osób: 0,5 kg świeżego łososia (bez skóry) zalewa 1 l wody kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek świeżej pietruszki kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki soli himalajskiej różowej pieprz do smaku 2-3 liście laurowe kilka sztuk ziela angielskiego zielona sałatka 3 ogórki gruntowe 1 miękkie awokado kilka sztuk cebulki perłowej (konserwowej) szczypiorek sól, pieprz odrobina soku(...)naturalny do podania Do garnka wlać wodę, dodać umyte gałązki pietruszki, koperku oraz liście bazylii. Następnie dodać liście laurowe i ziele angielskie. Na sam koniec wsypać sól oraz pieprz do smaku. Zalewę zagotować. W międzyczasie łososia umyć i pokroić na mniejsze kawałki (zgrabne kwadraty). W międzyczasie przygotować sałatkę. Ogórki umyć i odciąć końcówki. Przekroić na pół i pokroić
UgotowaćSzybka w przygotowaniu, smaczna sałatka z makaronem i serkiem wiejskim SKŁADNIKI 1 zupka chińska 3 ogórki konserwowe 1 cebula ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo serek wiejski 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy koperek sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Makaron razem z przyprawą zalać wrzątkiem i odstawić, gdy napęcznieje przełożyć na sitko aby odsączyć z nadmiaru(...)wody. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Ogórki, jajka, cebulę oraz czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać makaron i serek wiejski, majonez, musztardę, doprawić solą i pieprzem dokładnie wymieszać. Sałatkę na wierzchu posypać posiekanym koperkiem. Przed podaniem schłodzić. rrarossa@gmail.com
RAROSSAPost Sałatka z makaronem mini kolanka, kurczakiem gyros, papryką, kukurydzą i ogórkiem konserwowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojecebuli i jabłek dodajemy do zupy zamiast śmietany lub zasmażki z mąki pszennej. Zupa jest gęsta i bardzo smaczna :) Zupę doprawiamy ulubionymi przyprawami, ale niezbędny jest tutaj kwas z ogórków kiszonych, dzięki niemu smak jest lepszy - przypomina nieco zupę ogórkową. Jeżeli zupy Wam zostanie, następnego dnia możecie całość zmiksować na gładką masę i otrzymacie zupę krem(...)niewielka cukinia (bez skórki i nasion) 2 pomidory (bez skórki i nasion) 1 jabłko (bez skórki i gniazd nasiennych) garść ulubionego makaronu sporo posiekanego koperku ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kwas z ogórków kiszonych do smaku sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Obrane ziemniaki i marchew kroję w niewielką kostkę, fasolkę szparagową na kawałeczki. Krok
Moja Książka KucharskaSkładniki: 4-5 dag skrzydełek drobiowych 6-8 kiszonych ogórków 1 łyżka margaryny 1-2 ząbki czosnku 5-6 większych ziemniaków 2-3 marchewki pietruszka lub mieszanka warzywna mrożona natka pietruszki koperek sól pieprz 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę w słupki. Wszystko gotuję razem ze skrzydełkami(...)smaku solą, pieprzem i natką pietruszki, a jeżeli zupa jest zbyt mało kwaśna ścieram odłożone wcześniej ogórki i wrzucam bezpośrednio do wywaru. Mąkę mieszam ze śmietaną, hartuję gorącym wywarem i zaprawiam zupę. Nakładam na talerz i posypuję po wierzchu koperkiem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenROBIĘ OGÓRKI ZNACZY TYLKO JEDNO - JEST LATO! MAŁOSOLNE PO NOWEMU! Nie wiem, jak Wy ale ja uwielbiam ogórki małosolne, ogórki kiszone i ogórki chyba w każdej postaci w słoiczku. W tamtym roku robiłam je na wiele różnych sposobów, i wszystkie zostały zjedzone w kilka miesięcy hehehe. Ale taki pyszny ogóreczek do kanapki lub obiadu, albo(...)sztuki na słoik litrowy - gorczyca/ łyżeczka na 1l słoik - kawałek korzenia chrzanu - liść chrzanu - 1-3 ząbki czosnku (jak lubisz) - 1/2 papryczki chili - kwiat kopru - koperek zielony - ja dodałam jeszcze kilka ziaren różowego pieprzu Ogórki po zakupie, dokładnie umyj. Zalej wodą w misce i odstaw na 1 godzinę. Wodę zagotuj i przestudź. Na 1 litr wody używam
SMYKWKUCHNIgruntowe (około 150 g) 1 ząbek czosnku 2 łyżki usiekanego koperku 2 łyżki usiekanego szczypiorku 500 ml schłodzonego kefiru do smaku sól, pieprz chłodnik możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo czas przygotowania około 15 minut Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem Przygotowanie: Ogórki obrane ze skórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Umytą
Uwaga Babcia GotujeSkładniki na cztery porcje. Składniki:75 g makaronu w kształcie ryżu1 ogórek szklarniowy mały1 puszka tuńczyka w sosie własnym1 puszka kukurydzy konserwowej3 łyżki koperku świeżego3 łyżki majonezuSól, pieprz do smakuPrzepis:Do gotującej się i osolonej wody wsypujemy makaron i gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do osobnej miski wsypujemy(...)puszki kukurydzy (bez wody), następnie nakładamy pokrojonego w kostkę ogórka (można go obrać ze skórki), następnie nakładamy makaron, odcedzonego z "sosu" tuńczyka, pozostałą część kukurydzy i majonez (który rozsmarowujemy na powierzchni sałatki). Sałatkę doprawiamy do smaku i całość posypujemy świeżym koperkiem
