orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:42/257)

Serduszkowa Babka Piaskowa 178

pieczenia np. Kasi (w temperaturze pokojowej) 4 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 krople aromatu waniliowego ( lub jeśli ma ktoś inny) 3 łyżki kakao orzechy włoskie cukier puder Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć mikserem z jajkami i cukrem. Cały czas ucierając stopniowo dodawać mąki, następnie aromat(...)mleko. Na koniec dodać pokrojone i sparzone orzechy włoskie.   Foremka jest silikonowa, to chyba nie trzeba jej smarować ?. Połowę ciasta przełożyć do foremki, drugą polowe wymieszać z kakao.  Przełożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do tzw. ”suchego patyczka”). Upieczoną babkę odstawić do wystudzenia.  Następnie wyjąć z formy i posypać

MarciochaKucharzy
Ciasteczka z białą czekoladą 181

pyszne, mięciutkie ciasteczka z białą czekoladą i orzechami :) Składniki : 1 i 1/3szklanki mąki, 100 g białej czekolady, 1 łyżeczka sody, 100 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru , 1 garść orzechów włoskich , 1 jajko. Przygotowanie:     Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i przesianą mąkę wraz z sodą. Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą(...)kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z orzechami do ciasta. Mieszamy łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach ok. 3 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut

Aga w kuchni
Sałatka makaronowa z gorgonzolą 256

Omnomnom 100 g gorgonzoli garść roszponki 2 garście orzechów włoskich 4 łyżki oleju lnianego 1 łyżka octu balsamicznego Jamar sól z pieprzem Kamis Makaron ugotować al'dente i przelać zimną wodą. Dobrze osączyć i ułożyć na talerzach. Ser pokroić w kostkę i razem z roszponką ułożyć na makaronie. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i również ułożyć na makaronie

Monia miesza i gotuje
Knedle z truskawkami z orzechami i salsą truskawkową, bez glutenu i bez jajek 159

solonym karmelem . W tym roku postanowiłam nieco zmienić przepis, przede wszystkim jest on bez glutenu i bez jajek. Ponadto zrezygnowałam z solonego karmelu na rzecz prażonych z cynamonem orzechów włoskich a dodatkowo pojawiła się salsa z truskawek. Wyszło pyszne, słodkie danie główne, które każdemu polecam. Składniki: (na 2 porcje): 500 gram ziemniaków (podobno najlepsze są stare, ja użyłam młodych(...)wyszły super!) 3 łyżki mąki jaglanej (można użyć innej bezglutenowej) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta soli łyżka cukru trzcinowego 15 średnich truskawek Dodatkowo: garść orzechów włoskich szczypta cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego łyżka oleju kokosowego 300 gram świeżych truskawek sok z 1/4 limonki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy

Mango Papaja
Owsianka z jabłkiem, cynamonem i orzechami 175

orzechami przyprawiona cynamonem. Jedno z moich ulubionych śniadań :) S KŁADNIKI  (dla 1 os. 369 kcal) 1 szklanka mleka -np.  1,5 % 1/2 średniego jabłka 1/2 garści orzechów włoskich (ok.15g) 3 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżka otrębów pszennych cynamon PRZYGOTOWANIE Płatki i otręby gotujemy na mleku około 6 minut (na małym ogniu). Przekładamy do miseczki.  Dodajemy jabłko

Moje Kuchenne Rewelacje
Wyśmienite ciasto z truskawkami i marcepanem 144

Kruszonka: 80g masła 75g cukru 75g mąki 75g orzechów włoskich dodatkowo: 15 dag marcepanu (lub więcej jeśli wolicie) 40dag truskawek Wszystkie składniki ciasta zagnieść, wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu, wylepić ciastem formę, widelcem zrobić dziurki i piec przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Orzechy włoskie zmielić na proszek, dodać masło, mąkę i cukier

Zapiski Młodej Żony
Gilacgi- ciasto z daktylami i orzechami 201

cytryny - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu - garść siekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Kaszę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy roztopione masło. Daktyle po wyjęciu pestek drobno kroimy i gotujemy 5 minut w połowie szklanki wody stale mieszając. Następnie dodajemy miód, sok z cytryny, cynamon i orzechy włoskie. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Połowę masy grysikowej wysypujemy

Zainspirowana w kuchni
Miodowo-cynamonowa granola na dobry początek dnia 190

błonnika. Porcja 40g to 171,5kcal w tym 4,4g białka, 8g tłuszczu, 22,4g węglowodanów oraz 4,8g błonnika. SKŁADNIKI: 400g płatków owsianych górskich 125g miodu 100g orzechów włoskich 100g pestek dyni 50g suszonej żurawiny 30g masła 1 płaska łyżka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni (powinny lekko orzechowo pachnieć i nabrać złocistego koloru), należy uważać(...)przypalić Do płatków dodać pestki dyni i posiekane orzechy włoskie Zmniejszyć ogień, dodać miód, cynamon oraz żurawinę (jeżeli jest cała to również należy ją wcześniej posiekać) i wszystko dokładnie wymieszać- konsystencja powinna być kleista Dodać masło i mieszać całość aż do jego rozpuszczenia Tak przygotowaną masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Rozprowadzić na dowolną grubość i pozostawić

peanutbuttermonster
Tagliatelle z krewetkami i pesto 178

Śródziemnego. Ps. Czy wy też macie manię zbierania różnych gazetek z przepisami? :) Składniki na 2 porcje: 250g mrożonych krewetek Opakowanie świeżego makaronu tagliatelle (300g) 2 łyżki zielonego pesto Kilka orzechów włoskich Przygotowanie: Krewetki obrać, pozbawić żyłek. Następnie gotować je w osolonej wodzie przez 1 minutę. Odcedzić, zachowując wodę.  Do wody po krewetkach wrzucić makaron. Gotować wg instrukcji na opakowaniu(...)Odcedzić.  Makaron wymieszać z pesto, a następnie dodać ugotowane krewetki oraz pokruszone orzechy włoskie (możecie je wcześniej uprażyć na suchej patelni, by wydobyć głębię smaku). Przed podaniem możecie posypać startym parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Zimowy Grillowany Camembert 196

wykonaniu i niemięsnego. Tym razem: Grillowany camembert z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z rukoli *-* SKŁADNIKI: 2 serki camembert (mogą być smakowe) żurawina 6 ziemniaków sól, rozmaryn, tymianek rukola pomidor orzechy włoskie sól, przyprawa do pizzy, oliwa z oliwek  Dokładnie umyć ziemniaki, pokroić w ćwiartki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym przyprawić rozmarynem tymiankiem i solą, dodać oliwę z oliwek. Piec(...)piekarniku 25 minut w temperaturze 190 stopni. Opłukać rukole, pokroić pomidora, rozłupać orzechy włoskie. Rozłożyć na talerzu, przyprawić solą i przyprawami, oblać oliwą z oliwek. Ustawić elektryczny grill na 3, opiekać ser camembert do zrumienienia. Podawać z żurawiną :P Szybko i pysznie!!! Smacznego

MarciochaKucharzy
Klasyczny murzynek z kremem :) 143

kostka margaryny 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 4 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego orzechy włoskie siekane Kostkę margaryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody(...)łyżki kakao zagotowujemy. Po ostygnięciu masy dodajemy 2 szklanki mąki, 4 całe jaja, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, aromat migdałowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Pieczemy w tortownicy o średnicy ok. 23 centymetry przez ok. 25 minut w temperaturze 150 C. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze

vegetanie
Zapiekane jabłka 131

obrać i pokroić je na małe kawałki. Gruszkę również obieramy i kroimy na małe kawałki. Jabłka układamy w kokilkach, na nich układamy gruszkę, posypujemy płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami włoskimi i rodzynkami. Całość polewamy łyżką miodu.Całość zapiekamy w 180 stopniach przez 15 minut.Można je podawać z gałką lodów lub bez ;)Obie te wersje są przepyszne ;)Szybki

Lawendowe Niebo
Strucla jabłkowa 164

rozciągać je.   Dodatkowo : 3 jabłka garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny pół łyżeczki kardamonu szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Jabłka obieramy wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki, które następnie kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do salaterki, następnie owoce lekko skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy włoskie pokrojone na drobno, żurawinę, pół łyżeczki kardamonu

Słodkie Przyjemności
Pieczona szynka z orzechowym pęczakiem 148

chrupiącymi orzechami i żurawiną. Proste danie, ale bardzo smaczne. Osobiście mogłabym się najeść samym pęczakiem. Wychodzi tak pyszny, że na pewno się nie oprzecie. Lekko słodki, z wyczuwalną nutą orzechów włoskich, z maślanymi warzywami, pychota. Składniki: pieczona szynka: około 1 kg ładnej szynki 3-4 ząbki czosnku opakowanie papryki słodkiej (ok. 20 g ) opakowanie startego imbiru 2 łyżeczki pieprzu ziołowego(...)łyżeczka białego pieprzu sól olej do polania mięsa pęczak: 1 szklanka pęczaku 1 duża marchewka kawałek selera garść suszonej żurawiny 80 g orzechów włoskich 50 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz cytrynowy sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu olej do smażenia Sposób przygotowania: Szynkę myjemy. Wkładamy do gotującego się wrzątku na 3-5 min. Wykładamy szynkę

na moim stole...
Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach 183

siebie :) Z podanych proporcji wyszły mi trzy keksówki pasztetu, każdy o innym smaku. Do zdjęcia przekroił mi się akurat ten bez dodatków, ale najbardziej smakowała mi wersja z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu 45 dag ugotowanej wołowiny z rosołu 85 dag łopatki wieprzowej 50 dag podgardla wieprzowego 20 dag wątróbki z indyka liść laurowy(...)selera z rosołu 35 dag cebuli 3 kajzerki 4 jajka około 5 łyżeczek soli 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu łyżeczka świeżo otartej gałki muszkatołowej łyżeczka imbiru 10 dag orzechów włoskich 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich smalec i bułka tarta do formy (lub grubsza folia aluminiowa do wyłożenia) WYKONANIE: Łopatkę i podgardle opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze części. Podgardle wrzucić

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasteczka owsiane z bakaliami 195

szklanka mąki pszennej 2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 1/3 szklanki cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki sezamu 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki rodzynek Sposób przygotowania: 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, miód, mąkę wymieszaną z proszkiem oraz płatki owsiane i wszystko razem mieszamy(...)koniec dodajemy ziarna słonecznika, sezam, rodzynki, posiekaną drobno czekoladę i posiekane orzechy. Dłońmi (najlepiej zimnymi) nabieramy porcję masy i formujemy kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie spłaszczamy na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy w niedużych odstępach, gdyż się nie rozlewają. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Polędwiczka wieprzowa QAFP z farszem orzechowo-figowym 168

łyżki klarowanego masła Farsz: garść łuskanych orzechów włoskich 1 świeża figa garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka roztopionego masła Sos: 1 szalotka 4 suszone figi 200 ml porto 200 ml bulionu 1 łyżka masła Dodatkowo: 1 szklanka kaszy jaglanej garść młodych listków szpinaku 1 łyżka masła Przygotowanie: Farsz: Siekamy orzechy włoskie i natkę pietruszki. Mieszamy z pokrojoną na małe

Smakowity Blog Kulinarny