pieprzPrzygotowanie:Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z jajkiem na twardo lub z ziemniakami
Smakowity Blog KulinarnySKŁADNIKI: 4 jajka 3 ogórki konserwowe 4 rzodkiewki 2 łyżki suszonego koperku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu PRZYGOTOWANIE: Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram a następnie za pomocą widelca ugniatam. Rzodkiewki myję i drobno siekam. Ogórki konserwowe drobno siekam. Wszystkie składniki ze sobą łączę. Następnie dodaję suszony szczypiorek
Gotowanie Patkiziemniaków, 6 parówek, 2 papryki, 2 pomidory, 1 duża cebula, 3-4 łyżki octu, 250ml bulionu drobiowego, olej, przyprawa gyros, sos tzatziki: świeży ogórek, 2 duże ząbki czosnku, łyżka koperku, łyżka oliwy z oliwek, łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz, 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, 2 duże łyżki majonezu. 1. Obieramy i czyścimy ziemniaki. Gotujemy do momentu aż będą troszkę miękkie(...)pomidory myjemy, następnie kroimy w kostkę. Dodajemy do reszty składników sałatki. 7. Przygotowujemy sos tzatziki. (Najlepiej zrobić go wcześniej i odstawić do lodówki, aby składniki się "przegryzły":) - obieramy ogórka, ścieramy go na tarce na grubych oczkach. - obieramy czosnek, wyciskamy do ogórka - siekamy drobno koper, dodajemy do reszty składników - dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę octu jabłkowego
Kuchnia Pełna Pasjiprzyswajanie wapnia i magnezu i może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Składniki (na 4-5 porcji): 1 pęczek botwiny 1 pęczek rzodkiewek 2 ogórki 3 młode cebulki ze szczypiorem 2 ząbki czosnku 1 duży pęczek koperku 500 g kefiru lub zsiadłego mleka 400 g jogurtu greckiego 2 łyżki białego octu winnego cukier sól mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Botwinę(...)gotować 2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodać 2 łyżki octu winnego, zamieszać i zdjąć z ognia do przestudzenia. Ogórki obrać, rzodkiewki umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać drobno posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać kefir i jogurt i wszystko dokładnie wymieszać. Podgotowane buraki dodać, gdy wystygną. Doprawić do smaku pieprzem
W SMAKlodówki. Przygotować sos tzatziki: Ogórka umyć razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, sok odcisnąć, do ogórków dodać jogurt i majonez, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Udekorować świeżym koperkiem. Schłodzić w lodówce. Kabaczety ułożyć na ruszcie piec około 10 minut z każdej strony aż będą pięknie zrumienione
Wanilia i Kardamonkiszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju 1.5 l wody sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku opcjona lnie : koperek do posypania Wykonanie: Cebulę i paprykę kroimy w kostkę,a kiełbasę, pieczarki i ogórki kiszone w talarki . Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy parę minut. Oprószamy mąką pszenną i chwilę(...)kiełbasę z cebulą i paprykę. Dolewamy wodę (ok 1.5 l) i dodajemy przyprawy i gotujemy. Do gotującego się forszmaku dodajemy ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy i ponownie gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Podajemy z chlebem. Możemy posypać koperkiem
psgotujemyi porów. Smażone ogórki miękną, ale pozostają przy tym chrupiące. Wnosząc tym samym ciekawą świeżość do dania. SKŁADNIKI: 1 por 3 świeże ogórki 1 pierś z kurczaka 150g makaronu muszelek 1 łyżka koperku 1 szklanka śmietanki 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz kolorowy masło do smażenia Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie. Pora przeciąć wzdłuż(...)patelni rozpuścić masło i wrzucić posiekany por. Chwilę podsmażyć po czym dorzucić ogórki starte na tarce jarzynowej. Nie obierałam ich ze skóry. Smażyć, aż warzywa zdecydowanie zmiękną. Zsunąć na bok patelni i wrzucić posiekaną pierś z kurczaka. Delikatnie przesmażyć, po czym zalać całość śmietanką dodając koperek i przyprawy. Na końcu, kiedy sos będzie wystarczająco gęsty, wrzucić ugotowane muszelki
https:KKuchniaMniamaromatu użytego dressingu. (składniki na 2 porcje) 10 dużych liści świeżego szpinaku 2 jajka 1 mała czerwona cebula 1 pomidor 1 ogórek gruntowy Dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 gałązki świeżego koperku 1 ząbek czosnku po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, estragonu, kurkumy 1. Liście szpinaku siekamy, ogórka kroimy w plastry, pomidora w kostkę, cebulę
Szefowa kuchniogórków świeżych (5 średnich ogórków), masło, 500 ml wywaru z włoszczyzny*, 150 ml śmietany 30%, 1 łyżka masła, 2 żółtka, łyżka siekanego koperku Przepis, na który natknęłam się, podczas przeglądania książki „praktyczna kuchnia domowa” Danuty Wyrybkowskiej, z 1937/8 roku. W oryginalnym przepisie zupę należy zagęścić łyżką mąki. Ja ten krok zawsze pomijam. Ogórki umyć, obrać, pokroić(...)wlać trochę gorącego wywaru, wymieszać. Wlać całość do zupy, wymieszać. Zagotować. Doprawić do smaku solą. Żółtka rozetrzeć z masłem, dodać koperek, wlać 50 ml gorącej zupy, zamieszać, przelać całość do zupy, wymieszać, nie gotować. Zupę ogórkową ze świeżych ogórków podałam z grzankami natartymi czosnkiem. W oryginale należy podać z pasztecikami z ryżem i jajami, w cieście kruchym lub francuskim
królestwo garówmakaronem, z dodatkiem świeżych warzyw - będzie ona tym smaczniejsza, im lepsze warzywa uda nam się znaleźć! składniki: 200 g dowolnego makaronu pojedyncza pierś kurczaka ogórek zielony 2-3 pomidory czerwona papryka puszka kukurydzy 1/2 pęczka koperku sól, pieprz do smaku łyżka soku z cytryny łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie. Pierś kurczaka(...)również ugotować w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu pokroić w kostkę. Świeże warzywa umyć, ogórek brać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, wszystkie pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Kukurydzę osączyć. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić do smaku, dodać majonez i jogurt. Schłodzić przed podaniem
6niebogłówka sałaty lodowej 1 ogórek wężowy 2 pomidory 1 czerwona cebula przyprawa do sałatek + woda + olej + sok z cytryny szczypta cukru cebula dymka siekany koperek Sposób wykonania: 1. Sałatę pokroić wedle uznania. 2. Umytego ogórka pokroić w cienkie plasterki, a cebulę i pomidory posiekać w kostkę. 3. Cebulę dymkę posiekać. 4. Przyprawę do sałatek wymieszać z odrobiną soku z cytryny
Kuchnia domowa Anizalewy majonez – u mnie Kielecki lekki łyżeczka pasty chili np. harrisy ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki, posolony marchewka obrana i pokrojona na plasterki dojrzałe mango – obrane i pokrojone na kawałki mała cebula obrana i pokrojona w piórka, posolona garść orzeszków ziemnych do dekoracji koperek do dekoracji – drobno posiekany Przepis na sałatkę z czarnego ryżu(...)łyżkami majonezu, pół łyżeczki harissy i przekładamy po trochu do każdej miseczki. Podobnie robimy z selerem ze słoika. Obok w każdej miseczce układamy ogórka, marchewkę i mango. Posypujemy cebulą, orzeszkami i koperkiem. Artykuł Sałatka z czarnego ryżu z mango i majonezem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanesurówka, to dla mnie symbol wiosny i lata. Pachnące, świeże ogórki i piękna rzodkiew.. koniecznie cieniutko pokrojone. Kleksy ze śmietany wymieszanej ze szczypiorkiem i koperkiem to zwieńczenie tego banalnie prostego, ale dzieła. Tę surówkę możesz dodać do prawie każdego polskiego obiadu. Cudownie sprawdza się również do dań z grilla :-) Czas przygotowywania: do 15 minut Ilość(...)porcji: 4 Składniki: • 400 -500 g świeżych ogórków (u mnie 2 półdługie) • 6 średnich rzodkiewek • pół czerwonej cebuli • pół pęczka koperku • pół pęczka szczypiorku • 100 g śmietany 18 % • sól i pieprz
AniaGotuje.plTatusiu najlepsze życzenia w dniu Twojego święta :* Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia marchewka pietruszka kawałek selera 1/4 pora koperek 150 ml śmietany 18% sól, pieprz Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Marchewkę, selera, pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora bardzo drobno siekamy. Warzywa(...)gotujemy razem z żeberkami. Ogórki również ścieramy na tarce. Dodajemy do gotującego się wywaru. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę i posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i podajemy. Smacznego
Miksturownik