kalorii, 6,75 g białka, 13 g tłuszczu, 50,4 g węglowodanów oraz 5,3 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 100 g płatków owsianych 100 g płatków żytnich 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów laskowych 50 g orzechów nerkowca 50 g pestek słonecznika 100 g rodzynek 150 g miodu (pół szklanki) 100 - 150 ml soku jabłkowego 1 łyżka mielonego cynamonu
W kuchni Katieczekolady mlecznej, 180 g czekolady gorzkiej, 80 g cukru, 100 g cukru trzcinowego, 2 pełne łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki 30%, orzechy: 50 g migdałów, 50 g orzechów włoskich, 50 g orzechów nerkowca, 50 g orzechów pekan, 10 łyżek cukru, wafle tortowe* Na patelni rozpuścić cukier (ma się rozpuścić i minimalnie zmienić kolor, na jasny bursztyn), wrzucić orzechy
królestwo garówwody szczypta soli 1 duża marchew, utarta na tarce o drobnych oczkach po szczypcie cynamonu i imbiru 2 łyżki miodu 2 łyżki rodzynek 2 łyżki laskowych orzechów 6 połówek włoskich orzechów 1 łyżka kokosowych wiórków W małym rondelku wymieszaj wodę z płatkami i solą. Zagotuj. Dodaj przyprawy, utartą marchewkę, rodzynki, olej kokosowy i gotuj przez 5 minut. Jeśli owsianka jest
codojedzeniamąki pszennej, 200 g mąki migdałowej,* 150 gram masła, 5 jajek, 200 gram cukru pudru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki brandy waniliowego ,** 200 g orzechów włoskich. 200 g orzechów nerkowca, 100 g gorzkiej czekolady, Orzechy i czekoladę pokroić niezbyt drobno. Mąkę pszenna i migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne
królestwo garówszklanki cukru 2 kostki masła spirytus Jajka ubijać na parze ok 20 minut. Oziębić. Utrzeć na puch z 2 kostkami masła. Bakalie: 20 dkg orzechów włoskich 20 dkg orzechów nerkowca 20 dkg nasion Goi 20 dkg żurawiny 20 dkg rodzynek ½ kg śliwki kalifornijskiej Orzechy i śliwkę rozdrobnić Przekładanie tortu: Smarować kolejno krążki używając na przemian
Sto kolorów kuchniserowa: 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 220 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki ciepłej wody Wierzch: masa kajmakowa (wykorzystałam kajmak solony ze słoika) 5 dag orzechów włoskich 5 dag orzechów nerkowca Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami - jak zrobić? Zarobić ciasto na babeczki - mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko oraz poszatkowane na mniejsze
Moje Qulinariagrillować bezpośrednio na ruszcie. Do klasyki należy tutaj ser Halloumi. Na grillu można też piec inne twarde sery, takie jak kozi, emmentaler, provolone czy dojrzała mozzarella. Orzechy: Wystarczy wrzucić orzechy włoskie, orzeszki ziemne, orzechy pecan, orzeszki piniowe, migdały lub inne orzechy na arkusz folii aluminiowej, dodać przyprawy i grillować. Takie grillowane czy wędzone orzechy możemy przygotować na wiele sposobów
naRuszcieBaton orkiszowo-bakaliowy Składniki: - płatki orkiszowe błyskawiczne - orzechy włoskie - mieszanka: żurawina, orzechy nerkowca i arachidowe, migdały - rodzynki Jumbo (kwaskowate) - suszone śliwki - suszona skórka pomarańczowa (u mnie od Skworcu) - 3 jajka - 2 łyżki miodu wielokwiatowego - 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub 3 krople aromatu waniliowego) - około 1 szklanki mleka Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Płatki orkiszowe wraz ze skórką
Kuchnia co dnialubiących desery bez pieczenia dla kochających bajaderki Składniki: 600g herbatników 1,5 kostki masła (300g) szklanka cukru 50g kakao 4 jajka 2-4 krople ulubionego aromatu szklanka posiekanych orzechów włoskich kokos, zmielone orzechy lub pokruszone herbatniki (do obtoczenia) rodzynki, migdały (opcjonalnie) Wykonanie: Jajka sparzamy. Żółtka ubijamy z cukrem. Herbatniki mielimy w blenderze (lub rozgniatamy wałkiem na pył). Białka ubijamy
