orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:62/257)

Marchewkowe cupcakes z kremem ananasowym i kwiatami z ananasa 183

przygotowałam poprzednio? piernikowe cupcakes z marchewką muffinki choinki z likierem jajecznym pączki z konfiturą marchewkowo-pomarańczową Tym razem również postawiłam na marchewkę i przygotowałam babeczki z marchewką i orzechami włoskimi oraz krem na bazie śmietany i mascarpone z ananasem, a całość udekorowałam kwiatami zrobionymi również z ananasa. Musiało być pysznie prawda? I tak właśnie było! Zapraszam! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Praliny orzechowe 150

składników, na jakie mamy ochotę. Każdy doskonale wie, że wiele smaków, połączeń składników nie ma dostępnych w sklepach. Na szczęście można je stworzyć samodzielnie! Prezentuję Wam pralinki orzechowe z orzechów włoskich i migdałów, z nutką kawy i wiśniówki. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, ale też miły jadalny prezent. Zapraszam! Inspiracja - książka Praliny i trufle Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Miodowy SNICERS 245

żółtka 1 kostka masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu polewa orzechowa: 0,5 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 1 kubek posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych Krem: 0,5 kostki masła 1 op budyniu waniliowego 2 łyżki miodu 2 kubki mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki na polewę wrzucamy do rondelka, mieszamy

Luźna Kuchnia
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 238

Makowa baklava z bakaliami Składniki: Masa makowa (ok. 500 g masy makowej) 200 g maku niebieskiego mleko (dowolne) 1/2 szklanki rodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu(...)wymieszać; zostawić rondel na gazie i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 30 minut co jakiś czas mieszając; ponownie dobrze zmiksować zawartość rondla ręcznym blenderem; dodać posiekane orzechy (lub migdały) , cynamon, ekstrakt migdałowy i roztopione masło; dokładnie wymieszać i całkowicie odparować pozostałość płynów w rondlu; wymieszać i odstawić na bok i ostudzić. Ciasto (blacha o wymiarach

Jem więc Jestem
Drożdżówki serca z chałwą 170

mleka, 1 jajko, kilka kropel olejku arakowego, 70 g masła, nadzienie: 200 g chałwy waniliowej, 200 g zmielonych orzechów (u mnie włoskie i migdały), 100 g posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki mleka, do posmarowania : żółtko     Przygotowanie:      Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, aż do uzyskania płynnej masy. Przelewamy je do 100 ml ciepłego mleka(...)ciasto będzie za twarde :) Ciasto musi być elastyczne i odchodzić od rąk. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: rozdrabniamy chałwę i mieszamy z mlekiem oraz ze zmielonymi orzechami. Nadzienie nie może być zbyt płynne, ale jeśli jest za suche to dolewamy trochę więcej mleka lub kremówki. Jeśli za rzadkie to możemy zagęścić trochę orzechami lub mąką :) Wyrośnięte ciasto

Aga w kuchni
Grahamowa skakiewka w towarzystwie avokado, łososia wędzonego z mascarpone obsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z 181

obsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z rozmarynem. Czas przygotowania 40 min porcja na 3-4 osoby  SKŁADNIKI: - avokado 1szt - pomarańcza 1szt - łosoś wędzony (1op łososia norweskiego) - orzechy w włoskie ok 10szt - mąka graham 1 szklane - mąka pszenna 3/4 szklanki - mleko 1 szklane ' - woda 1/2 szklanki - jajko 2szt - sól 1/4 łyżeczki -  cukier brązowy 2 łyżki - pieprz świeżo(...)oraz masę do naleśnika  - do miski wkładam serek mascarpone, pokrojonego w kostki łososia oraz avokado pieprzę oraz solę do smaku( dodaję więcej pieprzu) - na suchej patelni prażę orzechy włoskie ok 10 szt po czym kroje je i dodaję do masy mascarpone - masę wkładam do lodówki aby przeszła smakiem - rozgrzewam patelnię z cukrem brązowym po karmelizacji cukru dodaję masło

Basia w kuchni
Daktylowy krantz czyli specjały kuchni żydowskiej 159

bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych orzechów włoskich - 30g rodzynek - 3 łyżki syropu klonowego - 30g świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego Krem daktylowy: - 150g suszonych daktyli - ziarenka z 1 laski wanilii - 3 łyżki kakao - 1/3 szklanka wody(...)wyrośnięciu ciasta przekładamy je na stolnice i rozwałkowujemy w kształcie prostokąta o grubości ok. 5mm. 6. Na rozwałkowane ciasto wykładamy równomiernie nasz krem, a następnie posypujemy go posiekanymi orzechami i rodzynkami. Wszystko razem zawijamy jak roladę i przekładamy na papier do pieczenia. 7. Przygotowaną roladę przecinamy wzdłuż i zawijamy jak warkocz. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem

Kuchenne Wariacje
JAGLANKA Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI 154

sojowego, kokosowego albo krowiego) mleko (do późniejszego podlania, według uznania około 0,5-1 szklanki) 2 banany 3 łyżki brązowego cukru 2-3 łyżki wody 1 łyżeczka masła kilka orzechów włoskich do posypania (lub innych ulubionych) WYKONANIE: GOTOWANIE KASZY JAGLANEJ: Kaszę wrzuć na sitko i wypłucz gorącą wodą z kranu . Następnie przelej ją wrzącą wodą z czajnika . W garnuszku(...)zamieszaj i smaż je przez  około 4 minuty , aż ładnie pokryją się karmelem.  Kaszę rozłóż do miseczek i nałóż na nią karmelizowane banany. Wierzch posyp siekanymi orzechami. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowe pesto z rukoli z kolorowym makaronem 290

rukoli (przepis poniżej) - opakowanie mini kulek mozzarella  - 300 g kolorowego makaronu z pszenicy durum Pesto z rukoli - 400g świeżej rukoli - ząbek czosnku - łyżka miodu - sól, pieprz - garść podprażonych orzechów włoskich - pół szklanki oliwy z oliwek - łyżeczka musztardy - łyżeczka octu winnego Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Łączymy z pesto, wrzucamy małe kuleczki sera

Sajkofanka smaku
DOMOWA MASA MAKOWA 175

ciasto, które zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również swoim wyglądem :))) Do jutra!  SKŁADNIKI: 500 g suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów  100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego(...)zaś dodać do niej przed samym pieczeniem. Możesz również wykonać masę z połowy składników, jeśli nie planujesz więcej makowych wypieków. 2. Do masy możesz użyć dowolnych ulubionych bakalii i orzechów. 3. Masę dosłodź według upodobania, zmniejszając lub zwiększając ilość miodu lub opcjonalnie zastępując go cukrem pudrem, zwykłym cukrem lub brązowym. 4. Masę możesz wykorzystać do wielu wypieków, uprzednio dodając

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczone jabłka z gryczaną nutą 188

pochmurne dni. Pieczone jabłka  Składniki: 3 jabłka średniej wielkości(Jonagold); 4 łyżki płatków gryczanych błyskawicznych ( Melvit/Szczytno ); 1 łyżka miodu gryczanego; 1 łyżeczka żurawiny;  1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich; 1/2 łyżeczki cynamonu; szczypta kardamonu mielonego (na każde jabłko jedna szczypta). Do dzieła !  Myję dokładnie jabłka, ucinam  górną  część (tak 2cm) i pozbywam  się

Życie na widelcu
Ciasto pietruszkowe 183

pietruszki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Polewa orzechowa 80 g masła 100 g miodu 60 ml mleka 120 g posiekanych orzechów włoskich  Płatki mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z miodem. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Wsypujemy mąkę z proszkiem

Cynamonowe szczęście
Babeczki z porzeczkami i orzechową kruszonką 194

mieszamy, a następnie przekładamy do foremek napełniając je do ok 2/3. Na ciasto wysypujemy umyte porzeczki. Kruszonka: 2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja 2 łyżki mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka masła Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy nią porzeczki. Babeczki pieczemy przez ok 25 minut w 180 st. C Do wykonania kruszonki można użyć

Cynamonowe szczęście
Śniadaniowa jaglanka 177

liku, możesz dodać to co lubisz lub masz akurat pod ręką. Oto moje dzisiejsze śniadanie. Rewelacyjnie smakuje ze wszystkimi owocami jagodowymi - truskawkami, jagodami lub malinami. - porcja kaszy - kilka posiekanych orzechów włoskich 3 - 4 morele 1 kiwi - namoczone rodzynki - łyżka syropu z agawy lub miodu - pół łyżeczki cynamonu,kardamonu lub imbiru - pół startego jabłka szczypta kurkumy Wszystko wymieszać i śniadanie gotowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z nerkowcami i masłem orzechowym 167

razowa się skończyła. A to zapomniałam drożdży zakupić w sklepie. W końcu odhaczyłam wszystko co niezbędne z listy składników i wzięłam się za wypiekanie. Dla fanaberii smakowej zamieniłam orzechy włoskie na orzechy nerkowca i zamiast tradycyjnego masła użyłam masła orzechowego, smażonego z nerkowców . Wybaczcie mi tę kryptoreklamę, ale nie mogę się oprzeć, aby nie pochwalić wyrobów orzechowych PRIMAVIKA . Masło

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania