ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:81/164)

Łosoś w sosie ogórkowym 166

stopni. Sos ogórkowy: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 pokrojone w kostkę szalotki 4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę ogórki kiszone 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 mały pęczek koperku sól morska, cukier i biały pieprz do smaku 100g czerwonego kawioru Na oleju z masłem przez kilka minut podsmażamy pokrojoną szalotkę(...)posiekane ogórki. Cały czas mieszamy aby szalotka i ogórki nie przypaliły się. Wlewamy bulion oraz śmietanę. Gotujmy do momentu odparowania wody i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Tuż przez podaniem posypujemy sos świeżym siekanym koperkiem. Upieczonego łososia podajemy z sosem ogórkowym, kiełkami zielonego groszku i łyżką czerwonego kawioru. Autorem przepisu jest Konrad Birek szef kuchni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi 172

jest jeszcze smaczniejsza. Możemy ją przechowywać ok. 3-4 dni. Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi: ok. 1,2 – 1,4 kg sałatkowych ziemniaków (waga przed obraniem) ok. 6 ogórków małosolnych (poza sezonem – kiszonych) ok. 6 rzodkiewek 1 czerwona cebula 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 7 łyżek oleju tłoczonego na zimno 1 duży lub 2 małe(...)mundurkach i obrać jeszcze gorące po ugotowaniu – nie będą się rozpadać). Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki. Umyte rzodkiewki i ogórki małosolne także kroimy w plasterki. Wkładamy wszystko do dużej miski. Dodajemy drobno posiekany koperek i szczypiorek. Zalewamy dressingiem ze słoiczka i dokładnie mieszamy całość. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Ja zazwyczaj od razu

Poezja smaku
Sałatka z surimi 146

Sałatka..tak na szybko do zrobienia. makaron ryżowy nitki  paluszki surimi  papryka konserwowa, świeża ogórki konserwowe ogórek świeży majonez sok z cytryny sól, pieprz koperek Makaron ryżowy zalać wrzątkiem. Paluszki skropić sokiem z cytryny, pokroić wzdłuż na połowę, a następnie w talarki , ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Makaron odcedzić , pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami

Moje domowe kucharzenie
Sałatka w stylu greckim 137

świeżych produktów. Sałatka w stylu greckim 200 g białego sera (krajanka) 150 ml jogurtu 1 długi ogórek 2 pomidory 1/2 szklanki siekanych orzechów 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych śliwek pęczek koperku pieprz ziołowy do smaku pomidorki koktajlowe do dekoracji Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i drobno(...)mieszamy.  Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek – mieszamy. odajemy je z wiórkami świeżego masła i oprószone pieprzem. Porcje sałatki nakładamy na miseczki, polewamy sosem czosnkowo-jogurtowym, posypujemy koperkiem. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą pokrojoną w piórka

Gotuj Sam!
Weekend u Mamy: Krem ze świeżych ogórków 179

ząbek czosnku 6 dużych ogórków gruntowych 2 szklanki wywaru z warzyw 2 łyżki oliwy sól, pieprz  szczypta chilli+ do podania: koperek, śmietana kwaśna,grzankiCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Ogórki obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i cebulę i podsmażamy(...)zeszklenia. Ogórki wrzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Ogórki i cebulę przekładamy do garnka, wlewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli i gotujemy 20 min. Całość miksujemy na gładką masę. Na koniec zabielamy kwaśną śmietana i posypujemy koperkiem i grzankami. Smacznego

My Culinary Art
Sałatka śledziowa 159

cóż innego mogłabym Wam zaproponować jeśli nie… danie ze śledziem w roli głównej? :) Zapraszam zatem na pyszną i oczywiście bardzo prostą sałatkę. Jako dodatki „występują”: posiekany koperek i szczypiorek, marynowane grzybki i ogórki konserwowe, do tego pyszny sos z jogurtu greckiego i majonezu z curry i innymi przyprawami. Do sałatki można użyć filetów śledziowych a’la matias w zalewie(...)wyłącznie jogurtu – to już jak wolicie :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): ok. 400-450 g płatów śledziowych (matiasów) 8 średnich grzybków marynowanych 4 średnie korniszony 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki cukru pudru 1-2 płaskie łyżeczki curry (można dać mniej) 1 łyżka ketchupu 1-2 łyżeczki

MyCookBook.pl
Sos Tzatziki z majonezem idealny do dań z grilla! 170

pewno i Wam posmakuje 😊  Składniki: ogórek wężowy pół szt, jogurt naturalny lub grecki 7 łyżek, majonez 2 łyżki, czosnek 2 ząbki, posiekany koperek 1-2 łyżki, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach, nasalamy, odstawiamy na 5 min, następnie odciskamy z soku i łączymy z majonezem, jogurtem oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem

kulinarne odsłony pati
KEBAB Z SALSĄ Z BAKŁAŻANÓW I CZERWONEJ FASOLI 130

cukini puszka czerwonej fasoli czerwona świeża papryka 1 szt.cebuli pasta pomidorowa czosnek sól,pieprz oliwa Składniki sos: jogurt grecki 2-3 szt.ogórka kiszonego 2-3 ząbki czosnku świeży koperek kawałek sera feta Pokroiłam drobno cebulę,paprykę,bakłażana i cukinię. Warzywa podsmażyłam na patelni. Przełożyłam je do garnka,dodałam fasolę i sos pomidorowy. Doprawiłam solą,czosnkiem i pieprzem. Dusiłam(...)lodówki. Podsmażyłam je na oliwie na patelni. Ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy. Gdy ryż się gotował, przygotowałam sos. Do miseczki wlałam jogurt. Dodałam pokrojone,obrane kiszone ogórki,ząbki czosnku, fetę i świeży koperek. Wszystko zmiksowałam. Podawałam ryż z usmażonym indykiem i salsą. Polałam sosem i pyszne danie gotowe. Smacznego

potrawyregionalne
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA l 176

odpowiada. Przygotowuję tylko z powiększonej ilości, tak żeby wystarczyło przynajmniej na 2-3 dni. Składniki:-1 pęczek botwinki-1 mniejszy ogórek surowy-0,5 pęczka rzodkiewek-0,5 pęczka koperku-0,5 pęczka szczypiorku-1-1,5l jogurtu naturalnego ( lub kefir + jogurt)-1 ząbek czosnku-sok z 1/2-1 cytryny ( do smaku)-sól i pieprz+ jajka ugotowane na twardoBuraczki umyć, obrać(...)ilością wrzątku i podgotować ok.5 minut, następnie dosypać pokrojone łodyżki i liście. Zagotować i odstawić do przestudzenia. Można już wstępnie posolić i popieprzyć.Umyty ogórek i rzodkiewki również drobno pokroić i dodać do przestudzonych buraków (ogórków nigdy nie obieram,zawsze zjadamy je ze skórą, ale jeśli komuś skóra przeszkadza, może ją oczywiście obrać).Koperek i szczypiorek umyć i pokroić

Smaczne Zdrowe
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej 146

Składniki:  kapusta pekińska 2 pomidory  1 ogórek 1 duża marchewka 10 rzodkiewek 1/2 puszki kukurydzy por biała część 1/2 pęczka koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Kapustę przekroić wzdłuż, drobno poszatkować, przełożyć do miski. Marchewkę i ogórka obrać. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórka, pomidora, rzodkiewkę pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie pół krążki, marchewkę zetrzeć

magiczna kuchnia Kasi
Zupa ogórkowa z kalarepką 116

inną ogórkową ;) Składniki 3 podudzia z kurczaka 200 g żołądków drobiowych 1,5 l zimnej wody 1 szklanka kwasu z ogórków 5 ogórków kiszonych 1 kalarepka 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka koperek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięsiwo zalewamy zimną wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy(...)mniejsze kawałki, żołądki kroimy w paski. Warzywa kroimy w słupki, wrzucamy do wywaru (bez ogórków), gotujemy 20-25 min, dodajemy kwas z ogórków (dzięki niemu warzywa będą chrupkie) i ogórki. Śmietanę harujemy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości razem z posiekanym koperkiem. Dokładnie łączymy, nie zagotowujemy, tylko podgrzewamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Jajka faszerowane serem babci Basi 133

rodzącego się życia i obfitości . Składniki : 4 jajka na twardo, 2 łyżki startego sera żółtego 1 łyżka majonezu, trochę chrzanu. pieprz świeżo zmielony, szczypiorek lub koperek, do dekoracji wg uznania : sałata, rzodkiewka ,pomidorek, ogórek

Pysznosci Babci Basi
Filet z dorsza w ogórkowym ryżu. 138

ryżu długoziarnistego 350 ml bulionu drobiowego 1 ogórek średni 350 g filetów z dorsza 2 łyżki koperku 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka soku z cytryny 1 żółtko 1 pomidor sól, pieprz Wykonanie.  Ryż opłukać, osączyć i gotować w bulionie przez 1o minut na dużej patelni. Ogórki przekroić wzdłuż, usunąć pestki i miąższ pokroić w małą kostkę(...)Dodać do ryżu, lekko posolić i posypać sporo pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min. Filety opłukać, osuszyć .Koperek posiekać. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i żółtkiem. Posolić do smaku. Rybę ułożyć na ryżu ogórkowym, oprószyć pieprzem, posypać koperkiem i polać wymieszaną śmietaną. Dusić pod przykryciem 10 minut. Udekorować pokrojonym pomidorem i zajadać

Kulinarny karnet Christophera
z młodej kiszonej kapusty surówka... 202

kiszona 1/2 kg, ogórek zielony 1 sztuka, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, oliwa z oliwek 3 łyżki, koperek siekany 2 łyżki młodą kiszoną białą kapustę pokroić na drobniejsze kawałki ogórek zielony bez skórki i cebulę pokroić w drobną kostkę w misce składniki dobrze wymieszać, do smaku dodać cukier, pieprz, oliwę i koperek posiekany, odstawić

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami 114

Składniki: 5 sztuk młodych ziemniaków 10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy 1 młoda cebula 3 ogórki kiszone (lub małosolne) 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów sól, pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki skrobiemy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Pomidory kroimy w paski a ogórki i cebulę w kostkę. Ostudzone ziemniaki kroimy

Qchnia po prostu