szklanka cukru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki miodu 3 całe goździki Sok z połowki cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 2 goździki Nadzienie ozechowe 2 szklanki orzechów włoskich - zmielić w malakserze 1/2 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu kostka stopionego masła orzechy pistacjowe do dekoracji Przygotowanie Wszystkie składniki syropu nalezy wrzucić do rondelka, wymieszać i zagotować. Gotować
Kulinarne Inspiracjesmaku z czekoladową polewą. Jeżeli lubicie te klimaty to gorąco polecam! " Składniki: 600 g mąki 200 g miodu 150 g masła 150 g cukru trzcinowego 5 jaj 50 g orzechów włoskich 4 łyżeczki skórki pomarańczowej w syropie łyżeczka sody Dodatkowo : 100 g czekolady mlecznej garść orzechów laskowych Sposób przygotowania: Do rondelka wsypujemy łyżeczkę cukru i karmelizujemy, dodajemy pół szklanki wody
Słodkie Przyjemnościmleko w puszce, które musimy zużyć w całości. Zapraszam :) Składniki : 4 łyżki twarożku 1 banan 1/3 szklanki mleka kokosowego ewentualnie 1 łyżeczka miodu (serniczek jest słodki od banana) borówki orzechy włoskie Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Dosłodzić do smaku. Gotowy serniczek można zjeść na zimno. Podawać z orzechami i borówkami. Smacznego
Chocolate Muffin Bloginnego do kanapek. Najtrudniejszą chyba rzeczą jest wyluzowanie kurczaka, ale po pierwszym wyluzowanym kurczaku, każdy kolejny będzie łatwizną. Składniki: 1 kurczak 500 gram mięsa mielonego ( woł-wp ) 1 ½ szklanki orzechów włoskich 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Sól Pieprz Mielona słodka papryka 1 łyżeczka vegety Wykonanie: Orzechy zalewamy gorącą wodą aby zmiękły. Kurczaka myjemy i luzujemy ( proponuję łatwiejszą wersję
Smaki Ewyskładniki: 4 świeże brzoskwinie 250 g sera mascarpone 100 ml śmietanki 30% ok. 1/2 szkl orzechów włoskich olej słonecznikowy syrop klonowy parę świeżych listków mięty wykonanie: Serek miksujemy, dodajemy ubitą śmietankę, posiekane orzechy oraz do smaku posiekane listki mięty, mieszamy i schładzamy w lodówce. Brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie każdą połówkę smarujemy olejem i grillujemy
Domowy Smak Jedzeniailość po szczególnych składników będzie uzależnione od gustu każdego z was dlatego należy próbować ;) Składniki: 3 łyżki powideł śliwkowych 1,5 łyżeczki kakao o niskiej zawartości tłuszczu 15g orzechów włoskich (można dać też laskowe) 1 łyżeczka miodu (ale nie koniecznie) STEWIA wg. smaku Sposób przygotowania: Orzechy mielimy w blenderze, dobrze by było gdyby nie zostały zmielone całkowicie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsię błyskawicznie z powodzeniem może być podawany na różnego rodzaju domowych przyjęciach dla dzieci . składniki na 30 ciasteczek 30 krakersów 1/2 słoika konfitur 5 dag posiekanych orzechów włoskich 2 białka 15 dag cukru waniliowego przepis Na ciasteczkach rozkładamy warstwę konfitur i posypujemy posiekanymi orzechami. Ubijamy sztywną pianę z białek , dodajemy pod koniec ubijania po trochu cukier waniliowy
Smakowite Daniabardzo dłuuugo :) *Na zdjęciu bez banana :) Składniki : 5 łyżek płatków owsianych ilość mleka, która przykryje płatki 1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej, wg gustu) 1 banan 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia (ok.5 minut). Dodajemy cynamon i orzechy. Gotujemy jeszcze minutę mieszając. Przekładamy do miski. Podajemy z plasterkami banana. Smacznego
Chocolate Muffin BlogBudynie rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać budyń cały czas mieszając. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło dodając po łyżce budyniu. Orzechowy karmel: - 30 dag obranych posiekanych orzechów włoskich; - 100 g masła; - 2 łyżki miodu; - 1/4 szklanki cukru; Masło, miód i cukier rozpuścić, dodać orzechy i gotować na małym ogniu aż karmel będzie gęsty. Dodatkowo: - 1/2 słoika powideł
dom-agi.pl130g masy marcepanowej 3/4 szkl. cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej i pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć tylko pomarańczową) 100g orzechów włoskich 3 łyżki kwaśnej śmietany aromat migdałowy Wykonanie masy: Do osobnych miseczek wsypujemy mak, daktyle i orzechy. Zalewamy każdy produkt wrzątkiem i parzymy ok 30 minut. Po tym czasie odsączamy
Walijskie PichcenieSKŁADNIKI podwójna pierś z kurczaka duża garść orzechów włoskich pęczek bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 10 pomidorków koktajlowych makaron tagliatelle PRZYGOTOWANIE Orzechy, bazylię i oliwę miksujemy w blenderze. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy
Moje Kuchenne RewelacjeNiedawno pojawiły się orzechy laskowe, warto więc nastawić cudowną nalewkę. Wiem,że bardziej popularna jest ta z orzechów włoskich, ale wersja z laskowych urzeknie Was swoim smakiem. Ja się w niej zakochałam. Najlepiej użyć orzechów świeżo obranych z łupiny. Nalewkę możecie już degustować po upływie 5 - 6 tygodni. Przepis na nalewkę pochodzi z książki Złota
Sto kolorów kuchnitrunków, który lubię popijać w długie zimowe wieczory i to nie z powodu dolegliwości żołądkowych, ale z uwagi na jego wyborny smak. Gdy przed domem mojej mamy rósł okazały orzech włoski, robiłam każdego lata spore jego ilości. Drzewko niestety zaatakowała jakaś choroba i trzeba je było wyciąć, a o kupieniu na targu jeszcze zielonych orzechów można tylko pomarzyć
Wiem co jemSkładniki: 2 ząbki czosnku, posiekane 80 g włoskich orzechów, posiekanych 2 łyżki solonych kaparów, przepłukanych i posiekanych 50 g świeżej natki pietruszki, posiekanej 180 ml oliwy extra vergine 50 g solonego masła w temperaturze pokojowej 5 łyżek świeżo startego sera cheddar sól i świeżo mielony pieprz 500 g makaronu tagliolini Wykonanie: Czosnek, orzechy, kapary i odrobinę soli wrzucamy do moździerza
Gorący kąsek