Emcia PichciTORTELLINI PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: 250 g makaronu tortellini (z nadzieniem serowym lub innych) 1 ogórek szklarniowy 10-15 pomidorków koktajlowych 100 g sera feta 6-8 suszonych pomidorów 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pokrój drobno suszone pomidory. Pomidorki(...)koktajlowe pokrój na pół lub na mniejsze części a ogórka umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Do ugotowanych pierożków tortellini dodaj pokrojone warzywa i pokrojony w kostkę ser feta. Dodaj nieco oliwy i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Możesz podawać od razu lub zapakować do pudełka, przechowywać w lodówce i zjeść później. To idealna sałatka na lunch
nietylkopasta.plSZYBKA I SMACZNA SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM Składniki SAŁATA, MOŻE BYĆ MASŁOWA MAŁA CEBULA OGÓREK WĘŻOWY ŚREDNI CZERWONA FASOLA UDKO WĘDZONEGO KURCZAKA NA SOS: OLIWA,ŚWIEŻY KOPEREK, OCET, CUKIER, SÓL, PIEPRZ, MUSZTARDA Sposób przygotowania 1. DO MISECZKI WŁOŻYĆ WCZEŚNIEJ UMYTĄ I POSZARPANĄ SAŁATĘ 2. CEBULĘ OBRAĆ I POKROIĆ W PIÓRKA, POŁOŻYĆ NA WIERZCH 3. OGÓRKA UMYĆ POKROIĆ W PÓŁKSIĘŻYCE
Darcia w kuchnikilka godzin -10 małych pieczarek -cebula -ząbek czosnku -wino białe półwytrawne -sól, pieprz -papryka słodka mielona -suszona cebula -olej rzepakowy -masło -mix sałat (lodowa, strzępiasta, cykoria czerwona, rukola, głowiasta) -ogórek zielony -jabłko winne -kukurydza -śmietana 12% -majonez -ziemniaki -mleko Filety z kurczaka porcjujemy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką; smażymy po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju z łyżeczką(...)Łączymy w sos i posypujemy natką pietruszki. Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie cedzimy, zagniatamy z kilkoma łyżkami mleka i łyżką śmietany. Ucieramy na puree. Posypujemy koperkiem. Sałatka. Posiekane sałaty, zgniecione w garści, łączymy z ogórkiem, jabłkiem, kukurydzą z łyżką majonezu. Doprawiamy pieprzem. Do wszystkiego, w miarę możliwości przemycamy odrobinę promieni słonecznych... Smacznego
BaRepasswojego talerza. Tę książkę oraz inne PORADNIKI znajdziecie na Tania Książka. Twarda oprawa, pyszne zdjęcia,cenna zawartość. Warto! Robimy pyszną ogórkową zatem! Składniki -400 g ogórków kiszonych wraz z wodą z ogórków litr wywaru z jarzyn lub ,tak jak u mnie, rosół z jagnięciny 1 łyżka masła 1 marchewka pokrojona w kostkę, trochę zielonego groszku 1 cebula pokrojona(...)wrzuć marchewkę, groszek,ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj około 12 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj wodę z ogórków, warzywa z patelni i całość chwilkę zagotuj. Przed podaniem udekoruj fetą lub oscypkiem, wędzonym łososiem, koperkiem. Łososia można wrzucić do zupy również podczas ostatniego etapu gotowania. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniostatnio zainspirowało?;) Składniki: 100g kaszy bulgur 1 duży mięsisty pomidor 2 gruntowe ogórki 1 nieduża czerwona cebula pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony) 2-3 łyżki gotowanej cieciorki (opcjonalnie) pół pęczka natki pietruszki 2 gałązki mięty 1 dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku dressing: 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz świeżo mielony(...)woda), dodać cieciorkę i pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Póki kasza się gotuje, przygotować warzywa. Pomidor umyć, pokroić w dużą kostkę. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pietruszkę, szczypiorek, miętę i koperek posiekać. Warzywa i zioła wymieszać. Składniki dressingu wymieszać. Kaszę wyspać do warzyw, polać dressingiem, wymieszać. Podawać od razu. Smacznego
Obiad gotowySKŁADNIKI: 50 dkg karczku wieprzowego 4 kiszone ogórki 2 czerwone papryki 1/2 zielonej papryki 1 duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego ok.2 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka śmietany (opcjonalnie) liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka, olej koperek Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w drobną kostkę(...)mieszając. Podlać szklanką wody, dodać pokrojoną paprykę, przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. godziny dolewając po trochu pozostałą wodę. Na koniec dołożyć pokrojone ogórki i koncentrat pomidorowy.Dusić ponownie pół godziny. Tuż przed podaniem dodać śmietanę i koperek. Podawać z pieczywem. Smacznego
pieprzny smaczek