się w masę. Masa powinna być lepka i plastyczna , spoista – nie może się rozsypywać. Wszystko zależy od tego, jakich bakalii użyjecie i w jakich proporcjach. Grube bakalie, takie jak orzechy włoskie, laskowe czy nerkowce – warto pokroić. Tak samo morele, suszone śliwki czy pistacje – wszystkie użyte do ciastek dodatki powinny być mniej więcej jednakowo drobne. Jeśli nie macie ochoty(...)Warto też przy ich użyciu zmniejszyć ilość cukru przewidzianego przepisie o 3 łyżki stołowe. Lekko zwilżamy dłonie wodą, nabieramy po małej porcji masy, toczymy w dłoniach kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy ją na blasze wilgotną dłonią. Ciastka wstawiamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy je do zezłocenia – około 15-20 minut, po czym ściągamy
Karo in the Kitchenszkl.) 1 szkl. mąki pszennej razowej 250g masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 150g orzechów włoskich 2,5kg jabłek (najlepiej szarej renety) 2-3 łyżki brązowego cukru 1/3 szkl. żurawiny lub rodzynek Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę, szybko zagnieść. Podzielić(...)wyłożyć nim dno foremki posmarowanej masłem i lekko oprószonej bułką tartą, wierzch ponakłuwać widelcem i również lekko obsypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka, a na wierzch wysypać zmielone orzechy włoskie i zetrzeć na tartce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piec 40 minut w 180 C. Po wystudzeniu można też posypać cukrem pudrem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoksiążki Kingi Paruzel „Nie… zwykła kuchnia” tj. keks świąteczny Składniki: - 400 g suszonych owoców – rodzynki, żurawina, morele, daktyle, figi - 135 g mielonych migdałów - 70 g orzechów włoskich posiekanych - 2 jajka - 2 łyżki oleju - 1 cytryna - 1 pomarańcza - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta gałki muszkatołowej Polewa cytrynowa: - 1/2 szklanki cukru pudru(...)czasie migdały mieszamy z solą, cynamonem i gałką muszkatołową, a w osobnej miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich skórkę startą z cytryny. Do suszonych owoców dodajemy olej, posiekane orzechy włoskie i razem mieszamy. Następnie dodajemy jajka i suche składniki (wymieszane migdały + przyprawy) i całość łączymy ze sobą. Wykładamy na tortownicę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni
Kuchenne Wariacjedlatego my dziś proponujemy Wam sałatkę! Sałatka na bazie ryżu, piersi z kurczaka, mozarelli, suszonych pomidorów, szpinaku i awokado!W towarzystwie lekkiego dressingu na bazie octu balsamicznego, oleju z orzechów włoskich, jogurtu naturalnego, miodu oraz musztardy dijon! Brzmi prosto i smacznie? Spróbujcie sami :) Składniki (dla 2-4 osob): 1 saszetka ryżu (100g) pół słoiczka suszonych pomidorów 1 średnie awokado pół(...)świeżo zmielony pieprz po 1 łyzeczce suszonego oregano i imbiru do piersi z kurczaka oliwa z oliwek (lub inny tłuszcz) do smażenia Dressing: 1/5 szklanki oleju z orzechów włoskich (może być również oliwa z oliwek) 1/5 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyzeczka płynnego miodu (np. akacjowego) 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka
Symfonia SmakówSzarlotkę zaliczam do jednego z moich ulubionych ciast. A to za sprawą idealnego połączenia smaków, jakim są jabłka i cynamon. Tym razem do jabłek dodałam jeszcze włoskich orzechów, których mam w domu w nadmiarze ;) Wyszło całkiem smaczne ciasto, do kawki. SKŁADNIKI: na ciasto 250 g mąki 120 g masła (schłodzonego) 4 żółtka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru farsz 1 kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżeczki cynamonu 3 garście orzechów włoskich (posiekanych) beza 4 białka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina płatki migdałowe A jak to zrobić: Na stolnicę wysypać mąkę
Kuchnia w opałachwanilinowego 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. cukru Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % ) 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 op. śmietan fixu 200 g orzechów włoskich 1 puszka masy kajmakowej Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i piec(...)placek miodowy. Następnie przykryć drugim plackiem miodowym. Na wierzch wylać masę kajmakową ( wcześniej podgrzać w garnuszku z wodą - będzie wtedy łatwiej wylać z puszki ) Posypać orzechami włoskimi na sam koniec. Smacznego
