worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive(...)ostygnięcia. Jak kurczak się smaży zajmij się krojeniem warzyw (od czasu do czasu mieszając kurczaka, żeby się nie przypalił). Pomidory suszone na dość wąskie (+/- 0,5 cm) paski. Ogórka porządnie umyj, odetnij końcówki, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką usuń nasiona. Ponownie przekrój wzdłuż na pół i pokrój w kawałki mniej więcej tej samej szerokości co pomidory. Awokado przekrój na pół
Martyna Cooksworth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive(...)ostygnięcia. Jak kurczak się smaży zajmij się krojeniem warzyw (od czasu do czasu mieszając kurczaka, żeby się nie przypalił). Pomidory suszone na dość wąskie (+/- 0,5 cm) paski. Ogórka porządnie umyj, odetnij końcówki, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką usuń nasiona. Ponownie przekrój wzdłuż na pół i pokrój w kawałki mniej więcej tej samej szerokości co pomidory. Awokado przekrój na pół
Martyna Cooksworth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive(...)ostygnięcia. Jak kurczak się smaży zajmij się krojeniem warzyw (od czasu do czasu mieszając kurczaka, żeby się nie przypalił). Pomidory suszone na dość wąskie (+/- 0,5 cm) paski. Ogórka porządnie umyj, odetnij końcówki, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką usuń nasiona. Ponownie przekrój wzdłuż na pół i pokrój w kawałki mniej więcej tej samej szerokości co pomidory. Awokado przekrój na pół
Martyna Cooksdoskonały pomysł na pełnowartościowy lekki obiad. Składniki: 310g fileta z łososia 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku 500g świeżego bobu 80g dowolnej sałaty 180g truskawek 1 kiwi 1/2 zielonego ogórka 2 małe papryczki chilli (opcjonalnie mniej) 180g sera sałatkowego 1/3 czerwonej cebuli 1 pęczek kolendry 90g solonych orzeszków ziemnych sól cukier Dressing(...)posiekanym koperkiem, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. 2. Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, następnie wystudzić i obrać. 3. Umyte truskawki i obrane kiwi pokroić w drobną kostkę. 4. Obranego ogórka
Szalona Kuchnia EwelinyPyszny dodatek do dania głównego! Zapraszam 😊 Składniki: kapusta pekińska pół szt, marchew 2 szt, kukurydza konserwowa pół opakowania, sos Tzatziki: ogórek wężowy pół szt, jogurt naturalny lub grecki 7 łyżek, majonez 2 łyżki, czosnek 2 ząbki, posiekany koperek 1-2 łyżki, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę myjemy i drobno siekamy. Następnie kapustę nasalamy i odstawiamy(...)obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew i odcedzoną kukurydzę. Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach, nasalamy, odstawiamy na 5 min, następnie odciskamy z soku i łączymy z majonezem, jogurtem oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu. Surówkę łączymy z sosem i mieszamy
kulinarne odsłony patijajko dwie łyżki mąki łyżka mleka sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia 100 gram wędzonego łososia jeden ogórek 4 ząbki czosnku 300 ml jogurtu greckiego świetnym dodatkiem do tego dania jest również koperek Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na sito i pozostawiamy na 20 minut aż odpłynie z niej cały(...)Gotowe placki układamy na talerzu a na każdym mały kawałek wędzonego łososia. Czas przygotować tzatziki. Ścieramy ogórka na tarce o małych oczkach, siekamy do tego trzy ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jogurt grecki. Do przygotowanego sosu można również dodać posiekany koperek. Sos idealnie komponuje się z naszymi plackami. Smacznego
Mango Papajatakim zestawem. Gyros: 2 filety z kurczaka op. przyprawy kebab-gyros 4 łyżki oleju Sałata: sałata lodowa ogórek szklarniowy pomidor czerwona cebulka pieprz Sosy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego koperku 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki keczupu 1/4 łyżeczki papryki ostrej Dodatkowo: sól, pieprz frytki + olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć(...)oleju, następnie pokroić wzdłuż włókien i jeszcze raz przesmażyć na mocnym ogniu. Sałatka: sałatę porwać lub pokroić, ogórka i pomidora pokroić w półplasterki a cebulkę w piórka. Wymieszać. Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, zmiażdżony czosnek i koperek wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku sola i pieprzem. odstawić do przegryzienia. Sos paprykowy: Po 2 łyżki majonezu, jogurtu, keczupu, paprykę
