oliwek 1000 lub 1500 g młodych ziemniaczków 2 duże cebule Tzatziki Składniki: 1 ogórek długi 400-500 ml jogurty gęstego typu greckiego 1 łyżka octu winnego białego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczko soku z cytryny 3-4 ząbki czosnku świeży koperek pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy. Skórkę z młodych ziemniaczków pozostawiamy(...)odstawiamy na 10 minut aby ogórek pościł wodę. Do szklanego naczynia przekładamy jogurt grecki, dodajemy do niego bardzo drobno posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy odcedzonego ogórka. Mieszamy dodając oliwę, ocet i odrobinkę soku z cytryny. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Ten rodzaj sosu smakuje najlepiej i powinno
ClauditteMissCookingpuszka groszku 1 puszka kukurydzy 4 jajka 5-6 średnich ziemniaków 2-3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 1 duże jabłko 1 cebula 1/2 pęczku koperku (opcjonalnie) Dodatkowo: majonez (wg uznania) musztarda (do smaku) sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić(...)obrać i także pokroić w kostkę. Ogórki i obrane jabłko pokroić jak powyższe składniki. Cebulę i koperek posiekać. Wszystko zmieszać z groszkiem i kukurydzą (bez zalewy) oraz majonezem. Doprawić odrobiną musztardy, solą i pieprzem
Di gotujeogórka szklarniowego lub jeden gruntowy -pół papryki pomarańczowej -papryczka chili -pół awokado -1/3 białej rzodkwi -sos winegret wg. przepisu sos winegret -dowolna zielenina: szczypiorek, koperek, natka pietruszki lub bazylia Ogórek kroimy w plasterki, paprykę, papryczkę chili i awokado w paseczki, rzodkiew ścieramy na tarce. Wszystko mieszamy na półmisku z posiekaną zieleniną i skrapiamy sosem. Świetnie smakuje
Kulinarne przemysleniajajka farsz: 1 pęczek szparagów białych 1 garść roszponki 6 rzodkiewek 6 pomidorków koktajlowych 6 gałązek koperku 1/2 papryczki chili 6 plastrów boczku wędzonego sos : 4 gałązki koperku 2 ząbki czosnku 1/3 ogórka zielonego 200 g jogurtu greckiego sól, pieprz Natkę pietruszki kroję drobno, przekładam do wysokiego pojemnika dodaję wodę, oliwę, i miksuję blenderem, dodaję mąkę, jajka, sól i dalej(...)paski i smażę aż będzie chrupiący. Sos : Ogórka dokładnie myję i ścieram na tarce. Do jogurtu dodaję ogórka, czosnek sprasowany, koper pokrojony, sól, pieprz i mieszam. Na każdym naleśniku układam po trzy szparagi zwijam, w środek dodaję roszponkę, rzodkiewkę, pomidorki, boczek, chili, koperek. Polewam sosem
wesoła kuchniaSmaczna surówka do wszelkich dań, sporządzona wyłącznie z zielonych warzyw:-mała kapusta pekińska-świeży ogórek-2 solidne łyżki posiekanego koperku-cebula lub szczypior-sól-jogurt naturalny lub śmietana ( ok. 100 ml. )Z liści kapusty wycinamy zgrubienia.Liście kroimy na drobno.Cebulę kroimy w kostkę.Ogórek w paseczki. Łączymy składniki i mieszamy je z jogurtem lub śmietaną doprawioną
Maminek kulinarnySałatka wiosenna z makaronem Orzo Składniki – 4 porcje: Makaron Orzo pełnoziarnisty – 200g Szynka drobiowa – 100g Ogórek zielony – 1 duża sztuka Rzodkiewka – 5 sztuk Kukurydza konserwowa – 100g Koperek(...)pęczek Czosnek – 2 ząbki Oliwa z oliwek – 3 łyżki Sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente i studzimy. Makaron wymieszać z pokrojoną w kostkę szynką, ogórkiem, rzodkiewką i kukurydzą. Do sałatki dodać posiekany pęczek koperku, drobno posiekany czosnek i wymieszać z oliwą z oliwek i przyprawami. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Kuchnia Bon Appetitzapiekanki w każdej formie. Wszystko zależy od tego, co mamy w lodówce. Składniki 3 cebule 2 pętka kiełbasy śląskiej 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek 100 g startego sera mozzarella ogórki konserwowe ulubiony chleb sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule kroimy w piórka. Szklimy na oleju, dodajemy pokrojoną(...)dodatkiem koncentratu, od czasu do czasu mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba posypujemy startym serem, posiekanym koperkiem, układamy duszoną cebulę z kiełbasą. Zapiekamy 5 min w temperaturze 180°C. Na wierzch, przed podaniem, układamy plasterki ogórków. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenwielkości kostkę i wrzucamy je do gotującego się wywaru. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut. Ogórki trzemy na tarce o średnich oczkach i dodajemy je do zupy. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Na końcu dodajemy 4 łyżki śmietany oraz posiekany koperek. Zupę podajemy z ugotowanymi żeberkami
