orzechy i znowu wymieszałam. Ganache przelałam do miseczki i wstawiłam do lodówki na ok. 12 godzin. Następnego dnia wyjęłam miseczkę z ganache, nabierałam je łyżeczką i ulepiłam kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyłam po jednym orzechu laskowym. Kulki lepiłam szybko, bo tak jak wspomniałam ogrzane w dłoniach powodowały, że czekolada z ganache się rozpuszczała. Gotowe kulki obtoczyłam
Blondynka Gotujeherbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki cukru waniliowego - garść orzechów włoskich - garść mieszanki żurawinowo-orzechowej (żurawina, orzechy nerkowca, orzechy arachidowe, migdały) spód: - 24 sztuki herbatników dodatki: - lukier (sok z cytryny, cukier puder) Forma: kwadratowa blacha/ pół dużej blachy prostokątnej
Kuchnia co dniadzieciom! Zobacz również przepis na ----> PIKANTNE PALMIERY Palmiery z orzechami - przepis: Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1/4 szklanki cukru (np. brązowego) 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 20 g roztopionego masła Palmiery z orzechami - jak zrobić? Ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć. Masło rozpuścić, ostudzić. Cukier zmieszaj z cukrem cynamonem i posiekanymi orzechami. Ciasto francuskie posmaruj rozpuszczonym masłem, posyp
Moje Qulinariaskładniki: 1 ser camembert 1 garść orzechów włoskich 1 – 2 łyżki konfitury żurawinowej wykonanie: Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. Ser grilujemy np. na patelni grillowej po ok. 4 min. z obu stron. Przekładamy na talerz i podajemy z konfiturą żurawinową oraz podprażonymi orzechami
Domowy Smak Jedzeniajajka 2 łyżki kakao naturalnego 4 łyżki stewii 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 50g gorzkiej czekolady (można pominąć) 40g orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekolade i orzechy drobno posiekać. Do miski wrzucić rozbełtane jajka i oliwę. Dodać startą marchewkę, mąkę, kakao, stewię, sodę i przyprawy. Dorzucić posiekaną gorzką czekoladę oraz
Czarnawisienkawaniliowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach słabości. Są świetne- mocno czekoladowe i orzechowe. Można
les mirabellesilości i u mnie wyszły ciasteczka codzienne;) Zrobiłam z połowy składników i wyszła mi blacha ciasteczek, aż nadto wystarczająco, zważywszy, że są bardzo sycące. Składniki: 100 g orzechów włoskich - nie miałam, nie dałam 100 g orzechów laskowych - dałam 50 g 100 g migdałów - również 50 g 100 g rodzynek - dałam mieszankę rodzynek*, żurawiny suszonej i moreli
Zdrowa Kuchnia SowyZupa pomidorowa po włosku...z makaronem FUSILLI od MALMA. To treściwa i bardzo gęsta zupa/krem. Składniki - Fusilli MALMA jarzyny na zup ę kości bądz porcja rosołowa oliwa z oliwek, sól ,pieprz,bazylia orzechy włoskie masło Gotujemy wywar z naszych ulubionych kości lub z porcji kurczaka z dodatkiem jarzynek. Wyjmujemy kości , obieramy z mięsa i wszystko razem miksujemy blenderem, dodajemy(...)bądz butelkę passata di pomodoro. Doprawiamy oliw ą , pieprzem, solą. Gotujemy. Następnie gotujemy al dente nasz makaron FUSILLI od MALMA. Wykładamy do miseczki. Polewamy naszym kremem pomidorowym. Posypujemy orzechami i du żą ilością świeżej bazylii.. Przed samym podaniem dodajemy łyż eczk ę masła . Smacznego
Z Kuchni Do KuchniOstatnie dni upływają mi pod znakiem włoskich smaków dzięki książce Rosetty Costantino pt. „Southern Italian Desserts”. Przyznam, że będąc w księgarni Cookoff by Bookoff (klik) nie mogłam przejść obok niej obojętnie, a to za sprawą kuszącego ciasta z okładki, którego widok wprawił moje ślinianki w nadmierną aktywność :) "Southern Italian Desserts" to więcej niż książka kucharska, to przewodnik wraz z rysem(...)Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W malakserze (lub blenderze) zmielić migdały z cukrem, dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy. 3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze, bądź posiekanych orzechach, czy migdałach. 4. Kuleczki układać na przygotowanej blasze i piec do lekkiego zrumienienia (w środku powinny być miękkie
