ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:80/164)

Sałatka Leśna polana 709

żółtego sera  1 podwójna pierś z kurczaka  sól, pieprz  przyprawa gyros olej  szczypiorek  koperek  majonez Sposób wykonania: Marchew i ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać i drobno posiekać(...)olej, usmażyć kurczaka. Ostudzić. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Tortownicę o średnicy ok. 23cm wyłożyć folią spożywczą. Na samym dnie poukładać dość ciasno pieczarki, nóżkami do góry. Następnie posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.  Na to wyłożyć marchewkę. Rozsmarować warstwę majonezu, lekko dogniatając warstwy. Posypać solą i pieprzem.  Następnie wyłożyć kurczaka, kukurydzę oraz ogórki. Ponownie posmarować majonezem oraz

Cukiernia Pychotki
Sałatka z ryżem i paluszkami krabowymi 162

Składniki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula 100 g paluszków krabowych (surimi) 2 duże marchewki (ugotowane) 4-5 ogórków konserwowych 100 g ryżu (ugotowanego) 1/2 pęczka koperku 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Jajka pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić na sicie. Marchewkę, ogórki, cebulę pokroić w kostkę. Paluszki krabowe pokroić w plasterki

O kuchni z uczuciem
SURÓWKA Z PEKINKI - KOLEJNA ODSŁONA 110

Składniki: 1 średniej wielkości kapusta pekińska 3 ogórki konserwowe mała puszka groszku (200g) najlepiej drobnego 1 marchewka 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany koperek lub natka pietruszki szczypta soli szczypta cukru Wykonanie: Pekinkę i ogórki kroimy (dowolnie). Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Groszek odcedzany z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy majonez, śmietanę, sól i cukier - wszystko do smaku(...)ilości zależnej od tego jak lubimy. Wrzucamy posiekany koperek lub natkę. Całość dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce ok. 30 minut

Walijskie Pichcenie
Chłodnik litewski na maślance - bez gotowania 107

rzodkiewka, ogórek i świeże zioła.   Sprawdź moje inne przepisy na chłodnik -> TUTAJ <- Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 L maślanki naturalnej 300 g gęstego jogurtu naturalnego 300 ml soku z buraków 8-10 rzodkiewek 1 ogórek długi 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki(...)jajka (ugotowane na twardo) PRZYGOTOWANIE chłodnika litewskiego na maślance: Ogórka myjemy i obieramy ze skórki, rzodkiewkę myjemy i odcinamy łodygi i korzonki. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski. Rzodkiewki i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek i koperek. Dolewamy maślankę, jogurt i sok z buraków. Całość mieszamy

kulinarnyJa
C - Wiosenna sałatka z rzeżuchą 173

Składniki:sałata lodowa2 pomidory1 ogórekok. 10 -15 czarnych oliwekser fetagarść rzeżuchysos: 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + 1 łyżeczka musztrady + łyżeczka posiekanego koperku (składniki wymieszać)Sałatę porwać na kawałki, ogórek, pomidor i fetę pokroić w kostkę, dodać do sałaty, dodać całe oliwki i rzeżuchę,całość zalać przygotowanym sosem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa ogórkowa z ryżem 707

Sycąca, smaczna....talerz gorącej zupy jest dobry o każdej porze roku :)  Składniki: 1 litrowy słoik ogórków konserwowych lub kiszonych  2 marchewki 1/2 pęczku koperku 20 dag ryżu  2 łyżki mąki  1/2 szklanki słodkiej śmietany ok 2 litrów bulionu liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu sól do smaku Ogórki i marchewki przecieramy(...)lekko osolonej wodzie. Śmietanę rozpuszczamy z woda i mąką, roztrzepujemy i dodajemy pod koniec gotowania do zupy. Wsypujemy ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Drobno kroimy koperek i dorzucamy do ugotowanej zupy, lub bezpośrednio na talerz

Apetyczna babeczka
Chłodnik z botwinki 140

coś lepszego na wiosenną, tak ciepłą w ostatnich dniach aurę? Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Obiecuję, że Wasz dzień nabierze smaku. Potrzebne nam: - pęczek botwinki - ogórek wężowy - pęczek rzodkiewki - kostka rosołowa warzywna - pęczek koperku - pęczek szczypiorku - kwasek cytrynowy - duże opakowanie jogurtu naturalnego - sól, pieprz Przygotowanie: Botwinkę umyć i osuszyć. Buraczki obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Botwinkę poszatkować. Całość(...)minut. Pod koniec gotowania dodać odrobinę kwasku cytrynowego. Odstawić do ostudzenia. Zimny wywar połączyć z jogurtem naturalnym. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Rzodkiewki dokładnie umyć i pokroić w pół plasterki. Wrzucić warzywa do zupy, dodać posiekane drobno koperek i szczypior. Całość doprawić do smaku, wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Podawać z jajkiem ugotowanym

W poszukiwaniu inspiracji
Ogórki małosolne na sucho babci Basi 180

zasmakuje Są trochę inne , aniżeli te w wodzie, bardziej delikatne . Składniki : 1 kg ogórków gruntowych świeżych. ok. 10 cm korzeń chrzanu pokrojony na małe kawałki ( dobrze jest też dodać kawałek liścia chrzanu ) 2 gałązki kopru z baldachami (najlepszy )lub pęczek koperku. 4-5 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki. 2 liście laurowe ( pokruszone,) 2 ziela angielskie (też pokruszone ) 1 łyżka

Pysznosci Babci Basi
chłodnik z ogórka 179

orzeźwienie na talerzu. przepis na dwie porcje CHŁODNIK Z OGÓRKA 1 duży ogórek szklarniowy 1 awokado pół szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki posiekanego koperku pół cytryny 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku Ogórek przekrawamy na pół i usuwamy środek z pestkami , kroimy na mniejsze kawałki , następnie dodajemy pokrojone awokado , jogurt , przyprawy , koper oraz sok z wyciśniętej cytryny

na gazie
Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 140

koperku i kilka kawałków łososia do dekoracji. Żółtka, łososia, serek oraz skórkę doprawiamy pieprzem i solą, następnie blendujemy. Po ułożeniu na jajku ozdabiamy kawałkiem łososia i koperkiem. 3. Żółtka, feta, szczypiorek, bazylia, ogórek zielony – żółtka, fetę i drobno pokrojone zioła blendujemy. Doprawiamy i dodajemy drobno pokrojony ogórek. 4. Żółtka, serek topiony, szczypiorek, szynka konserwowa – wszystko razem mieszamy i nakładamy(...)pokrojona gruszka, szczypiorek – metoda postępowania jak wyżej. 7. Żółtka, pieczarki podsmażone wcześniej, szczypiorek, ser żółty i drobno pokrojony ananas. Jajka fajnie jest ułożyć na sosie z jogurtu, majonezu i koperku, a wkoło poukładać roszponkę, rukolę lub miks sałat. Kombinujcie z połączeniami, bo może się okazać, że najbardziej absurdalne zestawienia są tymi najsmaczniejszymi. Smacznego! Post Naukowo o jajach. Jajka faszerowane pojawił

ladykitchen
Kurczak z sałatką z kaszy bulgur i tzatzykami 193

piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziela angielskiego pieprz 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki oliwa z oliwek Tzatzyki 2 ogórki  4 ząbki czosnku 200 g jogurtu greckiego koperek pieprz sól Sałatka 1 szklanka kaszy bulgur 1 czerwona papryka 3 cebulki dymki 1 szklana mrożonego groszku koperek 100 g sera koziego lub feta Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka(...)Bulgur gotujemy w osolonym wrzątku, (2 szklanki) ok 15-20 minut 3. Tzatzyki - ogórki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na sicie ok 15 minut aż znaczna część wody odcieknie, następnie mieszamy ze roztartym czosnkiem, jogurtem i posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem 4. Ugotowaną kasze mieszamy z pokrojoną w kosteczkę czerwoną papryką

Słodki Kompromis
Zupa-krem ogórkowa 106

ViolaPassion Składniki: Kilka kiszonych ogórków około 0,5 kg 3 duże ziemniaki 1 marchew koperek świeży  śmietana 18%  do zupy (śmietana musi być rzadka) 2 kostki rosołowe  Jeśli jesteś mięsożerny jak ja  możesz ugotować bulion na mięsie,i pózniej je zmiksować razem z zupą. 2 łyżki masła  sól,pieprz (można dodać sok z ogórków(...)wody (albo nasz wywar mięsny)  i  dodajemy kostki rosołowe .  Gotujemy przez 15 minut. Następnie  starte ogórki kiszone i tarkowaną marchew i gotujemy  kolejne 20 minut. Zmiksować musimy zupę , dodajemy śmietanę , i na koniec koperek.  Na wolnym ogniu gotujemy około 10 minut. Smacznego

Viola cooks with passion
Łosoś w sosie ogórkowym 174

stopni. Sos ogórkowy: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 pokrojone w kostkę szalotki 4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę ogórki kiszone 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 mały pęczek koperku sól morska, cukier i biały pieprz do smaku 100g czerwonego kawioru Na oleju z masłem przez kilka minut podsmażamy pokrojoną szalotkę(...)posiekane ogórki. Cały czas mieszamy aby szalotka i ogórki nie przypaliły się. Wlewamy bulion oraz śmietanę. Gotujmy do momentu odparowania wody i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Tuż przez podaniem posypujemy sos świeżym siekanym koperkiem. Upieczonego łososia podajemy z sosem ogórkowym, kiełkami zielonego groszku i łyżką czerwonego kawioru. Autorem przepisu jest Konrad Birek szef kuchni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi 181

jest jeszcze smaczniejsza. Możemy ją przechowywać ok. 3-4 dni. Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi: ok. 1,2 – 1,4 kg sałatkowych ziemniaków (waga przed obraniem) ok. 6 ogórków małosolnych (poza sezonem – kiszonych) ok. 6 rzodkiewek 1 czerwona cebula 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 7 łyżek oleju tłoczonego na zimno 1 duży lub 2 małe(...)mundurkach i obrać jeszcze gorące po ugotowaniu – nie będą się rozpadać). Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki. Umyte rzodkiewki i ogórki małosolne także kroimy w plasterki. Wkładamy wszystko do dużej miski. Dodajemy drobno posiekany koperek i szczypiorek. Zalewamy dressingiem ze słoiczka i dokładnie mieszamy całość. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Ja zazwyczaj od razu

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania