orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:51/257)

Ciasto gryczane z żurawiną mistrza Pawła Małeckiego 180

pszennej tortowej 150 g masła  150 g czekolady deserowej 50 g suszonych żurawin, posiekanych 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g orzechów ziemnych solonych (zamieniłam na orzechy włoskie) Polewa: Rozpuszczona tabliczka czekolady Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotuje na małym ogniu, około 20-25 minut, do miękkości i odstawiam do wystudzenia. Po ugotowaniu i ostudzeniu kaszę miksuję w blenderze(...)polewę na bazie kremówki i masła, ja ograniczyłam się do czekolady. Czekoladę rozpuszczam w rondelku na parze, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Polewam ciasto, posypuję posiekanymi orzechami włoskimi i zostawiam do wystygnięcia.  Smacznego

Pause Gotowanie!
Owsiane kuleczki z łuską gryczaną 172

pasować do owsianych kulek, nie pomyliłam się! Nadała wspaniały, orzechowy posmak, głębię i kolejny wymiar prostym z pozoru, zwyczajnym owsianym trufelkom. Nie smakuje jak kasza gryczana, tylko jak mielone orzechy włoskie. A do tego to prawdziwa kopalnia składników mineralnych, cała dobroć gryki w pysznym proszku :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych 10 łyżek mleka 4 łyżki miodu 100g masła(...)łyżką - masa będzie lepka i gęsta. Odstawić do napęcznienia płatków i lekkiego przestudzenia na 10 - 15 minut.  Po tym czasie nabierać łyżką porcje masy, formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego w zwilżonych dłoniach. Układać na desce lub talerzu wyłożonym folią spożywczą. Schłodzić 1 - 2 godziny w lodówce. Gotowe można polać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem, ja nie robiłam

Cakes By Kejt
Tort miodowy 223

łyżka wody -3 łyzki kakao - Tablerone Fruit/Nuts oraz Tablerone mleczna z nugatem migdałowym i miodem  – jako dodatek do polewy i jako pyszna chrupiąca posypka i dekoracja -garść zblenderowanych orzechów włoskich Wykonanie: Gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zaczyna wrzeć dodajemy kaszę manną . Intensywnie mieszamy, aby uniknąć powstania grudek. Jeśli takowe się pojawią można zmiksowac blenderem(...)Gotujemy polewę. Roztapiamy w garnuszku wszystkie składniki i mieszamy ,aż się ładnie połączą. Dodajemy kawałek Tablerone . Polewamy placka. Kroimy drobno Tablerone i posypujemy wierzch polewy, tak samo czynimy z orzechami włoskimi. RADA Nie dodawajcie więcej niż 4 łyżki kaszy manny. Bo wyjdzie guma nie krem grysikowy. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z kaszy kuskus 258

szklanki kuskus - 1/3 ogórka szklarniowego - 250g pomidorków koktajlowych - ½ żółtej papryki - pęczek szczypiorku - 2 ząbki czosnku - skórka starta z 1 cytryny - sok z połowy cytryny - sól - pieprz - olej z orzechów włoskich   Zagotować w czajniku wodę. Odmierzyć pożądaną ilość kaszy, wsypać do garnka, posolić (1 łyżeczkę), wymieszać, zalać wrzątkiem (woda ma sięgać ok. 1 cm powyżej kaszy). Przykryć pokrywką i odstawić(...)ostygnie). Dokładnie umyć i wyparzyć cytrynę, zetrzeć z niej skórkę i dodać wraz z sokiem do miski z kaszą. Do smaku – posolić i oprószyć pieprzem. Skropić olejem z orzechów włoskich. Delikatnie wymieszać dwoma widelcami i gotowa do spożycia.   Sałatkę z kaszy kuskus podałam do kurczaka pieczonego na butelce (o tym, w następnym wpisie), ale może stanowić samodzielne danie

mojewypiekiinietylko
Kandyzowane śliwki nadziewane orzechami 137

laurowym i orzechami. Pychota!     Kandyzowane śliwki nadziewane orzechami SKŁADNIKI: (na 4 małe słoiki po 200ml) 1kg śliwek węgierek 1/2kg cukru 4 liście laurowe nadzienie: około 10-15 orzechów włoskich WYKONANIE: Węgierki myjemy, bardzo delikatnie nacinamy żeby wyciągnąć pestkę i układamy ściśle w jednej warstwie na dużej patelni. Zasypujemy cukrem, dodajemy liście laurowe, przykrywamy patelnie pokrywką i tak pozostawiam(...)syropem śliwki i ponownie zostawiamy do wystygnięcia. Proces zlewania syropu, podgrzewania go i zalewania nim śliwek powtarzamy 4-5 razy, aż węgierki będą szkliste. Śliwki odsączamy i nadziewamy ćwiartki orzechów włoskich. Śliwki układamy (nie upychając) w słoikach i zalewamy ponownie gorącym syropem. Nie ma potrzeby pasteryzowania tak przyrządzonych śliwek

Pyry na Gaz
Makowiec z bezą 333

masła (pół kostki) 4 jajka 1 łyżka miodu 3/4 szklanki cukru (120 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego namoczone w rumie rodzynki lub posiekane orzechy włoskie (można pominąć) Beza: 4 białka jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 szklanki mąki pszennej(...)masła (pół kostki) 4 jajka 1 łyżka miodu 3/4 szklanki cukru (120 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego namoczone w rumie rodzynki lub posiekane orzechy włoskie (można pominąć) 4 białka jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej'; document.write(" "); Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy

Poezja smaku
Torcik królewski 428

kostki masła Polewa: - 2 łyżki kakao - 2 łyżki margaryny - 1 łyżka śmietany 18% - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki mleka Oraz: - 1 słoik powideł śliwkowych - garść orzechów włoskich Przygotowanie: Ze składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Rozwałkowujemy na prostokąty i pieczemy po 15 minut w 180 C. W międzyczasie przygotowujemy masę: mleko zagotowujemy z cukrami, stopniowo(...)śliwkowymi i połową masy. Na to kładziemy drugi placek i ponownie smarujemy polewą czekoladową, powidłami oraz masą. Przykrywamy ostatnim plackiem, który polewamy polewą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi

Zainspirowana w kuchni
Faszerowane Jabłka 152

suszonymi morelami i świeżym imbirem. Do przygotowania całego dania potrzeba nam: 4 duże jabłka (Ligole lub Championy) 1 podwójna pierś z kurczaka paczka migdałów w płatkach (150g) garść orzechów włoskich sok z połowy cytryny pół lampki słodkiego białego wina 100-150 g kaszy kuskus 100 g suszonych moreli 4 cm świeżego imbiru łyżka masła  litr lekko posolonego wrzątku(...)części z ogryzka wrzućcie do miski i skropcie cytryną. Pierś z kurczaka trzeba rozdrobnić, ja preferuję krojoną w drobną kostkę, ale mielenie to też nie grzech. Migdały i orzechy włoskie podprażamy na patelni i dodajemy do jabłek. Na koniec dodajemy pokrojone mięso, sól odrobinę cukru, białe wino, masło i mieszamy. Nasz farsz jest gotowy.   Wydrążone jabłka wypełniamy farszem przykrywamy

Kuba Gotuje
Chleb z żurawiną i orzechami włoskimi 156

chcących zrobić chleb bez czasochłonnego wyrabiania Składniki: 250ml zimnej wody 5 kostek lodu 20g drożdży świeżych 20g miodu (u mnie wielokwiatowy) 450g mąki pszennej 100g suszonej żurawiny 50g orzechów włoskich (pokrojonych na kawałki i podprażonych delikatnie na suchej patelni) pół łyżeczki soli Wykonanie: Do 250ml zimnej wody dodajemy kostki lodu - należy poczekać, aż się rozpuszczą. Do wody dodajemy drożdże, mód(...)oprószamy ciasto mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy je na minimum 10 godzin (można np. na całą noc).  Po tym czasie, gdy ciasto wyrośnie znów je zagniatamy i dodajemy orzechy włoskie (pokrojone i podprażone). Z ciasta formujemy kulę, którą mocno posypujemy mąką i wkładamy do formy, w której będziemy piekli chleb (u mnie keksówka a długości 20cm). Odstawiamy na godzinę

Mania Wypiekania
Sernik wiedeński z masłem orzechowym 237

znać! Składniki na sernik orzechowy 7 żółtek 7 białek 4 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki maki pszennej 100 g cukru 3 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki masła orzechowego Garść orzechów włoskich Sposób przygotowania sernika  Żółtka wymieszać z cukrem na puszystą masę, dodać ser i trochę miksować. Masło rozetrzyj z 3 łyżkami cukru waniliowego a następnie dodaj do masy serowej(...)piekarnika i pieczemy około 70 minut. Ciasto studzimy, a następnie wstawiamy pod przykryciem do lodówki (najlepiej na całą noc). Wierzch ciasta smarujemy masłem orzechowym i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 157

SKŁADNIKI (na dwie porcje): 3/4 szklanki mąki 60 g masła + do wysmarowania kokilek 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka cukru 1 duże jabłko 1 garść orzechów włoskich 8-10 kasztanów jadalnych gotowych do spożycia 3-4 duże łyżki dżemu jabłkowego lub prażonych jabłek  opcjonalnie łyżka cukru pudru do nadzienia cukier puder do posypania Mąkę mieszamy(...)tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego  dżem jabłkowy i ewentualnie cukier puder jeśli chcemy dosłodzić. Całość mieszamy, następnie dodajemy cynamon, posiekane drobno orzechy włoskie i kasztany. Kokilki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z niego kółka większe od kokilek, aby wyłożyć nim ich dno i boki. Na ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik z dynią na ciasteczkowym spodzie 171

proszek)** 150 gram herbatników lub ciastek orzechowych, ja użyłam tych 5 suszonych śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka miodu na polewę: 50 gram białej czekolady+ 2 łyżki oleju z orzechów włoskich*** Ciastka miksuję w malakserze z dodatkiem masła, śliwek i miodu tak długo aż otrzymam spójną masę. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wypuszczając brzegi papieru poza obręcz. Powstałą masą(...)spód i piekę w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut (góra/dół). Upieczone ciasto studzę w piekarniku. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. Polewam nią ciasto i schładzam w lodówce. Smacznego, Klaudia. *Pokrojoną i pozbawioną nasion dynię piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 90 minut, następnie obieram i miksuję

Mango Papaja
Ciasteczka owsiane – owies nie tylko dla konia 229

się w masę. Masa powinna być lepka i plastyczna , spoista – nie może się rozsypywać. Wszystko zależy od tego, jakich bakalii użyjecie i w jakich proporcjach. Grube bakalie, takie jak orzechy włoskie, laskowe czy nerkowce – warto pokroić. Tak samo morele, suszone śliwki czy pistacje – wszystkie użyte do ciastek dodatki powinny być mniej więcej jednakowo drobne. Jeśli nie macie ochoty(...)Warto też przy ich użyciu zmniejszyć ilość cukru przewidzianego przepisie o 3 łyżki stołowe. Lekko zwilżamy dłonie wodą, nabieramy po małej porcji masy, toczymy w dłoniach kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy ją na blasze wilgotną dłonią. Ciastka wstawiamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy je do zezłocenia – około 15-20 minut, po czym ściągamy

Karo in the Kitchen
Szarlotka 200

szkl.) 1 szkl. mąki pszennej razowej 250g masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 150g orzechów włoskich 2,5kg jabłek (najlepiej szarej renety) 2-3 łyżki brązowego cukru 1/3 szkl. żurawiny lub rodzynek Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę, szybko zagnieść. Podzielić(...)wyłożyć nim dno foremki posmarowanej masłem i lekko oprószonej bułką tartą, wierzch ponakłuwać widelcem i również lekko obsypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka, a na wierzch wysypać zmielone orzechy włoskie i zetrzeć na tartce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piec 40 minut w 180 C. Po wystudzeniu można też posypać cukrem pudrem. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Keks świąteczny 206

książki Kingi Paruzel „Nie… zwykła kuchnia” tj. keks świąteczny Składniki: - 400 g suszonych owoców – rodzynki, żurawina, morele, daktyle, figi - 135 g mielonych migdałów - 70 g orzechów włoskich posiekanych - 2 jajka - 2 łyżki oleju - 1 cytryna - 1 pomarańcza - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta gałki muszkatołowej Polewa cytrynowa: - 1/2 szklanki cukru pudru(...)czasie migdały mieszamy z solą, cynamonem i gałką muszkatołową, a w osobnej miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich skórkę startą z cytryny. Do suszonych owoców dodajemy olej, posiekane orzechy włoskie i razem mieszamy. Następnie dodajemy jajka i suche składniki (wymieszane migdały + przyprawy) i całość łączymy ze sobą. Wykładamy na tortownicę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni

Kuchenne Wariacje
58.Lekka wiosna na talerzu: czyli kolorowa sałatka ryżowa! 233

dlatego my dziś proponujemy Wam sałatkę! Sałatka na bazie ryżu, piersi z kurczaka, mozarelli, suszonych pomidorów, szpinaku i awokado!W towarzystwie lekkiego dressingu na bazie octu balsamicznego, oleju z orzechów włoskich, jogurtu naturalnego, miodu oraz musztardy dijon! Brzmi prosto i smacznie? Spróbujcie sami :) Składniki (dla 2-4 osob): 1 saszetka ryżu (100g) pół słoiczka suszonych pomidorów 1 średnie awokado pół(...)świeżo zmielony pieprz po 1 łyzeczce suszonego oregano i imbiru  do piersi z kurczaka oliwa z oliwek (lub inny tłuszcz) do smażenia Dressing:   1/5 szklanki oleju z orzechów włoskich (może być również oliwa z oliwek) 1/5 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyzeczka płynnego miodu (np. akacjowego) 1 łyżka musztardy dijon  1 łyżeczka

Symfonia Smaków