Smakołyki Asiszczególnie zapracowanym. Jest smaczne, oryginalne i gotowe w kilkanaście minut. Składniki na 2 osoby. 30 dag kiełbasy metki wieprzowej 2 ogórki 100ml śmietany kremówki 100ml bulionu instant 2 cebule 1 łyżka oleju 1/2 łyżki mąki sól. pieprz koperek lub pietruszka 0,5 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany kwaśnej Gotujemy ziemniaki i robimy puree z masłem(...)słupki. Cebule obrać i posiekać. Pulpeciki zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu smażyć ogórki i cebulę. Jeżeli z metki wytopi się dużo tłuszczu to trochę odlać. Oprószyć mąką i zasmażyć. Wlać bulion i śmietanę, gotować jeszcze 8 minut. Dodać pulpeciki, posiekany koperek ( akurat zabrakło mi koperku, dałem pietruszkę) ,doprawić pieprzem i podgrzać. Podajemy z przygotowanym puree. Delikatne
Kulinarny karnet Christopherajajkiem Sałatka warstwowa z tuńczykiem i makaronem w kształcie ryżu – Składniki: 120 g makaronu w kształcie ryżu 2 ogórki szklarniowe (ok. 500g) 2 puszki tuńczyka w oleju 1 puszka kukurydzy konserwowej (220g po odsączeniu) 1 pęczek świeżego koperku 3 pełne łyżki pikantnego ketchupu 4 pełne łyżki majonezu Sól, pieprz do smaku Sałatka warstwowa z tuńczykiem i makaronem(...)tuńczyka odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w kostkę. Na dno miski wyłożyć połowę makaronu, na nim rozsmarować łyżkę majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Następnie wysypać połowę puszki kukurydzy i jednego pokrojonego w kostkę ogórka. Następnie znowu warstwę z makaronu, posmarować go 3 pełnymi łyżkami ketchupu pikantnego. Na to wyłożyć drugiego pokrojonego w kostkę ogórka, na niego 2 puszki tuńczyka
Kulinarne Przebojemniejsza cebula 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz Wykonanie: Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Pietruszkę drobno posiekać (można użyć koperku). Cebulę pokroić w półksiężyce. Do miseczki wlać oliwę, dodać sok z cytryny, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz
magiczna kuchnia KasiSKŁADNIKI: 6 płatów śledziowych solonych 3 ogórki konserwowe 2 szalotki 1 00-150ml oleju rzepakowego Sól, pieprz, suszony koperek PRZYGOTOWANIE: Płaty śledziowe mocze w ciepłej wodzie ok 2 godziny. Następnie kroję je w paski o grubości ok 2 cm. Szalotkę obieram i kroję w drobną kostkę. Ogórki konserwowe kroję w drobną kostkę. Wszystko łącze
Gotowanie PatkiSkładniki: ½ sałaty lodowej, słoik suszonych pomidorów, 25 dag pomidorków koktajlowych, 7 łyżek sezamu, ½ ogórka szklarniowego, 1 średniej wielkości czerwona cebula, puszka kukurydzy, 5 korniszonów, łyżka masła, 15 dag wędzonego sera, 2 łyżki suszonego koperku sos: 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka wody, łyżeczka sosu sojowego, szczypta cukru pudru, szczypta soli. Sposób przygotowania: Ziarna(...)sezamu rumienimy na maśle. Pozostawiamy do ostygnięcia. Sałatę lodową rwiemy na kawałki. Pomidorki przekrawamy na pół. Ogórka szklarniowego i korniszony kroimy w półtalarki a cebulę w piórka. Odsączamy kukurydzę. Ser trzemy na tarce. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa mieszamy. Posypujemy koperkiem i sezamem. Składniki sosu mieszamy razem. Sałatkę polewamy sosem krótko przed podaniem
Pobite gary BarbaryPyszna zupka ogórkowa z dodatkiem kaszy jęczmiennej.. kilka ogórków kiszonych 1 -2 marchewki 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej 2 łyżki masła bulion lub wywar z kurczaka ziemniaki 2-3 łyżki śmietany koperek sól, pieprz listek, ziele Marchewkę zetrzeć na tarce ,poddusić na rozpuszczonym maśle.Przełożyć do garnka z wywarem , dodać(...)obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę.Dodać listek, ziele , gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie.Ogórki zetrzeć na tarce i poddusić na maśle, dodać do gotujących się prawie miękkich ziemniaków.Gotować razem jeszcze około 10 minut.Doprawić śmietaną , dodać posiekany koperek
Moje domowe kucharzenieMagda Pyszna i świeża sałatka z orzo, ogórkiem i fetą to świetna letnia przystawka. Dobrze smakuje sama – w czasie lunchu sama znika z talerza, ale też może być świetnym dodatkiem do pieczonego Pyszna i świeża sałatka z orzo, ogórkiem i fetą to świetna letnia przystawka. Dobrze smakuje sama – w czasie lunchu sama znika z talerza, ale też może(...)pieczystego z grilla mięsa w podobnej nucie smakowej lub do pieczystego z grilla. Składniki (na 3-4 porcje): 200g makaronu orzo 1 średni ogórek szklarniowy 1 opakowanie fety puszka odsączonej ciecierzycy 2 łyżki siekanego koperku 2/3 szklanki czarnych oliwek sól i pieprz do smaku Na dressing: 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki musztardy łyżeczka
Smaczna Stronachrupiące. Składniki: paczka krakersów solonych 3 jajka 120 g konserwy drobiowej 2 łyżki majonezu 2 łyżki chrzanu pieprz koperek pomidorki koktajlowe oliwki czarne oliwki zielone nadziewane papryką 2 kabanosy kilka rzodkiewek zielony ogórek 2 ogórki konserwowe 2 liście sałaty Jajka ugotować na twardo. Obrać, wymieszać z połową majonezu i połową chrzanu, przyprawić pieprzem. Razem zmiksować na pastę, dodać(...)posiekany koperek. Przygotować drugą pastę: Konserwę wymieszać z chrzanem i majonezem. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na krakersach. Na każdy nałożyć szprycą po trochę pasty. Kabanosy pokroić na grube plasterki, oliwki i pomidorki na połówki, resztę dowolnie. Udekorować kanapeczki według gustu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałodygi selera naciowego 2 marchewki cebula biała rzepa 3 kwaśne jabłka 1 l bulionu wołowego 3 łyżki masła pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy koperek Przygotowanie Łodygi selera, marchew oraz rzepę obrałem, pokroiłem w słupki, a obraną cebulę w dużą kostkę. Warzywa obsmażyłem na maśle, przełożyłem do garnka, zalałem bulionem
R'n'G Kitchenogórki 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania Łososia pokroić w drobną kostkę wymieszać z oliwą z oliwek. Cebulę obrać pokroić w kostkę lekko zgnieść z odrobiną soli. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Na talerzu postawić okrągłą foremkę bez dna, ułożyć pokrojonego łososia, ogórki, cebulkę, przykryć łososiem. Schłodzić , delikatnie usunąć foremkę. udekorować koperkiem
Darcia w kuchnimarynowanych pieczarek – 1 puszka ananasa – 1 puszka kukurydzy – 1 jabłko z czerwoną skórką – 1 por (biała część) – 1 świeży ogórek – majonez/jogurt – świeża pietruszka (nie miałam pietruszki i dodałam koperek) – sól, pieprz Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez/jogurt, drobno pokrojoną pietruszkę. Osobiście polecam dodać jogurt, sałatka jest wtedy bardzo lekka! Doprawić
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka ( 620g ) , 300g boczku surowego w plastrach, 3 ogórki kiszone, kilka kawałków papryki czerwonej, konserwowej ( 155g ), posiekany koperek ( może być mrożony ), sól, pieprz, curry, rozmaryn, papryka słodka mielona, tymianek, majeranek. Przygotowanie
W kuchni u Monikiodsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Pycha, najlepiej smakuje gdy się trochę "przegryzie"! Przepis Pani Agnieszki: Buraki, ogórki kiszone, jabłko, majonez lub jogurt naturalny, sól, pieprz, koperek - pokroić w kostkę i całość dokładnie wymieszać
Czary - gary w kuchnikostkę. Na półmisku lub w szklanej misce układamy buraczki, solimy, pieprzymy, posypujemy cukrem oraz skrapiamy olejem. Na buraczkach układamy kawałki śledzi, pokrojoną cebulę i ogórki, skrapiamy octem winnym. Sałatkę udekorować buraczkami i świeżym koperkiem. Smacznego
kgwjanczewodużych oczkach. Kiedy warzywa są już miękkie dodaję starte ogórki, gotuję jeszcze jakieś 10 minut, do zupy dolewam ok. pół szklanki wody z ogórków, doprawiam majerankiem, zabielam zahartowaną śmietaną. Na koniec dodaję koperek. Wyłączam gaz i zostawiam zupę na ok. pół godziny, jest dużo lepsza jak się przegryzie :) a najlepsza na drugi dzień. Ogórkowa u mnie w domu
Kuchnia z widokiem na ogródmożemy również podać do wędlin, ale równie dobrze można do niej wkroić... śledzie. Składniki: 3 jednakowej wielkości buraki 1 winne jabłko 3 korniszony (lub ogórki kiszone) 1/4 czerwonej cebuli sok z cytryny posiekany koperek 2-3 kubka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Buraki wyszorować, zalać wodą i ugotować. Przestudzone obrać
Czerwień i błękitpodpieczony spód wykładamy cebulkę, kaszankę, kapustę i na wierzch ziemniaki. Posypujemy całość startym serem. Zapiekamy w 200 stopniach C przez 15 minut. Posypujemy obficie koperkiem lub natka pietruszki. Serwujemy z pomidorami i kiszonym ogórkiem
Pyry na GazSkładniki : Jeden długi ogórek lub kilka gruntowych sól, pieprz śmietana lub jogurt koperek lub szczypiorek Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzie