przez praskę pół łyżeczki oregano Na marchewkowe tzatziki: duża marchewka lub 2 małe – obrane i starte na tarce grubych oczkach ogórek szklarniowy – obrany i starty na tarce grubych oczkach sól do smaku pęczek koperku – drobno posiekany duże opakowanie jogurtu greckiego (400g) ząbek czosnku przetarty przez praskę łyżeczka miodu pieprz skórka otarta z całej cytryny i wyciśnięty(...)Pieczemy 15 minut w 200 stopniach w piekarniku aż będzie miękka w środku i chrupka na zewnątrz. W tym czasie solimy marchewkę z ogórkiem. Po chwili odsączamy nadmiar wody z warzyw i mieszamy je z koperkiem. Jogurt mieszamy z czosnkiem, miodem, pieprzem i cytryną. Dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Skrapiamy marchewkowe tzatziki oliwą. Cukinie wyjmujemy z piekarnika i podajemy
Ugotowane pozamiatanepyszne śniadanko, jak i też na domową imprezę. Składniki: 1 por (jasna część) 1 puszka odcedzonej ciecierzycy 1 szklanka kukurydzy 6 rzodkiewek 2 ogórki kiszone 1/2 małej cebuli 3-4 łyżki domowego majonezu szczypiorek, koperek, natka pietruszki – dowolna ilość sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, ogórki kroimy w kostkę, rzodkiewki(...)kroimy w półksiężyce. Potem przelewamy go wrzątkiem, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Do dużego naczynia dodajemy odcedzoną kukurydzę i ciecierzycę, pokrojone warzywa, majonez i zieleninkę – może być szczypiorek, koperek lub natka pietruszki – co kto lubi. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Ale jak długo można ją tam trzymać
Lamarida.plplastry papryki marynowanej 200g serka naturalnego homogenizowanego 2 łyżki majonezu 1 łyżka żelatyny + pół łyżeczki przyprawy: sól, pieprz łyżka posiekanego koperku Wykonanie: Łyżkę żelatyny zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Pieczarki, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Serek mieszamy z majonezem i warzywami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy koperek. Żelatynę podgrzewamy
Smak mojej kuchniwody ok. 700 g kiszonych ogórków (może być troszkę więcej) 4-5 średnich marchewek 2 średnie pietruszki 1/2 małego selera 7-9 średnich ziemniaków 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego ok. 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (12% lub 18%) 1 łyżka masła koperek Wykonanie: Marchew, pietruszki oraz selera myjemy, obieramy, a następnie ścieramy(...)wlewamy ją do zupy. Zupę ogórkową pod koniec doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli smak nie jest wystarczająco kwaskowy można dolać soku z ogórków :) Na sam koniec do zupy dodajemy posiekany koperek, można też posypać nim porcję zupy już na talerzu. Smacznego
MyCookBook.plmiesięczną przerwę. II miejsce: Kasia S. i jej przepis na Surówkę z kiszonego ogórka Surówka z kiszonego ogórka Składniki 6 średnich ogórków kiszonych 1 marchewka 1/2 papryki czerwonej 1 mała czerwona cebula 1 pęczek koperku 1 średni pomidor 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki cukru sól do smaku pieprz do smaku Sposób przygotowania Ogórki pokroić w półplasterki(...)Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidor opłukać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać. Wszystko przełożyć do miski. Oliwę z oliwą wymieszać razem z cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać warzywa w misce. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić. III miejsce: Elżbieta Anna Kruczkiewicz , która przesłała zdjęcia
Z miłości do słodkościprzepis też pewnie zadowoli wegetarian i wegan...😊 Tak samo jak zeszłej wiosny💚, surówka ta będzie oparta na kapuście pekińskiej... 😁 Składniki: kapusta pekińska marchewka ogórek zielony czerwona papryka cebula czerwona koperek sól pieprz oliwa sok z cytryny lub ocet winny Przygotowanie: Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, resztę warzyw dowolnie kroimy, oraz dodajemy drobno
