastę gochunjang, ale nie dałam jej dużo - możecie poeksperymentować z jej ilością :). Im więcej pasty, tym zupa będzie bardziej

Przepisy Aleksandry
Muffinki czekoladowo - orzechowe 131

dodają energii po wysiłku fizycznym :) Składniki: 1/2 kg maki 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 kostki masła cukier waniliowy 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag orzechów włoskich 2 łyżki gorzkiego kakao 1/2 tabliczki czekolady mlecznej z orzechami Przygotowanie: Rozpuścić masło, orzechy i czekoladę posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem waniliowym, dodać orzechy

Cakes By Kejt
MUFFINY Z CHAŁWĄ I RODZYNKAMI 160

jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 4 łyżki soku pomarańczowego świeżego lub pól olejka pomarańczowego 1 olejek waniliowy 50 g rodzynek (można dodać więcej) 30 g orzechów włoskich lub laskowych Przygotowanie: Rodzynki sparzyć i odsączyć na sicie. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Chałwę w pomocniku kuchennym lub blenderem zmielić na jednolitą masę. Przygotować dwie miski do jednej

Ciastka - domowe słodkości
Keks z bakaliami 180

Składniki: 250g mąki pszennej, 180 g cukru, 5 jajek, 250g masła, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka mleka, ok. 100 g mieszanki do keksa, 50 g orzechów włoskich, 1 garść żurawiny Przygotowanie:   Mieszankę keksową z żurawiną i orzechami obtaczamy w mące. Oddzielamy żółtka od białek. Sodę mieszamy z mlekiem. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę

Aga w kuchni
Dyniowe bułeczki 126

przeciąć środka. Tak przygotowaną bułkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Dodatkowo: 1 łyżka mleka kilka orzechów włoskich Wyrośnięte bułeczki pędzlujemy mlekiem i na środku umieszczamy kawałek orzecha. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy na kratce. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi