przepis też pewnie zadowoli wegetarian i wegan...😊 Tak samo jak zeszłej wiosny💚, surówka ta będzie oparta na kapuście pekińskiej... 😁 Składniki: kapusta pekińska marchewka ogórek zielony czerwona papryka cebula czerwona koperek sól pieprz oliwa sok z cytryny lub ocet winny Przygotowanie: Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, resztę warzyw dowolnie kroimy, oraz dodajemy drobno
Dieta Rozdzielna i Zdrowieskładniki 1 opakowanie kolorowego tortelini 20 dag szynki pokrojonej w kostkę 20 dag sera żołtego startego na tarce 2 lub 3 pomidory pokrojone 1 ogórek świeży pokrojony 1 puszka kukurydzy koperek 1 por pokrojony przygotowanie wszystko dajemy do miski razem z ugotowanym tortelini w osolonej wodzie i wymieszać z majonezem domowym ,ja daje zawsze 2łyżki jogurtu i doprawić do smaku
Moje Wyrobyświeżym powietrzu :).. Chłodnik Składniki na przysłowiowe „oko” zsiadłe (kwaśne) mleko lub kefir botwinka pokrojona i obgotowana wcześniej w małej ilości wody z dodatkiem masła ogórek pokrojony w kostkę rzodkiewka szczypiorek koperek jajko ugotowane Wszystko to wymieszane ze sobą, najsmaczniejsze na drugi dzień po przegryzieniu się. Podałam go z młodymi ziemniaczkami okraszonymi cebulką z boczkiem i posypanymi koperkiem :). Artykuł
Pieguskowa KuchniaSkładniki: 1/2 główki małej kapusty włoskiej 2 ogórki konserwowe 1 marchewka 1 mały por koperek 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy w drobne paski, oprószamy solą i odstawiamy na kilka minut. Odciskamy sok. Obraną marchewkę ścieramy na tarce razem z ogórkami
Qchnia po prostunaprawdę popularnością. To też świetny sposób dla osób na dłuższych piknikach czy biwakach, gdzie byłoby nieco kłopotliwe przygotować ogórki w słoiczkach. Na 1 kg ogórków gruntowych 2 płaskie łyżki soli mały pęczek koperku 4-5 ząbków czosnku ( kroje na połówki aby wydobyć smak) Liście chrzanu u mnie dodatkowo liście wiśni Kawałek korzenia chrzanu ale nie koniecznie Ogórki
W garach u GosiSKŁADNIKI: 1 l wody 1 łyżka soli pęczek koperku 3 ząbki czosnki 1 kg ogórków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ogórki dokładnie myję.Odkrawam końcówki. Słoik wyparzam. wodę zagotowuję dodaję sól. Na sam spód słoika wkładam koper. Ogórki układam bardzo ciasno. Zalewam zagotowaną wodą. Wkładam czosnek. Dokładnie zakręcam. Słoik pozostawiam na 2 dni. Po 2 dniach lekko odkręcam słoik
Gotowanie Patkibotwinki wraz z buraczkami 500 ml kefiru 5 dużych łyżek jogurtu naturalnego - użyłam gęstego od Bakomy 1 łyżka soku z cytryny pęczek rzodkiewek 2 zielone średnie ogórki koper i szczypior - po małym pęczku 1 ząbek czosnku 4 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Botwinkę dokładnie umyć, buraczki cieniutko obrać, drobno posiekać botwinkę, a buraczki w drobną kosteczkę(...)gotować jeszcze przez 3 minuty. Ostudzić i schłodzić. Do ostudzonej botwinki i buraczków dodać starty na tarce na większych oczkach ogórek i rzodkiewkę: także posiekany drobno koperek i szczypiorek. Po dokładnym wymieszaniu dodać kefir wymieszany z jogurtem, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Podawać udekorowane jajkiem
Zasmakuj Kuchniokoło godzinę, żeby sos się "przegryzł" a cukier dobrze rozpuścił. Na talerzu ułożyć podartego na małe kawałki (wielkość kęsa) łososia, na nim pokrojony w kostkę ogórek i awokado, polać dressingiem, oprószyć koperkiem. *Uwagi - proporcje dressingu można zmieniać wg własnego smaku i upodobań. Najbardziej należy uważać z sosem sojowym ponieważ jest on bardzo słony! wlewać po trochu
Codzienne Gotowaniepodawane z mezze (takimi greckimi przystawkami) u nas najczęściej przygotowywane do grillowanego mięsa. Wersja oryginalna to grecki jogurt, starty (lub drobno pokrojony) zielony ogórek oraz czosnek. Czasami dodaje się oliwki, oliwę z oliwek, miętę albo koperek. Ja tez dodaję coś od siebie Do przygotowania tzatzików potrzebujemy: – 1 ogórek wężowy (obrany i z odkrojonymi końcami) – jogurt grecki 10% tłuszczu
Szybko Tanio SmacznieNiestety, nie zawsze udało się zrobić zdjęcia, ale pomimo tego zgromadziłam jakieś przykładowe obiadki, zapraszam więc do obejrzenia! Zupa okroszka na kefirze - taki chłodnik z koperkiem, jajkiem, szczypiorkiem, ziemniakami, marchewką i ogórkiem- bardzo orzeźwiająca propozycja, idealna na upały. Wareniki - mini pierożki z nadzieniem, u mnie z gotowanymi ziemniakami, podane z bardzo popularnym tu dodatkiem do różnego rodzaju potraw, czyli
psgotujemyKolorowa bomba witaminowa Składniki: 1/2 główki białej kapusty, poszatkowanej 1/2 dużej papryki 1 jabłko 1 ogórek 10 rzodkiewek 2 marchewki pęczek koperku 3 łyżki oleju/oliwy 2-3 łyżki octu winnego białego sól, pieprz, cukier do smaku Wszystkie warzywa posiekać lub zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski, wymieszać. Doprawić olejem, octem oraz solą, pieprzem i cukrem. Dodać posiekany koperek. Wszystko
Moja Galeria SmakuGrecji. Najlepszy jest robiony latem, gdy mamy dostęp do pachnących ogórków gruntowych. Podaję go do dań mięsnych, najczęściej tych z grilla. Dlatego sos tzatziki kojarzy mi się z ciepłym, letnim weekendem :) Składniki: 1 ogórek gruntowy 1 średni jogurt grecki 4 ząbki czosnku 1/4 pęczka świeżego koperku sól pieprz Wykonanie: Koperek siekamy, dodajemy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez
Smak mojego domupieprz chilli w płatkach majonez ( u mnie Winiary) Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach i gdy delikatnie przestygną obieramy je ze skórki. Następnie kroimy pyrki i ogórki w drobną kosteczkę. Dodajemy posiekany koperek i majonez i doprawiamy do smaku. Sałatkę podajemy schłodzoną. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytjajkiem, ogórkiem, rzodkiewką i rzeżuchą: 10 plastrów szynki 1 ogórek rzodkiewki kiełki rzeżuchy szczypiorek 5 jajek pieprz do smaku 10 łyżeczek sosu wiosennego z koperkiem Winiary Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w ćwiartki. Ogórek kroimy w słupki długości plastra szynki. Rzodkiewki kroimy w podłużne słupki Każdy plaster szynki smarujemy delikatnie sosem majonezowym, rozkładamy po 3-4 słupki ogórka, rzodkiewkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrube krążki. Słoiki wyparzyć. Na dno każdego włożyć 1 część koperku, kawałek chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć różyczki kalafiora i krążki marchewki, na wierzchu czosnek, chrzan i koperek. Zalewę robię dokładnie jak do ogórków kiszonych - w gorącej wodzie rozpuszczam sól, i taką gorącą jeszcze zalewę wlewam do słoików. Słoiki zakręcić, nie za mocno, postawić najlepiej na tacy, bo mogą
Stare GaryOgród kipi od różnych warzyw. Ogórki szaleją, pomidory, groszek, marchewki, pietruszki, koperek, fasolka szparagowa.... no i patisony. Zdaje się, że patrzę codziennie, ale one rosną jak szalone. Więc zbierając je w celu zamknięcia w słoiki kilka było już za dużych na to. Więc powstał idealnie letni obiad. Patisony kroimy w plastry. Jeżeli posiadają duże nasiona to się
Malinowe Pocałunkikiełbaski sojowe wędzone od Polsoja -tofu tradycyjne od Polsoja -Słoneczne Pola od Ziarenkowo-mieszanka prażonych ziarenek -na sałatkę- to co macie w domu-ja dałam ogórek,sałatę lodową,pomidora,suszone pomidory,koperek,czerwoną i żółtą paprykę, zielone i czarne oliwki, ser tofu -sól morska, oliwa z oliwek,ocet winny 6% z czerwonego wina Wrzuć na wodę kiełbaski,międzyczasie przygotuj sałatkę
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam kefir, często piję koktajle warzywne na jego bazie. Bardzo często dodaję do koktajli siekany koperek i tartą rzodkiewkę- przepis. Również ogórek jest doskonałym składnikiem koktajli warzywnych. Bardzo lubię też dania ze szpinakiem. Tym razem miałam całą paczkę świeżego szpinaku, który jest umyty i przebrany, nie trzeba już z nim nic robić. Polecam więc przygotować zdrowy, zielony koktajl, który
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki:3-4 porcjeciasto: 350g mąki 1 bardzo duży,ugotowany ziemniak 35g drożdży 3/4 szklanki mleka sól szczypta cukru olej sałatka: cukinia ogórek pomidor czerwona papryka natka pietruszki koperek ser typu mozzarella sok z cytryny Wykonanie:Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać sól i szczyptę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać przesianą mąkę, zmielone ziemniaki, sól
Gorący kąsekKolejna nasza propozycja na zbliżające się święta i przyjęcia komunijne. Sałatka jest niezwykle wiosenna, a dodatek koperku sprawia, że również bardzo aromatyczna. Polecam! Ewa :) Jeżeli przygotowałaś
Przepisy Aleksandryjadłam bardzo długo, a kiedyś to było jedno z często pojawiających się u mnie dań obiadowych lub kolacyjnych. Podawałam je z dipem jogurtowym z majonezem, zielonym ogórkiem oraz dużą ilością czosnku i koperku. Gorące ziemniaki plus zimny dip to było pyszne! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPost Sos tzatziki pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojemojej Teściowej. Od lat robię ją również sama, oczywiście co nieco zmodyfikowaną przeze mnie, wzbogaconą również o kiełki brokuła i koperek w sosie:) Sałatka prosta i łatwa do zrobienia, składa się z sałaty lodowej, kiełków brokuła, świeżego ogórka, rzodkiewki i groszku, do tego jajka ugotowane na twardo, szczypiorek oraz kosteczki żółtego sera dla zaostrzenia smaku. Polana jest jogurtowym sosem(...)SKŁADNIKI NA SOS: 180-200 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (w wersji light można pominąć) 1/3 pęczka koperku sól i świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Umytą i osuszoną sałatę lodową poszatkuj w kwadraty, dodaj obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę ogórka, odcedzony z zalewy groszek, posiekane w plasterki rzodkiewki, jajka i ser pokrojone w większą kosteczkę oraz posiekany szczypiorek
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki koperek - 1/2 pęczka Przygotowanie: Makaron ryżowy ugotować w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą. Ogórki obrać, usunąć pestki ze środka, pokroić w paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do makaronu. Koperek opłukać, pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Połączyć składniki sałatki, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. (function
Kuchnia DanusiWitajcie :) Dzisiaj tak na szybko mam dla Was przepis na sałatkę resztkową :) z pieczonym schabem, ogórkiem kiszonym, makaronem i cieciorką ROLNIK . Cieciorka konserwowa Rolnik, zwana także włoskim grochem, to smaczny, zdrowy i sycący dodatek do wielu potraw, zwłaszcza sałatek i dań warzywnych oraz podstawowy składnik oryginalnej, libańskiej pasty hummus. Ciecierzyca jest jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka, z historią(...)ogórki kiszone 3 plastry pieczonego schabu, np: z obiadu sól, pieprz, szczypta chili do smaku 2 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego koperku Wykonanie : Ugotowany makaron przekładamy do miski,cieciorkę przelewamy wodą na sicie, cebulę i ogórki kroimy w kosteczkę. Wszystko ze sobą mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą chili i majonezem, mieszamy. Wierzch sałaki posypujemy posiekanym koperkiem
Sama słodycz i szczypta chilipapryki 1 łyżeczka oregano świeżo zmielony pieprz szczypta rozmarynu sól szczypta mielonej kolendry odrobina chili Na sos tzatziki: duży grecki jogurt kumin 2 ząbki czosnku ogórek zielony sól i pieprz łyżka majonezu(można pominąć) koperek odrobina tartej skórki z cytryny Przygotowanie: Cebulkę ,czosnek,natkę pietruszki drobniutko posiekać,dodać do mięsa,dodać również przyprawy,wymieszać dokładnie i nabijać na patyczki(...)stopniach rzez ok 10-15 min-uważajcie żeby nie wysuszyć za bardzo mięsa. Przygotowujemy sos-ogórka myjemy dokładnie i ze skórką trzemy na tarce o drobnych oczkach,następnie odciskamy z nadmiaru wody ,następnie dodajemy jogurt,majonez,i wyciśnięty przez praskę czosnek,posiekany koperek,skórkę z cytryny i doprawiamy do smaku kuminem i solą i pieprzem. Mięso podajemy na talerzu
Swojskie jedzonko