orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:57/257)

Sałatka z malinami i fetą 327

fetą: 100 g świeżego szpinaku baby ok. 1,5 szklanki malin 200 g greckiej fety dobrej jakości garść świeżych liści bazylii 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia szczypta soli i pieprzu Malinowy krem balsamiczny: 5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka syropu malinowego pół łyżeczki miodu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7(...)dodatkiem (np. do piersi kurczaka czy ryby). Na sałatce układamy świeże maliny i ser feta pokrojony w kostkę. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie. Posypujemy całość. Wierzch sałatki polewamy strumykami malinowego kremu balsamicznego. Post Sałatka z malinami i fetą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Babka kolorowa 220

bułka tarta , margaryna do foremki                                          orzechy włoskie do dekoracji                                               Polewa czekoladowa(...)piekarników :) Ciasto najlepiej sprawdzic patyczkiem czy jest suche i musi byc pieknie zarumienione . 9. Po wystygnięciu ciasta przygotowujemy polewe i jeszcze ciepłą polewamy ciasto i posypujemy do dekoracji zmielonymi orzechami włoskimi. Życzę smacznego

Słodkości i nie tylko
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 199

drożdży instant) 48 g roztopionej i ostudzonej margaryny „Smakowita de Luxe" 24 g cukru 10 g słodu jęczmiennego 50 g suszonej żurawiny 30 g drobno pokrojonych orzechów włoskich  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i mleka w proporcji 60 g mąki i 300 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej(...)wyrabiaj mikserem kilka minut, aż do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze. Dodaj roztopiony tłuszcz, i kontynuuj wyrabianie mikserem przez około 5 minut. Dodaj do masy suszone żurawiny i posiekane orzechy włoskie (lub co tam chcesz wg Twojego gustu), i dokładnie wymieszaj, aby rozłożyły się one równomiernie w masie. Przełóż ciasto do dwóch foremek, delikatnie wygładzając od góry łyższką

Grahamka, weka i kajzerka
72. Makaronizmy na talerzu: czyli pesto z suszonych pomidorów i śliwek, czarnych oliwek oraz z kozim serem, octem balsamicznym 284

suszonych śliwek ok. 13  sztuk czarnych oliwek pół słoika suszonych pomidorów 50g koziego, dojrzewającego sera (można zamienić na krowi np. grana padano lub parmigiano reggiano) garść orzechów włoskich (można zastąpić ziarnem słonecznika, migdałami etc.) garść świeżych listków mięty garść świeżych  listków bazylii 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy z oliwek + do podlania wierzchu pesto 2 łyżki(...)plastikowym naczyniu od robota kuchennego umieszczamy: ostudzoną i podduszoną cukinię z czosnkiem, świeże listki mięty i bazylii, odsączone z oleju suszone pomidory, suszone śliwki, oliwki, pozbawione łupin orzechy włoskie oraz pokrojony w drobną kostkę kozi ser. Wszystkie składniki podlewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym, doprawiamy kurkumą, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem i rozdrabniamy za pomocą blendera

Symfonia Smaków
Prosta pascha wielkanocna z karmelem 364

szklanki rodzynek 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 125g masła 20-25ml rumu 50ml śmietanki kremówki 30% tł Karmel: patrz przepis:  http://www.cooktobi.pl/2015/02/goraca-biaa-czekolada-z-bananem-i.html Płatki migdałów Orzechy włoskie Przygotowanie: 1/ Rodzynki wraz ze skórką zalewamy wrzątkiem, jajka wyparzamy wrzątkiem. 2/ Oddzielamy żółtka od białek a następnie z żółtek i połowy szklanki ubijamy kogel mogel w garnku 3/ Śmietankę zagotowujemy(...)rano nasza pascha będzie miała idealną konsystencję)  6/ Wykładamy paschę na talerz, gałkownicą nakładamy ją na talerz obkładamy ją płatkami migdałowymi. polewamy sosem z karmelu i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "http://partnerzyapi.ceneo.pl

Kuchnia PROzdrowotna
Sernikowa krówka 203

pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany  150 g cukru pudru 1 cukier waniliowy puszka masy krówkowej 200 g orzechów włoskich Wykonanie: ciasto czekoladowe: Margarynę z mlekiem rozpuszczamy z cukrem na średnim ogniu. Dodajemy żółtka, kakao oraz roztopioną tabliczkę czekolady (roztapiamy w kąpieli wodnej) i wszystko razem mieszamy. Gotową masę zostawiamy(...)dekoracji tortów (ja kupiłam taką w Kauflandzie ale podejrzewam, że dostępne są w każdym większym sklepie). Masę pieczemy 50 minut w 170 stopniach.  Do dekoracji użyłam pokrojonych orzechów włoskich wymieszanych z pozostałą masą karmelową. wyspałam go na zimny sernik. Trochę przypomina przez to  Snickersa. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Toffi z masą kokosową i orzechami 165

wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej   Masa toffi: 1 puszka masy krówkowej (wg mnie najlepsza z Gostynia) 200 g masła 150 g orzechów włoskich Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Dodać ojej i wodę i zmiksować(...)blaszki, w której był pieczony. Na niego wyłożyć masę kokosową (gorącą), przykryć drugim i lekko docisnąć. Gotową masę toffi wyłożyć na wierzch drugiego blatu biszkoptu. Posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto wystygnie wstawić do lodówki i schłodzić. Smacznego :) Inspiracja Śladami Słodkiej Babeczki

