ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:71/164)

Sałatka 311

Prosto, szybko i smacznie.. makaron  pierś kurczaka sałata papryka konserwowa/świeża ogórki korniszony cebula fioletowa szczypiorek , koperek przyprawa kebab-gyros sól, pieprz majonez z czosnkiem Kielecki Makaron  ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Pierś z k urczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.Usmażyć

Moje domowe kucharzenie
Chłodnik z botwinką 124

lepszy. W przypadku chłodnika z botwinką najpierw zaskoczył mnie piękny kolor a później smak. Dodatek jajka jest wręcz obowiązkowy. :-) 1 pęczek botwinki 2-3 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku  1 litr maślanki sól, pieprz 1. Z botwinki odcinamy łodygi. Liście i buraki gotujemy przez około 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą(...)Buraczki obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki. Liście drobno kroimy. 2. Ogórki obieramy i wraz z rzodkiewką ścieramy na grubych oczkach tarki. Koperek i szczypior drobno siekamy.  3. Przygotowane warzywa zalewamy maślanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce minimum 2h. Podajemy z jajkiem

Szefowa kuchni
Chłodnik z czerwonego buraczka 144

Chłodząca, zawierająca mnóstwo witamin zupa na bazie buraczków, kefiru,   zielonego ogórka, pikantnej rzodkiewki i niezwykle aromatycznego koperku, podana z jajkiem na twardo to doskonała propozycja na obiad w upalne dni. Składniki: 500g buraczków 1 zielony ogórek 6 rzodkiewek 3 łyżki posiekanego kopru 2 łyżki mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z limonki 1litr kefiru oliwa sól

Szalona Kuchnia Eweliny
Chłodnik ogórkowy 172

Składniki: 1 litr kefiru 1 kg ogórków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki octu winnego przyprawa maggi 3 łyżki posiekanego koperku sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ogórki myjemy, nie obieramy ze skóry. 3/4 kilograma kroimy w kawałki i blendujemy z kefirem i czosnkiem. Pozostałe ogórki ścieramy na grubej tarce. W garnku mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik pomidorowo – ogórkowo – paprykowy 92

koniec. Niedługo jego kolejny wariant. Składniki: 4 pomidory 1 ogórek sałatkowy 2 ogórki małosolne 1 zielona papryka 1 cebula Sok z ½ cytryny 3 szklanki bulionu cielęcego 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku Szczypta ostrej(...)papryki ½ łyżeczki tymianku Sól, pieprz Wykonanie: Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i miksujemy z czosnkiem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w wąziutkie paseczki, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, koperek szatkujemy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy schłodzony bulion, jogurt, doprawiamy, solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Sałatka z szynką i sosem czosnkowym 309

lodowej 2 pomidory 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 4-5 plastrów szynki drobiowej garść startego żółtego sera sos czosnkowy - przepis -> klik koperek do dekoracji Sałatę drzemy na małe kawałki, dodajemy pomidory, ogórki oraz wędlinę w drobno pokrojoną kostkę. Mieszamy wszystko z serem żółtym oraz sosem czosnkowym. Dekorujemy koperkiem

Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka ogórkowo koperkowa 159

Składniki: 5-6 liści sałaty lodowej 1 ogórek zielony 1/2 puszki kukurydzy 1 mała cebula 1/2 pęczka koperku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Cebulę kroimy w półksiężyce,a koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka śledziowa z buraczkami i jabłkiem 183

Składniki - 5 płatów śledziowych w zalewie octowej - 1 średni surowy czerwony burak - 3 cebule dymki ze szczypiorem - 1 jabłko - 2 małe ogórki kiszone - 1 czubata łyżeczka chrzanu - 300 ml kwaśnej śmietany 18% - 1/2 łyżeczka majeranku - 1/2 pęczka koperku  - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni(...)kostkę, drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w małą kostkę, szczypior poszatkować. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone również pokroić w małą kostkę. Koperek drobno posiekać. Warzywa wymieszać ze śmietaną, chrzanem, koperkiem i majerankiem. Całość doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Płaty śledziowe osączyć, pokroić

Świat Smaku
Ziołowa sałatka z tuńczykiem i białą fasolą 466

białka, 6,5g tłuszczu, 24g węglowodanów i 9,3g błonnika. SKŁADNIKI: 120g tuńczyka w sosie własnym- po odsączeniu 70g białej fasoli konserwowej 70g kukurydzy 120g ogórka świeżego 35g cebuli 10g mieszanki ziaren Euforia koperek świeży lub suszony estragon oregano pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Ogórka obrać i pokroić w kostkę Cebulę drobno posiekać Wszystkie warzywa i tuńczyka wymieszać w misce

peanutbuttermonster
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM REKINEM 196

Można po prostu go zjeść i już. Albo... przyrządzić pyszną ziemniaczaną sałatkę ;-) Składniki: 40 dkg wędzonego rekina 6 szt.ziemniaków 4-5 szt. kiszonych ogórków 1 szt. małej czerwonej cebuli szczypiorek / koperek łyżka majonezu dwie łyżki jogurtu bałkańskiego sól świeżo mielony czarny pieprz Ziemniaki umyłam i ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy wystygły, obrałam ze skórki. Pokroiłam(...)sitku, a właściwie odcisnęłam z nich sok. Gdy tego nie zrobicie - ogórki puszczą go w sałatce. Pora na główny składnik. Wędzony rekin. Mięso pokroiłam na mniejsze części. I dodałam je do sałatki. Obrałam i pokroiłam czerwoną cebulę. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Jak najbardziej może to być też świeży koperek. Wszystkie składniki wymieszałam. Dodałam majonez, jogurt i przyprawy. I tak powstała

potrawyregionalne
Surówka z białej kapusty i ogórka małosolnego 159

Smaczny dodatek do obiadu 1/2 główki białej kapusty 1 marchew 2 średnie ogórki małosolne 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy  Kapustę drobno poszatkować,marchew i ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę posiekać w kosteczkę. Doprawić do smaku solą,pieprzem,cukrem , wszystko skropić oliwą ,dokładnie

Kolorowa kuchnia Elki
Łosoś pieczony 172

najlepsze. Danie podałam z kaszą kuskus - trochę słońca w mocno zimowy dzień. Składniki: 4-5 kawałków filetu łososia 1 cytryna suszony koperek przyprawa do ryb  opakowanie kaszy kuskus 1/2 czerwonej papryki 1/2 ogórka 1 łyżka masła olej Wykonanie:Filety umyć, osuszyć, polać sokiem z cytryny, obsypać koperkiem i przyprawą do ryb. Odstawić na minimum pół godziny.Kaszę kuskus przygotować

Pasja Smaku
Sałatka z kuskusem 318

konserwowej 4 zielone ogórki 2 czerwone papryki 2 pęczki świeżego koperku 1 puszka konserwowej kukurydzy 6 łyżek majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Kaszę przygotować według instrukcji na opakowaniu, szynkę pokroić w kostkę, koperek posiekać, odsączyć z zalewy kukurydzę, paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Ogórki obrać, wydrążyć ze środka miąższ a pozostałe części pokroić w kostkę

Szalona Kuchnia Eweliny
Warstwowa sałatka z rzodkiewką 157

ładnie wygląda w przeźroczystym naczyniu. Taka sałatka stanowi również ozdobę stołu. Zapraszam Składniki: 1/4 dużej czerwonej papryki 3/4 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1/3 średniego zielonego ogórka 50 g wędzonego łososia z koperkiem 1/2 pęczka rzodkiewek 4 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki soli i pieprzu garść pokrojonego szczypiorku Przygotowanie: Myjemy warzywa i osuszamy. Obieramy ogórka. Paprykę kroimy w kostkę i układamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
PRZYPRAWA DO OGÓRKÓW KISZONYCH 110

roku przygotowałam sobie domową przyprawę do kiszenia ogórków.Koleżanka przyniosła mi sporo koperku ,ale co nie które były juz przerosnięte ,dlatego pokroiłam i ususzyłam,dodadłam przypraw i mam gotową mieszankę jak ze sklepu.   Pęk wyrośniętego kopru 5 dag.suszonych płatków chrzanu garść liści laurowych garść ziela angielskiego kilka liści posiekanych i ususzonych lisci  dębu 0.25 g.suszonych płatków czosnku(...)op.białej gorczycy ************************************************ Koper drobno posiekać wraz z liśćmi dębu.Ususzyć ( ja suszyłam tydzień czasu ).Wymieszać z przyprawami.Wsypac do słoika ,zakręcić.Używać do kiszenia ogórków dając 1 łyżkę przyprawy na 1 litr słoika

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki