wiele wiele więcej :) Granola składa się z dużej ilości chrupiących płatków owsianych i mix'u orzechów ziemnych i włoskich oraz pysznych suszonych owoców. Ja wykorzystałam chorwackie figi(...)suszone śliwki, ale możecie użyć żurawiny lub większej ilości rodzynek. Spróbujcie się powstrzymać przed wyjadaniem granoli jeszcze ciepłej z blaszki! Najlepsza z jogurtem na śniadanie :) Składniki : 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 1/2 szklanki nasion słonecznika 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki bakalii (suszone figi, śliwki, rodzynki) 1/2 szklanki miodu lub syropu daktylowego Orzechy, słonecznik i płatki wymieszać
Chocolate Muffin Bloglodami. W każdym razie był pyszny! W oryginalnym przepisie Magdy wykorzystuje się wyłącznie mielone migdały, ale ja puściłam wodze fantazji i upiekłam go z mieszanki mielonych migdałów, orzechów włoskich i laskowych (wszystkiego mniej więcej było po 1/3). Polecam wypróbowanie przepisu, szczególnie czokoholikom, ale nie tylko :) Ciasto: 200g masła 200g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 200g mieszanki mielonych migdałów i orzechów (laskowych(...)włoskich) 5 jajek 2x 70g cukru Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w taki sposób by naczynie w którym się one znajdują, nie przywierało do gorącej wody, znajdującej się w naczyniu poniżej. (W innym wypadku czekolada może się nam zwarzyć). Do rozpuszczonej mieszanki czekoladowej następnie dodajemy 5 żółtek utartych z 70g cukru na kogel mogel i zmielone razem orzechy
Smakowy RajWłaściwości orzechów znane są nam już od bardzo dawna. Zawierają one liczne składniki odżywcze. Orzechy laskowe i włoskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują nasz metabolizm. W swoim składzie mają również cenny kwas alfa-linolenowy,magnez,potas,żelazo,witaminę E. Podsumowując, jedzmy orzechy, ale jak wszystko z umiarem :-) Składniki: 200 g masła 200 g mielonych orzechów laskowych(...)orzechy i zmiksować, a następnie dodać jajko,mąkę, proszek do pieczenia i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować gałeczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w sporych odstępach. W każdej gałeczce zrobić wgłębienie palcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut. Po ostygnięciu nałożyć we wgłębienia marmoladę
O kuchni z uczuciemtakie słodkości chyba nikogo nie muszę namawiać - łatwe w wykonaniu i smaczne :) Idealnie nadają się na prezent, np. walentynkowy. Składniki (na ok. 20 szt.): 50 g mielonych orzechów (u mnie włoskie) 50 g mielonych migdałów 150 g (ok. 6 szt.) suszonych fig 2 łyżeczki serka homogenizowanego waniliowego opcjonalnie: 1-2 łyżki likieru czekoladowego do obtaczania: wiórki kokosowe, mielone orzechy, mielone(...)tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady do polania trufli Przygotowanie: W malakserze (lub blenderze) mielimy orzechy, migały, figi, dodajemy serek (i ewentualnie likier) i wszystko razem łączymy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, do formowania trufli można użyć silikonowych form do czekoladek, np. w kształcie serduszek. Trufle chowamy na ok. 15-20 min. do lodówki. Jeśli dodajemy likier trzeba pamiętać
Domowa Cookierenka Agibardzo szybkie i proste ciasto, które zawsze się udaje, a mianowicie MURZYNEK. Przepis podaję typowo tradycyjny, klasyczny bez żadnych dodatków. Gdyż ja bardzo często robiąc je dodaję do środka orzechy włoskie lub dżem wiśniowy. Składniki: Polewa 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 szklanki mleka 4 łyżki kakao 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Ciasto: 5 jajek 2 szklanki(...)mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 olejek rumowy Dekoracja: 1 / 2 tabliczki gorzkiej czekolady garść orzechów laskowych lub włoskich Przygotowanie: W rondelku zagotować margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać.Gotować do momentu rozpuszczenia cukru, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Pozostawić do wystygnięcia. Jajka ubić, dodać polewę. Następnie przesianą mąkę z proszkiem