Na Ciasteczkowych Papierach
"Dietetyczne rewolucje" z Oleofarm 140

owoców noni smakuje (co tu dużo mówić) jak paskudne lekarstwo :) Ale podobno jest bardzo zdrowy i polecany osobom zestresowanym. Na szczęście po sokach nastąpiła degustacja olejów... Z orzechów włoskich i laskowych, pestek winogron i dyni, arachidowy czy sezamowy i inne. Niektóre z nich są tak pyszne, że mogłabym jeść je sobie z chlebem na śniadanie :) A zwłaszcza z pysznymi, świeżymi(...)koniec moja kompozycja: miks sałat, kiełki (m.in. buraka - genialne! tylko gdzie je kupić?), świeże truskawki i winogrona, płatki migdałów i ser kozi, a do tego wszystkiego olej z orzechów włoskich i świeże zioła :) Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie i świetną zabawę

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasto miodowe 97

użyłam masła niesolonego), 2 żółtka, 1 szklanki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy bez cukru. Ponadto: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotowana przez ok.3h) lub puszka gotowej masy kajmakowej, 300g orzechów włoskich. Przygotowanie : Ciasto miodowe: Wszystkie składniki na ciasto miodowe wymieszać i zagnieść. Dobrze zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto, tak by było(...)mieszać, do momentu aż masa będzie gęsta. Gorącą masą budyniową przekładać kolejno upieczone placki: miodowy - masa budyniowa - biszkopt - masa budyniowa - miodowy. Na samą górę wylać kajmak i posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi, lekko je wciskając w masę. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, włożyć do lodówki i schłodzić. Smacznego

W kuchni u Moniki
Przebudzenie Barbary 104

selera i jarmużem. Mięso rozpływało się wprost w ustach i było podane ze świetnym sosem oraz gorczycą, które tworzyły integralną całość. Zwieńczeniem naszego posiłku były domowe lody z karmelizowanymi orzechami włoskimi oraz kruchym ciastkiem czekoladowym. Cudowne zwieńczenie tak prostej, a jednocześnie wytwornej kolacji. Nowe menu Barbary naprawdę zachwyca smakiem rodzimej kuchni i nowoczesną propozycją podania, co widać na talerzach. Szef(...)konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami o smaku orzecha włoskiego Szef kuchni Tomasz Biliczak Wnętrze baru Barbara I Wnętrze baru Barbara II Wnętrze baru Barbara III Barbara: infopunkt, kawiarnia, kultura Wrocław, ul. Świdnicka

Food Square
100 przepisów na Sylwestra 1299

jeżyn na maślance Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus z mrożonych jeżyn Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami(...)orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą

Moja smaczna kuchnia
Pani Walewska - Pychotka 1081

zimnego) 6 żółtek *Masa bezowa: 8 białek ( sześć pozostanie z ciasta i dwa z masy budyniowej) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru pudru około 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub jakiś innych zamienników *Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego 250 g masła(...)porcjami cukier puder, gdy piana z cukrem będzie sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na posmarowany dżemem placek - każdy spód posypujemy po całości szklanką posiekanych orzechów włoskich. Spód pieczemy około 20 minut - aż będzie brązowy. Gdy upieczemy dwa takie same spody ostawiamy je do wystygnięcia. W międzyczasie robimy masę budyniową. Do garnuszka wlewamy szklankę

Piekę, bo lubię
.791. nowości...canihua 124

canihua na mleku owsianym z duszonym cynamonowym jabłkiem i orzechami włoskimi~ Gdy na stronie fresano.pl zobaczyłam canihuę , ta nazwa od razu mnie przyciągnęła. Dzięki współpracy mam okazję spróbować tego ziarna i opisać Wam moje wrażenia. Ale najpierw co nieco o samym produkcie. Ziarno canihua może być stosowane jako zamiennik kaszy lub ryżu, zagęszczacz do zup lub dodawać do sałatek(...)PRZEPIS /1 porcja/ ~60g ziaren canihua ~szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane) ~łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie) ~szczypta soli    ulubione dodatki (u mnie jabłko duszone z cynamonem i orzechy włoskie) W garnku zagotowujemy mleko po czym wsypujemy kaszę i gotujemy ok. 20-25 minut (aż ziarno wchłonie cały płyn) co jakiś czas mieszając. Dodajemy ksylitol (lub cukier) i sól. Przekładamy

breakfast of dreams
RISOTTO Z KASZTANAMI I KARCZOCHAMI 121

małą kostkę - bulion warzywny (około litra) - 100 ml białego wytrawnego wina - 200 g kasztanów - 200 g serc karczochów - oliwa z oliwek( na przykład ta ) (około 50 ml) - olej z orzechów włoskich( na przykład ten ) (około 20 ml) - olej z pestek dyni ( na przykład ten ) (około 20 ml) - 0,5 szklanki tartego parmezanu KASZTANY DOKŁADNIE UMYJ , zalej gorącą wodą i gotuj(...)będziesz miała pewność, nie konstrukcja się nie rozsypie. NA JEDNĄ CZĘŚĆ POŁÓŻ KASZTANY , na drugą grillowane karczochy. Kasztany dopraw  olejem z pesten dyni , a karczochy  olejem z orzechów włoskich . Dzięki olejom można było zredukować ilość parmezanu  w risotto, a wszystkie oleje, których użyłam charakteryzują się działaniami prozdrowotnymi. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 159

laski wanilii 3 łyżki cukru Szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła nie margaryny! 15 dag miękkiego  masła Nadzienie z białego maku: 20 dag białego maku 10 dag łuskanych orzechów włoskich 5 łyżek mielonych migdałów ¾ szklanki cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej  w syropie 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Ponadto(...)składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. Masa z białego maku: Mak i łuskane orzechy włoskie zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy i zestawiamy z ognia, parzymy  około 20 minut, po czym odcedzamy na sicie, tak aby masa była dobrze odsączona z wody, następnie mielimy

Wanilia i Kardamon