orzechy włoskie - 3841 przepisów (strona:48/257)

Dyniowy pudding chia 157

porcje: 400 ml mleczka kokosowego 4 łyżki nasion chia 1 szklanka puree z dyni* 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki syropu z agawy garść orzechów włoskich Do miseczki wlać mleczko kokosowe, dodać nasiona chia i 1 łyżkę syropu z agawy. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny najlepiej na całą noc.  Puree z dyni(...)zmiksować z cynamonem, gałką muszkatołową i 1 łyżką syropu z agawy. W szklance ułożyć warstwowo chia z puree z dyni, na wierzch położyć orzechy włoskie. Smacznego! * Dynię pokroić na większe kawałki. Piec w 200 stopniach przez 1 h. Ostudzić, obrać ze skóry. Zmiksować

Moja Galeria Smaku
CARPACCIO Z CUKINII 123

pełne roboty, czyli Kuchnia w opałach na gościnnych występach. SKŁADNIKI:   1 mała cukinia oliwa z oliwek sól biały pieprz ocet winny lub sok z cytryny grana padano orzechy włoskie A jak to zrobić: Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, używam do tego obieraczki do warzyw.  Solimy, dodajemy ocet (około półtorej łyżki) i zalewamy wrzątkiem.  Zostawiamy(...)kilka minut i hartujemy zimną wodą na sitku.  Tak przygotowaną cukinię układamy na talerzu, skrapiamy oliwą, octem (lub sokiem z cytryny), posypujemy solą, pieprzem, grana padano i pokruszonymi orzechami włoskimi

Kuchnia w opałach
Omlet z burakiem, orzechami, kozim serem i rukolą 180

orzechów włoskich 1 cebula dymka+ szczypiorek sól pieprz łyżka oliwy z oliwek Jaja roztrzepujemy w misce z mlekiem, szczyptą soli oraz pieprzu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wlewamy jaja. Od razu na jajkach układamy pokrojone na kawałki buraki oraz posiekaną dymkę. Kiedy nasz omlet się zetnie dodajemy pokrojony w kostkę ser kozi i posiekane orzechy włoskie

Mango Papaja
Ciasteczka cynamonowo - imbirowe 153

cukru aromat waniliowy (zastąpiłam go aromatem migdałowym) 1,5 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 2 łyżki śmietany 1 op. proszku do pieczenia Dodatkowo cukier do posypania ciastek połówki orzechów włoskich białko do smarowania ciastek Sposób Z mąki, margaryny, jaj, cukru, przypraw, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto, gotowe wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto(...)rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, a następnie wycinamy foremką nasze ciasteczka. Przed włożeniem do pieca ciastka smarujemy białkiem, posypujemy cukrem, nakładamy na każde po połówce orzecha włoskiego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ºC, pieczemy około 15 minut.  Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Kuchenne aromaty
Sałatka z camembertem, gruszką, winogronami, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi 258

jutro. Miała. Jak zrobiłam - tak postanowiłam od razu ją wciągnąć... Składniki: 2 garście liści różnych sałat 1 większa gruszka 1 krążek camemberta paręnaście winogron 6-8 suszonych pomidorów garść orzechów włoskich Dressing: 4 łyżki musztardy 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego 8 łyżek wody sól, pieprz Liście porwać na talerzu. Wydrążyć i pokroić w kostkę gruszkę (decyzję(...)obraniu jej pozostawiam Wam :)), camembert pokroić w trójkąty, suszone pomidory również pokroić w kostkę. Wszystko wyłożyć na sałatę. Winogrona można dodać w całości lub pokrojone. Posypać orzechami włoskimi. Wszystkie składniki na dressing wlać do słoiczka, posolić i popieprzyć wedle uznania. Słoiczek zamknąć, wymieszać wszystko i wylać na sałątę. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
SERNIK KAJMAKOWO BAKALIOWY 487

Mlekovita 1 budyń waniliowy  2 łyżki mąki  1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżka mleka opakowanie herbatników  pół puszki masy kajmakowej orzechowej  1/4 szklanki orzechów włoskich  1/4 szklanki żurawiny suszonej  1/4 szklanki rodzynek  Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę. Żółtka  dodajemy do sera, miksujemy, dodajemy cukry, mąki(...)miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy  papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy  upieczone ciasto, smarujemy masą kajmakową. Orzechy włoskie tłuczemy na drobniejsze  kawałki, mieszamy z żurawiną i rodzynkami. Wykładamy na wierzch ciasta.   Zapraszam na stronę Mlekovity:   http://www.mlekovita.com.pl/php/ Zapraszam również na profil firmy

Z Majeczką w kuchni
Trufle deserowe z orzechami 239

zainspirował mnie przepis stąd . Przepis na 12 średniej wielkości trufli. Składniki: 150 g gorzkiej czekolady (70%) 80 g serka mascarpone 2 łyżki wódki lub rumu 6 orzechów laskowych 10 orzechów włoskich (pokruszonych) Kakao (to prawdziwe :- ) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy dodając wódkę lub rum. Przestudzoną czekoladę dodajemy do serka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy(...)trufle do połowy z nich dodajemy po jednym orzechu laskowym, następnie uformowaną kulkę obtaczamy w kakao. Z pozostałej połowy masy lepimy trufle, po czym obtaczamy je tylko w pokruszonych orzechach włoskich. Smacznego

kuchnia do kwadratu
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 148

cukrem pudrem. Smacznego! Składniki na długą roladę ok 36 cm: Biszkopt czekoladowo-orzechowy (blacha 33 x 36 cm): 4 jajka średnie M w temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 40 g mąki tortowej 25 g kakao ciemnego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 40 g domowego cukru waniliowego 40-50 g cukru Mus marchewkowo-jabłkowy(...)połowy dużej cytryny opcjonalnie kilka łyżek cukru Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao ciemnego 100 g masła lub margaryny Poza tym : orzechy włoskie lub laskowe do dekoracji Przygotowanie: Masę przygotuj wcześniej, najlepiej rano, a biszkopt upiecz po południu lub pod wieczór. Masa długo tężeje, bo musi najpierw wystygnąć dobrze, a potem albo długo schładzać