Ciastka - domowe słodkościzgodnie z przepisem. Tuż przed publikacją przejrzałam zdjęcia i doszłam do wniosku, że mi się zupełnie nie podobają. Dlatego też w nocy zrobiłam kolejną wersję. Tym razem z orzechami włoskimi, bo nie było laskowych oraz z jogurtem. Składniki: 800 g rabarbaru 150 g cukru waniliowego (domowego, lub z prawdziwą wanilią) 2 - 3 łyżki masła 20 g marynowanego imbiru, posiekanego(...)orzechów laskowych (lub włoskich) 100 g mąki pszennej 50 g masła (dałam 60) 50 g cukru trzcinowego szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 50 g płatków owsianych starta skórka z 1/2 cytryny 200 g mascarpone (lub jogurtu greckiego) Wykonanie: Rabarbar pokroić na kawałki. Wymieszać z cukrem i przełożyć na patelnię. Podlać odrobiną wody, dodać masło i podsmażać przez kilka minut
Sto kolorów kuchnimasła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 150 g orzechów włoskich 75 g orzechów laskowych 75 g orzechów ziemnych 30 g suszonej żurawiny 3 białka * 3 opakowania cukru z cytryną Delecta 2 łyżki soku z cytryny łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru
Karczma Honoriettykalorii, 6,75 g białka, 13 g tłuszczu, 50,4 g węglowodanów oraz 5,3 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 100 g płatków owsianych 100 g płatków żytnich 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów laskowych 50 g orzechów nerkowca 50 g pestek słonecznika 100 g rodzynek 150 g miodu (pół szklanki) 100 - 150 ml soku jabłkowego 1 łyżka mielonego cynamonu
W kuchni Katieczekolady mlecznej, 180 g czekolady gorzkiej, 80 g cukru, 100 g cukru trzcinowego, 2 pełne łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki 30%, orzechy: 50 g migdałów, 50 g orzechów włoskich, 50 g orzechów nerkowca, 50 g orzechów pekan, 10 łyżek cukru, wafle tortowe* Na patelni rozpuścić cukier (ma się rozpuścić i minimalnie zmienić kolor, na jasny bursztyn), wrzucić orzechy
królestwo garówwody szczypta soli 1 duża marchew, utarta na tarce o drobnych oczkach po szczypcie cynamonu i imbiru 2 łyżki miodu 2 łyżki rodzynek 2 łyżki laskowych orzechów 6 połówek włoskich orzechów 1 łyżka kokosowych wiórków W małym rondelku wymieszaj wodę z płatkami i solą. Zagotuj. Dodaj przyprawy, utartą marchewkę, rodzynki, olej kokosowy i gotuj przez 5 minut. Jeśli owsianka jest
codojedzeniamąki pszennej, 200 g mąki migdałowej,* 150 gram masła, 5 jajek, 200 gram cukru pudru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki brandy waniliowego ,** 200 g orzechów włoskich. 200 g orzechów nerkowca, 100 g gorzkiej czekolady, Orzechy i czekoladę pokroić niezbyt drobno. Mąkę pszenna i migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne
królestwo garówszklanki cukru 2 kostki masła spirytus Jajka ubijać na parze ok 20 minut. Oziębić. Utrzeć na puch z 2 kostkami masła. Bakalie: 20 dkg orzechów włoskich 20 dkg orzechów nerkowca 20 dkg nasion Goi 20 dkg żurawiny 20 dkg rodzynek ½ kg śliwki kalifornijskiej Orzechy i śliwkę rozdrobnić Przekładanie tortu: Smarować kolejno krążki używając na przemian
Sto kolorów kuchniserowa: 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 220 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki ciepłej wody Wierzch: masa kajmakowa (wykorzystałam kajmak solony ze słoika) 5 dag orzechów włoskich 5 dag orzechów nerkowca Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami - jak zrobić? Zarobić ciasto na babeczki - mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko oraz poszatkowane na mniejsze
Moje Qulinariagrillować bezpośrednio na ruszcie. Do klasyki należy tutaj ser Halloumi. Na grillu można też piec inne twarde sery, takie jak kozi, emmentaler, provolone czy dojrzała mozzarella. Orzechy: Wystarczy wrzucić orzechy włoskie, orzeszki ziemne, orzechy pecan, orzeszki piniowe, migdały lub inne orzechy na arkusz folii aluminiowej, dodać przyprawy i grillować. Takie grillowane czy wędzone orzechy możemy przygotować na wiele sposobów
naRuszcieBaton orkiszowo-bakaliowy Składniki: - płatki orkiszowe błyskawiczne - orzechy włoskie - mieszanka: żurawina, orzechy nerkowca i arachidowe, migdały - rodzynki Jumbo (kwaskowate) - suszone śliwki - suszona skórka pomarańczowa (u mnie od Skworcu) - 3 jajka - 2 łyżki miodu wielokwiatowego - 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub 3 krople aromatu waniliowego) - około 1 szklanki mleka Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Płatki orkiszowe wraz ze skórką
Kuchnia co dnia