Słodkości i nie tylkomąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa ) 80 dag zimnego masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej Masa orzechowa: 2/3 szkl. mielonych orzechów (włoski lub laskowych, zamiennie - migdałów ) 1/4 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30% białko do posmarowania ciasta Wykonanie: Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę(...)wałeczki, pokryć wierzch mazurka, tworząc rant oraz kratkę. Ciasto posmarować rozmąconym białkiem Piec w 180 stopniach C na rumiano. Upieczone ciasto udekorować wedle uznania, np fiołkami w cukrze, połówkami orzechów włoskich lub skórką pomarańczową. Smacznego
kolorowotorcikowobędę opisywać rukolę...? Wypróbujcie sałatkę - polecam! (1 duża porcja) 2 garście rukoli 1 jajko kilka różyczek brokuła 1/2 czerwonej cebuli (małej) 60g sera pleśniowego (dowolnego) Dodatkowo: 3 orzechy włoskie 1 łyżka orzeszków pinii 1 łyżeczka suszonej żurawiny kilka lisków świeżej bazylii pieprz/czarnuszka (opcjonalnie) Sos: 3-4 łyżki oleju (najlepiej dobrej jakości, polecam rzepakowy z Olejowego Raju ) 1 łyżka octu(...)składników. Doprawić do smaku. Na talerzu rozsypać rukolę. Na środku ułożyć plasterki jajka, obok brokuła i kawałki sera pleśniowego. Całość obłożyć piórkami cebuli, a następnie polać sosem. Sałatkę posypać orzechami (włoskimi i pinii), żurawiną i opcjonalnie oprószyć pieprzem. Ozdobić listkami świeżej bazylii. Sałatkę przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem. 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego - 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
Di gotujeosób. 2 małe buraki (ok. 200 g) 3 łyżki octu balsamicznego ok. 150 g liści ulubionych sałat 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g) 2 łyżeczki miodu 30 g orzechów włoskich sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Buraki myjemy, odcinamy “dupki”, lekko solimy, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury(...)zalewamy octem balsamicznym i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 4. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, na nich układamy kawałki buraków, posypujemy serkiem wiejskim odsączonym z zalewy oraz orzechami włoskimi. Całość skrapiamy delikatnie miodem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
W kuchni Katiemiksujemy. Przelewamy gotowy chłodnik do garnka i schładzamy mocno w lodówce. Jako zupę, przed drugim daniem, podajemy tarator w głębokich talerzach – z kleksem jogurtu, posypany pokrojonym ogórkiem, siekanymi orzechami włoskimi i ziołami, skropiony oliwą. Możecie też podać tarator na letniej imprezie, jako „czekadełko”, czyli ‘amuche buche’ – w bardziej wysublimowanej wersji – pomyślcie o podaniu go na kruszonym lodzie, w kieliszkach(...)gałązka mięty, same listki 1 gałązka bazylii, same listki 3-4 łyżki dobrej, mocnej oliwy z oliwek 3-4 łyżki soku z cytryny sól pieprz zielony pieprz ziołowy orzechy włoskie do podania
Karo in the Kitchenjednak dosyć syte. SKŁADNIKI: Dla 2 osób. 1 duży bakłażan lub dwa mniejsze 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek 50 g sera pleśniowego (np. Lazur, gorgonzola) 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki świeży lub suszony tymianek sól, pieprz do smaku kilka pomidorków koktajlowych lub cząstek pomidora SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Bakłażany przekrawamy(...)będzie miękki). 3. Upieczone bakłażany odstawiamy do wystygnięcia. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ, który następnie kroimy w drobną kostkę. 4. W misce mieszamy miąższ z rozdrobnionym serem pleśniowym, posiekanymi orzechami włoskimi, posiekaną natką pietruszki, sokiem z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 5. Napełniamy połówki bakłażana farszem, a na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych lub cząstki zwykłego pomidora
W kuchni Katieformy wyłożonej papierem do pieczenia ( można ją również posmarować masłem i oprószyć mąką albo bułką tartą), na wierzch kroimy na drobne kawałeczki pigwę ( lekko wklepując w ciasto ) i posypujemy orzechami włoskimi i cukrem waniliowym.Pieczemy około 50 minut (pod koniec sprawdzamy patyczkiem).Smacznego
