pomidorów. Prawda, że pyszny obiad? Składniki: 2 gotowane udka 1 pojedyńcza pierś z kurczaka 300 g gotowanej wołowiny 4-5 ogórków kiszonych 1 duża cebula 1 żabek czosnku 1 jajko sól pieprz słodka papryka 2 łyżki posiekanego koperku olej do smażenia bułka tarta do panierowania Ugotowane mięso (dałam z rosołu) oddzielić od kości. Skręcić przez maszynkę, a następnie skręcić(...)cebulę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wlać do mięsa wraz z powstałym sokiem podczas tarcia (nie wyciskać) Czosnek przecisnąć przez praskę, wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem i papryką, dodać posiekany koperek i dokładnie wszystko wymieszać. Z mięsa formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z dwóch stron. kotlety z mięsa
O kuchni z uczuciempowrocie obiadek prawie gotowy.U mnie tym razem zrazy z dodatkiem mięsa mielonego i ogóreczka. kilka plastrów polędwicy wieprzowej troszkę mielonego mięsa ogórek kiszony domowa vegeta susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą .Na każdy plaster mięsa kłaść mięso mielone [ wcześniej doprawione] oraz kawałek ogórka.Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę
Moje domowe kucharzeniepasuje do każdego obiadu. U nas była dodatkiem do kotletów mielonych. Polecam i zapraszam po przepis. : Składniki:Pół główki kapusty pekińskiej1 mała puszka kukurydzy6 ogórków kiszonychSkładniki na sos:4 łyżki majonezu lub jogurtu1 łyżeczka koperku świeżego lub suszonego1 -2 łyżeczki soku z cytryny1-2 łyżeczki cukrupieprz Wykonanie:Kapustę kroimy w piórka. Ogórki kroimy w pół talarki. Dodajemy kukurydzę
Smaki Edytyrobicie swoja ogórkową? ;) Składniki: Duże udko ok 25dag żeberek wołowych 5 dużych ziemniaków 3 duże marchewki 1/2 saszetki ryżu (można więcej) 5dużych kiszonych ogórków 4 ziarna ziela angielskiego 3 listki liścia laurowego pęczek lubczyku koperek (wg uznania) 1/2 pietruszki 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Udko i żeberka wkładamy do garnka i zalewamy(...)Wszystkie składniki wraz z ryżem, gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania ogórki myjemy i ścieramy tarce na grubych oczkach. Odciskamy sok i wkładamy do zupy. W miseczce delikatnie mieszamy śmietanę z odrobina zupy i łączymy z całością, mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz koperkiem. Kurczaka wyjmujemy i dzielimy na części, które wrzucamy do zupy. Podajemy
ChilliJemyznalazłam na różnych innych blogach. Dodatki według własnego smaku. Składniki: - 6 dużych ogórków (u mnie ponad 1,3kg) - 3 kubki jogurtu naturalnego (każdy po 400g) lub 800g jogurtu typu bałkańskiego + kefir (400g) - 4 duże ząbki czosnku - sól himalajska lub morska (ok.1 łyżeczki) - świeżo mielony pieprz - pęczek koperku Dodatkowo: - 4 jajka ugotowane na twardo - pestki słonecznika uprażone na suchej patelni(...)przez praskę i posolić. Ogórki dokładnie umyć, wytrzeć, obciąć końcówki i zetrzeć (razem ze skórką) na grubych oczkach tarki. Do ogórków z czosnkiem wlać jogurt (lub jogurt z kefirem), posypać świeżo mielonym pieprzem, dodać pokrojony koperek i dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze ewentualnie solą. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Podawać posypane pokrojonym jajkiem i/lub prażonym słonecznikiem. Lub pokruszoną fetą
Smaczne Zdrowepyszny chłodnik buraczkowy. Przygotowałam go z wykorzystaniem produktów Krakus. Polecam Składniki: pęczek botwinki łyżka octu szczypta cukru 1 średnia cukinia 4 ogórki gruntowe 200 ml jogurtu naturalnego 200 ml śmietany kwaśnej 12% 1 łyżka pokrojonego koperku 5 łyżek koncentratu barszczu czerwonego Krakus 1 duża łyżka ćwikły z chrzanem Krakus sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Botwinkę czyścimy, myjemy i drobno(...)garnka, dodajemy ocet, cukier i szklankę wody. Gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostudzenia. Cukinię i ogórki myjemy i osuszamy a następnie obieramy je ze skórek. Obrane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny, śmietanę, koperek i mieszamy. Następnie dodajemy ugotowaną botwinkę, koncentrat barszczu czerwonego i ćwikłę z chrzanem, mieszamy. Na koniec
słodkie i nie tylko historie kulinarneziemniaki będą miękkie. Ostudzić, przełożyć do miseczki. Cebulę drobno pokroić, można ją również sparzyć. Ogórki i śledzie odsączone z oleju pokroić w kostkę (ogórki nieco drobniej). Dodać do ziemniaków wraz z posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny i olejem lnianym. Wymieszać. Doprawić do smaku, szczególnie pieprzem. Podawać z pieczywem
Czerwień i błękitwodzie. W przypadku kiedy będą silnie słone to możemy włożyć je do wody na 2-3 godz. Następnie je odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórka oraz cebule kroimy w kosteczkę. Całość mieszamy, dodajemy posiekany koperek, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem. Możemy dodać kilka kropli octu z białego wina. Gotowy tatar podajemy np. z pieczywem. U nas w domu zajadany
Kolizje SmakówJabłko myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne. Owoc kroimy w drobną kostkę, razem ze skórką. Ogórki również osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na połowy, usuwamy im pestki. Bardzo drobno kroimy ogórki w kostkę, a pestki wyrzucamy. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Najlepiej, gdyby były to szalotki bo są najbardziej delikatne. Jeśli szalotek w Waszej kuchni brak, to czerwona cebula też(...)filety śledziowe ‘a la matias lub lekko kwaszone, po wiejsku (300-350g) 1-2 szalotki lub pół czerwonej cebuli (około 30g) 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 duże ogórki kiszone (150-200g) ½ twardego, słodko-winnego jabłka (150g) 3 pełne łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% tłuszczu 1 pełna łyżka majonezu 1 pełna łyżeczka musztardy
Karo in the Kitchenosoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 35g łososia wędzonego na gorąco Mała garść świeżego szpinaku Kilka pokrojonych talarków ogórka kiszonego Kilka piórek cebuli czerwonej Kilka czarnych oliwek przekrojonych na pół 1 pęczek koperku 3,5 łyżki śmietany 18% tł. do sosów Sok z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Cukier Przygotowanie: 1/ Do salaterki nakładamy umyty szpinak, kawałki łososia na których(...)oraz piórka z cebuli które dajemy do rogów. 2/ Ze śmietany, poszatkowanego drobno koperku, soli, pieprzu, cukru i soku z cytryny robimy sos - mieszając wszystko aż do jednolitej konsystencji 3/ Polewamy sos na sałatkę między kawałkami łososi i wbijamy w niego przepołowione na pół talarki ogórka kiszonego. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnałyżka kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki wrzątku 1 jajko Na farsz: 300 g wątróbki z kurczaka 1 cebula 1 łyżka masła 2 niewielkie ogórki konserwowe sól, świeżo mielony pieprz Na sos: 1 pęczek koperku 330 g kwaśnej śmietany 18% WYKONANIE Farsz: Wątróbkę umyć, odciąć błony i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni(...)rozpuścić łyżkę masła, dodać wątróbkę i cebulę, po czym smażyć do zarumienienia. Do usmażonej wątróbki dodać drobno posiekane ogórki konserwowe i całość doprawić solą i pieprzem. Ostudzony farsz przekładać partiami na deskę, drobno posiekać i przełożyć do miski. Pierogi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak zmiksować na jednolitą masę z 1-2 łyżkami wody. Do miski wsypać
Passions hobbies lifeTadeusza jako szkolną lekturę to zachęcam do obejrzenia ponownie, choćby dla pięknie ujętych kulinariów. SKŁADNIKI: - 2 pęczki botwinki - 750 ml maślanki - 200 g ogórka (plasterki) - 2 pęczki rzodkiewki (plasterki) - 16 jaj przepiórczych (ugotowanych na twardo) - koperek do posypania - szczypiorek do posypania (lub kwiaty szczypiorku) - woda - sól BOTWINKĘ POSIEKAJ NA drobne kawałki, końcówki botwinki wrzuć do gara z minimalną ilością(...)straciła koloru. OCHŁODZONĄ BOTWINKĘ dopraw solą i połącz z maślanką, ogórkiem i rzodkiewką, na dwie, trzy godziny zostaw w lodówce aby się przegryzła. PRZED PODANIEM SPRÓBUJ czy nie brakuje soli, jeśli tak to dosól i mocno wymieszaj. Na talerzach dodaj jajko przepiórcze, koperek i kwiaty szczypiorku. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolizupka chrzanowa zamiast z białą kiełbasą była ze zrazami..jajko też oczywiście było.. Zrazy kilka plastrów polędwicy wieprzowej marchewka gotowana boczek gotowany ogórek kiszony domowa vegeta susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść po paseczku boczku, marchewki i ogórka .Zwijać roladki
Moje domowe kucharzenieżółtko (ok. 20 g) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 2 garści liści sałaty (ok. 20 g) 1/3 świeżego ogórka (ok. 80 g) 1/4 czerwonej papryki (ok. 60 g) 1 łyżka posiekanego koperku (ok. 8 g) 1 łyżeczka oleju lnianego (ok. 5 g) kilka kropel soku z cytryny szczypta pieprzu 1. Żółtko roztrzepałam z przyprawami. Mięso pokroiłam(...)nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 20 min. 3. Sałatę porwałam na mniejsze kawałeczki, ogórek obrałam i przy pomocy obieraczki pokroiłam w paseczki. Paprykę również pokroiłam w cieniutkie plasterki (można w tym celu też użyć obieraczki). 4. Warzywa wymieszałam z koperkiem, olejem, pieprzem i sokiem z cytryny. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji: 350 kcal
Vroblewska-fitlife