ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:58/164)

Sałatka z kaszą pęczak 115

Składniki : 2 szklanki kaszy pęczak, można więcej 1 cukinia bez obierania 4 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 1 czerwona cebula pęczek rzodkiewek 4 ogórki konserwowe 1 ogórek świeży zielony natka pietruszki, koperek sos ziołowo-koperkowy knorra sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę ugotować wg przepisu, przelać zimną wodą by się nie kleiła i dobrze osączyć Pokrojoną cukinie obsmażyć krótko(...)maśle lub oleju Cebulę, łodygi selera, rzodkiewki, ogórki i paprykę pokroić w kostkę Składniki wymieszać, polać przygotowanym wg przepisu na opakowaniu sosem, wymieszać. posypać natka i koperkiem Można przygotować sos; z cytryny, miodu i oleju. Wtedy jeszcze posypujemy sałatkę solą i pieprzem wg uznania. Sos koperkowo-ziołowy doprawiłam po swojemu tzn.dodałam do niego miodu i ciut więcej oleju

Proste Potrawy
Sałatka grzybowa polana 268

minor-bidi;} Składniki: 1 duży słoiczek marynowanych pieczarek ok.450g (bez zalewy) 3 duże ziemniaki 4 ogórki konserwowe 3 marchewki 300g fileta z piersi kurczaka 4 jajka 100-150g żółtego sera Majonez oraz jogurt typu greckiego w równych proporcjach Pęczek szczypiorku oraz koperku Sól, pieprz oraz przyprawa do drobiu Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy(...)mundurkach, wystudzić a następnie obrać. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki, jajka oraz żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach ( każde osobno) Marchewkę oraz ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Koperek i szczypiorek drobniutko posiekać . Majonez oraz jogurt wymieszać w równych porcjach. Tortownicę   (24-25cm) wyłożyć folią spożywczą i do tak przygotowanej formy kolejno układać warstwy sałatki

W garach u Gosi
Sałatka śledziowa z ryżem 145

Składniki: 1 szklanka ryżu 300 g śledzi w occie 2 ogórki małosolne (kiszone) 2-3 liście salaty łyżka posiekanego koperku 1 łyżka majonezu (jogurtu) sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Śledzie i ogórki pokroić w kostkę, sałatę porwać na małe kawałki. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski dodać majonez lub jogurt, doprawić

magiczna kuchnia Kasi
SAŁATKA Z OGÓRKÓW W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ 330

ogórków w zalewie musztardowej jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Zimą smakuje najlepiej. Przygotowanie tych ogórków troszkę trwa, bo najpierw musiałam je zerwać;), potem umyć, obrać, pokroić, zalać zalewą, za pasteryzować;) Jak dla mnie sałatka jest rewelacyjna. Polecam. SKŁADNIKI :   3 kg ogórków gruntowych ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty gorczyca 2 łyżki siekanego koperku(...)Przygotowanie : Ogórki myjemy, obieramy i szatkujemy. Przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą i cukrem, odkładamy na 2 godziny aż ogórki puszczą soki. Po tym czasie wlewamy ocet, dodajemy musztardę i koperek. Mieszamy. Do umytych słoiczków wkładamy po liściu laukowym, zielu angielski, 4 kulkach pieprzu i 1/2 łyżeczce gorczycy. Nakładamy sałatkę łącznie z płynem który się wytworzył

Kulinarne Fantazje Marioli
Surówka z białej kapusty z orzeszkami piniowymi i pestkami dyni 149

Składniki: kapusta 1/4 główki marchew 1 szt ogórek kiszony 1 szt koperek  pół pęczka lub pół łyżeczki suszonego zielone pestki z dyni 1 łyżka orzeszki piniowe 1 łyżka olej 1 łyżka cukier, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, marchewkę i ogórka na drobniejszych. Wymieszać olej z przyprawami, dodać do surówki. Dosypać nasiona dyni

głodny alergik
Pstrag tęczowy łososiowy z sosem ogórkowo - koperkowym i warzywami pod beszamelem zapiekanymi 121

Polecam :) Składniki: Duży płat pstrąga tęczowego łososiowego pół brokuła pół kalafiora 0,5l mleka łyżka masła łyżka maki pszennej łyżeczka gałki muszkatałowej sól, pieprz 3 łyżki koperku łyżka soku cytryny 0,5 ogórka zielonego 200ml jogurtu naturalnego oliwa chilli w proszku     Przygotowanie: Kalafior i brokuł dzielimy na części i gotujemy w osolonej lekko wodzie. Przekładamy do nasmarowanego oliwą(...)minut i zalewamy warzywa.  Wstawiamy naczynie żaroodporne do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 20 minut. Jogurt przelewamy do miseczki. Ogórek ze skórką ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy 1/3 koperku, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Papier do pieczenia rozkładamy i delikatnie smarujemy oliwą. Solimy, posypujemy pieprzem, chilli oraz koperkiem. Wykładamy umytą rybę i przekładamy

ChilliJemy
Chłodnik litewski 143

rzodkiewek * pęczek szczypiorku * kilka ogórków gruntowych * 3 jajka ugotowane na twardo * sól, pieprz oraz sok z cytryny do smaku * opcjonalnie młode ziemniaki   Przygotowanie : Botwinę drobno posiekać, zalać szklanką wody i zagotować. Przestudzić, dodać sok z cytryny,  jogurt, kefir oraz obie śmietany. Ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypior drobno posiekać. Wszystko

