składniki * 100 g łososia wędzonego na zimno * 1 sałata strzępiasta * 1/2 avocado * 1/2 długiego ogórka wężowego dressing * 1/2 kubka jogurtu naturalnego * 1 pęczek koperku * 1 ząbek czosnku * sól, pieprz sposób wykonania Umytą i osuszoną sałatę pokroić na mniejsze kawałki, pokroić łososia, ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić wzdłuż na cienkie plastry . Wszystkie składniki umieścić w misce lub pojemniku
Mix smakuogórków, cebuli i jabłka jest świetnym dodatkiem do obiadu. Przygotowuje się ją błyskawicznie, zawiera sporo witaminy c, jako dodatku zamiast natki pietruszki można użyć posiekanego koperku. składniki na 3 porcje 4 ogórki kiszone ( przepis Tutaj ) 1 cebula 1 jabłko łyżeczka oliwy z oliwek gałązka natki pietruszki sól pieprz przepis Ogórki , jabłko i cebulę kroimy w kostkę
Smakowite Daniafiletów śledziowych a’la matias 3-4 średniej wielkości ziemniaki 5 ugotowanych na twardo jajek 1 duży por 1 duża czerwona cebula 5-6 ogórków konserwowych 1 jabłko 1 pęczek koperku 3-4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy(...)jabłko, jajka, wystudzone i obrane ze skórki ziemniaki oraz ogórki. Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w niedużą kostkę i łączymy z resztą składników. Majonez łączymy ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i mieszamy. Łączymy z resztą składników. Całość posypujemy posiekanym drobno koperkiem. Źródło
Smaki Na Talerzusię najpierw oczami ? Dzisiaj prezentuję ogórki kiszone na różowo. Wyraziste w smaku, łatwe w przygotowaniu a kolor zaskakujący. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 2-3 ogórki kiszone 2 małe jabłka 1 mała cebula Mały pęczek koperku 2 łyżki majonezu light 1 łyżka jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego (użyłam krakusa) Wykonanie: Ogórki kroimy w słupki. Jabłka obieramy i również kroimy w słupki. Natomiast cebulę w kostkę a koperek siekamy. Do kubka wykładamy majonez i jogurt. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do sosu razem z łyżką koncentratu buraczanego. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Mieszamy. I smacznego. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwySkładniki: ogórek gruntowy 1 kg, sól 1,5 łyżeczki/kamienna, gorczyca 1 łyżka, ząbki czosnku 5 sztuk, koperek suszony 1 baldachim, zestaw do kiszenia ogórków 1 pęczek nieduże jędrne ogórki gruntowe zalać w misce zimną wodą na 2 godziny, wode wylać i czystym recznikiem kuchennym wytrzeć ogórki do sucha ściąć czubki ogórków, przeciąć każdy wzdłuż
W Mojej Kuchni Lubiędobrze się po nich czuje, dlatego spróbowałam czegoś innego, niż zwykła ogórkowa. ogórki kiszone ze słoika 300 gr seler duży 1/2 sztuki pietruszka 1 sztuka ziemniak 1 sztuka liść laurowy 1 sztuka ziele angielskie 3 ziarenka bulion warzywny 1l cebula 1 sztuka oliwa 2 łyżki koperek 2 łyżki drobno posiekanego kolendra do smaku 1/2 łyżeczka świeżo mielony(...)ogórków). Rozgrzej oliwę i zacznij dusić przez kilka minut. Wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj aż warzywa będę miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ogórki, gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj zupę. Udekoruj koperkiem i świeżo mielonym pieprzem
AZgotuj!łatwy przepis. Dzięki warzywom sałatka jest bardzo lekka i świeża Polecamy Składniki: - 3/4 szklanki białek quinoa (ok. 120 g) - 75 g makaronu ryżowego nitki - 2 ogórki gruntowe - 1 pęczek rzodkiewki - 1 pęczek koperku - 2 łyżki oliwy - pieprz, sól Składniki dla 4 osób. Najpierw gotujemy quinoe. Kaszę przelewamy gorącą wodą na sitku o drobnych oczkach i gotujemy w wodzie przez(...)przelewamy zimną wodą żeby nam się nie skleił. Podczas gdy kasza i makaron nam stygną zajmujemy się warzywami. Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i tniemy na cienkie plasterki. Koperek drobno siekamy. Warzywa łączymy ze sobą, dodajemy do nich kaszę, makaron i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Kuchenne Wariacjemożna użyć bulionu ugotowanego np. na kościach od schabu. Składniki: 2 l bulionu mięsnego 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 300 g ogórków kiszonych 1 marchewka 100 ml śmietany 30 % 2 łyżki posiekanego koperku 5-6 dużych ziemniaków sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujmy w osolonym wrzątku do miękkości i odcedzamy. Ogórki i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bulion zagotowujemy. Dolewamy wodę z ogórków, dodajemy ogórki i marchewkę i gotujemy ok. 20 minut. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę, wrzucamy ziemniaki, koperek i doprawiamy do smaku. Całość zagotowujemy. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachogórkowa będzie idealna na te wszystkie pyszności! Składniki :* 600g żeberek wieprzowych* marchewka* pietruszka* 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę* 2 kiszone ogórki starte na tarce* łyżka mąki* łyżka jogurtu greckiego* sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy* świeży koperek Przygotowanie :Żeberka zalać wodą, dodać przyprawy - poza solą, marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pietruszką. Gotować do miękkości mięsa. Wrzucić(...)zupy. Starte ogórki dodać do zupy i całość zagotować. Mąkę rozmieszać z jogurtem, dodać do zupy. Spróbować czy jest odpowiednio doprawiona, jeśli ogórki były słone to już nie solić zupy.Posypać koperkiem
Magiczne Życie Martywrzucę, może komuś się przyda :) Składniki: 1 niewielki seler 2 pietruszki 4-5 marchewek kilka ziemniaków 0,5 litrowy słoik ogórków kiszonych 1 por 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 3-4 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki majeranku 1 łyżka oregano 1 łyżka lubczyku 50 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 82% czarny pieprz do smaku Sposób(...)kiszonymi (z sokiem, który się wyciśnie podczas tarcia). Gdy warzywa będą miękkie zupę przyprawiamy, jeśli jest zbyt mało kwaśna dolewamy trochę soku z kiszonych ogórków. Na koniec dodajemy masło, zabielamy śmietaną i wsypujemy koperek. Jeśli chodzi o przyprawy to dodając zioła rozcieramy je w ciepłych dłoniach, aby wydobyć aromat. Ogórkowej w ogóle nie solę, bo kiszonki
Kolorowy Przepisownikśledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem Składniki: 6 płatów śledziowych 2-3 szt. buraków 1 kg (można mniej) ziemniaków 6-8 szt.kiszonych ogórków 1-2 szt.cebuli 1 szt. jabłka 1/2 szt. cytryny garść koperku 2 łyżki chrzanu 2 łyżki majonezu jogurt naturalny pieprz czarny Zacznijmy od głównego składnika. Śledzie namoczyłam aby usunąć z nich nadmiar soli(...)jest to konieczne) Wsypałam pokrojony koperek. Wszystko wymieszałam. Doprawiłam pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodałam jeszcze około dwóch łyżek chrzanu. Można również przygotować tę sałatkę w formie warstwowej, będzie wyglądać bardziej efektownie i elegancko. Smacznego! Dla miłośników ziemniaczanych sałatek polecam: Sałatkę ziemniaczaną z czosnkiem Sałatkę ziemniaczaną z jajkiem ogórkiem kaparami z sosem curry Sałatka ziemniaczana
potrawyregionalneSkładniki: kiszone ogórki 400 g ziemniaki 1 kg marchew kilka szt. seler (niekoniecznie) 1 kawałek bezglutenowa kiełbasa 200 g (lub ugotowany filet z indyka) płatki ryżowe lub kleik ryżowy 0,5 szklanki sól, ziele angielskie, liść laurowy kilka szt. koperek mleko (sojowe, ryżowe lub inne) Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obrać, pokroić(...)kostkę. Zalać wodą, posolić, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Następnie dodać pokrojoną na ćwierć-plasterki kiełbasę, płatki ryżowe i starte na tarce ogórki. Gotować kilka minut aż płatki ryżowe zmiękną. Na talerzu posypać koperkiem, zabielić mlekiem. Jeśli gotujemy zupę dla małych dzieci, to zamiast kiełbasy dodajemy ugotowany filet z indyka, ogórki przed starciem obieramy
głodny alergikłyżki jogurtu naturalnegosiekany kopereksól, pieprzSposób przygotowania:1. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy.2. Obrane ogórki kroimy w kostkę.3. Orzechy siekamy.4. Składniki mieszamy, dodajemy jogurt, sól, pieprz i siekany koperek. Mieszamy.Smacznego!Źródło: Smak zdrowia
Kuchnia domowa Anigotuję zawsze na wywarze z kości, rosole lub wywarze warzywnym. Składniki: 1 kość schabowa 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Do garnka włożyć kość i zalać 3 litrami wody(...)kostkę. Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut . Na koniec dodać koperek i śmietanę. Ja śmietanę dodaję już na talerzach. zupa ogórkowa
O kuchni z uczuciem