Słodkie Przyjemnościłatwo i jest pyszna! Świetnie sprawdziła się jak przekąska podczas oglądania niedzielnych meczów finałowych :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g pieczarek kilka plastrów sera camembert garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 60 ml mleka 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 jajko sól, pieprz 1 łyżka oleju białko do posmarowania ciasta Wykonanie: Pieczarki obrać(...)powstała okrągła tarta. Następnie wymieszać mleko, jajko i śmietanę - doprawić solą i pieprzem - i ostrożnie polać farsz masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć plastry sera camembert i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Uprzedzam, że masa może wylewać się poza ciasto, więc lepiej żeby foremka była większa i miała wyższe brzegi. Brzegi ciasta posmarować białkiem za pomocą pędzelka i piec
Pasja Smakusłodko - kwaśny dresing idealnie pasuję do ciężkiej wołowiny. Składniki : - stek wołowy, - mix sałat, - pomidorki chery, - pomarańcza, - orzechy włoskie, - papryka chili, - imbir Kamis, - miód, - cytryna, - limonka, - olej, Stek wołowy (najlepszy z sezonowanej wołowiny) rozgniatamy dłonią. Smarujemy(...)Wszystkie te składniki dodajemy do smaku. Następnie wlewamy kilka łyżek oleju, zakręcamy słoik i energicznie mieszamy. Na talerzu układamy sałatę, na to kładziemy cienko pokrojone kawałki wołowiny, pokrojone pomidory, orzechy włoskie, pokrojoną pomarańczę Całość zalewamy przygotowaną emulsją
Malinowe Pocałunkiproszku do pieczenia Masa makowa 450 g masy makowej 150 g sera ricotta (lub mascarpone) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60 g czekolady gorzkiej 40 g czekolady mlecznej 50 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 szt. jajek 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania Kruchy spód Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu(...)ciasta odciąć i pozostawić do dekoracji wierzchu (opcjonalnie) Masa makowa Orzechy oraz czekoladę drobno posiekać. Masę makową włożyć do miski, dodać ser, mąkę ziemniaczaną, pastę waniliową, drobno posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Wszystko zmiksować lub wymieszać łyżką. Do masy dodać jajka i znów krótko zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na spód. Z pozostałego ciasta wyciąć
Wypieki i Rumieńceangielskiego - łyżka przyprawy typu wegeta lub 1 kostka - 2 średnie marchewki - 1 duży seler korzeniowy -1 cebula - ok. 2/3 szklanki makaronu zacierka - posiekany koperek - sól, pieprz czarny - kilka orzechów włoskich (można pominąć) Z takiej ilości składników i ok. 2 litrów wody otrzymuję 8 porządnych talerzy. Warzywa obieram, myję, trę na tarce o dość grubych oczkach. Umieszczam w naczyniu odpowiedniej(...)miękkiego makaronu, wg wskazań na opakowaniu, najczęściej jakieś 10 minut. Dosmaczam solą i pieprzem, posypuję zielonym koperkiem, Można wyjąć skrzydełka i odjęte mięso ponownie dodać do zupy. Podając posypuję orzechami włoskimi. Całkiem prosta jedna z wielu zupa nasza codzienna. Tak samo dobrze smakuje też na drugi dzień po odgrzaniu. Porządna, sycąca porcja. I tak codziennie, zjednoczeni nad zupą ;) SMACZNEGO! #zupaselerowa
I tu będę miała takie tepszennej 1 szklanka tapioki 15 namoczonych daktyli 100 g mleka roślinnego 100 g oleju kokosowego 2 jajka 100 g drożdży kilka posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki purée z batatów 2 namoczone daktyle cukier puder do posypania Przygotowanie: Bataty dokładnie myjemy przekrawamy na pół, każdą z połówek smarujemy olejem(...)Polewa: Daktyle i purée miksujemy na gładko, następnie dodajemy 2 łyżki wody. Jak babka ostygnie, nakładamy polewę, i oprószamy cukrem pudrem i posiekanymi orzechami włoskimi
Łycha smakówmasła Polskiego Mlekovita 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g orzechów włoskich Masa kremowa: 500 ml 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru cukier waniliowy 200 g masła kilka kropel aromatu waniliowego Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto(...)jedną część ciasta na spód i wyrównujemy. Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy po połowie masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy posiekane orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni C i pieczemy ok 40 min. Jeżeli nie mamy takich samych blaszek możemy blaty ciasta upiec osobno, tylko pamiętając
Malinowe Pocałunki