Magiczne Życie Marty
pyszny chłodnik na mleku, śmietanie, jogurcie z olejem rzepakowym... 122

Składniki: botwinka 4 pęczki, rzodkiewka 2 pęczki, ogórek zielony 2 średnie, ząbki czosnku 6 sztuk, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1 pęczek, szczypiorek 1 pęczek, koncentrat barszczu czerwonego 4 łyżki, śmietana 12% 200 ml, jogurt naturalny 200 ml, mleko 3,2% 200 ml, woda 2 litry, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki/smakowy, kucharek(...)zalać wodą i gotować z 20 minut dodać koncentrat barszczu, kucharka, pieprz, cukier, ocet jabłkowy i wystudzić wywar do letniego wsypać starte na grubszych oczkach ogórki zielone, pokrojone drobno rzodkiewki, szczypiorek, pietruszkę, koperek posiekany, wlać olej rzepakowy smakowy:bazylia,czosnek,pomidory, posiekane jajka ugotowane na twardo wlać mleko, śmietanę, jogurt, wymieszać, do smaku dodać przyprawę w płynie, schować

W Mojej Kuchni Lubię
Mizeria 140

Składniki: około 40 dag ogórków 20 dag śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki poszatkowanego koperku sól, pieprz Sposób wykonania: Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce w plastry. Oprószamy solą mieszamy i odstawiamy na 5 minut aby lekko puściły sok. Do ogórków dodajemy śmietanę, sok z cytryny i koper. Doprawiamy pieprzem

Qchnia po prostu
Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem łososiowym 295

Islos 1 op. czyli 100g wędzonego pstrąga łososiowego np. SuperFish 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka chrzanu 3-4 jajka np. Ale Jaja 1 op. kiełków brokułu 1 ogórek szklarniowy 1/2 małego pęczka koperku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy ze skorupki i kroimy wzdłuż na pół. Po czym z każdej połówki wydrążamy żółtko. W miseczce rozgniatamy na gładka masę(...)połowę opakowania sera sałatkowego, żółtka, majonez i chrzan. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pstrąga i drobno posiekany koperek, całość dokładnie mieszamy. Do każdej połówki jajka wkładamy 1,5 łyżeczki farszu.  Ogórek kroimy w drobna kostkę. Na półmisku układamy kiełki brokułu (w kształt gniazdek). Do środka każdego gniazdka wrzucamy pokrojonego w kostkę ogórka. Następnie na niego układamy jajka. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Chłodnik z awokado. 237

i papryka chrupią przyjemnie dla kontrastu.  Chłodnik z awokado. Składniki na 2 - 3 porcje: 1 dojrzałe awokado 500 ml kefiru 1/2 papryki czerwonej 2 ogórki gruntowe 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki pietruszki posiekanej sok z 1/2 cytryny Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z papryką. Miąższ awokado polewamy

Miksturownik
Zupa ogórkowa 107

Składniki 1,5 l wywaru z 1/2 kg mięsa wołowego i włoszczyzny ,liścia laurowego i ziela angielskiego Kilka ogórków kwaszonych ,kwas z ogórków 1 łyżka masła 1/2 pęczka koperku 1 łyżka mąki 1/2 szklanki śmietany 5 ziemniaków Przygotowanie Przyrządzony wcześniej wywar wołowo-warzywny ,przecedzić i ugotować w nim pokrojone w grubą kostkę ziemniaki . Ogórki zetrzeć na tarce(...)łyżką masła i dusić na wolnym ogniu ok. 15 min ,a następnie przełożyć do rosołu. Wlać do smaku trochę kwasu z ogórków ,doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozmieszać ze śmietaną ,chwilę pogotować. Odstawić ,wrzucić poszatkowany koperek. Można też dodać warzywa z włoszczyzny (jak ktoś lubi

R'n'G Kitchen
Chłodnik z botwinki z ziarnami czarnuszki 123

fitosterole , r óżnorodne  kwasy tłuszczowe  (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy..) Składniki:  1 pęczek botwinki z kilkoma buraczkami 1 ogórek szklarniowy sok z 1/2 cytryny pęczek szczypiorku pęczek koperku 1l maślanki 250 ml śmietanki 30% 250ml wody sól, pieprz, cukier do smaku. Wykonanie: Botwinkę myjemy i drobno siekamy(...)buraczki, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko gotujemy około 15 minut w 250 ml wody z sokiem z cytryny. Gdy wszystko zmięknie, ostawiamy do wystudzenia. Ogórka szklarniowego ścieramy na tarce, szczypiorek i koperek siekamy drobno, zalewamy maślanką, śmietanką i przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Najlepiej schłodzić około 2 godziny. Przed

Garnkowe fanaberie
Sałatka z makaronem ryżowym orzo 160

spotkania w gronie przyjaciół, jak i na co dzień, do pracy. Nam bardzo smakuje :)     250 g makaronu w kształcie ryżu 300 g szynki konserwowej ogórek szklarniowy 2-3 ząbki czosnku pęczek koperku puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz   Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Szynkę i ogórka pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy

Smakołyki Asi