Mania Wypiekaniawłosów, błonnik – reguluje i przyspiesza trawienie. Twardy orzech do zgryzienia? Gdy tylko Nasz ukochany najukochańszy na świecie skarb skończy roczek możemy spokojnie zacząć od wprowadzania do jego diety orzechów włoskich i laskowych. Orzechy laskowe, a raczej zawarty w nich tłuszcz posiada bardzo wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które to z kolei są bardzo korzystne dla naszego zdrowia
ClauditteMissCookingśmietany 30% 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 70 g (6 łyżek) cukru 12 małych bezików (50 g) 1 szklankach różnego rodzaju orzechów, przykładowo: 45 g orzechów włoskich 40 g orzechów laskowych 15 g orzechów ziemnych Przygotowanie: 1. Bezy rozkruszamy na mniejsze cząstki ale nie na drobno, tak aby było czuć kawałki w lodach. 2. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki
Malowane smakiemOczywiście, że nie:) Dlatego od rana dom pachnie orzechami, a w piecu złoci się kolejna blacha pysznych ciastek. Ciasteczka orzechowe 30dag mąki 10dag cukru 20dag masła 10dag orzechów włoskich 2 żółtka Orzechy uprażyłam lekko na patelni i zmieliłam na proszek. Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam cukier, zmielone orzechy i żółtka. Margarynę posiekałam i zagniotłam ciasto. Całość wstawiłam
Zapiski Młodej Żonyczasu też je robię. A że, teraz można kupić wszystko, staram się urozmaicać dodatki. Jednak miód jako jedyny składnik pozostaje wpisany na stałe. Składniki: 4 jabłka 1 łyżka orzechów włoskich 1 łyżka orzechów macadamia 1 łyżka orzechów pecan 1 łyżka migdałów w płatkach 1 łyżka rodzynek 1 łyżka żurawiny miód prawdziwy płynny przyprawa do deserów w młynku Przygotowanie
Ala piecze i gotuje" Bywa, że mam tyle spraw na głowie, że kompletnie nie mam czasu na pieczenie, nie lubię takich dni. Ale późnym wieczorem, ostatkiem sił, kiedy okazuję się
Słodkie Przyjemnościczubata łyżeczka proszku do pieczenia 250g margaryny 200g cukru trzcinowego 4 jajka 1/4 szklanki mleka 50 g suszonych wiśni garść suszonych czereśni 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g orzechów włoskich 30 g orzechów laskowych 70 g suszonej żurawiny kilka sztuk suszonej moreli 50 g kolorowego suszonego ananasa 4 kosteczki suszonego imbiru Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C Wszystkie
Słodkie Przyjemnościdanie z tradycjami. W mojej rodzinie od 6 pokoleń tak się przyrządza: -pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie) -mleko -bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych -4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień przed przygotowaniem -cukier wg uznania Bułki kroimy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy
BaRepaszawartości tłuszczu 2% - 250ml śmietanki kremowej do deserów 30% - 180g Roladki pleśniowej Duo MerciChef! - 9g żelatyny w proszku - szczypta mielonej gałki muszkatołowej Bakalie: - 50g obranych orzechów włoskich - 50g obranych orzechów nerkowca - 20g rodzynek królewskich - 1/2 łyżeczki kakao - szczypta mielonego imbiru i kardamonu - miód gryczany 120ml - dwa pierniczki Katarzynki roztarte na proszek Panna cotta
Sajkofanka smakuPotrzebne nam będzie też ok. 10 jabłek z syropu ( szukaj na naszym blogu ). Składniki na ciasto orzechowe: -4 jajka -1/2 szklanki cukru -4 łyżki mąki -20 dkg orzechów włoskich -aromat rumowy Orzechy gnieciemy za pomocą wałka. Oddzielamy żółtka od białek Białka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i kilka kropli aromatu. Miksujemy. Dodajemy
Maminek kulinarnyprzez kolejne 4 godziny. Jestem pewna, że Wam też tak zasmakuje :) DOMOWA GRANOLA (składniki na 2 duże słoiki) Składniki: - 2 szklanki płatków owsianych - pół szklanki orzechów laskowych - pół szklanki orzechów włoskich - pół szklanki orzechów nerkowca - 2/3 szklanki pestek słonecznika i dyni - pół szklanki siemienia lnianego - 4 łyżki miodu Dodatkowo: - pół szklanki rodzynek - pół szklanki suszonych bananów - tabliczka gorzkiej czekolady
Zgrabne Gotowaniemamy świadomośc , że ciasteczka są bez żadnych konserwantów i bez spulchniaczy , od czego potem wątroba boli :) Składniki: 3 szkl. błyskawicznych płatków owsianych 1 i 1/2 szkl. mąki szklanka posiekanych orzechów włoskich ( ja dodałam orzechy laskowe i orzechy ziemne pół na pół ) 100 g gorzekiej czekolady 2 czubate łyżki masła 1/2 szkl. oleju 1 i 1/2 szkl. cukru 2 jajka
Słodkości i nie tylkoszkl. oleju łyżka miodu 2 łyżki kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy do piernika ( dodałam 2 łyżeczki - lubię smak piernika ) 3 średnie jabłka 10 dag posiekanych orzechów włoskich ( nie miałam orzechów to dodałam 15 dag bakalii) cukier puder do posypania na wierzchu Jajka z cukrem ubijamy tak długo , aż zrobi sie piękny biały krem. Nadal miksując dodajemy
Słodkości i nie tylkoksylitolu lub cukru trzcinowego (lub pół na pół) - 100g mąki owsianej - 50g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia - szczypta soli - 150g orzechów (dałam po 50g: brazylijskich, włoskich i migdałów) - 100 rodzynek - 50g suszonej żurawiny Orzechy kroimy na mniejsze kawałki (ja swoje wkładam do worka i rozbijam tłuczkiem do mięsa, nie na miazgę, mają być(...)roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników. Można odstawić na ok.10 minut, do napęcznienia płatków. Z ciasta odrywamy kawałki (najlepiej w rękawicach lub zmoczonymi dłońmi) i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy na gr.ok.1cm i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można rozpłaszczać np. przy pomocy dna kieliszka lub szklanki, zmoczonych w wodzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowecukru, sami możemy wybrać czy chcemy masło z kawałkami orzechów, czyli typu "crunchy" czy raczej gładką pastę, czyli "smooth". Samo masło można robić nie tylko z orzechów ziemnych, ale i z włoskich, macadamia, laskowych, migdałów czy nerkowców. Warto też mieć na uwadze jedną rzecz - orzechy (szczególnie ziemne), mają tendencję do pleśnienia. Robiąc masło orzechowe w domu mamy znacznie większą(...)działa na naszą niekorzyść. Dlatego jeśli lubisz masło orzechowe arachidowe, musisz koniecznie włączyć do diety więcej źródeł omega -3, czyli tłustych ryb (makrela, śledź, łosoś ale nie hodowlany, pstrąg), orzechy włoskie, olej rzepakowy NIERAFINOWANY, olej lniany
Powiedz dietom niemasła 200 ml mleka 1,5 łyżeczki drożdży suszonych 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 żółtka 0,5 łyżeczki soli Nadzienie: 0,5 szkl orzechów włoskich 0,5 szkl orzechów ziemnych niesolonych 50 g cukru 40 g masła 1 jajko do posmarowania cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Mleko, masło i cukier podgrzać razem w rondelku. Żółtka
Ala piecze i gotujekukurydzianych z miodem - produkują takie m.in. Nestl, ale..... to już nie ten sam smak) 1 szklanka posiekanych orzechów pekan albo innych 1 szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1 szklanka rodzynek 1,25 szklanki cukru 4 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany tortowej albo piana ubita z białek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapół na pół białego i brązowego) (+ ew. 2 miareczki stevii) 50 ml mleka 2% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g płatków owsianych 50 g miodu 65 g zmielonych orzechów włoskich 30 g rozdrobnionych orzechów laskowych (tak żeby było czuć kawałeczki) 40 g pokrojonych suszonych daktyli (ja jednego daktyla kroiłam mniej więcej na 6 części) 40 g sezamu
Malowane smakiemPostanowiłam na początek jednak przygotować 2 bochenki. Jedyne zmiany do przepisu, jakie wprowadziłam to trzymanie starteru przez ostatnie 12 godzin w cieple. Musiałam też dodawać więcej wody a zamiast orzechów włoskich i pistacji dodałam orzechy laskowe.Po upieczeniu chlebek był bardzo delikatny i mięciutki. Bardzo przypominał mi w smaku chałkę. Jednak dodatek aromatycznych moreli i chrupiących orzechów sprawia, że ten chleb