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneduże ogórki kiszone słoik wody z ogórków 3/4 szklanki śmietany 12 % łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziela angielskie pęczek koperku sól pieprz cukier (opcjonalnie; ja nie dodawałam ponieważ moje ogórki kiszone były z dodatkiem cukru) Żeberka i kurczaka umyć i zalać około 3 litrami wody. Doprawić solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotować 30 minut(...)gotować kolejne 10 minut. Dodać do zupy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie cukrem. Dolać słoik wody z ogórków (ja lubię kwaśną). Włożyć kawałki mięsa oraz pokrojoną marchewkę. Po ugotowaniu zupy posypać koperkiem i raz jeszcze wymieszać
Karola gotujeporcja rosołowa ( porcja mięsa na wywar ) 4 średnie ziemniaki 10 średnich kiszonych ogórków 2 marchewki 1/2 pora 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pęczk a koperku 1/2 pęczk a pietrusz ki 2 łyżki masła 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Mięso gotujemy w 2,5 litrach zimnej wody na małym ogniu przez około1(...)Dodamy go do zupy na koniec gotowania. Ogórki smażymy 2 minuty na patelni. Kiedy zie mn iaki są miękk ie dodajemy przesmażone ogórki i gotujemy 5 minut. Do zupy wrzucamy pokrojony drobno koperek i pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec kiedy zupa jest już zdjęta z ognia i delikatnie ostygnie dolewamy sok z ogórków
KuchcikoweLovełyżki octu 1 średni ogórek pęczek rzodkiewki 0,5 pęczka szczypiorku 0,5 pęczka koperku sok z 0,5 cytryny sól cukier Buraczki z botwiny umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Liście drobno posiekać. Zagotować 1,5 szkl. wody. Przygotowaną botwinę dodać do wody i gotować 2-3 min. Dodać ocet i wystudzić. Ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną(...)kostkę. Szczypiorek i koperek posiekać. Do wystudzonej botwiny dodać warzywa, maślankę i jogurt. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Odstawić chłodnik do lodówki na ok. 0,5 godz. Smacznego
Konrad GotujeChłodnik z botwinki to potrawa kuchni polskiej i litewskiej. Składniki: - 1 litr maślanki - 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego - 1 pęczek botwinki z buraczkami - 1 ogórek sałatkowy - 2 ząbki czosnku - pęczek koperku - szczypiorek - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - jajka ugotowane na twardo Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści(...)kostkę, a część ścieramy na tarce jarzynowej. Wlewamy maślankę, dodajemy 2 łyżki jogurtu – mieszamy, dodajemy obrany i pokrojony w drobną kostkę ogórek, posiekany szczypiorek oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy posiekany koperek. Całość mieszamy i chłodzimy w lodówce. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Chłodnik z botwinki to potrawa idealna na upały
mojewypiekiinietylkokukurydzy 1 pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Rzodkiewki oraz obranego zielonego ogórka kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Koperek siekamy bardzo drobno. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy majonez. Ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby składniki się przegryzły
VioletoweKucharzeniekażda kanapka koniecznie z pomidorkiem (najchętniej malinowym) i ogóreczkiem małosolnym :) Polecam :) Składniki:1 kg ogórków gruntowych,1 litr wody,1 łyżka soli,kilka gałązek świeżego koperku,3 ząbki czosnku,5 cm chrzanu, Ogórki myjemy i ciasno układamy w dużym słoju. Dodajemy koper, czosnek i obrany chrzan, pokrojony na mniejsze kawałki. Całość zalewamy wrzątkiem z rozpuszczoną solą. Odstawiamy
Delicious Titbits