łyżeczki soli 1,5 łyżeczki rumu lub wódki 1,5 łyżki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego Masa: 6 białek 200 g cukru 500 g maku 50 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Olejek migdałowy 1 łyżka miodu 1 łyżka margaryny Kandyzowana skórka pomarańczowa Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Sposób przygotowania: Na początki mak zalewamy(...)elastyczne i luźne ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy masę. Do wcześniej zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, miód, olejek migdałowy oraz miękkie masło. Białka wraz z cukrem ubić na sztywną masę i następnie dodać do masy makowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMasa makowa: 500 g zmielonego maku 1 szkl mleka 100 g masła 2 łyżki miodu 1 średni jabłko kilka kropel aromatu migdałowego 2 łyżki kaszy manny 100 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g rodzynków, posiekanych 3 jajka 3/4 szkl cukru Masa serowa: 100 g miękkiego masła 1 szkl cukru 4 jajka 1 kg twarogu, zmielonego dwukrotnie (można użyć sera(...)wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Zmielony mak umieścić w garnuszku, zalać mlekiem i podgrzewać na małym ogniu. Po kilku minutach dodać pokrojone w kostkę masło, miód, jabłko, aromat, orzechy, rodzynki oraz kaszę mannę. Wszystko podgrzewać kilka minutek, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Następnie zdjąć z palnika i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem
Nastoletnie Wypiekanieprzygotowałam poprzednio? piernikowe cupcakes z marchewką muffinki choinki z likierem jajecznym pączki z konfiturą marchewkowo-pomarańczową Tym razem również postawiłam na marchewkę i przygotowałam babeczki z marchewką i orzechami włoskimi oraz krem na bazie śmietany i mascarpone z ananasem, a całość udekorowałam kwiatami zrobionymi również z ananasa. Musiało być pysznie prawda? I tak właśnie było! Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćskładników, na jakie mamy ochotę. Każdy doskonale wie, że wiele smaków, połączeń składników nie ma dostępnych w sklepach. Na szczęście można je stworzyć samodzielnie! Prezentuję Wam pralinki orzechowe z orzechów włoskich i migdałów, z nutką kawy i wiśniówki. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, ale też miły jadalny prezent. Zapraszam! Inspiracja - książka Praliny i trufle Czytaj więcej
Pora coś zjeśćżółtka 1 kostka masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu polewa orzechowa: 0,5 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 1 kubek posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych Krem: 0,5 kostki masła 1 op budyniu waniliowego 2 łyżki miodu 2 kubki mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki na polewę wrzucamy do rondelka, mieszamy
Luźna KuchniaMakowa baklava z bakaliami Składniki: Masa makowa (ok. 500 g masy makowej) 200 g maku niebieskiego mleko (dowolne) 1/2 szklanki rodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu(...)wymieszać; zostawić rondel na gazie i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 30 minut co jakiś czas mieszając; ponownie dobrze zmiksować zawartość rondla ręcznym blenderem; dodać posiekane orzechy (lub migdały) , cynamon, ekstrakt migdałowy i roztopione masło; dokładnie wymieszać i całkowicie odparować pozostałość płynów w rondlu; wymieszać i odstawić na bok i ostudzić. Ciasto (blacha o wymiarach
Jem więc Jestempudru 1 łyżeczka glukozy sok z 1 cytryny 300 ml śmietanki kremowej 30% (schłodzonej) Dodatkowo: truskawki (może być nawet 1/2 kg) - ja miałam tylko 25 dkg pokrojone orzechy włoskie Wykonanie spodu: Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, schłodzone pokrojone masło, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy na jednolitą masę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy(...)składniki się połączą. Na koniec dodajemy sok z cytryny Ina niskich obrotach chwilkę ubijamy. Krem wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Na wierzchu układamy truskawki (w całości lub pokrojone). Posypujemy orzechami. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.commleka, 1 jajko, kilka kropel olejku arakowego, 70 g masła, nadzienie: 200 g chałwy waniliowej, 200 g zmielonych orzechów (u mnie włoskie i migdały), 100 g posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki mleka, do posmarowania : żółtko Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, aż do uzyskania płynnej masy. Przelewamy je do 100 ml ciepłego mleka(...)ciasto będzie za twarde :) Ciasto musi być elastyczne i odchodzić od rąk. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: rozdrabniamy chałwę i mieszamy z mlekiem oraz ze zmielonymi orzechami. Nadzienie nie może być zbyt płynne, ale jeśli jest za suche to dolewamy trochę więcej mleka lub kremówki. Jeśli za rzadkie to możemy zagęścić trochę orzechami lub mąką :) Wyrośnięte ciasto
Aga w kuchniobsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z rozmarynem. Czas przygotowania 40 min porcja na 3-4 osoby SKŁADNIKI: - avokado 1szt - pomarańcza 1szt - łosoś wędzony (1op łososia norweskiego) - orzechy w włoskie ok 10szt - mąka graham 1 szklane - mąka pszenna 3/4 szklanki - mleko 1 szklane ' - woda 1/2 szklanki - jajko 2szt - sól 1/4 łyżeczki - cukier brązowy 2 łyżki - pieprz świeżo(...)oraz masę do naleśnika - do miski wkładam serek mascarpone, pokrojonego w kostki łososia oraz avokado pieprzę oraz solę do smaku( dodaję więcej pieprzu) - na suchej patelni prażę orzechy włoskie ok 10 szt po czym kroje je i dodaję do masy mascarpone - masę wkładam do lodówki aby przeszła smakiem - rozgrzewam patelnię z cukrem brązowym po karmelizacji cukru dodaję masło
Basia w kuchnibardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych orzechów włoskich - 30g rodzynek - 3 łyżki syropu klonowego - 30g świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego Krem daktylowy: - 150g suszonych daktyli - ziarenka z 1 laski wanilii - 3 łyżki kakao - 1/3 szklanka wody(...)wyrośnięciu ciasta przekładamy je na stolnice i rozwałkowujemy w kształcie prostokąta o grubości ok. 5mm. 6. Na rozwałkowane ciasto wykładamy równomiernie nasz krem, a następnie posypujemy go posiekanymi orzechami i rodzynkami. Wszystko razem zawijamy jak roladę i przekładamy na papier do pieczenia. 7. Przygotowaną roladę przecinamy wzdłuż i zawijamy jak warkocz. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem
Kuchenne Wariacjesojowego, kokosowego albo krowiego) mleko (do późniejszego podlania, według uznania około 0,5-1 szklanki) 2 banany 3 łyżki brązowego cukru 2-3 łyżki wody 1 łyżeczka masła kilka orzechów włoskich do posypania (lub innych ulubionych) WYKONANIE: GOTOWANIE KASZY JAGLANEJ: Kaszę wrzuć na sitko i wypłucz gorącą wodą z kranu . Następnie przelej ją wrzącą wodą z czajnika . W garnuszku(...)zamieszaj i smaż je przez około 4 minuty , aż ładnie pokryją się karmelem. Kaszę rozłóż do miseczek i nałóż na nią karmelizowane banany. Wierzch posyp siekanymi orzechami. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyrukoli (przepis poniżej) - opakowanie mini kulek mozzarella - 300 g kolorowego makaronu z pszenicy durum Pesto z rukoli - 400g świeżej rukoli - ząbek czosnku - łyżka miodu - sól, pieprz - garść podprażonych orzechów włoskich - pół szklanki oliwy z oliwek - łyżeczka musztardy - łyżeczka octu winnego Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Łączymy z pesto, wrzucamy małe kuleczki sera
Sajkofanka smakuciasto, które zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również swoim wyglądem :))) Do jutra! SKŁADNIKI: 500 g suchego maku woda (do zalania maku) 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego(...)zaś dodać do niej przed samym pieczeniem. Możesz również wykonać masę z połowy składników, jeśli nie planujesz więcej makowych wypieków. 2. Do masy możesz użyć dowolnych ulubionych bakalii i orzechów. 3. Masę dosłodź według upodobania, zmniejszając lub zwiększając ilość miodu lub opcjonalnie zastępując go cukrem pudrem, zwykłym cukrem lub brązowym. 4. Masę możesz wykorzystać do wielu wypieków, uprzednio dodając
Słodko-Słony Świat Ilonypochmurne dni. Pieczone jabłka Składniki: 3 jabłka średniej wielkości(Jonagold); 4 łyżki płatków gryczanych błyskawicznych ( Melvit/Szczytno ); 1 łyżka miodu gryczanego; 1 łyżeczka żurawiny; 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich; 1/2 łyżeczki cynamonu; szczypta kardamonu mielonego (na każde jabłko jedna szczypta). Do dzieła ! Myję dokładnie jabłka, ucinam górną część (tak 2cm) i pozbywam się
Życie na widelcubiszkoptów, pokruszonych 4-5 jajek Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: 100 g obranych ze skórki, posiekanych migdałów do posypania rogali (zastąpiłam orzechami włoskimi) Przygotowanie: 1. Nadzienie z białego maku: (najlepiej przygotować dzień wcześniej) Migdały zmielić, rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 10-15 minut, odsączyć i drobno posiekać. Biały mak opłukać, umieścić w garnuszku i zalać(...)Wyrośnięte rogale piec w 180 st.C przez 25-30 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika, przenieś na kratkę do studzenia. Jeszcze ciepłe polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanie