ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:92/164)

EKSPRESOWY CHŁODNIK Z OGÓRKÓW I MIĘTY 158

duży kubek kefiru/jogurtu naturalnego/maślanki (a najlepiej mieszanki jogurtu i kefiru :) ) sól, świeżo zmielony pieprz, odrobina cukru opcjonalnie kilka rzodkiewek młode ziemniaczki, koperek Przygotowanie Młode ziemniaczki wyszorujcie i ugotujcie w osolonej wodzie. W tym czasie dokładnie umyjcie ogórki gruntowe, zetrzyjcie (wraz ze skórką) na tarce jarzynowej. Miętę drobno posiekajcie, ząbek czosnku wyciśnijcie przez praskę- to wszystko wymieszajcie z ogórkami. Dodajcie kefir (lub jogurt/maślankę), wymieszajcie dokładnie i dobrze przyprawcie- solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną cukru. Podawajcie z ciepłymi ziemniaczkami z koperkiem

OliveandThyme
Sałatka z sałatą, ogórkiem i fetą 72

parę linków na inne zielone cuda. Poszperajcie, może znajdziecie coś dla siebie. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 1 długi zielony ogórek 200 g sera feta 1 większa szalotka (można użyć małej czerwonej cebuli) 1 duży ząbek czosnku pół pęczka koperku 2 czubate łyżki łuskanych ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy małej cytryny sól pieprz Słonecznik prażymy(...)wlewamy oliwę i sok z cytryny, wrzucamy rozdrobnione ząbki czosnku, mieszamy. Sałatę wrzucamy do miski. Dodajemy do tego obranego ogórka pokrojonego w cienkie plasterki, pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę i fetę pokrojoną w kostkę. Całość posypujemy ziarnami słonecznika i poszatkowanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sałatka powinna być lekko kwaśna, jeżeli Wasza wyszła mało kwaśna (chociaż to kwestia gustu

Kardamonovy
OGÓRKI MAŁOSOLNE 782

można przygotować, a smakiem cieszyć się już po dwóch dniach. Idealnie nadają się do sałatki, jednak ja najbardziej lubię chrupać same :)  Składniki: ogórki gruntowe ( małe i jędrne) 4-5 ząbków czosnku 1 pęczek koperku korzeń chrzanu  liście porzeczki, wiśni (niekoniecznie)  2 łyżki soli na 1,5 l wody  Przygotowanie: Zagotuj wodę z solą. Ogórki

Kukuleczki
Zupa ogórkowa 1449

pora – ok. 100g 3 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu czarnego 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka soli ok. 500g ogórków kiszonych ok. 3/4 szklanki zalewy z ogórków kiszonych 100ml śmietanki słodkiej 30% lub 36% 1 pęczek koperku masło do smażenia sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa ogórkowa – Wykonanie: Mięso opłukać pod zimną wodą(...)minut, a w międzyczasie ogórki kiszone obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (zalewę zachować na potem). Podsmażyć starte ogórki na 1 łyżce masła przez kilka minut, a następnie również dodać je do zupy i gotować ok.10- 15 minut. Na końcu dodać zalewę z ogórków, zaczynając od 1/2 szklanki i dodając

Kulinarne Przeboje
Torcik chłodnikowy 206

podlać niewielką ilością wody i dusić, aż będzie miękka. Cały płyn musi odparować. Zdjąć z ognia. Świeży ogórek obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do przestudzonej botwinki. Wymieszać z kefirem i śmietaną. Dobrze doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym świeżym koperkiem. Żelatynę rozpuścić delikatnie podgrzewając na małym ogniu i przestudzoną wlać do chłodnika. Wlać część gęstej masy(...)Torcik im dłużej będzie stał, tym białko jajek będzie nabierało różowego koloru. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Obiad , Przystawki Tagged: botwinka , jajka , krakersy , ogórki , śmietana , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Kurczak po grecku, kuskus z warzywami i tzatziki - przepis Jamie Oliver 250

szczyptą soli, po czym porządnie wyciśnij i ugnieć czystymi rękami, żeby odcisnąć wodę .Przełóż ogórka do miski i dolej jogurtu i sok z 1/2 cytryny, dopraw szczyptą pieprzu, wsyp drobno posiekaną miętę i wymieszaj całość.Włóż do malaksera (może być również blender) papryki, dymki oraz koperek i wszystko drobno posiekaj.Posiekane warzywa rozsyp na dużej tacy lub desce.Do warzyw dodaj groszek

Kredowe Menu
Dorada z grilla faszerowana ziołowym masłem z sałatką z truskawek 128

smaku 4 plastry cytryny Sałatka: ½ główki lodowej sałaty Miseczka truskawek 1 świeży ogórek Oliwa z oliwek do polania Sól do smaku Pieprz do smaku Sposób przygotowania: Dorady myję osuszam ręcznikiem papierowym, solę z każdej strony dość solidnie, robię masełko ziołowe: Miękkie masło ucieram z posiekanym koperkiem, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, farsz wkładam do środka ryby, dociskam, na wierzchu układam(...)plastry cytryny, wkładam na 2 godziny do lodówki, przygotowuję sałatkę: Sałatę rwę na kawałki, posypuję pokrojonymi truskawkami i ogórkami, solę i doprawiam do smaku pieprzem, skrapiam oliwą Rozkładam ryby na kratce, grilluję na średnim żarze około 15 minut. Podaję od razu z sałatką. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Zupa „Bogatyrska” z kiszonym ogórkiem 101