UgotujmyTo.plokoło 3 minut, zanim zacznie brązowieć. Masa: 150 gram miękkiego masła, 1 puszka mleka skondensowanego (zagęszczone słodzone gotowane lub puszka "krówki" ), 1-2 łyżki koniaku lub spirytusu, 1 szklanka orzechów włoskich zmielonych. Masło, mleko, orzechy i koniak utrzeć na gładką masę. Ja używam miksera ręcznego. Placki obkroić, aby tworzyły równe prostokąty.Przełożyć masą, a na górną, ostatnią warstwę masy wysypać
Codzienna kuchnia niecodziennanajlepsze są lekko kwaśne, moje były ciut za słodkie * 50 g masła * 50 g fruktozy * 50 g mąki pszennej graham typ 1850 * 50 g płatków owsianych * cynamon * garść łuskanych orzechów włoskich Wyrobiłam składniki (oprócz orzechów oczywiście) w misce aż powstały duże grudy, włożyłam na chwilę do lodówki. Nastawiłam piekarnik na 200*C. W żaroodpornym naczyniu położyłam na dnie pokrojone jabłka
Zdrowa Kuchnia Sowykilka małych, a pozostałe duże, bo czas mnie gonił (nieubłaganie zbliżała się godzina wyjazdu na urodziny). SKŁADNIKI 500 g sera panir lub sera typu włoskiego np. capresi 170 g orzechów włoskich (bez łupin) 150 g cukru pudru 3 kopiaste łyżki kakao 3 łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem (można dać cukier waniliowy i podprawić kardamonem) kokos do obtaczania kulek WYKONANIE
Passions hobbies lifesurowego kakao, dlatego bardzo często znajduje ono zastosowanie w mojej kuchni. Dziś w takiej formie: Składniki na 15 trufli: 0,5 szklanki surowych migdałów, 0,5 szklanki surowych orzechów włoskich, 0,5 szklanki surowych orzechów laskowych, 0,5 szklanki surowych płatków kokosowych, 0,5 szklanki surowego kakao w proszku, 5 suszonych moreli, 5 suszonych daktyli, 1/2 łyżeczki wanilii
Jeść, by żyć w zdrowiumarchwi - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oleju - 2 łyżki miodu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki cynamonu - 1 szklanka bakalii (u mnie suszone śliwki, orzechy włoskie i mieszanka studencka: rodzynki, orzechy arachidowe, nerkowce, ananas kandyzowany, migdały, chipsy bananowe) dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Jajka ubijam
Kuchnia co dniaszczerze...trochę krzywiłam nos. Niesłusznie, niesłusznie! Ta sałatka mnie zaintrygowała. Moja mama wspomniała , że jadła takową zanim...się urodziłam! Tylko z ta malutką różnicą, że ona jadła ją z orzechami włoskimi, a ja zastąpiłam je- orzechami pecan. Sałatka pomimo intrygujących składników jest wyśmienita, elegancka i na długo pozostaje w pamięci. Idealna jako samodzielna przekąska, fantastyczna również, jako przystawka na malutkich
Z Kuchni Do Kuchnigotowanej lub smażonego filetu z kurczaka 1 nieduża cebula 50-70 g serka kanapkowego 4 kawałki pomidora suszonego (w oliwie) 4 łuskane orzechy włoskie różne dodatki do obtoczenia (orzechy, sezam, papryka słodka, curry, szczypiorek, koperek, ... ) Przygotowanie : Ugotowanego lub usmażonego fileta z kurczaka kroję na mniejsze kawałki, cebulę, pomidory, orzechy siekam możliwie drobno następnie wszystkie składniki miksuję na gładką masę
Mechanik w kuchniprzemiału 5 jajek 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła bakalie po 5 dag Waszych ulubionych plus 10 dag orzechów włoskich Sposób przyrządzenia: Rodzynki i orzechy sparzyć,pokroić z pozostałymi bakaliami. Oprószyć mąką na sitku ( dzięki temu nie opadną na dnie ciasta). Masło, cukier i żółtka utrzeć
pieprzny smaczekwiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę. Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć orzech laskowy. Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce. Podane składniki wystarczą na około 50 kuleczek. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie