orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:64/257)

Rogale Świętomarcińskie 573

biszkoptów, pokruszonych 4-5 jajek  Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: 100 g obranych ze skórki, posiekanych migdałów do posypania rogali (zastąpiłam orzechami włoskimi) Przygotowanie: 1. Nadzienie z białego maku: (najlepiej przygotować dzień wcześniej) Migdały zmielić, rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 10-15 minut, odsączyć i drobno posiekać. Biały mak opłukać, umieścić w garnuszku i zalać(...)Wyrośnięte rogale piec w 180 st.C przez 25-30 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika, przenieś na kratkę do studzenia. Jeszcze ciepłe polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto pietruszkowe 161

pietruszki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Polewa orzechowa 80 g masła 100 g miodu 60 ml mleka 120 g posiekanych orzechów włoskich  Płatki mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z miodem. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Wsypujemy mąkę z proszkiem

Cynamonowe szczęście
Babeczki z porzeczkami i orzechową kruszonką 171

mieszamy, a następnie przekładamy do foremek napełniając je do ok 2/3. Na ciasto wysypujemy umyte porzeczki. Kruszonka: 2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja 2 łyżki mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka masła Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy nią porzeczki. Babeczki pieczemy przez ok 25 minut w 180 st. C Do wykonania kruszonki można użyć

Cynamonowe szczęście
Śniadaniowa jaglanka 158

liku, możesz dodać to co lubisz lub masz akurat pod ręką. Oto moje dzisiejsze śniadanie. Rewelacyjnie smakuje ze wszystkimi owocami jagodowymi - truskawkami, jagodami lub malinami. - porcja kaszy - kilka posiekanych orzechów włoskich 3 - 4 morele 1 kiwi - namoczone rodzynki - łyżka syropu z agawy lub miodu - pół łyżeczki cynamonu,kardamonu lub imbiru - pół startego jabłka szczypta kurkumy Wszystko wymieszać i śniadanie gotowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z nerkowcami i masłem orzechowym 152

razowa się skończyła. A to zapomniałam drożdży zakupić w sklepie. W końcu odhaczyłam wszystko co niezbędne z listy składników i wzięłam się za wypiekanie. Dla fanaberii smakowej zamieniłam orzechy włoskie na orzechy nerkowca i zamiast tradycyjnego masła użyłam masła orzechowego, smażonego z nerkowców . Wybaczcie mi tę kryptoreklamę, ale nie mogę się oprzeć, aby nie pochwalić wyrobów orzechowych PRIMAVIKA . Masło

Grunt to przepis!
63. Domowa granola z rabarbarem 168

śmiało możecie je zmieniać i komponować wedle Waszych upodobań, gdyż granola nie może się nie udać :) Składniki: - ok. 200g rabarbaru - 150g płatków żytnich - 150g płatków owsianych - 50g słonecznika - 40g orzechów włoskich - 30g orzechów laskowych - 30g nerkowców - 30g płatków migdałów - 30g siemienia lnianego - 2 łyżki miodu (u mnie rzepakowego) - 2 łyżki oleju kokosowego *opcjonalnie: ksylitol do posłodzenia Rabarbar płuczemy pod bieżącą

Be Fit Be Strong
Krokiety z kaszą gryczaną w orzechowo-migdałowej panierce. 84

cukier 1 łyżeczka oleju 1 jajko woda Składniki farszu: ugotowana kasza gryczana cebula papryka czerwona papryka żółta nać pietruszki sól pieprz czarny mielony Oliwa z oliwek Panierka: jajko zmielone orzechy włoskie zmielone orzechy nerkowca zmielone migdały sól Sposób przygotowania: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Naleśniki robimy według zasady woda z  mlekiem pół

Wielki apetyt
A'la Malakoff truskawkowy 178

masła, 2 żółtka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kremówki, 5 łyżek cukru, aromat waniliowy, 2 łyżki soku z cytryny, około 30 podłużnych biszkoptów, słoik dżemu truskawkowego, garść orzechów włoskich, garść orzechów nerkowca, garść płatków migdałów, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody. Wykonanie: 1/2 szklanki mleka miksujemy ze śmietaną, żółtkami, cukrem, obiema mąkami i dodajemy kilka kropel aromatu

paapilotkaa
Statki kosmiczne, czyli kruche ciasteczka pod kokosową pierzynką z orzeszkami 159

opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 1 ½ szklanki cukru pudru 200g kokosu Około 30-40dag połówek orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, jajkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy mąkę, wyrabiając ciasto. Masę ciastową wałkujemy na grubość

Smakowy Raj
Kostki rosołowe, trolle i panika. Wegańskie, bezglutenowe batoniki owsiane 343

łyżki surowego kakao 5 łyżek mleka kokosowego lub owsianego około 0,5 kg płatków owsianych lub jaglanych (ilość zależy od wilgotności reszty składników) 2 garście żurawiny suszonej garść posiekanych orzechów włoskich lub orzechów nerkowca kilka wędzonych lub suszonych śliwek Czekoladę, kakao i mleko umieszczamy w rondelku i na małym ogniu rozpuszczamy na gładką masę. Banany obieramy i kroimy na mniejsze

ladykitchen
Pasta serowa z orzechami na kanapki 158

sery włóż do miski, dodaj śmietanę i dobrze ugnieć na jednolitą masę. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj. Dołóż do masy serowej. Dodaj posiekane włoskie orzechy i pokrojone drobno suszone pomidory. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem. SMACZNEGO

Kredowe Menu
Tort orzechowy (bez mąki) 212

mąki - upiekłam go wczoraj po raz pierwszy na 40-ste urodziny mojego Męża - ale już wiem, że na pewno do niego powrócę :) SKŁADNIKI  I PRZYGOTOWANIE CIASTO: 300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu 8 jajek 250g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy  proszek do pieczenia, cukier

Moje Kuchenne Rewelacje
Piernik 160

użycia miksera..nadziany różnymi bakaliami Helio ..2 szkl.mąki3/4 szkl.cukru1 czubata łyżka kakao1 łyżeczka sody1 łyżka przyprawy do piernika1 szkl.śmietany1/2 szkl.oleju3 jajka2 czubate łyżki masy kajmakowej Heliododatki:orzechy włoskie Helioorzechy laskowe Heliopolewa biała Heliopolewa mleczna Heliożurawina suszona Heliodaktyle suszone Heliośliwka suszona Helioskórka cytrynowa Heliorodzynki  Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki i daktyle pokroić.Składniki suche wymieszać w jednej

Moje domowe kucharzenie
J... JAGLANKA! [Kasza jaglana] 160

oraz nasyci na długi czas! Składniki* : 3 łyżki kaszy jaglanej 250ml wody (lub mleka) szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka rodzynek 2 suszone śliwki 1/2 jabłka 1/2 banana garść orzechów (laskowych, włoskich, migdałów) 1 łyżeczka miodu lipowego z maliną *oczywiście możecie dodać co tylko macie pod ręką ;) Przygotowanie:  Aby pozbyć się goryczki, należy wypłukać kaszę jaglaną w letniej wodzie Kaszę

Kitchens Alphabet
Ciasto czekoladowe typu brownie z orzechami 185

rzepakowego 1,5 szklanki mąki  pszennej ( ja dałam z pełnego przemiału) 2 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki cukru tabliczka czekolady gorzkiej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki orzechów włoskich  Wykonanie: Orzechy drobno posiekać.  W misce zmiksować żółtka z cukrem, dodać mleko i olej. W innej misce wymieszać kakao , mąkę i proszek do pieczenia. Rozpuścić czekoladę

ciastkarnia na kruchym spodzie