Anioszek w kuchni
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 109

jedwabistej strukturze. Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów i Brzoskwiń. Z przyjemnych i długim finiszu. W końcu przyszedł czas na dania mięsne: Żeberka wołowe / polędwica wołowa / quinotto z warzywami / orzechy włoskie Jagnięcina / liście botwiny / pszenica mote / suszone grzyby Do nich zaproponowano nam wino Marques De Casa Cabernet Sauvignon. Typowy, bardzo przyjemny przykład chilijskiego Cabernet Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym(...)głębokim czerwonym kolorze i aromacie wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny, czekolady i dymu z ładnie schowanymi jedwabistymi taninami. Desery: Panacotta z oliwą z oliwek / winogrona / borówki amerykańskie Gruszki / rodzynki / orzechy włoskie / sopaipillas pasadas(6) Borgoña(7) / kokos / owoce leśne Do deseru otrzymaliśmy w szklaneczkach wino Casillero Del Diablo Late Harvest. Dzięki późnemu zbiorowi otrzymano wino o słodkim owocowych smaku z intensywnymi

królestwo garów
Jem zdrowo: Kasza gryczana z kozim serem i pieczonymi burakami 172

pieczonymi burakami Drukuj przepis Składniki 4 łyżki kaszy gryczanej 1 gałązka pomidorków koktajlowych 2 małe pieczone buraki 2 plastry koziego sera 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oleju z prażonych orzechów włoskich (lub zwykła oliwa) 1 łyżeczka konfitury malinowej 1 łyżeczka octu balsamicznego przyprawy sól, pieprz listonic_name = "Jem zdrowo: Kasza gryczana z kozim serem i pieczonymi burakami (z coolinarnie.pl)"; listonic(...)theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 łyżki kaszy gryczanej 1 gałązka pomidorków koktajlowych 2 małe pieczone buraki 2 plastry koziego sera 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oleju z prażonych orzechów włoskich (lub zwykła oliwa) 1 łyżeczka konfitury malinowej 1 łyżeczka octu balsamicznego przyprawy sól, pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pomidorki pieczemy około 10 minut

CoolinarniePL
Dietetyczne bananowe ciasto z serem 338

dokładnie mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę orkiszową i kokosową wraz z sodą. Do bananów dodajemy jedno jajko, (płynny/rozpuszczony) olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawinę, posiekane orzechy włoskie oraz mąki z sodą. Całość dokładnie mieszamy. Do mieseczki po mące wkładamy twaróg, jajo oraz dodajemy dwie łyżeczki stweii i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy

Mango Papaja
Roladki z pstrąga łososiowego w szynce parmeńskiej oraz kasza gryczana z dodatkami 179

limonki 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy bez soli według przepisu na opakowaniu do miękkości 1 czerwona cebula 3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała) lub słodkie jabłko 50 gram orzechów włoskich+ kilka do posypania tuż przed podaniem 50 ml bulionu garść rukoli 1/3 papryki, kolor dowolny łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili Kasza gryczana z dodatkami Gotuję kaszę(...)miękkości. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, kiedy cebula się przyrumieni dodaję pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Całość duszę kilka chwil, dodaję posiekane orzechy włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut Ryba.. Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem

Mango Papaja
Grillowany pstrąg podany z rukolą, gruszką i gorgonzolą 112

niestety czy stety będzie pstrąg. W Lidlu akurat jest promocja, a rybki zdrowe są :P SKŁADNIKI: 2 świeże pstrągi masło, czosnek pieprz, sól rukola 1 gruszka gorgonzola orzechy włoskie oliwa z oliwek, masło, ocet balsamiczny Oczyścić pstrągi, odciąć głowy, posolić. Do środka włożyć 2 plasterki masła i czosnek. Jeśli ktoś ma to polecam jeszcze rozmaryn (nam zbrakło :) )  Położyć(...)nagrzany grill na 4. Smażyć około 10 minut. Rukole opłukać. Pokroić gruszkę na cienkie plasterki i poddusić na miękko na masełku. Na rukoli ułożyć gruszki pokruszoną gorgonzolę i orzechy włoskie. Doprawić oliwą z oliwek, octem balsamicznym i trochę pieprzem. Całość z rybką smakuje znakomicie :D Smacznego

MarciochaKucharzy
Brownie 168

odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce ubijamy całe jajka mikserem na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę i pokruszone orzechy włoskie. Wszystko mieszamy mikserem na małych obrotach. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok 18 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i ostudzeniu

Kolizje Smaków
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 170

płatków owsianych 125 g masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki cukru pudru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 75 g suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 140 g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce W misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. W drugiej misce zmiksować masło o temperaturze(...)dwóch naczyń miksując. Na koniec delikatnie wmieszać żurawinę, czekoladę i orzechy (fot.1). Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10-15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce, zachowując duże odstępy (najłatwiej robić to maczając ręce w wodzie - ciasto mocno się klei, ale tak ma być). Każdą kulkę spłaszczyć łyżką (fot.2). Piec w temperaturze

Świat Ciasta