Dieta Rozdzielna i Zdrowieskładniki 1 opakowanie kolorowego tortelini 20 dag szynki pokrojonej w kostkę 20 dag sera żołtego startego na tarce 2 lub 3 pomidory pokrojone 1 ogórek świeży pokrojony 1 puszka kukurydzy koperek 1 por pokrojony przygotowanie wszystko dajemy do miski razem z ugotowanym tortelini w osolonej wodzie i wymieszać z majonezem domowym ,ja daje zawsze 2łyżki jogurtu i doprawić do smaku
Moje Wyrobyświeżym powietrzu :).. Chłodnik Składniki na przysłowiowe „oko” zsiadłe (kwaśne) mleko lub kefir botwinka pokrojona i obgotowana wcześniej w małej ilości wody z dodatkiem masła ogórek pokrojony w kostkę rzodkiewka szczypiorek koperek jajko ugotowane Wszystko to wymieszane ze sobą, najsmaczniejsze na drugi dzień po przegryzieniu się. Podałam go z młodymi ziemniaczkami okraszonymi cebulką z boczkiem i posypanymi koperkiem :). Artykuł
Pieguskowa KuchniaSkładniki: 1/2 główki małej kapusty włoskiej 2 ogórki konserwowe 1 marchewka 1 mały por koperek 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy w drobne paski, oprószamy solą i odstawiamy na kilka minut. Odciskamy sok. Obraną marchewkę ścieramy na tarce razem z ogórkami
Qchnia po prostunaprawdę popularnością. To też świetny sposób dla osób na dłuższych piknikach czy biwakach, gdzie byłoby nieco kłopotliwe przygotować ogórki w słoiczkach. Na 1 kg ogórków gruntowych 2 płaskie łyżki soli mały pęczek koperku 4-5 ząbków czosnku ( kroje na połówki aby wydobyć smak) Liście chrzanu u mnie dodatkowo liście wiśni Kawałek korzenia chrzanu ale nie koniecznie Ogórki
W garach u GosiSKŁADNIKI: 1 l wody 1 łyżka soli pęczek koperku 3 ząbki czosnki 1 kg ogórków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ogórki dokładnie myję.Odkrawam końcówki. Słoik wyparzam. wodę zagotowuję dodaję sól. Na sam spód słoika wkładam koper. Ogórki układam bardzo ciasno. Zalewam zagotowaną wodą. Wkładam czosnek. Dokładnie zakręcam. Słoik pozostawiam na 2 dni. Po 2 dniach lekko odkręcam słoik
Gotowanie Patkibotwinki wraz z buraczkami 500 ml kefiru 5 dużych łyżek jogurtu naturalnego - użyłam gęstego od Bakomy 1 łyżka soku z cytryny pęczek rzodkiewek 2 zielone średnie ogórki koper i szczypior - po małym pęczku 1 ząbek czosnku 4 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Botwinkę dokładnie umyć, buraczki cieniutko obrać, drobno posiekać botwinkę, a buraczki w drobną kosteczkę(...)gotować jeszcze przez 3 minuty. Ostudzić i schłodzić. Do ostudzonej botwinki i buraczków dodać starty na tarce na większych oczkach ogórek i rzodkiewkę: także posiekany drobno koperek i szczypiorek. Po dokładnym wymieszaniu dodać kefir wymieszany z jogurtem, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Podawać udekorowane jajkiem
Zasmakuj Kuchniokoło godzinę, żeby sos się "przegryzł" a cukier dobrze rozpuścił. Na talerzu ułożyć podartego na małe kawałki (wielkość kęsa) łososia, na nim pokrojony w kostkę ogórek i awokado, polać dressingiem, oprószyć koperkiem. *Uwagi - proporcje dressingu można zmieniać wg własnego smaku i upodobań. Najbardziej należy uważać z sosem sojowym ponieważ jest on bardzo słony! wlewać po trochu
Codzienne Gotowaniepodawane z mezze (takimi greckimi przystawkami) u nas najczęściej przygotowywane do grillowanego mięsa. Wersja oryginalna to grecki jogurt, starty (lub drobno pokrojony) zielony ogórek oraz czosnek. Czasami dodaje się oliwki, oliwę z oliwek, miętę albo koperek. Ja tez dodaję coś od siebie Do przygotowania tzatzików potrzebujemy: – 1 ogórek wężowy (obrany i z odkrojonymi końcami) – jogurt grecki 10% tłuszczu
Szybko Tanio SmacznieNiestety, nie zawsze udało się zrobić zdjęcia, ale pomimo tego zgromadziłam jakieś przykładowe obiadki, zapraszam więc do obejrzenia! Zupa okroszka na kefirze - taki chłodnik z koperkiem, jajkiem, szczypiorkiem, ziemniakami, marchewką i ogórkiem- bardzo orzeźwiająca propozycja, idealna na upały. Wareniki - mini pierożki z nadzieniem, u mnie z gotowanymi ziemniakami, podane z bardzo popularnym tu dodatkiem do różnego rodzaju potraw, czyli
psgotujemy