tylko Wersja 1. Wersja 2. Jajka marynowane w zalewie buraczkowej babci Basi ( patrz przepis ), wersja 3. w formie bukietu, Składniki na kwiat : 2 jajka gotowane, kawałek ogórka zielonego . rzodkiewka, Natka pietruszki lub koperek zielony, rzeżucha, Składniki na środek kwiatka (surówka ): 1 jabłko, 1 marchew, 1 ugotowany buraczek, sól, pieprz, majonez, Ponadto : rzeżucha , albo kapusta pekińska , na trawkę . Przygotowanie kwiatka : Jajka
Pysznosci Babci Basichłodnik z ogórka i awokado – chłodnik z pomidorów i arbuza – gazpacho – przepis na ogórki kiszone CHŁODNIK LITEWSKI Z BOTWINKI Przygotowanie : 30 minut + minimum 1 h chłodzenia Ilość porcji : 3-4 porcje Składniki: – pęczek botwinki – 1,5 l wody lub bulionu warzywnego – 1 l kefiru lub maślanki – 4-5 krótkich ogórków gruntowych lub 1 ogórek długi szklarniowy(...)chłodny i przepyszny. Ogórka i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę. Jeśli używasz ogórków gruntowych tj. krótkich, należy je obrać wcześniej. Ogórek długi można pokroić ze skórką. Do schłodzonej botwinki dodaj kefir lum maślankę, możesz też użyć jogurtu. Ja najbardziej lubię kefir, bo daje więcej naturalnej kwasowości. Dorzuć pokrojonego ogórka oraz rzodkiewki, a następnie drobno posiekany koperek, szczypiorek
nietylkopasta.plgotujemy do miękkości. Studzimy.2. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Umytą rzodkiewkę również ścieramy.3. Do zimnej botwinki dodajemy ogórki, rzodkiewkę, maślankę i śmietanę. Dodajemy siekany szczypiorek i koperek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Przed podaniem schładzamy.4. Chłodnik serwujemy z jajkiem na twardo.Smacznego
Kuchnia domowa Anikoperkiem. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masę rozsmarować równomiernie na plastrach łososia, przy jednym dłuższym boku pozostawić trzy centymetrowy nieposmarowany pas. Zaczynając od przeciwległego boku, zwinąć łososia z serkiem w ciasny rulon. Owinąć go ściśle folią i wstawić na 24 godziny do lodówki. Przed krojeniem wstawić roladę na godzinę do zamrażalnika. Ogórek(...)pokroić w plastry, ułożyć na talerzu lub półmisku. Roladę pokroić na tyle samo plastrów i ułożyć jej kawałki na ogórkach. Podawać z kawałkami cytryny
Pasja Smakukolację. Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym sól pieprz 1/3 pora (środkowa część) 4 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy koperek Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Pora pokroić na cieniutkie plasterki i dodać do miski. Ja przekładam pora najpierw na sitko(...)przelewam gorąca wodą. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Dodać majonez, musztardę i wymieszać. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Z wierzchu posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 1/2 paczki mieszanki sałat kolorowych 1 duży pomidory 1/2 ogórka zielonego 4 bulwy topinambura 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 małej cebulki 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Pomidor pokroić na ósemki, ogórka w talarki, a cebulę w półksiężyce . Topinambura obrać i pokroić w paseczki. Koper posiekać. Liście(...)sałaty wyłożyć na półmisek. Na sałacie ułożyć pomidor, ogórek, topinambur i po wierzchu rozrzucić piórka cebuli. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę, na koniec wszystko posypać posiekanym koperkiem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasinadała tzatiki nieco więcej ostrości. Składniki: 0,4-0,5 litra bardzo gęstego jogurtu typu greckiego *** 0,4 - 05 kg ogórków 2-6 ząbki czosnku (w zależności od upodobań, my lubimy mocno czosnkowy) *** 1 bardzo duży pęczek koperku lub 2 mniejsze 1 bardzo mała kalarepa lub 1/2 dużej sól i pieprz do smaku ewentualnie kilka kropli oliwy ewentualnie jedna(...)odstawić na ok. 30 minut Po tym czasie delikatnie odcisnąć i wylać sok. Kalarepę również zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ogórków. Dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek,drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Na koniec można delikatnie skropić tzatziki oliwą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataobiadu, albo chłodniki i koktajle na kefirze czy jogurcie. Nawet ugotowałam pyszną zupę ze świeżych ogórków. Dzisiaj mam dla was inną propozycję wykorzystania świeżych ogórków i kurczaka z rosołu: Kotlety z kurczaka i ogórków. Drobiowe kotlety siekane z dodatkiem świeżego ogórka i marchewki z rosołu to świetny pomysł na obiad. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu(...)razem postanowiłam zrobić kotlety z kurczaka i ogórków, gotowanego kurczaka z rosołu drobno się kroi, a ogórka ściera na tarce, dodatek gotowanej marchewki wieńczy dzieło. Aby masa na kotlety nie była zbyt wodnista, startego ogórka trzeba lekko posolić i zostawić na durszlaku aby nadmiar płynu odciekł, następnie wystarczy ogórka lekko odcisnąć i dodać do kurczaka wraz z pokrojoną marchewką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięochotę. Tym razem przygotowaliście kanapeczki z: łososiem - kromki bagietki smarujemy masłem, serkiem śmietankowym i na wierzchu układamy kawałki wędzonego łososia. Całość dekorujemy koperkiem wędliną - kromki bagietki smarujemy masłem, układamy plasterki wędliny, a następnie dowolne warzywa np. ogórka zielonego, pomidora, paprykę, oliwki... to na co macie w danej chwili ochotę. Możecie być pewni, że takie przystawki bardzo szybko znikną z Waszego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżki smalcu 4 kiszone ogórki szklanka zalewy z ogórków kiszonych 2 puszki pomidorów ziele angielskie liście laurowe pieprz i sól koperek, natka śmietana - kilka łyżek do przybrania Mięsa włożyć do 2.5 l wody, dodać(...)zalewę z ogórków kiszonych. Dodać pieprz. Solianka musi być kwaśna i słona zarazem. Taki smak można uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków. Soliankę podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem
Bon Appetit Małgorzatywyrazista. Polecam. Jest naprawdę przepyszna. Składniki: podwójna pierś z kurczaka pęczek włoszczyzny 4 ziela angielskie 5 liście laurowe ok. 8 ogórków gruntowych 1 duża cebula 2 puszki kukurydzy sok wyciśnięty 1 1/2 cytryny 2 pęczki koperku śmietana do zabielenia 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka dokładnie myjemy. Wkładamy do garnka(...)kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kukurydzę odcedzamy na sitku. Cebule i ogórki podsmażamy na maśle do czasu aż warzywa zmiękną. Dokładamy do bulionu. Gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy kukurydzę, mięso i drobno posiekany koperek. zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Solimy i pieprzymy do smaku
Pobite gary BarbaryPolecam i zapraszam po przepis. Składniki: 1 korpus z kurczaka 1 marchewka 1 cebula kawałek selera korzeniowego 2-3 ziemniaki 6 kiszonych ogórków 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe pęczek koperku natka pietruszki do dekoracji 100 g gęstej kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku 1,5-2 l wody Sposób wykonania: Do garnka włożyć(...)czasie dorzucić pokrojone ziemniaki i gotować aż będą miękkie.Na koniec wyjąć korpus, dodać starte na grubych oczkach ogórki i gotować jeszcze przez 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobniutko pokrojonym koperkiem. Podawać gorącą z kleksem gęstej śmietany i listkami natki pietruszki.Smacznego
Gosia gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Placki tortilla z wędzonym łososiem, rukolą, pomidorem i ogórkiem. Są świetną przekąską do zabrania ze sobą z
Marta Gotujedań z grilla. Składniki: 1/2 szklanki kaszy pęczak, 1 średnia cukinia, garść świeżego szpinaku, garść pomidorków koktajlowych, garstka ugotowanego zielonego groszku, 1 większy ogórek gruntowy, mini mozarella lub twaróg, olej rzepakowy Dressing: 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka natki pietruszki, garść liści mięty, ząbek czosnku, sól, pieprz, olej rzepakowy - kilkanaście łyżek Kasze należy ugotować i przestudzić. Warzywa dokładnie umyć. Cukinię pokroić(...)pomocą obieraczki na podłużne wstążki. Podgrzać olej na patelni i dosłownie minutkę przesmażyć. Pokroić pomidorki na połówki lub na ćwiartki. Ogórka w talarki lub pół talarki. W naczyniu blendera miksujemy bardzo dokładnie koperek, pietruszkę, mięte, czosnek i olej rzepakowy - ilość oleju najlepiej dostosować do własnych upodobań. Powstały miks ma być gładki i zdatny do polewania sałatki. Na talerz, bądź półmisek
Plate of Joyjabłko1 cebula biała lub czerwona1/2 pęczka koperkumajonezmusztardapieprz i sólSposób wykonania:1. Pieczarki kroimy w plasterki.2. Ugotowane jajka, jabłko, ogórki kiszone kroimy w kostkę.3. Cebulkę siekamy, przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem.4. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez i musztardę, posiekany koperek i doprawiamy pieprzem i solą.Smacznego!!!Źródło: Smaczna Pyza
Kuchnia domowa Ani