Domowa Cookierenka Agiwłoskimi, serem pleśniowym i sosem balsamicznym. Właśnie na taką wyprawę (no prawie ;)) zapraszam Was dzisiaj :) Składniki 2 porcje: 2 x garść sałaty 1 x pomidor 1/2 ogórka zielonego 6 plastrów cukinii 1/2 gruszki 5 plastrów szynki parmeńskiej 1/3 opakowanie sera feta (jednak zdecydowanie pleśniowy wygrywa!) garść orzechów (tym razem użyłam pestek dyni i słonecznika, mogą być też włoskie(...)strony. 4. W tym czasie zajmujemy się szynką. Kroimy lub podajemy w całych kawałkach (wszystko zależy od was )). 5. Dodajemy cukinię. 6. Polewamy wszystko sosem, a w międzyczasie prażymy orzechy na patelni, by wydobyć z nich ten niepowtarzalny smak! 7. Gdy orzechy znajdą się na talerzu, sałatka gotowa! Jedna z moich ulubionych :) naprawdę sprawdza się o każdej porze dnia
Kitchens Alphabetolejem Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika z włączonym termoobiegiem, jeżeli masz oczywiście a tak wyglądał oryginał: Pekany praktycznie poza kosmiczną ceną nie różnią się od orzechów włoskich. Propozycja podania: polać syropem klonowym i posypać orzechami, a wersja śniadaniowa to polać jogurtem, wegańskim- wiadomo! Smacznego
greenscarfmiała jednolity kolor. Następnie wlać kilka kropel olejku i wsypać pokruszone herbatniki. Powstałą "paćkę" wstawić na chwilę do lodówki, żeby nieco stężała, a następnie lepić z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach, kakale, cukrze pudrze, orzechach i w czym nam tam jeszcze przyjdzie do głowy. Po obtoczeniu wszystkich kulek, wstawić je na dwie/trzy godziny do lodówki, choć
Przepysznik - BLW i nie tylkoSkładniki (1-2 porcje): banan 200g chudego twarogu w kostce duże jajko łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 3 łyżki mleka 0,5 łyżeczki cynamonu garstka rodzynek klika sztuk orzechów włoskich Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (poza rodzynkami i orzechami) blendujemy na jednolitą masę przekładamy na teflonową patelnię/rondelek i smażymy/gotujemy na małym ogniu mieszając przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjest po prostu wyjątkowa! I szczerze polecam jej spróbować. Jest orzeźwiająca, prosta w przygotowaniu i co dla mnie ważne... całoroczna :) Składniki: 1 spory seler 2 nieduże jabłka 15 orzechów włoskich (lub jeśli macie już rozłupane to garść orzechów) 4 brzoskwinie (z puszki lub świeże) 300 ml jogurtu naturalnego szczypta soli, pieprzu zwykłego dwie szczypty pieprzu cayenne (można zastąpić inną ostrą
Jedzeniomaniagorzkiej czekolady 100 g brązowego cukru 2 jajka cukier waniliowy łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g mąki pszennej łyżka kakao 50 g gorzkiej czekolady 60 g orzechów: włoskie, laskowe, fistaszki, pekan, migdały Babeczki "Brownies" z Orzechami - Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z czekoladą i cukrem. Następnie ściągając z ognia dodajemy rozbełtane jajka, ekstrakt, cukier
Słodka Stronadodać śmietankę i wymieszać. 4. Do zmielonych herbatników i biszkoptów dodać migdały oraz masę czekoladową. 5. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. 6. Ręce namoczyć w wodzie i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 7. Pralinki obtaczać w wiórkach kokosowych lub orzechach , jak wolicie. 8. Odstawić do lodówki na 2 godziny
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki mleka 2 całe jajka 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Nadzienie: 3 kwaskowe jab łka 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Przygotowujemy nadzienie - jabłka ścieramy na oczkach, orzechy siekamy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i dusimy całość ok 10 minut. Studzimy. Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki
Walijskie Pichcenieprzysmaku bardziej lubię jedynie słodycze:) Dzisiaj przygotowałam makaron z brokułami i sezamem – szybki, sycący i zdrowy posiłek. Potrzebujemy (2 porcje): 80 g makaronu orkiszowego/razowego 1/2 brokuła Łyżka sezamu Garść orzechów włoskich Łyżka oleju sezamowego Ząbek czosnku Sól,pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy przez 3-4 minuty. Na rozgrzanej patelni prażymy ziarna sezamu, pokruszone
Powiedz dietom niepszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * szpinak- ok. 250 g * ser ricotta – 100 g * orzechy włoskie – 50 g * czosnek – 2 ząbki * sól , pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * masło – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, a następnie
Ostra na Słodkozrobić jak z innych potraw zostaną nam białka jaj? Wystarczy dodać orzechy i cukier puder - i gotowe- pyszne ciasteczka orzechowe ! :) Składniki: 16 dag orzechów włoskich 16 dag cukru pudru 2 białka jaj Wykonanie: Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem pudrem oraz z pianą z białek. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym kłaść łyżką porcje ciasta, robiąc spore odstępy. Możemy również wylać ciasto
Tradycyjna Kuchniawiec oliwki, oliwa i czosnek, a efekt? - wypróbujcie sami najlepiej z domowych chlebem. Składniki: 15 dag czarnych drylowanych oliwek 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku garść orzechów włoskich pieprz czarny świeżo mielony sól 1. Oliwki odcedzić. Orzechy uprażyć na suchej patelni. 2. Do miski wkładamy ząbek czosnku, wlewamy oliwę, dodajemy orzechy, oliwki i miksujemy blenderem
Apetyczna babeczkagorzkiej czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła lub margaryny 4 jajka, szczypta soli, 120 g jogurtu 2 jabłka, 100g cukru pudru do posypania. 100 g orzechów włoskich Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki. Brązowy cukier podpiec na patelni do momentu aż zrobi się jeszcze ciemniejszy. Dodać do niego jabłka
Na słodko lub wytrawnieśmietanki 30% puszka masy kajmakowej (ok 400g) 2-3 szczypty soli 2 łyżki żelatyny namoczonej w 40 ml wody kilka listków mięty do dekoracji rodzynki orzechy włoskie Sposób wykonania: Pistacje pozbawiamy łusek i razem z orzechami siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 150stC. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Kontynuujemy do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie błyszcząca. Dodajemy
happycreatiff.blogspot.comblat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, ponownie posmarować dżemem i przykryć resztą kremu. Położyć trzecią część ciasta, docisnąć. Wierzch: puszka masy krówkowej, 100g orzechów włoskich. Masę krówkową rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać posiekanymi orzechami. Najlepiej smakuje na trzeci dzień, gdy blaty ciasta zmiękną
Z miłości do słodkościłyżki cukru -2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego -4 jajka oraz jedno do smarowania -10 dkg masła lub margaryny -aromat śmietankowy -bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie, płatki migdałowe ) Bakalie kroimy na mniejsze cząstki. Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy a wszystko mieszamy i oprószamy mąką. Ucieramy
Maminek kulinarnyciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Jedną część piec 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa orzechowa: 250g orzechów włoskich, 75g masła, 2 łyżki miodu, 5 łyżek cukru. Orzechy drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę
Z miłości do słodkościZdrowy i szybki deser ze składników, które przeważnie mamy w domu. Spróbujecie? Składniki na dwa pucharki : * duży jogurt naturalny * posiekane orzechy, musli * 2 owoce kiwi * 4-6 orzechów włoskich w miodzie Przygotowanie : W pucharkach układać warstwami : jogurt, orzechy lub musli, jogurt, kawałki kiwi oraz orzechy w miodzie. Schłodzić
Magiczne Życie Marty