około 4-5 osób z dobrym apetytem : 0,4 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, żeberka) 3 kiełbasy śląskie 4 ziemniaki średniej wielkości 4 duże, kiszone ogórki 5 łyżek wody z kiszonych ogórków 1 korzeń pasternaku, średniej wielkości (możesz zastąpić pietruszką jeśli nie masz, chociaż to właśnie pasternak nadaje zupie charakterystyczny słodkawy posmak ;)) 1 średnia marchewka 1 płaska, łyżka(...)smaku i gotuj do miękkości. Jak mięso będzie miękkie, dodaj pokrojone ziemniaki, ogórki, koncentrat pomidorowy, wodę z ogórków i ponownie gotuj do momentu, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Zupa Bogatyrska najsmaczniejsza jest drugiego dnia odgrzana Serwuj na gorąco, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa „Bogatyrska” z kiszonym ogórkiem pochodzi z serwisu

Ogrodnik w podróży
Zapiekane ziemniaczki pod sosem koperkowo – czosnkowym 103

każdego w oddzielnym naczyniu. Składniki: 4 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach ½ cebuli Kilka plasterków boczku parzonego 1 pomidor 1 ogórek kiszony Sól Pieprz młotkowany z kolendrą Sos: 150 ml śmietany 18% gęstej 2 – 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku Sól Szczypta cukru Wykonanie: W naczyniu do zapiekania układamy kolejno, pokrojony boczek, ziemniaki w plastrach oraz cebulę i pokrojony ogórek

Smaki Ewy
Tatar z łososia 266

Choć naturą tataru jest podanie go z żółtkiem, cebulą oraz ogórkiem to tatar z łososia w moim pomyśle idealnie sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu urodzinowym

Mechanik w kuchni
Chłodnik litewski 109

duża cebula 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody 500 ml jogurtu greckiego 500 ml kefiru sok wyciśnięty z limonki sól, pieprz Dodatkowo 5 rzodkiewek 2 ogórki gruntowe po 3 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku Sposób przygotowania Obrać buraczki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Botwinkę posiekać, a cebulę pokroić w kosteczkę. W dużym garnku rozpuścić masło, dodać(...)ogniu przez kilka minut, aż buraczki będą miękkie. Dodać wodę i zostawić do zagotowania. Odstawić z ognia, poczekać aż buraczki ostygną. Do ostygniętych już buraczków dodać pokrojone w kostkę ogórki,  rzodkiewkę, posiekaną zieleninę i czosnek. Dolać jogurtu i kefiru, wymieszać. Na sam koniec dodać wyciśnięty sok z limonki i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki, schłodzić

pink envelope
Mizeria 175

Mizerię z ogórków każdy zna, ale też różne są sposoby przygotowania. Na słodko, na słodko-kwaśno, na ostro.... dzisiaj przedstawię moją mizerię. -- Skład: 3 ogórki, op. śmietany 18%, łyżka cukru, 2-4 łyżki octu, szczypta soli, 3-5 ząbków czosnku,  koperek świeży do ozdoby, a opcjonalnie można też dodać do całości przed wymieszaniem. -- -- Ogórki obieramy

chleba naszego
Gulasz z ziemniakami i ogórkiem 145

średnich ziemniaków 3 średnie ogórki kiszone kilka łyżek przecieru pomidorowego Podravka liść laurowy,  ziele angielskie sól, pieprz,pieprz cayenne bulion koperek Cebulę pokroić w półplasterki. Mięso i ziemniaki pokroić w grubsze słupki,a  ogórki w mniejsze słupki.Mięso usmażyć na dużym ogniu porcjami,tak aby złapało kolor,ale nie puściło soku.Cebulę na maśle, dodać przecier

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z ogórków do obiadu! 27728

typowych dań z mięsem. Zerknijcie na listę składników, co będzie Wam potrzebne do przygotowania sałatki do obiadu z ogórków! SKŁADNIKI: - 4 duże ogórki gruntowe - 1/4 pęczka natki pietruszki - 1/4 pęczka natki koperku - 15 listków mięty - 5 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka octu balsamicznego (jeśli nie masz użyj soku

SMYKWKUCHNI
Mizeria inaczej z czerwoną cebulą 1828

Mizeria inaczej z czerwoną cebulą – czyli kremowa sałatka z ogórka i czerwonej cebuli :) Świetnie się sprawdza jako surówka do obiadu, czy dodatek do dań mięsnych z grilla. Sałatka ta ma lekko słodko-kwaśny posmak, który możecie dostosować do swoich gustów smakowych poprzez zwiększenie ilości cukru lub soku z cytryny. Więcej przepisów na sałatki do grilla znajdziecie tutaj: Sałatki(...)160g) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 czubate łyżki śmietany gęstej 18% pęczek świeżego koperku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mizeria inaczej z czerwoną cebulą – Wykonanie: Ogórka (nie obierać ze skórki) umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łupinek, pokroić w piórka. Czosnek obrać z łupinek, posiekać drobno lub przecisnąć

Kulinarne Przeboje
Sałatka z łososiem z puszki 151

łyżki majonezu light, sól, pieprz mielony prawdziwy Sposób przygotowania: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Osączyć, wystudzić i przełożyć do dużej miski. Paprykę i ogórki osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.Posiekać koperek, cebulę obrać i drobno pokroić. Łososia osączyć z zalewy i w razie potrzeby rozdrobnić widelcem. Do miski z ryżem przełożyć pokrojone warzywa, łososia, odcedzoną

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania