ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:86/164)

Greckie kofty z sosem tzatziki 166

papryki 1 łyżeczka oregano świeżo zmielony pieprz szczypta rozmarynu sól szczypta mielonej kolendry odrobina chili Na sos tzatziki: duży grecki jogurt kumin 2 ząbki czosnku ogórek zielony sól i pieprz łyżka majonezu(można pominąć) koperek  odrobina tartej skórki z cytryny Przygotowanie: Cebulkę ,czosnek,natkę pietruszki drobniutko posiekać,dodać do mięsa,dodać również przyprawy,wymieszać dokładnie i nabijać na patyczki(...)stopniach rzez ok 10-15 min-uważajcie żeby nie wysuszyć za bardzo mięsa. Przygotowujemy sos-ogórka myjemy dokładnie i ze skórką trzemy  na tarce o drobnych oczkach,następnie odciskamy z nadmiaru wody ,następnie dodajemy jogurt,majonez,i wyciśnięty przez praskę czosnek,posiekany koperek,skórkę z cytryny i doprawiamy do smaku kuminem i solą i pieprzem. Mięso podajemy na talerzu

Swojskie jedzonko
Zupa ogórkowa 183

warzyw. Gęsta i sycąca, może być podawana również z pokrojonymi w kostkę ziemniakami zamiast ryżu. Składniki: 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego 4 ogórki kiszone pół małego selera pietruszka marchewka 50 g ryżu koperek sól, pieprz 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego Seler, pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu. Dodać ryż i gotować około(...)minut na małym ogniu. Przemieszać od czasu do czasu. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do gotującej się zupy. Pogotować jeszcze kilka minut, wyłączyć ogień i doprawić zupę solą, pieprzem i śmietaną lub jogurtem.  Koperek posiekać i również dodać do zupy

wyzwania kuchenne
Brak tytułu 225

Wielickich znajdziecie tutaj Sałatka makaronowa z ogórkiem i kurczakiem 1 opakowanie makaronu Wielickiego - LITERKI lub innego drobnego  Ugotować wg przepisu na opakowaniu 1 ogórek świeży 1 filet z kurczaka pęczek świeżego koperku 1/2 puszki kukurydzy - nie koniecznie ! 2 sosy do sałatek - ziołowo-koperkowe 2-3 łyżki majonezu Filet pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, przyprawić. Wystudzić. Ogórek pokroić

kolorowotorcikowo
Sałatka makaronowa 4054

wcześniej a potem tylko przemieszać ewentualnie doprawić i gotowe. Składniki: 250 g makarony drobne muszelki 150 g papryki konserwowej 200 g ogórków kiszonych 0,5 puszki kukurydzy 0,5 puszki groszku 1 łyżka koperku (u mnie mrożony) 2-3 łyżki majonezu pieprz czarny w młynku Kamis sól Przygotowanie:  Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu(...)ugotowaniu przelać zimną wodą i odsączyć. Ogórki kiszone obrać z skórki i pokroić w kostkę. Paprykę konserwową pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Dodać koperek oraz pokrojone i odsączone warzywa do makaronu, przemieszać. Dodać majonez, wymieszać i doprawić do smaku. Sałatkę przykryć folią i odłożyć w zimne miejsce do przegryzienia smaków. Przed podaniem ponownie wymieszać ewentualnie

Ala piecze i gotuje
Sałatka "leśna polana" 195

wagowo około 0,3 kg) 2 średniej wielkości marchewki 4-5 młodych, średniej wielkości ziemniaków 1/2 małego słoika majonezu + ewentualnie 1-2 łyżki śmietany 3 ogórki kiszone 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku 100 g żółtego sera 3 jajka sól, pieprz przyprawa do kurczaka olej do smażenia mięsa Ziemniaki i marchewki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić, obrać. Odłożyć(...)osuszyć, pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Odstawić na kilkanaście minut. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć kawałki piersi z kurczaka. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z nich sok. Pietruszkę oraz szczypiorek umyć i drobno posiekać. Pieczarki odcedzić. Naczynie żaroodporne lub tortownicę wyłożyć przezroczystą folią i układać

Ugotować
Letnie przetwory: Ogórki konserwowe pełne przypraw 142

ziarenek ziela angielskiego, 20 ziarenek czarnego pieprzu, 6 łyżeczek gorczycy, 6 kawałków chrzanu, kilka gałązek koperku, kilka liści winogron. Słoiki wymyj i wyparz. Marchewki obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój na plasterki. Cebule obierz z łupinek i pokrój na mniejsze kawałki. Ogórki przełóż do dużej miski, zalej je zimną wodą i mocz przez ok. pół godziny. Namoczone ogórki(...)ostygnięcia. Na dnie słoików rozłóż połowę przypraw, tj. po kawałku chrzanu, cebuli, połowie listka laurowego, po kilka plasterków marchewki, listku winogrona, gałązce koperku i po kilka goryczy, ziarenek ziela i pieprzu. W słoikach rozłóż ogórki. Na wierzchu ułóż pozostałe przyprawy. Ogórki w słoikach zalej przygotowaną zalewą octową. Słoiki zakręć i pasteryzuj w temperaturze 85°C przez

blog.moje-pasje.info
Sałatka z pieczarkami na śniadanie do pracy 2440

kolacji  i na śniadanie do pracy. Składniki : 500 gr pieczarek (średnich) 4-5 jajek 2 cebule (średnie) 3 większe kiszone ogórki pół puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy świeży koperek sól, pieprz Przygotowanie :Z pieczarek ściągam skórkę i wrzucam do gotującej się lekko osolonej wody i gotuję ok 15 minut. Cedzę, studzę i kroję na ćwiartki(...)Jajka również gotuję na twardo, po ugotowaniu kroję w kostkę.Cebulę drobno szatkuję, ogórka kroję w kosteczkę i odsączam pół puszki kukurydzy. Wszystkie te składniki mieszam ze sobą, dodaję majonez i musztardę oraz drobno posiekany koperek, doprawiam solą i pieprzem.Smacznego

Mechanik w kuchni
3 przepisy na wiosenne sałatki 157

Sałatka z ciecierzycą, kalafiorem, ogórkiem i rzodkiewką w jogurtowym sosie 1 główka kalafiora 1 szklanka suchej ciecierzycy (albo dwie puszki gotowej) 2 ogórki 1 pęczek rzodkiewki 1/3 szklanki nasion słonecznika pół pęczka szczypiorku pół pęczka koperku SOS: 1 szklanka gęstego jogurtu 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 posiekany ząbek czosnku 1 łyżeczka(...)ugotować ( bez soli) do miękkości. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować ( ok 10 minut – nie może się rozpadać). Ogórki pokroić w plasterki ( lub półplasterki), rzodkiewki pokroić w półplasterki. Słonecznik lekko podprażyć. Szczypiorek i koperek posiekać. Składniki sałatki umieścić w dużej misce. Wszystkie składniki sosu wymieszać – zalać sałatkę i dobrze wymieszać. The post 3 przepisy na wiosenne sałatki appeared first

Cooking for Emily
Sałatka z kolorowym tortellini i świeżym ogórkiem z koperkiem 154

szybko a to chyba atut. Składniki na jeden półmisek: 25 dag kolorowych tortellini z szynką prosciutto 2-3 krótkie świeże ogórki 1 czerwona papryka 50 g ostrego sera żółtego ½ cebuli 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek świeżego koperku 1 łyżka majonezu Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób wykonania: Tortellini ugotować(...)osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić na sicie, przelać zimną wodą , osączyć, wsypać do miski, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, świeżego ogórka oraz posiekaną drobno cebulę i pokrojony w kostkę ser żółty, posypać posiekanym koperkiem dodać łyżkę majonezu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Schłodzić w lodówce i podawać. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Tatar ze śledzia 171

przepisie Magdy Gessler. Bardzo dobre połączenie śledzi i pieczonej papryki zadowoli nawet tych wybrednych . Składniki: 6 filetów śledziowych 1 czerwona papryka 3 jajka 1 ogórek kiszony 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku na sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka pasty lub przecieru pomidorowego pieprz ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na drobną

Pysznie & Pięknie
Chłodnik ogórkowy z suszonymi pomidorami i migdałami 163

pęczki rzodkiewek - 1 litr kefiru - 100 mililitrów śmietanki 30% - 5-6 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego - 180 gram suszonych pomidorów - 100 gram koperku - 200 gram migdałów (obranych) - 2 ząbki czosnku - biały pieprz - sól Przygotowanie: Ogórki obieramy. 1/3 z nich pozbawiamy gniazd nasiennych i drobno siekamy, pozostałe 2/3 kroimy z grubszą kostkę z pozostawieniem gniazd nasiennych. Grubo pokrojone ogórki wrzucamy do garnka wraz z pozostałymi gniazdami nasiennymi. Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, kefir, 5-6 łyżek jogurtu typu greckiego, śmietankę. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Połowę koperku siekamy i dodajemy do chłodnika. Blendujemy całość raz jeszcze. Możemy ponownie doprawić. Rzodkiewkę myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a osączone z tłuszczu pomidory drobno siekamy. Dodajemy obydwa

Życie zamknięte w smaku
Zielona klasyka piątkowa, czyli zupa ogórkowa 120

350g) 5 średnich ogórków kiszonych (ok. 150-200g) ½ szklanki soku z kiszonych ogórków 1-1,5 łyżeczki soli 1/5 łyżeczki pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 2-3 liście laurowe 3 łyżki masła (ok. 40g) 1 łyżka oleju rzepakowego 100ml śmietany, najlepiej 30% (ok. 100g) 1 łyżka świeżego lub mrożonego koperku Wykonanie: Udko myjemy(...)gotujemy około 5 minut, następnie dodajemy ziemniaki, zagotowujemy i gotujemy 10 minut, następnie do zupy dodajemy ogórki i kontynuujemy gotowanie przez 10-15 minut. Pod koniec gotowania wlewamy wodę z ogórków oraz dodajemy podsmażony por, doprawiamy pieprzem oraz koperkiem i wyłączamy gaz. Z zupy wyciągamy udko. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy (jeśli używamy śmietankę 30%, możemy

KulinarneImpresje.pl
Zupa ogórkowa 128

jest zasługa ilości śmietany :D, to domowe ogórki kiszone. W tym roku wyszły mi wyjątkowo dobre. Jeżeli więc nie macie swoich kiszonek, a możecie od kogoś wyżebrać, zróbcie to. Kupne ogórki nigdy nie będą smakowały tak jak trzeba. Składniki: 1,5 l wody 6 ogórków kiszonych z zalewą 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera(...)niego pokrojone w kostkę, umyte ziemniaki, gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy do tego starte na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i ogórki kiszone, a także zalewę z ogórków, wszystko gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy poszatkowany koperek i świeżo mielony pieprz. Jeżeli zupa jest mało słona, doprawcie ją. Przed podaniem wlewamy śmietanę

Kardamonovy
Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym oraz salsą z ogórków małosolnych i suszonych pomidorów 149

idealna propozycja na przyjęcie pod chmurką. Składniki: 2 wypatroszone pstrągi 4 plastry cytryny 4 grube plastry masła cebulowego lub czosnkowego Gałązki świeżego koperku Sól morska do smaku Zioła do ryb Salsa z małosolnych: 3 średnie ogórki małosolne ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju ½ papryczki chili marynowanej w oliwie 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu Sok z cytryny 1 łyżka oliwy(...)Sposób przygotowania: Pstrągi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć z każdej strony solą oraz ziołową przyprawą do ryb, w środek włożyc gałązki koperku oraz po dwa plastry cebulowego masła z lodówki. Odstawić na godzinę do lodówki. Przygotować salsę: Ogórki, paprykę chili, oraz osączone z zalewy suszone pomidory posiekać drobno, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny

Wanilia i Kardamon
ŚLEDZIE PO ARABSKU 112

naturalnych antyoksydantów gwarantuje długi okres przechowywania." Olej wspaniale skomponował się ze śledziami z ostrzejszą nutą.   Składniki: 6 filetów śledziowych matjas 1 zielony ogórek 1 czerwona papryka mała 1 czerwona cebula 1 marchewka 3 łyżki koperku kawałek pora 1 łyżeczka zat'ar 1 łyżeczka harrisa w proszku 2 łyżki miodu szczypta pieprzu kolorowego do smaku  150 ml Oleju rydzowego(...)Wielkopolskiego Semco Filety śledziowe namaczamy 6 godzin w wodzie (co 2 godziny wymieniamy wodę). Kroimy go na mniejsze części. Ogórek oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek siekamy. Por kroimy. Olej rydzowy Wielkopolski Semco mieszamy z miodem, harrisa, zatarem i pieprzem. Do oleju z przyprawami dodajemy śledzie oraz

Kuchnia w oparach

Proponowane wyszukiwania